Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na návrh poloostrovní fotovoltaické elektrárny (FVE) pro začínajícího nadšence, který plánuje instalaci na střechu garáže a domu. Hlavními tématy jsou bezpečnost, správné zapojení, volba komponentů jako 10 kWp panely, 11 kW ostrovní střídač a 16 kWh baterie. Autor hledá rady ohledně manuálního přepínání mezi FVE a distribuční sítí a chce zajistit bezpečný a funkční provoz s pomocí zkušených elektrikářů.
kodl69
Reputace:1055
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE

Nový příspěvek od kodl69 »

proč? si kup zrovna s kolečkama, má to v nabídce skoro každej číňan. A když si těch beden zrovna koupíš víc, tak jdou pěkně stohovat, třeba tyhle:
https://www.aliexpress.com/item/1005006 ... in_prod%3A do těch důlků krásně zapadnou nožičky dalšího a ještě se to spojí sponama na bedny, tj drží to normálně pohromadě. Jo a k čemu kolečka? baterka má metrák, když dáš na sebe tři, tak 300kg. to budeš jako potahovat autem, a kam? po jedneé bedně s tím jde ve čtyřech manipulovat celkem v pohodě, kurtnou jsme si na to přitáhli dvě zkrácený starý násady od lopaty a v pohodě odnesli i po schodech. 25kg na člověka, to zas nemusí být Arnold. A když si koupíš prázdný bedny, tak tam ty články naskládáš +- na místě, kde se to bude používat. Bez dřiny.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
MikroCZ
Reputace:9
Lokalita: STredni čechy
Výkon panelů [Wp]: 9600
Kapacita baterie [kWh]: 20

Nový příspěvek od MikroCZ »

Jeden box s kolečkama se ještě nějak nechá, ale když budeš mít 2+ tak nic. Protože prostě je to težké jaksfiň. Pokud koupíš bednu, udělej někde kde mužeš topbalancing a pak si to srovnaš rovnou do bedny na místě, max kousek popošoupneš.
unicast
Reputace:448
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

Malý dílenský jeřáb není zas tak drahá věc, větší problém s ním spočívá v tom, že je dost neskladný.
kodl69
Reputace:1055
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Nový příspěvek od kodl69 »

A nebo si udělej do stropu kolejnici pro kladku, to místo nezabere 😎
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Ghost86
Reputace:1
Lokalita: SK - Kysuce

Nový příspěvek od Ghost86 »

Ahojte,

chcem sa spytat mam MC4 konektory, ktore ale nemaju take kridelka, ale maju priemer 4,6mm. Mam pocit, ze krimpovacie klieste co mam, nie su vhodne. Viem na nich vsak vymenit celuste. Otazka je, ake a cim to krimpovat? Dakujem
SCR-20260315-kyyz.jpeg
SCR-20260315-kytq.jpeg
sindyk
Reputace:81
Lokalita: Semily
Výkon panelů [Wp]: 3800
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od sindyk »

Stejné kleště jako na kabelová oka, obvykle mají šestiúhelníkové čelisti. Případně lichoběžníkové, ale to je spíš na slabé dutinky.
Vypadá to, že stěny jsou dost silné, bude to chtít pákové kleště.
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-8K-SG04LP3-EU | Wattery Premium UP 16 kWh
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited
Ghost86
Reputace:1
Lokalita: SK - Kysuce

Nový příspěvek od Ghost86 »

Mam este hydraulicke klieste z ali, ktore su od 4 do 7mm, 6-uholnikove. Cize tieto mozem, ano? :)
(https://www.aliexpress.com/item/1005010 ... 1802C0paL1)
sindyk
Reputace:81
Lokalita: Semily
Výkon panelů [Wp]: 3800
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od sindyk »

Jo, těmi to lze. Výrobci systémových MC4 řešení mají sice svoje drahé kleště i se speciálními nástavci pro správnou polohu kontaktu a vodiče, ale jejich čelisti jsou také čtyř nebo šestihrany. Na internetu hledat pod heslem "mc4 cool-formed contact".
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-8K-SG04LP3-EU | Wattery Premium UP 16 kWh
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited