Dotazy k FVE problematice

Souhrn tématu

Uživatelé diskutují o výběru a instalaci fotovoltaických panelů, hybridním režimu odběru a distribuci energie ve třífázových domácnostech. Probírá se výkon panelů za různých podmínek, vliv zastínění a vhodnost technologií jako half-cut panely. Fórum také řeší otázky týkající se efektivity, ceny a plánování rozšíření FVE systému s ohledem na konkrétní potřeby a podmínky.
cipis
Moderátor
Reputace: 946
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Dotazy k FVE problematice

Nový příspěvek od cipis »

Proto nema smysl vymyslet neco mezi. Proste bud zacnes necim na cisty ohrev vody anebo to cele proste odloz a zacni stavet plnohodnotnou elektrarnu pozdeji. Prekopavky a provizorky jsou totiz to nejhorsi.
Jestli chces tu vodu, tak vyber takove zarizeni, co bude resit nahrati bojleru az treba od 15:00.
Ja to resim tak, ze se mi HDO sepne pres ten casovac mezi 15:00 a 22:00. Takze se muze stat, ze rano nebude tepla voda, proste se pocita se spotrebou az vecer.
16+ kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ, 2700 Wp mikroinvertory
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
XKrement
Reputace: 6
Lokalita: Nošovice

Nový příspěvek od XKrement »

Jsou věci, které musím udělat tak jako tak. Třeba ten plech na pergolu. Naflagat kolejnice a dát panely na plocho, pojistky, dráty, taky musím. Akorát je spojím do série a až to budu rozšiřovat tak jinak. 120DC mi nedělá starost. zapojení si nechám zkontrolovat a budu mít papír.
JirkaE
Reputace: 303
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Přesně tak, tahat to rovnou ,,do 120V" a spojit až dole a pak velmi snadno přepojit ,,jen" v rozvaděči 😉
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ

Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test ;)
JirkaE

Na druhou stranu - dříve jsem vnímal úbytek spotřeby každý den, myšleno předchozí zimy, s MPPT-regulátory pro ohřev vody, plus to topení v olejákách a dalších kamnech = to nyní nevnímám skoro vůbec a vše jede z DS ačkoliv paliva do kamen bylo shodné množství.

Chtěl jsem úmyslně stejně topit v kamnech, aby se to dalo porovnat.

Něco se nyní hromadí v baterii a něco pobere vlastní systém a něco malé spotřeby a topení baterkám a výsledek je sice něco v baterce, ale na těch ohřevech vody to bylo patrné každý den a pomáhalo i v zimě - to se nyní děje jen trošku - a jednou za čas.

Snímek obrazovky_15-2-2026_195131_vrm.victronenergy.com.jpeg

Loni už jsem topil od půlky ledna jen z DS a stejně byla celková spotřeba za rok nižší než v předchozím roce.

To letos pravda není a budeme mít (i když nechám to e-auto zcela mimo) nejméně o 1300-1500 kWh natočené z DS víc než loni :fuuu: = poprvé po 8 letech nám stoupne roční spotřeba i přes neustálé investice do FV.

Tedy je buď o hodně horší zima - nebo nevím :dontknow: a nebo je použití těch efektivnější MPPT Reglů pro ohřev vody (a topení bez dalších ztrát) opravdu o tolik výhodnější 😉

Tenhle výsledek může změnit už jen větší počet panelů - vracet se k těm reglům by už pro mě byla nyní cesta zpět ::rolleyes::
Naposledy upravil(a) JirkaE dne ned úno 15, 2026 8:08 pm, celkem upraveno 1 x.
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test ;)
cipis
Moderátor
Reputace: 946
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26

Nový příspěvek od cipis »

To je pocasim, defacto od lonskeho zari stoji za houby, takze u vsech, kteri nemaji brutalne prepanelovano, tak se deje to same, co u tebe.
16+ kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ, 2700 Wp mikroinvertory
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
JirkaE

To bohužel mohu porovnat až za stejné období, teda až v 31.12.2026 ale trošku mě ,, Tvé souvětí " uklidnilo - páč sem přidal panely i baterky a kdyby to mělo být horší = tak je něco špatně :lol: :lol: :lol:

XKrement

v jistý moment stojí za zvážení fest zateplit. Aspoň 40cm do stropu/střechy, 30cm stěny, podlaha-10cm, ale taky sokl 10cm. Ale klidně vše více. Trojskla a izolační rámy. Možná rekuperace - ale ne ty ventilátory do stěn. To je po většinu zimy tepelný most z baráku jak prase. Rekuperace je ovšem sporadická v očekávání. Jak sousedi topí pevnými, taháš si do baráku. Uhlíkový filtr je drahý. Způsobuje taky suchý vzduch. Zimu z panelů nepokryjem zřejmě nikdy.

letošní zima je chladnější než třeba loňská. Roky už mám běžně pocit, že únor už bývá jistě nad 2-3°C. No a dnes teploměr ukazuje -14°C.
XKrement

Otázka. Je nějaká značka a konkrétní typ panelu, která je v dnešní době nejvýhodnější k ceně? Asi se dá jednoduše říct, že čím pokročilejší technologie, tím dražší. Čím větší účinnost, tím dražší. Nejsem si však jistý, jestli investice do panelu s 23% vs.22% účinnost s rozdílem ceny třeba 2000kč se někdy vrátí(to byl příklad).
Protože mám rovné střechy, panely bych dal spíš naplocho, popř.zavěsil na fasádu, než je opíral o konstrukci(sněhu moc nebývá a párkrát za zimu je zajít opucovat(nemyslím mít s nimi sex :D ) není problém).
Oboustranné panely tedy asi nevyužiji. Rozměr panelů mi na střechu pergoly nejlépe vychází 1,7x1,1m. Vzhledem ke každodennímu postupnému brzkému zastínění pergoly bude výhodný half-cut.
(nepožaduji, abyste za mě hledali nějaké konkrétní panely. Jde mi jen jestli jsou nějak které jsou teď k ceně velmi zajímavé)

dík
XKrement

Jaký by měl být přístup k volbě panelů, mppt, střídače?
Měl bych si najít panely které se mi vlezou na střechu a taky jaké jeho vlastnosti chci a kolik jsem za něho ochoten dát, a pak si k němu najít mppt a střídač?
Nebo mít nějaký preferovaný mppt a k němu dohledat nějaké panely, ale aby se mi vlezly tam kde je chci dát?
Je mi jasné, že bych měl volit dle toho, co od elektrárny očekávám a jak budu chtít případně elektrárnu rozšířit. S těmito 2mi faktory počítám.
Kostěj
Reputace: 116
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: ~60 V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 34

Nový příspěvek od Kostěj »

Já jsem si tehdy na papír hodil asi pět variant. Když jsem si ke každé napsal ceny, výkon, plusy, mínusy, možnost růstu a další, byla volba celkem snadná.
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/4.8kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
Diablo1st
Reputace: 213
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Nový příspěvek od Diablo1st »

XKrement píše: pát úno 27, 2026 8:09 pm
Jaký by měl být přístup k volbě panelů, mppt, střídače?
Měl bych si najít panely které se mi vlezou na střechu a taky jaké jeho vlastnosti chci a kolik jsem za něho ochoten dát, a pak si k němu najít mppt a střídač?
Nebo mít nějaký preferovaný mppt a k němu dohledat nějaké panely, ale aby se mi vlezly tam kde je chci dát?
Je mi jasné, že bych měl volit dle toho, co od elektrárny očekávám a jak budu chtít případně elektrárnu rozšířit. S těmito 2mi faktory počítám.
Ja vždy začínam s panelmi. To obnáša zmeranie si priestoru pre panely. Podľa miesta si zvolím preferované rozmery, aké mi vyhovujú miestu inštalácia. Niekedy je to viac menších, inokedy menej väčších. Dbám na to, aby to malo aj nejaké oko. Ja nemám rád, keď sú tie panely hala bala pohádzané po streche, ale toto je moje subjektívne hľadisko. Samozrejme treba brať ohľad na odstupové vzdialenosti od bleskozvodu a odkvapu. U škridly začínať až pod 3. radom škridly, druhý rad sa dosť ťažko vyberá keďže hrebenáče sú priskrutkované.
Väčšinou z tohto víde viacero možností riešenia s rôznymi počtami a rozmermi panelov. Tieto potom prispôsobujem preferovanému výberu mppt.

Ono celé toto veľmi závisí od konkrétneho miesta. Je tam veľa premenných napr. vzdialenosť mppt od panelov, tiene, orientácia, legislatíva, osobná preferencia atď.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS