Energetika jako taková
Souhrn tématu
Fórum se věnuje aktuálním otázkám energetiky jako takové, včetně poptávky po fotovoltaických panelech a jejich nasazení v ČR. Diskutuje se také o jaderné energetice, bezpečnosti provozu a ekonomických nákladech na výrobu elektřiny, přičemž je zdůrazněn rozdíl v náročnosti pracovních sil mezi jadernou energií a obnovitelnými zdroji. Uživatelé reflektují i geopolitické rizika a dopady válečných konfliktů na energetickou infrastrukturu.
- JirkaE
- Reputace: 302
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Energetika jako taková
Ta studie je veřejná, dělala ji myslím Deutsche Bank právě pro Hinkley Point C, jenže v ten moment myslím do ceny nebylo promítnuté ještě další oddálení startu, prvního bloku až na 2030-2031.
Ten úvěr a úroky, další náklady materiální a lidi - za tolik let navíc pak zvedají tu celkovou cenu výš a výš a automaticky i rozpočítání na předpokládaný výrobní náklady jedné kWh - na předpokládanou životnost.
Úplně původní cena byla myslím v přepočtu z Liber - 11Centů - 2,75Kč , pak klesla Libra a už to bylo víc a poslední co jsem někde četl bylo už 16-17Centů za kWh - a to je ten start stále pouze odhad a nikdo nezná opravdové navýšení ceny.
Může to být dnes už mnohem víc - proto jsem v tomhle skeptik - protože i kdyby to na 16-17 Centech zůstalo jen ve výrobních nákladech, je to bez dotací neprodejné a to by tam měl být ještě nějaký zisk, prostor pro distribuci a vše co je na to nabalené...
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test
-
ChlapeczDediny
- Reputace: 152
- Lokalita: Juh BBSK
- Výkon panelů [Wp]: 3100
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Přesně. I dnes a denně ti Rusáci ostřelují jaderky, protože můžou.eman píše: úte úno 24, 2026 6:22 amCo je trochu větší problém, je odolnost proti vojenskému útoku. Rusákovi je jedno, jestli tu bude 1000 let zamořené území, takže jaderka by byla asi první cíl. Toho se bojím více, než havárie.
Modulárna rozšíriteľná FVE pod kopcom: 3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
Naša dôchodková reforma, naša sbestačnosť
Naša dôchodková reforma, naša sbestačnosť
-
jahodovák
- Reputace: 235
- Lokalita: podhůří Orlických hor
- Výkon panelů [Wp]: 7500
To,co se děje na Ukrajině,je špatně,ale pokud by skutečně chtěli zničit jaderku,tak by to nebyl problém,možná to ale vidím jinak než ostatní ale zničit ji chce někdo jiný,....
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
-
unicast
- Reputace: 431
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
Schopnost ji zničit mají obě bojující strany. Stejně jako velmi dobrý důvod to neudělat.
- JozefSK
- Reputace: 59
No, o dost vacsi problem by mohol byt, ak by smotny vlastnik JE viacej zohladnoval svoj zisk, ako bezpecnu vystavbu, ale rovnako aj bezpecnu prevadzku (Cernobyl, Fukushima) ...eman píše: úte úno 24, 2026 6:22 amCo je trochu větší problém, je odolnost proti vojenskému útoku. Rusákovi je jedno, jestli tu bude 1000 let zamořené území, takže jaderka by byla asi první cíl. Toho se bojím více, než havárie.