Energetika jako taková

Souhrn tématu

Fórum se věnuje komplexnímu pohledu na energetiku jako takovou, diskutuje aktuální poptávku po fotovoltaice v ČR, náklady na jadernou energii a pracovní náročnost obnovitelných zdrojů. Uživatelé zmiňují výzvy spojené s výrobou elektřiny, její cenou a dopady konfliktů na energetickou bezpečnost. Zároveň probíhá debata o efektivitě různých zdrojů a možnostech energetické nezávislosti.
JirkaE
Reputace: 302
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Energetika jako taková

Nový příspěvek od JirkaE »

unicast píše: úte úno 24, 2026 8:52 am
JirkaE píše: pon úno 23, 2026 7:14 pm
Nová jaderná elektrárna jde už nyní s kWh přes 4Kč/kWh a každý další den
A tohle číslo pochází odkud?
Ta studie je veřejná, dělala ji myslím Deutsche Bank právě pro Hinkley Point C, jenže v ten moment myslím do ceny nebylo promítnuté ještě další oddálení startu, prvního bloku až na 2030-2031.

Ten úvěr a úroky, další náklady materiální a lidi - za tolik let navíc pak zvedají tu celkovou cenu výš a výš a automaticky i rozpočítání na předpokládaný výrobní náklady jedné kWh - na předpokládanou životnost.

Úplně původní cena byla myslím v přepočtu z Liber - 11Centů - 2,75Kč , pak klesla Libra a už to bylo víc a poslední co jsem někde četl bylo už 16-17Centů za kWh - a to je ten start stále pouze odhad a nikdo nezná opravdové navýšení ceny.

Může to být dnes už mnohem víc - proto jsem v tomhle skeptik - protože i kdyby to na 16-17 Centech zůstalo jen ve výrobních nákladech, je to bez dotací neprodejné a to by tam měl být ještě nějaký zisk, prostor pro distribuci a vše co je na to nabalené... :dontknow:
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ

Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test ;)
ChlapeczDediny
Reputace: 152
Lokalita: Juh BBSK
Výkon panelů [Wp]: 3100
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od ChlapeczDediny »

eman píše: úte úno 24, 2026 6:22 am
Co je trochu větší problém, je odolnost proti vojenskému útoku. Rusákovi je jedno, jestli tu bude 1000 let zamořené území, takže jaderka by byla asi první cíl. Toho se bojím více, než havárie.
Přesně. I dnes a denně ti Rusáci ostřelují jaderky, protože můžou.
Modulárna rozšíriteľná FVE pod kopcom: 3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
Naša dôchodková reforma, naša sbestačnosť
jahodovák
Reputace: 235
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500

Nový příspěvek od jahodovák »

To,co se děje na Ukrajině,je špatně,ale pokud by skutečně chtěli zničit jaderku,tak by to nebyl problém,možná to ale vidím jinak než ostatní ale zničit ji chce někdo jiný,....
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
unicast
Reputace: 431
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33

Nový příspěvek od unicast »

Schopnost ji zničit mají obě bojující strany. Stejně jako velmi dobrý důvod to neudělat.