Makita BL1430, repase

Souhrn tématu

Uživatelé sdílejí zkušenosti s repasí baterií Makita BL1430, včetně výměny článků a problémů s blokací BMS po odpojení. Diskutují o nákupu náhradních PCB z Číny, které často nemají balancování, a hledají ověřené verze kompatibilní s originální nabíječkou. Součástí je i návod na softwarové odemknutí BMS pomocí Arduina a tipy, jak bezpečně provést repasi bez ztráty funkčnosti.
luky
Reputace: 101
Lokalita: za Berounem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 12

Makita BL1430, repase

Nový příspěvek od luky »

Dostaly se mi do ruky baterky Makita BL1430 pro člena rodiny (2ks). Vyměnil jsem články za nové (v jedné aku), ale asi kvůli odpojení se BMS zablokovala. Tak jsem v číně koupil nové PCB. S ním sice funguje aku ve vrtačce, ale nabíječka to nechce nabíjet.
Podařilo se mi koupit nějaké PCB, které nemá vestavěné balancování (připojení k aku je jen 3 vodiči). Našel jsem, že existují i jiné typy, které připojení na všechny články mají, tak snad obsahují i balancování (objednám a vyzkouším).

Máte někdo zkušenost, jak ty aku úspěšně zrepasovat?
A) výměnu provést tak, aby BMS nebyla odpojena? (tzn. třeba připojit lab.zdroj a články měnit postupně)
B) nějaká ověřená verze náhradní PCB, která je kompatibilní s origo nabíječkou?
C) je poslední řešení - vyvést si konektory pro modelářskou nabíječku.
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A, Orion 30A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
Soban
Reputace: 305
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Makita BL1430, repase

Nový příspěvek od Soban »

BMS se blokne - počítá i životnost.

Přes udělátko a pc jde BMS resetovat na youtubu bylo video skus pohledat.
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
Valdano
Reputace: 249
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Makita BL1430, repase

Nový příspěvek od Valdano »

Odemknutí uzamknuté BMS v baterii Makita pomocí Arduina viz odkazy na projekty.

Projekt na Githubu a k němu video.

Další obdobný projekt na Githubu.

Implementace diagnostického hardwarového klíče Makita (nazývaného ArduinoOBI) s možností resetu uzamknuté baterie

Odemknutí baterie
Občas se stává, že interní systém BMS zablokuje baterii, čímž ji učiní nepoužitelnou. I když zablokování často signalizuje legitimní problémy, jako jsou vady článků, přetížení nebo jiné bezpečnostně kritické závady, existuje také mnoho hlášení o jinak zdravých bateriích, které jsou zablokovány čistě softwarově. V takových případech se můžete pokusit baterii odemknout kliknutím na tlačítko "Clear Errors". Je to postup na vlastní nebezpečí: přepnutí bezpečnostního zámku poškozené baterie může vést k přehřátí nebo požáru.