Makita BL1430, repase
Souhrn tématu
Uživatelé sdílejí zkušenosti s repasí baterií Makita BL1430, včetně výměny článků a problémů s blokací BMS po odpojení. Diskutují o nákupu náhradních PCB z Číny, které často nemají balancování, a hledají ověřené verze kompatibilní s originální nabíječkou. Součástí je i návod na softwarové odemknutí BMS pomocí Arduina a tipy, jak bezpečně provést repasi bez ztráty funkčnosti.
-
luky
- Reputace: 101
- Lokalita: za Berounem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5000
- Kapacita baterie [kWh]: 12
Makita BL1430, repase
Dostaly se mi do ruky baterky Makita BL1430 pro člena rodiny (2ks). Vyměnil jsem články za nové (v jedné aku), ale asi kvůli odpojení se BMS zablokovala. Tak jsem v číně koupil nové PCB. S ním sice funguje aku ve vrtačce, ale nabíječka to nechce nabíjet.
Podařilo se mi koupit nějaké PCB, které nemá vestavěné balancování (připojení k aku je jen 3 vodiči). Našel jsem, že existují i jiné typy, které připojení na všechny články mají, tak snad obsahují i balancování (objednám a vyzkouším).
Máte někdo zkušenost, jak ty aku úspěšně zrepasovat?
A) výměnu provést tak, aby BMS nebyla odpojena? (tzn. třeba připojit lab.zdroj a články měnit postupně)
B) nějaká ověřená verze náhradní PCB, která je kompatibilní s origo nabíječkou?
C) je poslední řešení - vyvést si konektory pro modelářskou nabíječku.
Podařilo se mi koupit nějaké PCB, které nemá vestavěné balancování (připojení k aku je jen 3 vodiči). Našel jsem, že existují i jiné typy, které připojení na všechny články mají, tak snad obsahují i balancování (objednám a vyzkouším).
Máte někdo zkušenost, jak ty aku úspěšně zrepasovat?
A) výměnu provést tak, aby BMS nebyla odpojena? (tzn. třeba připojit lab.zdroj a články měnit postupně)
B) nějaká ověřená verze náhradní PCB, která je kompatibilní s origo nabíječkou?
C) je poslední řešení - vyvést si konektory pro modelářskou nabíječku.
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A, Orion 30A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
-
Soban
- Reputace: 305
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Makita BL1430, repase
BMS se blokne - počítá i životnost.
Přes udělátko a pc jde BMS resetovat na youtubu bylo video skus pohledat.
Přes udělátko a pc jde BMS resetovat na youtubu bylo video skus pohledat.
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 
-
Valdano
- Reputace: 249
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Makita BL1430, repase
Odemknutí uzamknuté BMS v baterii Makita pomocí Arduina viz odkazy na projekty.
Projekt na Githubu a k němu video.
Další obdobný projekt na Githubu.
Implementace diagnostického hardwarového klíče Makita (nazývaného ArduinoOBI) s možností resetu uzamknuté baterie
Odemknutí baterie
Občas se stává, že interní systém BMS zablokuje baterii, čímž ji učiní nepoužitelnou. I když zablokování často signalizuje legitimní problémy, jako jsou vady článků, přetížení nebo jiné bezpečnostně kritické závady, existuje také mnoho hlášení o jinak zdravých bateriích, které jsou zablokovány čistě softwarově. V takových případech se můžete pokusit baterii odemknout kliknutím na tlačítko "Clear Errors". Je to postup na vlastní nebezpečí: přepnutí bezpečnostního zámku poškozené baterie může vést k přehřátí nebo požáru.
Projekt na Githubu a k němu video.
Další obdobný projekt na Githubu.
Implementace diagnostického hardwarového klíče Makita (nazývaného ArduinoOBI) s možností resetu uzamknuté baterie
Odemknutí baterie
Občas se stává, že interní systém BMS zablokuje baterii, čímž ji učiní nepoužitelnou. I když zablokování často signalizuje legitimní problémy, jako jsou vady článků, přetížení nebo jiné bezpečnostně kritické závady, existuje také mnoho hlášení o jinak zdravých bateriích, které jsou zablokovány čistě softwarově. V takových případech se můžete pokusit baterii odemknout kliknutím na tlačítko "Clear Errors". Je to postup na vlastní nebezpečí: přepnutí bezpečnostního zámku poškozené baterie může vést k přehřátí nebo požáru.