Střídač AEG - prosim o pomoc
Souhrn tématu
Uživatel hledá pomoc s nastavením střídače AEG model AS-ICH02-10000-2/HV, který byl instalován před dvěma lety firmou, jež zkrachovala. Systém vykazuje chyby po CT detekčním testu, baterie se nenabíjí správně a energie je odebírána ze sítě bez využití baterie. Hledá rady, jak získat přístup k nastavení střídače, případně kontakt na odborníka, který by systém zkontroloval a správně nastavil, aby fotovoltaika fungovala ekonomicky a spolehlivě.
- Martas82
- Reputace: 0
- Lokalita: Decin
- Výkon panelů [Wp]: 16
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Střídač AEG - prosim o pomoc
Dobrý den,
předem se omlouvám za případné nepřesnosti v terminologii – nejsem odborník na fotovoltaiku. Snažím se pouze pomoci svému otci, který je už v celé situaci dost zoufalý.
Přibližně před dvěma lety mu jedna, dnes již neexistující firma (Acetex) nainstalovala fotovoltaickou elektrárnu. Krátce poté firma zkrachovala a od té doby má otec dlouhodobé problémy se střídačem, který je podle jeho zkušeností špatně nastavený. Opakovaně se snažil najít někoho, kdo by byl ochotný systém zkontrolovat a správně nakonfigurovat, ale zatím bez úspěchu.
Podle dostupných informací má instalační firma (případně výrobce) vzdálený přístup ke střídači a běžný uživatel se do nastavení nedostane. Baterie se údajně neustále dobíjí ze sítě a systém se chová způsobem, který není v souladu s ekonomickým smyslem provozu FVE. Toto nastavení nám nepřijde v pořádku ani z pohledu uživatele.
Hledám proto:
radu, jak získat přístup k nastavení střídače, případně jak tento vzdálený přístup řešit,
nebo kontakt na odborníka, který by byl ochotný k otci přijet, systém zkontrolovat, správně nastavit a zajistit alespoň základní uživatelský přístup pro případné budoucí úpravy.
Samozřejmě počítáme s tím, že veškeré práce budou řádně zaplaceny.
Jedná se o střídač AEG, model AS-ICH02-10000-2/HV (viz výrobní štítek).
Pokusím se přiložit také fotografii zařízení.
Předem děkuji za jakékoli reakce nebo nasměrování
předem se omlouvám za případné nepřesnosti v terminologii – nejsem odborník na fotovoltaiku. Snažím se pouze pomoci svému otci, který je už v celé situaci dost zoufalý.
Přibližně před dvěma lety mu jedna, dnes již neexistující firma (Acetex) nainstalovala fotovoltaickou elektrárnu. Krátce poté firma zkrachovala a od té doby má otec dlouhodobé problémy se střídačem, který je podle jeho zkušeností špatně nastavený. Opakovaně se snažil najít někoho, kdo by byl ochotný systém zkontrolovat a správně nakonfigurovat, ale zatím bez úspěchu.
Podle dostupných informací má instalační firma (případně výrobce) vzdálený přístup ke střídači a běžný uživatel se do nastavení nedostane. Baterie se údajně neustále dobíjí ze sítě a systém se chová způsobem, který není v souladu s ekonomickým smyslem provozu FVE. Toto nastavení nám nepřijde v pořádku ani z pohledu uživatele.
Hledám proto:
radu, jak získat přístup k nastavení střídače, případně jak tento vzdálený přístup řešit,
nebo kontakt na odborníka, který by byl ochotný k otci přijet, systém zkontrolovat, správně nastavit a zajistit alespoň základní uživatelský přístup pro případné budoucí úpravy.
Samozřejmě počítáme s tím, že veškeré práce budou řádně zaplaceny.
Jedná se o střídač AEG, model AS-ICH02-10000-2/HV (viz výrobní štítek).
Pokusím se přiložit také fotografii zařízení.
Předem děkuji za jakékoli reakce nebo nasměrování
-
pave69
- Reputace: 25
- Lokalita: Brno
- Výkon panelů [Wp]: 9,9
Re: Střídač AEG - prosim o pomoc
Vypadá to, že je to OEM GoodWe (což není až tak důležité pro řešení). Vzdálený (cloudový) přístup asi není potřeba řešit, stačí si stáhnout do mobilu aplikaci WE Mate a s ní zkontrolovat nastavení střídače. Návod:
https://aeg-solar.com/wp-content/upload ... 20V1.0.pdf
Možná by to jelo i s aplikací přímo pro GW - SolarGo
Pro další podporu při řešení je potřeba uvést:
- místo instalace
- zda je v místě dvoutarif (bojler, el. topení, tepel čerpadlo?) - pokud ano, je nějaké info, jak to firma instalovala? ("vytěžování")
- přesnější popis, kdy a jak dochází k nabíjení baterie a zda to má vztah k přepínání tarifu, denní době nebo něčemu dalšímu (jsou to věci, které se na místě těžko za hodinu zjistí).
https://aeg-solar.com/wp-content/upload ... 20V1.0.pdf
Možná by to jelo i s aplikací přímo pro GW - SolarGo
Pro další podporu při řešení je potřeba uvést:
- místo instalace
- zda je v místě dvoutarif (bojler, el. topení, tepel čerpadlo?) - pokud ano, je nějaké info, jak to firma instalovala? ("vytěžování")
- přesnější popis, kdy a jak dochází k nabíjení baterie a zda to má vztah k přepínání tarifu, denní době nebo něčemu dalšímu (jsou to věci, které se na místě těžko za hodinu zjistí).
- Martas82
Moc dekuji za odpoved. Neslo by se s vami nejak spojit na mail nebo na telefon?
- Martas82
Včera jsem byl u otce na baráku a řekl mi, že baterie se vůbec nevybíjí, je pořád na 100 % SOC a dům je napájen ze sítě. Připojil jsem se proto do střídače přes aplikaci WE Mate a snažil se zjistit, kde je problém. Provedl jsem základní kontrolu nastavení a následně CT detekční test, po kterém aplikace začala hlásit chybu na všech fázích.
Upřímně se v nastavení FVE moc nevyznám, takže další část textu mi pomohla zformulovat AI, aby bylo technicky přesně popsáno, co se děje a na co se chci zeptat.
(následující část je zformulovaná s pomocí AI)
Po provedení CT detekčního testu aplikace WE Mate hlásí:
L1 Phase CT Reverse Connect
L2 Phase CT Reverse Connect
L3 Phase CT Reverse Connect
Systém se od té doby chová tak, že:
bere veškerou energii ze sítě,
baterie se vůbec nezačíná vybíjet,
hybridní provoz evidentně nefunguje.
Důležité informace:
do instalace nikdo fyzicky nezasahoval,
žádné kabely ani CT kleště nebyly přepojovány ani otáčeny,
systém dříve fungoval správně, baterie se běžně vybíjela podle spotřeby,
jediné změny v aplikaci, které jsme provedli, byly v záložce „Limitní ochrana“ (viz přiložené screenshoty),
mimo tuto záložku nebylo měněno žádné jiné nastavení.
V aplikaci WE Mate jsem nenašel možnost softwarově změnit směr CT, pouze spustit detekční test. Není mi tedy jasné:
zda je nutné CT kleště fyzicky otočit,
zda se tato chyba může objevit i bez fyzického zásahu (restart, update, změna režimu),
nebo zda existuje jiné nastavení, které mi uniká.
Rád bych poprosil zkušenější členy fóra o radu:
Je u AEG / WE Mate systémů běžné, že po CT detekčním testu dojde k tomuto stavu?
Lze směr CT změnit softwarově, nebo pouze fyzicky otočením kleští?
Je po nápravě nutné provést znovu CT test nebo nějakou kalibraci?
K příspěvku přikládám screenshoty z aplikace (CT test, SOC, tok energie, nastavení Limitní ochrany).
Upřímně se v nastavení FVE moc nevyznám, takže další část textu mi pomohla zformulovat AI, aby bylo technicky přesně popsáno, co se děje a na co se chci zeptat.
(následující část je zformulovaná s pomocí AI)
Po provedení CT detekčního testu aplikace WE Mate hlásí:
L1 Phase CT Reverse Connect
L2 Phase CT Reverse Connect
L3 Phase CT Reverse Connect
Systém se od té doby chová tak, že:
bere veškerou energii ze sítě,
baterie se vůbec nezačíná vybíjet,
hybridní provoz evidentně nefunguje.
Důležité informace:
do instalace nikdo fyzicky nezasahoval,
žádné kabely ani CT kleště nebyly přepojovány ani otáčeny,
systém dříve fungoval správně, baterie se běžně vybíjela podle spotřeby,
jediné změny v aplikaci, které jsme provedli, byly v záložce „Limitní ochrana“ (viz přiložené screenshoty),
mimo tuto záložku nebylo měněno žádné jiné nastavení.
V aplikaci WE Mate jsem nenašel možnost softwarově změnit směr CT, pouze spustit detekční test. Není mi tedy jasné:
zda je nutné CT kleště fyzicky otočit,
zda se tato chyba může objevit i bez fyzického zásahu (restart, update, změna režimu),
nebo zda existuje jiné nastavení, které mi uniká.
Rád bych poprosil zkušenější členy fóra o radu:
Je u AEG / WE Mate systémů běžné, že po CT detekčním testu dojde k tomuto stavu?
Lze směr CT změnit softwarově, nebo pouze fyzicky otočením kleští?
Je po nápravě nutné provést znovu CT test nebo nějakou kalibraci?
K příspěvku přikládám screenshoty z aplikace (CT test, SOC, tok energie, nastavení Limitní ochrany).
-
pave69
Já jsem jen GW user. AEG neznám, papíry na el. instalace mám dlouho propadlé, v rozvaděči se nikomu cizímu nehodlám šťárat, takže bych preferoval jen tuto diskuzi, ono to pak může pomoct i dalším lidem. Tenhle typ problémů je poměrně častý. Lokalita snad není tajná, zase by to mohlo vést k tomu, že se podaří sehnat někoho poblíž.
-
pave69
asi bych doporučil fvepodpora.cz - mají spokojené zákazníky (Hofy), tak by to mohli vyřešit (já s nimi nemám fakt nic společného, dozvěděl jsem se o nich z videa od Hofyho).
Z dodaných informací mi není jasné, v čem by mohl být problém.
Z dodaných informací mi není jasné, v čem by mohl být problém.
-
Dagus
- Reputace: 227
- Lokalita: Liberec
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7820
- Kapacita baterie [kWh]: 32
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Zkus se podívat jestli není na výběr sondy. Solax má v defaultu sondy na elektroměru a pokud má ct sondy externí elmag, tak se musí přepnout na ně z elměru v nastavení střídače. Jinak to hlásí chybu sond. Bratrancovi se Solax vyresetoval po nějakých blikancích el a musel jsem mu radit jak to v menu prepnout na ty sondy a pak se to zázračně rozjelo.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
-
pave69
A ještě další věc - byl součástí dodávky i extra AC rozvaděč? Pokud ano, poprosil bych foto - je možné, že (při nějakém výpadku?) došlo k odpojení střídače od AC sítě.