Vysokonapěťáci všech zemí, spojte se.

Souhrn tématu

Fórum je určeno všem vysokonapěťovým baterkářům, zejména těm s DIY bateriemi, kteří chtějí sdílet zkušenosti, rady a řešit problémy s HV protokoly, zejména Pylontech. Diskutuje se o testování nabíjení fiktivních baterií, měření proudu a analogových i digitálních řešeních pro komunikaci s měniči. Členové také sdílejí tipy na komponenty, přesnost měření a bezpečnostní aspekty při práci s vysokonapěťovými bateriemi.
Mex
Reputace: 331
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Vysokonapěťáci všech zemí, spojte se.

Nový příspěvek od Mex »

Dobrý tip, díky.
Já dokonce někde mám modul s ACS711, nikdy jsem ho ale nepoužil.
Musím prohrabat šuplíky.
Matess
Reputace: 210
Lokalita: Šumperk

Nový příspěvek od Matess »

je tu někdo kdo by dokázal naprogramovat řízení?

blížím se s návrhem k finishi, jako srdce modulu je esp32...
každý modul je pro 4 články, napětí se měří dostatečně přesným ADC a jsou tam odpory a tranzistory pro vybíjení jednotlivých článků. Je tady někdo schopen napsat takový program aby to něco bylo schopné sbírat a řídit? Řekněme že budu mít 50 těchto modulů a potřebuji něco co přečte stav napětí z každého modulu a bude schopno poslat příkaz pro vybíjení danému 4-článku (v rámci 4 článků v jednom modulu by si to měl modul ošéfovat sám).

Komunikace wifi / ethernet. (pokud by to mělo být například raspberry) Ještě lépe aby to umělo dělat komunikaci pro střídač (pylon protokol).
glottis
Reputace: 470
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

Nevim jestli tu najdes smelce, kterej by ti chtel programovat software do tak kriticke veci :)

Btw ja bych na to sel pres ESPHOME. Je tam pravdepodobne hotove uplne vsechno co budes potrebovat, jen to nadefinujes. S tim by ti poradila i AI, treba chatGPT. Nemusel by ses vubec crcat s nejakejma nizkourovnovejma sragorama a hledat bugy a proc to pada. Minimalne na zacatek a overeni konceptu.
kyocera
Reputace: 380

Nový příspěvek od kyocera »

Jen pro zajimavost popiši svoji koncepci, která je shodná jak pro nízkonapětové baterky i vysokonapětové.
První věc aby nevznikaly těžké bareriové sestavy, které nikdo neuzvedne, tak váha cca 20kg představuje 4 články, tedy 12V.
Libovolná baterka se tak skládá z 12V základních bateriových jednotek.
Základní jednotka 12V má 4ks plošný spoj, tedy každý článek má svůj malý plošný spoj a je zde dvojitý komparátor
s jednou přesnou napětovou referencí. Jeden komparátor hlídá podpětí a druhý přepětí každého článku.
Komparátory pro předpětí a podpětí jsou vždy zakončené optočleny. Výstup optočlenů jde do sběrnice.Každý článek je tak galvanicky oddělený na elektrickou pevnost 5kV danou optočlenem.Přepětí současně spíná 2ks 10W odpory, takže na horní hranici se sepne balancování cca 3A pasivní maření energie do odporu nad horní hranicí.
Odběr plošného spoje z jednoho článku je 100uA, Tedy 0,1mA. Vybijecí proud do plošného spoje je zanedbatelný a vzhledem ke komparátorům není potřeba nic programovat.
Zakladní bateriové moduly 12V je pak možné libovolně spojovat do serie nebo paralelně. V případě spojení do serie pak snadno sestavíme
potřebnou HV baterku.
A k dispozici máme sběrnici optočlenů , kdy podpětí , tedy paralelně spojené optočleny se přivádí na relé Leonardo kde se nastaví spodní celkové napětí a horní celkové napětí. V případě, že aku má dostatečné napětí , pak relé je sepnuto a řídící elektronika měniče má napětí. Pokud celkové spodní napětí dosáhne v Leonardo hranice nebo libovolný článek dosáhne spodní hranice, relé Leonardo rozepne, elektronika měniče není napájená a měnič nevyrábí a vše se automaticky přepne na DS.
Řešení jsem použil analogové proto, že neumím programovat. Ale s analogovým řízením jsem fungoval bez jediného problému od roku 2012 do 2022 kdy jsem zase systém začal předělávat vzhledem k většímu výkonu panelů.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
Kostěj
Reputace: 111
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: ~60 V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 34
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Kostěj »

Matess píše: ned úno 08, 2026 11:05 pm
blížím se s návrhem k finishi, jako srdce modulu je esp32... každý modul je pro 4 články
Přijde mi to šíleně pracné. Řešil bych to jinak, bloky po 20 článcích osadit nejlevnější JBDBMS (protože ho znám), ale nezapojovat přes silové relé, vyčítat přes UART a UART izolátor, 2x multiplexer CD74HC4067-16 a jediné ESP32. Měření napětí článku v BMS, balancing v BMS, proud baterie v BMS, napětí bloku v BMS, SOC (nepřesný) v BMS. Stačilo by jediné ESP32, dva multiplexery a 16 UART izolátorů pro až 320 článků. Jen s tím odpojovačem baterie si nevím rady, proto jsem zůstal na 60V.
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/4.8kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
Matess

to Kostěj: ano měl jsem to v plánu dělat podobně s JK-BMS - je tam dobře vyřešené balancování. To co popisuješ jsem taky zvažoval, ale nejsem si jistý jak by se to chovalo při delším vedení, navíc se mi to nezamlouvalo z důvodu toho že bych potřeboval z každé jednotky kabel do centrální jednotky...

kyocera: ano dospěl jsem při pokusu o udělání 16s varianty že by to bylo velké, komplikované a že by to už nebyl ten malý a kompaktní modul co jsem chtěl. Takže jsem taky přešel na 4s variantu.

Home assistent nechci. Tam je vždy riziko že přijde nějaký update a celé to půjde do háje. Pokud se nenajde nikdo kdo by byl schopen napsat komunikaci optočleny jsou cesta jak do toho jít. Jeden optočlen bude na vstupu který tomu bude říkat že ma začít vybíjet celý blok (takže dojdeme k potřebe nějakého centrálního řízení - ikdyž to asi bude dobrovolné) a druhý optočlen tam bude jako průchozí který tam bude jen pro ten stykač / kontaktor jako "battery good" (tzn potřeba dvou konektorů aby to bylo zapojené do série).

Právě se ptám něž to pošlu do výroby... balanční mosfet by měl bez chlazení zvládnout snad 10A (BSC028N06LS3 - Imax ma 174A, ale pro Vgs 10V a tady bude Vgs menší)
ethernet konektor je tam jako provizorka... jsou tam 2 optočleny out a 5 optočlenů in - ale tohle určitě změním...

velikost desky je 63mm x 96mm Vejdou se tam 5W odpory (cca 1,5A, ale pokud by někdo chtěl 25W odpory na chladiči cca 7A) mosfet by to měl snad dát - musím otestovat - bude se to chovat jinak při 3,4V s lifepo a jinak při 4V kam se bude běžně nabíjet sodium. Problém je že sodium i lithium má lineární charakteristiku a tak tam velký balanční proud není potřeba a u lifepa kde potřeba je je zase napětí nízké... Hledal jsem mosfet co nebude stát moc a bude mít solidní parametry a tenhle má slíbené otevření u 1,7V, max 2,2V, tak snad... snad...
espbmssch.png
espbmspcb.png
ty malý dvoupiny jsou pro přepnutí do programování, 6ti pin nahoře je přímé napojení na programátor (ten bude neosazený) a ten velkej 2x8pin je pro hardware nastaveni adresy modulu (2na8=256 modulů x4 články... je max) aby se daly odlišit při sběru dat, protože budou read only.

Aby to fungovalo a balancovalo - to jsem schopen si napsat sám. Někdo mi potom bude muset pomoct k vyčítání jednotlivých článků přes wifi, ale to bude dobrovolná nadstavba.
glottis

Kód: Vybrat vše

to Kostěj: ano měl jsem to v plánu dělat podobně s JK-BMS - je tam dobře vyřešené balancování. To co popisuješ jsem taky zvažoval, ale nejsem si jistý jak by se to chovalo při delším vedení, navíc se mi to nezamlouvalo z důvodu toho že bych potřeboval z každé jednotky kabel do centrální jednotky...
Kdyz bys pouzil JKBMS RESS, invertorovou, muzes je po 485 zapojit vsechny zasebou. Dokonce jsou snad vsechny to datove porty uz izolovane.

A esphome neni home assistant
glottis

Jinak takhle se da programovat bez jumperu. Staci pouzit klasickej ftdi adapter
ftdi.png
Jinak mam jistou neduveru k tomu napajeni ADC primo z toho spinaneho zdroje. Jestli to mas ozkousene tak dobry ale ja bych to asi nedelal.
Matess

mám... to adc je dokonalé
s tím pripojenim programatoru to mas vyzkousene s ESP? u arduina mi to chodilo, ale cetl jsem ze s esp je problem
o te izolaci komunikace u jk ress bms jsi se docetl kde? protože JK BMS mají mosfetové odpojování a to z logiky věci není stavěno na baterie v sérii
glottis

ano, mam to ozkousene. Kde davam wroom, tam si tohle davam, protoze se neci drbat s nejakym mackanim tlacitka neo jumperem. Ale muzes i jinak, jako to ma treba olimex, nebo jine desky

https://github.com/OLIMEX/ESP32-POE/blo ... Rev_M1.pdf

O te izolaci jsem se sekde docetl, mozna ze dokocne tu na foru, jeden clen o tom psal. Na odpojeni baterie bys to samozrejme nemohl pouzit, jen ma mereni a balancing. pripadne si z P- terminalu brat signal, ze je rozepnuto.

viewtopic.php?p=283033#p283033
Mex

Nový příspěvek od Mex »

kyocera píše: pon úno 09, 2026 9:04 am
Jen pro zajimavost popiši svoji koncepci, která je shodná jak pro nízkonapětové baterky i vysokonapětové.
...
Základní jednotka 12V má 4ks plošný spoj, tedy každý článek má svůj malý plošný spoj a je zde dvojitý komparátor
s jednou přesnou napětovou referencí. Jeden komparátor hlídá podpětí a druhý přepětí každého článku.
...
Takové čistě analogové řešení by mohlo být docela fajn, je jednoduché.
Jen by to stejně chtělo doplnit nějakou chytrou nástavbou, která by pak komunikovala s měničem.
A trochu slabina jednoduchého paralelního řazení výstupů optronů je, že se nedá poznat, když některý z nich odejde nebo mu upadne drát.

Ale je to hezké v tom, že se to opravdu dá postavit za odpoledne, v nejhorším za víkend. Možná by vyhověly i superlevné součástky jako LM358 coby komparátory a TL431/432 coby reference.
Matess píše: pon úno 09, 2026 4:30 pm
Právě se ptám něž to pošlu do výroby... balanční mosfet by měl bez chlazení zvládnout snad 10A (BSC028N06LS3 - Imax ma 174A, ale pro Vgs 10V a tady bude Vgs menší)
...
Já jsem do nějakého vícenásobného řešení nechtěl jít kvůli přesnosti měření.
Pak to znamená buď zvednout rozsah měření toho A/D převodníku, a tím přijít nejméně o 2 bity přesnosti.
Nebo ty rozsahy upravit jako jsi to udělal ty, ale to bude narážet na přesnost použitých odporů.

Myslím, že jsi to trochu zbytečně zdražil poměrně drahým FETem. Navíc v atypickém pouzdře.
Já tam třeba budu dávat něco takového za necelou korunu:
https://www.tme.eu/cz/details/yjl2302a- ... /yjl2302a/
Je to v klasickém pouzdře SOT-23, takže existují desítky jiných tranzistorů, které tam bez změny desky můžu osadit, když tenhle zrovna nebude.

Podle mě jsou pro HV baterku balanční proudy v řádu ampér zbytečně vysoké.
Já osobně tam budu mít 2 stupně: 220mA a 440mA (2 spínací tranzistory, jeden spíná odpor 15R, druhý paralelně 2 odpory 15V, odpory v SMD provedení 2512).

U toho vícečlánkového řešení to taky znamená tomu vymyslet nějak upevnění.
U provedení pro 1 článek se to jednoduše našroubuje přímo na bateriový terminál.
Matess

Mex píše: sob led 31, 2026 9:42 pm
Dobrý tip, díky.
Já dokonce někde mám modul s ACS711, nikdy jsem ho ale nepoužil.
Musím prohrabat šuplíky.
já jsem tyhle součástky (ne moduly) bral v číně a hodnoty pro první ampéru neodpovídají vůbec naměřené hodnotě (klidně 20% mimo), ale potom už je to docela lineární. Moje zjištění nakonec bylo, že mi všechny součástky měří stejně blbě, takže tomu šla udělat sw korekce a potom to bylo docela použitelné.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Já jsem si teď koupil tohle:
https://www.aliexpress.com/item/1005007047159617.html
Resp. objednal, ještě je nemám, jsou na cestě.
Píšou tam, že by to mělo být close-loop.
Pokud by to byla pravda, tak by to mohlo být snad i slušně použitelné.
Vzal jsem jeden kus s napájením 5V a jeden s napájením 3.3V.
Oba ve verzi do 50A.