Jirkova FVE

Souhrn tématu

Jirkova FVE je projekt zaměřený na rozšíření a optimalizaci fotovoltaické elektrárny s důrazem na správu baterií a efektivní využití energie. Autor sdílí své zkušenosti s testováním stringů, plánuje přidat panely a zvětšit úložiště energie jak v bateriích, tak ve vodě pomocí DC ohřevu. Diskutuje také o vhodném zapojení měničů, nabíjení baterií ze sítě a řešení technických detailů kolem BMS a bezpečnosti baterií.
GHLL
Reputace: 87
Lokalita: Kroměříž
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13 300
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jirkova FVE

Nový příspěvek od GHLL »

Jirko nejsem expert ale postupoval jsem takto už po druhé a vše proběhlo OK.
Články jsem umístil do kompresního boxu a pri umísťování jsem zrovna umístil teplotní senzory, později bych je tam už nedostal...
Začínáme od celkového mínus baterie, což je článek č.1 - První vodič z BMS jde na celkové mínus baterie č.1 (verze 19 už má tento vodič černý, dříve byl červený)
Natáhnu balanční vodiče k plus pólům baterií, nakrimpuju očka. Následně dám propojky baterií a utáhnu matky. Zapojím mínus pol BMS k čl. 1.
Napájecí plus pol BMS připojím na čl. 16 přes DC pojistku 2A. Ze stejného plus polu čl.16 jdu na DC jištění baterie.
Zapojím DC pojistku 2A napájení BMS a zapnu BMS.
Postupoval jsem podle tohoto videa:
Video o sestavení baterie
::pv:: PV_1 Východ 4 400Wp *batt* Baterie 48V - 280Ah > 14kWh - JK BMS 200A - Smartshunt - Homeassistant
::pv:: PV_2 Západ 4 400Wp - Kombiměnič: Voltronic 11kW
::pv:: PV_3 Jih plot 4 500Wp - Victron 150/85-Tr
glottis
Reputace: 469
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

To napisu jeste v bodech

0. pripojit si IO desku, pokud ji pouzivas a tlacitko
1. Zapojit B-
2. Zastrkat balancni konektory ... zacit tim od prvniho s GND (vodice jsou uz pripojene samozrejme k baterii a zkontrolovana spravnost)
3. Zapojit napajeci + ... asi idealne pres pojistku
4. Otestovat
5. Pripojit P-
6. Pripojit si + baterie kam potrebuju
7. modlit se
8. Zapnout :)
GHLL

Nový příspěvek od GHLL »

OK, ale nejprve bych baterii (BMS) zapl bez připojení do systému...
::pv:: PV_1 Východ 4 400Wp *batt* Baterie 48V - 280Ah > 14kWh - JK BMS 200A - Smartshunt - Homeassistant
pibi
Reputace: 362
Lokalita: Východně od 3nce
Výkon panelů [Wp]: 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 44kWh

Nový příspěvek od pibi »

S V19 zkušenosti nemám, zatím jsem zapojoval jen 3x BMS B2A20S20PR. Tam jsem zapojil silové P-, B-, pak silový + na pojistkové odpojovače. Vytáhl balanční konektory z BMS, zapojil vodiče na jednotlivé články, proměřil multimetrem, jestli na každém dalším pinu je o ty 3,3V více, pak zasunul konektory do BMS, připojil start/stop tlačítko, zasunul silové pojistky a zapnul.
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
JirkaE
Reputace: 297
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Děkuji chlapi 😃 sestavil jsem a zapojoval jsem již podle návodu celou 16S s DALY 250A BMS - vše klaplo dobře - ale... je to trošku jiné a raději budu za blbce než to zničit.

To tlačítko a dlouhý konektor s kábliky k článkům a ta komunikační deska - tam to nemá žádný přesný pořadí ?

Díky moc :yes:
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ

Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test ;)
GHLL

Nový příspěvek od GHLL »

Jestli tě chápu správně, tak se ptáš na pořadí zapojování jednotlivých kabelů, je to šuma fuk, vše zapojuješ když je to bez napětí a bez zapojené pojistky 2A.
JirkaE

Tak mě asi nyní BMS zůstane do rezervy = když jsem se snažil vytáhnout dlouhý konektor z DALY a zřejmě tím pohnul párkrát tam a zpět, BMS DALY se opět rozeběhla - předtím byl vytažený víc než 2 týdny a jen tak jsem to zkusil vrátit zpět - prakticky před demontáží - V TEN MOMENT NEBĚŽELA na výstupu stále pouze 41V na vstupu 52,6V.
Zaoxidovaný nějaký kontakt ? To ale nevysvětluje těch 41V :dontknow:

Běží a funguje :dontknow:

V tom případě to nechám běžet dál s DALY a zapojil jsem zpět do sestavy.

Ty 12V baterky rozeberu, plastový boxy po 4 článcích s BMS 12V-4S rozmontuju - jak bude čas a přestavím na klasické 16S už s novou BMS JK do nové lepší podoby včetně normálního kompresního boxu :)

Pokud budou (asi budou) články trochu nafouknuté (nejsou v kompresním boxu, jen zajištěné tvrdou pěnovkou) je lepší to dotáhnou do aktuální podoby, nebo pak utahovat postupně víc a víc a snažit se je vrátit do původního vzhledu a rozměru ?

Přestavoval takhle někdy někdo něco staršího ? Je to vůbec dobrý nápad, nebo raději nechat být jak to je ?
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test ;)
MikroCZ
Reputace: 6
Lokalita: STredni čechy
Výkon panelů [Wp]: 9600
Kapacita baterie [kWh]: 20

Nový příspěvek od MikroCZ »

Jirko, já jak sem bojoval s BMS a baterky nekolikrát stahoval povoloval, přenášel garáž sklep atd. Tak sem pak, když sem je stahoval v boxu registroval u některých folii na přetlakových ventilech, ta folie byla do boule. Jakoby vyvalená - a ta pojistka uvnitř vypoukla jakoby na opačnou stranu ven. Prostě bylo znát, že jak sem je stahnul, tak se trošku změnil poměr vnitřních plynu. Asi složitě napsané, ale já si z toho odnesl, že neni dobré je takhle tlakově pokoušet, stahnout povolit stahnut povolit atd..
Moje cítění, je je pomalu stahnout, a bud jen zlehka jim dát kompresi, ale nedovolit je deformovat se dál.
JirkaE

OK - díky, tedy jen dotáhnout na aktuální stav a jinak to moc nepokoušet... :D

Otevřenou jsem měl jen jednu z 8ks 12V 200Ah - když odešla ta malá BMS v jedné znich a na tom balanceru mě zhasla (Číňan poslal zdarma novou)

Jinak netuším co je uvnitř. Nikdy to nevidělo víc než 55,4V jako celek do serie tj. 3,4625V na článek.

Teoreticky by mohli být v pohodě. Díky 😉

ACDC
Reputace: 9
Lokalita: Litomyšlsko
Výkon panelů [Wp]: 5,600
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Nový příspěvek od ACDC »

Protože mne taky čeká JK BMS, koukal jsem na hódně videí. A připojovat balanční kabely zásadně od minusového, ty jsou přece pod napětím.
5,6kW , RESACS, EPEVER, Pb-C 14,4kW
Teorie=vše víme ale nic nefunguje
Praxe=vše funguje a nevíme proč
Teorie spojena s praxí=nic nefunguje a nikdo neví proč