Pripojeni JKBMS PB (invertor verze) k victronu
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje připojení JKBMS invertorové verze BMS k Victron systému, včetně možností komunikace přes CAN a RS485 sběrnici. Uživatelé sdílejí zkušenosti s nastavením protokolů, zapojením do Cerba a integrací do Home Assistant pomocí MQTT. Zmiňuje se také využití displejů, Bluetooth ovládání a různé způsoby čtení dat z baterií pro lepší monitoring a řízení systému.
-
glottis
- Reputace: 465
- Lokalita: okolí Mělníka
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Pripojeni JKBMS PB (invertor verze) k victronu
Tak mi dneska prisla JKBMS invertorova verze BMS ... 200A, 2A, hw verze 19. Tak si tu s tim hraju a zkousim, jak to co nejlepe pripojit k victron systemu.
Nehral si s tim nekdo uz? Nezkousel to nekdo? A pokud jo tak jak? Ja si sem odlozim svoje myslenky a co jsem zkousel.
1. Kdybych mel jen tyhle verze BMS, slo by je zretezit, pripojit po CAN primo k cerbu bez dalsiho software. To funguje ale neuvidim v cerbu napeti vsech clanku. Je to z duvodu protokolu komunikace BMS.
2. slo by je vsehcny pripojit na can sbernici a pustit na ne serialbattery. To taky funguje, ale zase nevidim napeti clanku, ikdyz serial battery to umi a zjinych BMS po seriaku to vytaha.
3. co jsem nezkousel, vycitat je pomoci serial batery po 485 sbernici.
4. Slo by pouzit asi primo seriovy port na desce BMS + serial batery ... nezkousel jsem to. Ale je to dalsi srani
5. dalsi reseni je vycitat clanky pripadne po BT z jineho zarizeni primo do HA, protoze primo ve victronu to uplne nepotrebuju. Pripojeni po BT stejne budu mit, protoze se tim daji BMS i ovladat.
Nehral si s tim nekdo uz? Nezkousel to nekdo? A pokud jo tak jak? Ja si sem odlozim svoje myslenky a co jsem zkousel.
1. Kdybych mel jen tyhle verze BMS, slo by je zretezit, pripojit po CAN primo k cerbu bez dalsiho software. To funguje ale neuvidim v cerbu napeti vsech clanku. Je to z duvodu protokolu komunikace BMS.
2. slo by je vsehcny pripojit na can sbernici a pustit na ne serialbattery. To taky funguje, ale zase nevidim napeti clanku, ikdyz serial battery to umi a zjinych BMS po seriaku to vytaha.
3. co jsem nezkousel, vycitat je pomoci serial batery po 485 sbernici.
4. Slo by pouzit asi primo seriovy port na desce BMS + serial batery ... nezkousel jsem to. Ale je to dalsi srani
5. dalsi reseni je vycitat clanky pripadne po BT z jineho zarizeni primo do HA, protoze primo ve victronu to uplne nepotrebuju. Pripojeni po BT stejne budu mit, protoze se tim daji BMS i ovladat.
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 923
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Pripojeni JKBMS PB (invertor verze) k victronu
Prvně si to zkus přes to BT a serialbattery. Jak teď experimentuji, tak se zdá BT přenos spolehlivější než po drátu 
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
leoshavla
- Reputace: 60
Já to monitoruji tako přes kameru 

Taky jsem teď vyměnil V15 za V19 a v měření proudu kecá úplně stejně jak V15
Taky jsem teď vyměnil V15 za V19 a v měření proudu kecá úplně stejně jak V15
1. Jih 300Wp, J-Z otočný 300Wp, 12V Carspa 1500W, 2x MPPT Victron 100/20, Lifepo4 105+135Ah
2. JZ 8 kWp sklon 15st.solárni přístřešek stř. krytina 18x JA Solar Bifacial , 2x Multiplus 5000, 2x MPPT Victron 150/85, vyhřívaný bat.box 16x Lifepo4 LF304Ah JKBMS 200A V15, Cerbo GX, SmartShunt 300A
2. JZ 8 kWp sklon 15st.solárni přístřešek stř. krytina 18x JA Solar Bifacial , 2x Multiplus 5000, 2x MPPT Victron 150/85, vyhřívaný bat.box 16x Lifepo4 LF304Ah JKBMS 200A V15, Cerbo GX, SmartShunt 300A
-
glottis
Tak jsem ještě experimentoval a sledoval data na MQTT.
- Po CAN + serial battery to nakonec ty články taky dává. V MQTT se to objeví, takže je to cesta. Zřetězit přímo po CAN nebo zřetězit po 485 a pak jen CAN.
- Zřetězit to po 485 a připojit taky po 485 + serial battery ... taky napětí vidím, dokonce se mi zdá, že to ukazuje víc různých věcí.
- Připojit po CAN Victron protokolem bohužel fakt články nedává.
Cipis: taky cesta ale zase vic verim to mu dratu
Ale co tim monitoruju par let dve BMS tak tem BT fakt funguje dobre no.
- Po CAN + serial battery to nakonec ty články taky dává. V MQTT se to objeví, takže je to cesta. Zřetězit přímo po CAN nebo zřetězit po 485 a pak jen CAN.
- Zřetězit to po 485 a připojit taky po 485 + serial battery ... taky napětí vidím, dokonce se mi zdá, že to ukazuje víc různých věcí.
- Připojit po CAN Victron protokolem bohužel fakt články nedává.
Cipis: taky cesta ale zase vic verim to mu dratu
-
kodl69
- Reputace: 1028
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Včera jsem si zkusil propojit baterky s těmahle BMS a na displeji BMS s adresou 0 jsou vidět napětí všech článků ve všech baterkách. Tj na rs485 to je, jenom je otázka, jestli je to tam zároveň s tím displejem, nebo by se musel displej odpojit.
Co takhle zkusit i nějakej jinej CAN protokol? zkoušel jsem Victron protokol, tam pošle aspoň nejvyšší a nejnižší. Pylontech protokol asi nic. ve V.19 je těch CAN protokolů snad 12 a ještě zašedlá volba "can customization".
Co takhle zkusit i nějakej jinej CAN protokol? zkoušel jsem Victron protokol, tam pošle aspoň nejvyšší a nejnižší. Pylontech protokol asi nic. ve V.19 je těch CAN protokolů snad 12 a ještě zašedlá volba "can customization".
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
glottis
Přímo s victronem mi komunikoval jen victron a myslím pylonech. Jinak nic. Se serial bat pak jen jk. A tak napětí jsou tak tam není potřeba to měnit.
Tím display to není, na 485 komunikaci mezi bms ty hodnoty jsou, protože to ukazuje i win aplikace.
Je škoda, že přímo do victron to nejde.
Tím display to není, na 485 komunikaci mezi bms ty hodnoty jsou, protože to ukazuje i win aplikace.
Je škoda, že přímo do victron to nejde.
-
kodl69
Takže když naroubuju ESP32 + rs485 převodník, tak to mám komplet v HA? To mi asi stačí, jenom by mě potěšil nějakej ukázkovej .YAML a co nastavit v té BMS za protokol pro uart, nebo jak to mají označený.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
ElektroEzs
- Reputace: 87
- Lokalita: okolí Teplic
- Výkon panelů [Wp]: 8340
- Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Taky se na to chystam https://github.com/syssi/esphome-jk-bms
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, JV 960 Wp Leapton, SV 1920 Wp Leapton, MPPT 250/100, MPPT 150/35, MPPT 150/45, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A
2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
-
Radar
- Reputace: 54
https://github.com/jean-luc1203/jkbms-rs485-addon
já mám toto a zobrazuju v HA v grafaně a šlape to bez problémů a dobře
Stačí jen převodník RS485/USB do Cerba. Není třeba řešit ESP...
já mám toto a zobrazuju v HA v grafaně a šlape to bez problémů a dobře
Stačí jen převodník RS485/USB do Cerba. Není třeba řešit ESP...
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie LIFEPO4 16S, EEL V4 DIY BOX 280Ah (JK INVERTER BMS)
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie LIFEPO4 16S, EEL V4 DIY BOX 280Ah (JK INVERTER BMS)
-
glottis
Jo přes od Sissi je správná cesta pokud chceš jen do ha. Sám to používám. Po BT. Je to pres esphome takže pohoda.
Dokonce nemusíš ani mít tu redukci 485. Stačí ideálně izolovaný uart. Na desce je TTL seriák. Elektrezs to zrovna řeší jinde.
Jestli to máš i do cerba tak lepší z cerba přímo
Dokonce nemusíš ani mít tu redukci 485. Stačí ideálně izolovaný uart. Na desce je TTL seriák. Elektrezs to zrovna řeší jinde.
Jestli to máš i do cerba tak lepší z cerba přímo
-
kodl69
ok, takže CAN zapojím do ceerba a nastavím victron nebo pylontech protokol, a mám vyřešenou komunikaci BMS s Victronem. Když bych chtěl vyčítat z té rs485, tak vezmu převodník RS485/USB, zapojím do cerba a jak ty data dostanu do HA? Nebo jsem to blbě pochopil? potřbuji multibms, dávat ke každé BMS ESP32 se mi fakt nechce.
-
glottis
Presne tak. Po CAN to zapojis do cerba, v JK nastavis nejlepe victron protokol a v cerbu patricnou rychlost portu. BMS by se mela velmi rychle objevit. Priapdne ve stavu site can uvidis, ze tam aspon behaj packety. Kdyz mas BMS vic, propojis je mezi sebou po 485 pres ty porty RS485-2 a kazde das jinou adresu. Jednu nechas pravdepodobne s adresou 0, coz by mel byt master. Mastera propojis s cerbem. Master by mel vsechny BMS zagregovat a predat cerbu spravne. Tolik k teorii nakoukane u andyho. Vic BMS nemam, ikdyz jsem to teda nevydrzel a objednal dalsi dve, abych si to sjednotil, kdyz uz to cele budu prekopavat.
Kdyz uz BMS vidis v cerbu, muzes si cele cerbo pripojit do HA. Potrebujes na to HA s rozjetym HACS. Tam staci najit rozsireni Victron MQTT Integration. V konfiguraci prakticky staci asi zadat ip adresu cerba. Spoji se to po MQTT a nahazi ti do HA celej victron svet co vidi cerbo. Multiplus, cerbo samotne, spoustu nastaveni, BMS, shunty, smartmetery. Proste vsechno. Muzes pak z HA vetsinu veci ridit a nastavovat.
Kdyz uz BMS vidis v cerbu, muzes si cele cerbo pripojit do HA. Potrebujes na to HA s rozjetym HACS. Tam staci najit rozsireni Victron MQTT Integration. V konfiguraci prakticky staci asi zadat ip adresu cerba. Spoji se to po MQTT a nahazi ti do HA celej victron svet co vidi cerbo. Multiplus, cerbo samotne, spoustu nastaveni, BMS, shunty, smartmetery. Proste vsechno. Muzes pak z HA vetsinu veci ridit a nastavovat.
-
kodl69
Odhalení a porovnání displejů JKBMS
Odhalení tajemství displejů JKBMS.
Dnes jsem složil jednu bednu s displejem dodaným k bedně, je to ten s plastovým rámečkem. Displej je zapojený přes dva mezikusy do miniaturního konektoru na desce s čínskými znaky. Google tvrdí, že ten rozsypaný čaj znamená displej. Displej ukazuje jenom tu jednu baterku. Položka pro další packy tam prostě není. Na destičce displeje jsou piny označené RS 485 + a -.
Druhý displej je koupený s jinou BMS samostatně, konektor na BMS je označený RX a TX, kabel vede do konektoru na BMS označeného UART. Tenhle displej na BMS se switchem na master ukazuje napětí na všech propojených BMS přes RS485/2. Na druhé fotce jsou snad vidět ty rozdíly v konektorech. To mě zas Číňani dostali. Že na obou konektorech jsou vyvedené dva piny pro zapínací tlačítko, není to podstatné, co řeším.
Dnes jsem složil jednu bednu s displejem dodaným k bedně, je to ten s plastovým rámečkem. Displej je zapojený přes dva mezikusy do miniaturního konektoru na desce s čínskými znaky. Google tvrdí, že ten rozsypaný čaj znamená displej. Displej ukazuje jenom tu jednu baterku. Položka pro další packy tam prostě není. Na destičce displeje jsou piny označené RS 485 + a -.
Druhý displej je koupený s jinou BMS samostatně, konektor na BMS je označený RX a TX, kabel vede do konektoru na BMS označeného UART. Tenhle displej na BMS se switchem na master ukazuje napětí na všech propojených BMS přes RS485/2. Na druhé fotce jsou snad vidět ty rozdíly v konektorech. To mě zas Číňani dostali. Že na obou konektorech jsou vyvedené dva piny pro zapínací tlačítko, není to podstatné, co řeším.