Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE

Souhrn tématu

Téma se věnuje návrhu poloostrovní fotovoltaické elektrárny (FVE) pro začínajícího nadšence, který plánuje instalaci 10 kWp systému s baterií 16 kWh a jednofázovým ostrovním střídačem. Diskutuje se zde o bezpečnosti, manuálním přepínání mezi FVE a distribuční sítí, vhodném zapojení a optimalizaci vytěžování energie pro domácnost i garáž. Uživatel hledá rady ohledně konstrukce, připojení a revize systému s cílem postupného zlepšování a efektivního využití solární energie.
XKrement
Reputace: 4
Lokalita: Nošovice

Re: Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE

Nový příspěvek od XKrement »

achááá. dík. už tomu rozumím. Vcelku užitečné. A je vytěžovač to zařízení, které taky umožní, abych plynule odebíral z DS takové množství, které nezajistí moje elektrárna?
cipis
Moderátor
Reputace: 920
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od cipis »

Ne. To je vlastně regulace výkonu do zátěže. Jsou i systémy, kde je místo jedné velké spirály několik menších, a postupně se připínají či odepínají.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Franta2776
Reputace: 530

Nový příspěvek od Franta2776 »

Nejlepší vytěžování co jsem pořidil je levné 1fázové TČ a EV V těchto dnech vše funguje na panely.Jak vytápění domu, tak jizda autem.
Do auta vytĕžuji proměnlivým výkonem podle svitu od 1,5 do 5kW.
Pálení drahocené elektřiny na topném odporu je barbarství😡😡😡
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Mex
Reputace: 321
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

XKrement píše: čtv led 22, 2026 8:17 pm
achááá. dík. už tomu rozumím. Vcelku užitečné. A je vytěžovač to zařízení, které taky umožní, abych plynule odebíral z DS takové množství, které nezajistí moje elektrárna?
Jestli můžu poradit, tak si napřed přečti něco o tom, jak funguje hybridní měnič.
Ten jednoduše posadíš paralelně na přípojku z gridu.
Pokud má dost energie z panelů/baterek, tak zásobuje dům.
Když má málo, tak zbytek přibere z gridu.
Když má z panelů naopak moc, a už se to nedá cpát do baterek, tak buď omezí vstup z panelů, nebo ten zbytek pošle jako přetok zpátky do sítě.
Pokud tam připojíš nějaké vytěžování, tak nemusíš omezit vstup z panelů, a místo zpět do gridu tím třeba ohřeješ teplou vodu.
Kostěj
Reputace: 100
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Kostěj »

On ten problém vytěžování je vidět, jakmile začneš počítat čísla. Běžný solárník má v panelech 10kWp, baterku 20kWh a jednofázový střídač 5kW. Hned vidíš, že dvě hodiny svitu ti naplní baterky. Můžeš pak topit do vody/přímotopy, ale max. 5kW. Ale když si přitom zapneš další spotřebič, přetížíš střídač a ten spadne. Takže buďto vytěžování jen 3kW, nebo řídit vytěžování podle okamžité rezervy výkonu, nebo extra střídač jen na vytěžování, nebo vytěžování přímo z baterky na 48V. Každá varianta má výhody a nevýhody; pokud vím, každou variantu někdo z tohoto fóra používá. A třeba v březnu, kdy je zima a slunečný den, je ti líto každého wattu, co zůstane na střeše a začneš to intenzivně řešit.
Edit: Mex byl rychlejší. :D