Hybridná elektraren plan
Souhrn tématu
Uživatel plánuje hybridní elektrárnu o výkonu 27 kWp s využitím dvou Deye měničů a síťového měniče jako zálohy, přičemž síť bude připojena pouze pro dobíjení baterií. Diskutuje se o optimálním ovládání stýkačů pro bezpečné odpojení sítě a efektivní správě spotřeby, včetně využití generátoru pro tepelné čerpadlo. Zkušenosti ostatních uživatelů potvrzují, že přepínání mezi sítí a bateriemi lze zvládnout i manuálně, přičemž hlavním cílem je minimalizovat odběr ze sítě a maximalizovat soběstačnost.
-
Diablo1st
- Reputace: 200
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Re: Hybridná elektraren plan
Moja spotreba z DS za jednotlivé mesiace podľa posledného vyúčtovania: Komplet štatistiku moje FVE nájdeš TUKiko80 píše: pon led 12, 2026 3:16 pmA koľko musíš dokupovať zo siete a zhruba od kedy od ktorého mesiaca. Ja mam strechu na juhochod a juhozápad. Časť panelov pôjde na plot. Skôr chcem riešiť to aby som čím dlhšie obdobie nedokupoval
Ako dať o trošku viac panelov ako reálne potrebuješ je super nápad, ale prepanelovať ako blázon a nevedieť to využiť ani z polovice mi príde čistý nezmysel. Väčšinu tej energie necháš na streche.
Ak by si z DS musel pokryť cca. 20% tvojej spotreby, je to len 2,6MWh, čo je cca. 400€, z ktorej značnú časť tvoria fixné náklady. Za mňa sa moc neoplatí ísť vyššie z panelmi, pokiaľ to nevieš využiť (EV, ohrev bazénu, klíma), lebo síce vieš viac ušetriť z DS, ale nie je to adekvátne voči nákladom, ktoré ťa toto rozšírenie bude stáť.
Naposledy upravil(a) Diablo1st dne pon led 12, 2026 4:18 pm, celkem upraveno 1 x.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
-
Kostěj
- Reputace: 97
- Lokalita: Dobrovicko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Nechápu, v čem je problém. Teď je několik dní pod mrakem a panely pod sněhem. Mám přepnuto na síť, střídač vypnutý. Ta trocha proudu dobíjí baterii, ale tímhle tempem by jí nabíjela tak dva týdny. Až začne svítit, přepnu zpět na měnič. Den až dva "horšího" počasí přežiju na baterku. Když jsem doma, mám stav pod kontrolou - vidím, že je baterka prázdná, tak přepnu. Když nejsem doma, je odběr tak malý, že do večera baterka vydrží vždycky. Mohl bych to asi i automatizovat, ale nedává mi to smysl. V reálu jde řádově o 10 přepnutí leden-březen a stejně tolik říjen-prosinec. Dobíjet baterky ze sítě? Proboha proč?Kiko80 píše: ned led 11, 2026 11:04 pmSkôr je ta otázka ako efektívne riešiť dobíjanie baterii pri nedostatku slnka . A na siet sa viem prepnúť na základe povelu z menica deye.
-
Kiko80
- Reputace: 0
- Lokalita: Prešov
- Výkon panelů [Wp]: 28kwp
- Kapacita baterie [kWh]: 45kwh
To je asi rozumne. Na meniaci je možnosť pri soc napríklad 20 percent sa celý dom prepne na sieť a ak stupne na určitú hodnotu vráti sa na solar. Aši pôjdem do takej verzie a bude to vyriešené. Ešte otázka. Kurite drevom plynom alebo tepelným čerpadlom. Je reálne ťahať dom 10 mesiacov do roka ak to budem mat v takejto konfigurácii.