JK BMS

Souhrn tématu

Uživatelé JK BMS sdílejí zkušenosti s fungováním a problémy při párování přes Bluetooth, kdy jedna BMS odmítá spárování i s platným heslem. Diskutuje se také o dostupnosti softwaru pro PC, možnostech aktualizace firmware a rozdílech mezi starším a novějším hardwarem. Novější firmware 19.24 přináší zlepšení v resetování stavu nabití (SoC) u více baterií zapojených v systému. Někteří uživatelé zmiňují, že JK BMS nikdy nebude zcela přesně měřit SoC a doporučují doplňkové zařízení jako SmartShunt pro přesnější údaje.
Valdano
Reputace: 228
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: JK BMS

Nový příspěvek od Valdano »

Nová aktualizace firmwaru JK BMS v19.21 vydaná v prosinci 2025 (video z 23.12.2025). Autor videa zmiňuje, že je k této aktualizaci až příliš kritický, protože Jikong neposkytl žádné další informace o některých nových funkcích a vlastně se mu hlavní funkce této aktualizace ani nelíbí. Podle jeho názoru tato verze ubírá na pohodlí, které bylo k dispozici v předchozích verzích.

ElektroEzs
Reputace: 85
Lokalita: okolí Teplic
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8340
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Nový příspěvek od ElektroEzs »

Ja jedu verzi 19.24 a zatim bez problemu:-)V 19.21 to neukazovala nejnizsi teplotu a napeti clanku u Victronu. Fajn by bylo kdyby vyresily mereni proudu🤣
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, JV 960 Wp Leapton, SV 1920 Wp Leapton, MPPT 250/100, MPPT 150/35, MPPT 150/45, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
glottis
Reputace: 441
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

Valdano píše: ned pro 28, 2025 4:07 am
Nová aktualizace firmwaru JK BMS v19.21 vydaná v prosinci 2025 (video z 23.12.2025). Autor videa zmiňuje, že je k této aktualizaci až příliš kritický, protože Jikong neposkytl žádné další informace o některých nových funkcích a vlastně se mu hlavní funkce této aktualizace ani nelíbí. Podle jeho názoru tato verze ubírá na pohodlí, které bylo k dispozici v předchozích verzích.
Jeho stezovani na to, ze tam nevidi napeti te dane baterie mi prijde zbytecne. Pokud jsou baterie spojene a komunikuji, je na nich prakticky stejne napeti. Pokud by se komunikace rozpadla, uvidim tam napeti te baterie. Me to osobne prijde lepsi. Ale tyhle bms nemam a nemam ani display :)
martondra
Reputace: 0
Lokalita: Znojmo

Nový příspěvek od martondra »

Čau. Kde stahnu verzi 19.24 ?
TomHC
Reputace: 722
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

Napríklad tu - https://drive.google.com/drive/folders/ ... 40b5eui1B_

EDIT: tak je tam len 19.21, ale možno Andy pridá aj túto.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Valdano

Nechápu proč není aktuální firmware k JK-BMS primárně ke stažení přímo na webu výrobce a stahuje se "pokoutně" na různých jiných webech?

Na Aliexpressu v článku JKBMS Update Firmware vysloveně upozorňují, že se má firmware stahovat pouze z oficiálních stránek jinak je riziko malware a dokonce i znefunkčnění JK-BMS.

Kde si mohu bezpečně stáhnout správný soubor firmwaru pro můj konkrétní model JKBMS a vyhnout se malwaru nebo falešným souborům?
Stahování firmwaru z neoficiálních zdrojů je hlavní příčinou zablokování jednotek JKBMS. Existují desítky repozitářů GitHub, skupin Telegram a prodejců na eBay, kteří nabízejí „bezplatné aktualizace firmwaru“ – mnoho z nich však obsahuje škodlivý kód nebo nesprávné binární soubory, které trvale deaktivují váš BMS. Firmware vždy získávejte výhradně z těchto důvěryhodných zdrojů: jkbms.com – Oficiální webové stránky. V sekci Podpora hledejte sekci „Ke stažení“.

Jen hádám, že soubory firmware jsou pravděpodobně součástí instalace monitorovacího software pro JK BMS a nebo je ten monitorovací software stahuje online z oficiálně nezveřejněného zdroje výrobce, protože na webu výrobce verze firmware 19.21 ani 19.24 k nalezení přímo není.

Na adrese https://www.jkbms.com/support/ je jen starší verze 3.40 monitorovacího software pro JK BMS, který umožňuje aktualizaci firmware.
Na adrese https://jikongbms.com/download/ je ještě starší verze 2.7.
Pak ještě existuje adresa http://www.jkbms.net/download_pc, ale tam jsou jen nějaké prastaré verze firmware 14 a 15.

Tři různé odkazy a všechny se tváří jako oficiájní stránky výrobce, ale na žádném z nich není poslední verze firmware.

Za mě tedy totálně matoucí a neprofesionální přístup.

Novější verze 3.80 je ke stažení jinde viz tento odkaz a je tam v popisu uvedeno, že firmware verze 19.21 je vhodný pro všechny jednotky JK BMS verze 19 zatímco firmware 19.24 je určen pouze pro jednotky BMS 200A a 300A a má opravit chyby v komunikaci s měniči, zejména s měniči Victron. Otázkou je zda je bezpečné použít tuto novější verzi 3.80 z toho jiného odkazu.
kuba47
Reputace: 16
Lokalita: Krušné hory

Nový příspěvek od kuba47 »

Pokud by tam mohl být nějaký malware, tak jedině v tom softwaru pro PC. BMS nemá žádnou možnost komunikovat po síti, neumím si představit, k čemu by takový malware byl a nemyslím si, že se nějaký "falešný" firmware pro JK někdy někde objevil. Ten článek je výtvorem AI.

Oni ty firmwary a nejnovější verzi sw nejspíš poskytují přednostně dealerům, takže na veřejnost se dostávají až se zpožděním.
8.8kWp @ Anern SCI-MAX-10200, LiFePO4 280Ah 16s2p
3.6kWp @ Siton 210 SMD
Valdano

Provádění aktualizací firmware JK-BMS se zřejmě primárně řeší přes ten software pro PC a ten samozřejmě může obsahovat škodlivý kód.

Otázkou je zda jsou soubory firmware přímo součástí instalace toho monitorovacího PC software pro JK-BMS, přes který se aktualizace firmware provádějí a nebo jestli soubory firmware ten monitorovací software stahuje online z oficiálně neveřejného zdroje výrobce, protože na webu výrobce nejsou nikde samostatně viditelné ani starší verze firmware 19 obecně tedy ani ty verze 19.XX, které byly uvolněny už před delší dobou.

Ať už příslušnou verzi firmware ten software pro PC obsahuje v rámci své instalace a nebo ji stahuje odněkud z internetu, tak je tu samozřejmě riziko toho, že pokud ten software obsahuje škodlivý kód tak může při provádění aktualizace stáhnout firmware odjinud, který může být nějak záměrně upravený nebo ho přímo upravit a tím může dojít k tomu, že aktualizace bude to poslední co uděláte a příslušná JK-BMS pak přestane fungovat. Totéž může nastat pokud stáhnete jen BIN či HEX soubor samotného firmware, který však bude záměrně nevhodně upravený a vy s ním pak provedete aktualizaci.

Zde je nová verze 3.8.0 software pro PC k JK-BMS , ale to je jinde než na oficiálních stránkách výrobce i když se to tam v popisu tváří jako software od výrobce Chengdu Jikong Technology Co. Ltd. a v popisu k tomu se tam hovoří jak o verzi 19.21 tak i 19.24 což naznačuje, že by tato verze software pro PC zřejmě měla v rámci své instalace obsahovat i soubory firmware ve zmíněných verzích.
Soban
Reputace: 301
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Soban »

Pokud ta BMS nemá žádnou chybu tak proč potřebuješ dělat upgrade FW?

A pokud má tak co to reklamovat či přímo si napsat o aktuální FW výrobci?

Osobně bych do aktualizace FW pokud není vyloženě chybný nešel.

Něco jiného bude jak se v tom vyznáš a máš programátor a můžeš vyčíst originál z čipu a případně ho vrátit.
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
Valdano

K tomu, proč potřebuje dělat aktualizaci firmware u JK-BMS by se měl vyjádřit martondra, který se zde výše ptal na to kde je ke stažení verze 19.24. Já jsem jen v podstatě reagoval na jeho dotaz. Jak už jsem tu dříve zmínil tak dle informací, které jsou uvedeny u té nové verze 3.8.0 software pro PC je ta verze firmware 19.24 určena pouze pro JK-BMS varianty 200A a 300A a má opravit chyby v komunikaci s měniči, zejména s měniči Victron. Takže jen odhaduji, že martondra má zřejmě nějaké problémy s komunikací vůči JK-BMS a předpokládá, že by je mohl odstranit tou aktualizací firmware a zřejmě i proto to zatím nechce řešit reklamací.

Zde je odkaz na video s postupem aktualizace firmware JK-BMS krok za korkem (je tam starší verze 15). Autor videa stahuje samostatně software pro PC a samostatně firmware. Obojí z disku Google, na který zde výše odkazoval TomHC. Na tom disku je software pro PC ve verzi 3.4.0 tj. ta samá verze, která je ke stažení i na webu výrobce. Firmware, který však na webu výrobce ke stažení není je na tom disku v poslední verzi 19.21 tj. ta nejnovější 19.24 tam zatím není. Odkazovaný disk Google spravuje Andreas Kirch autor webu Off-Grid Garage, který má celou řadu videí k JK-BMS na jeho YouTube kanálu. Andy ten firmware zřejmě získává přímo od výrobce, ale z volně dostupných stránek výrobce to asi nebude.
martondra
Reputace: 0
Lokalita: Znojmo

Nový příspěvek od martondra »

Aktualizaci firmwaru jsem provedl, protože BMS ukazovala nesprávnou hodnotu SOC oproti SmartShunt. Provedl jsem aktualizaci z verze 19.10 na 19.21. Mám měnič Victron, proto hledám verzi 19.24.
kuba47

Soban píše: ned led 04, 2026 7:48 pm
Něco jiného bude jak se v tom vyznáš a máš programátor a můžeš vyčíst originál z čipu a případně ho vrátit.
S tím vyčítáním je to bohužel složitější, zrovna se v tom (ze zvědavosti) hrabu. Čtení je blokované. I SWD rozhraní je za normálních okolností softwarově vypnuté, ale to se dá obejít podržením resetu nebo zkratováním krystalu. Naštěstí na tenhle čip (APM32F103/STM32F103) existuje několik exploitů, takže většinu paměti se mi už vyčíst podařilo. Prvních 8kB je bootloader, ten právě provádí upgrade firmwaru. Zbytek paměti je firmware. Konfigurace tam není, ta je vedle, v EEPROMce.

Mnoho firmwarů je dohledatelných na internetu, takže jediná zajímavější část ke zkoumání je ten bootloader, který ale pro samotnou funkcni BMSky nejspíš není úplně nutný.
3.6kWp @ Siton 210 SMD
Valdano

martondra píše: ned led 04, 2026 9:23 pm
Aktualizaci firmwaru jsem provedl, protože BMS ukazovala nesprávnou hodnotu SOC oproti SmartShunt. Provedl jsem aktualizaci z verze 19.10 na 19.21. Mám měnič Victron, proto hledám verzi 19.24.
V diskusi na jiném serveru uvádějí, že pro aktualizaci firmware na 19.24 se používá již zde zmíněná nová verze 3.8.0 software pro PC. Nová verze firmware 19.24 je tedy zřejmě součástí té instalace software pro PC verze 3.8.0.
TomHC

JK BMS nebude nikdy presne merať SoC...
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Valdano

Mimochodem v odkazované diskusi na jiném serveru tam někdo zmiňuje, že u nových kusů JK-BMS vyrobených od září 2025 je údajně novější hardware, který je při měření SOC o něco přesnější než tomu bylo u JK-BMS se starším hardware tj. u kusů vyrobených do září 2025. Někdo další tam pak zmiňuje, že má JK-BMS s novější verzí hardware, ale i tak po aktualizaci firmware na 19.24 nepozoruje žádné zlepšení z hlediska přesnosti SOC oproti shuntu.

Nicméně v odkazované diskusi je také zmíněno určité zlepšení s novým firmware 19.24 obecně oproti verzi 19.10 ve smyslu opravy resetování SOC při zapojení více kusů BMS tj. více baterií zapojených jeden master a ostatní slave. Slave baterie se nyní resetují na 100 % dříve než master baterie když je dosaženo parametru napětí 100 % SOC (tj. již nejsou závislé na RCV ani časovači). Jejich režim pak zůstává stejný jako u master baterie (bulk / abs), dokud nevyprší časovač RCV na master baterii a sama se neresetuje na 100%.
Naposledy upravil(a) Valdano dne ned led 04, 2026 11:41 pm, celkem upraveno 1 x.
kuba47

Valdano píše: ned led 04, 2026 10:19 pm
Nová verze firmware 19.24 je tedy zřejmě součástí té instalace software pro PC verze 3.8.0.
Když klepneš na download, jsou tam ke stažení 3 soubory - software pro PC, firmware 19.21 a 19.24. Ten software sám žádné aktualizace nehledá a nestahuje, přestože v popisu něco takového tvrdí. Soubor se normálně vybírá ručně z disku.
3.6kWp @ Siton 210 SMD
Valdano

Máte pravdu viz přiložený obrázek.
.
seznam_monitor_plus_firmware.png
TomHC

Valdano píše: ned led 04, 2026 11:24 pm
Mimochodem v odkazované diskusi na jiném serveru tam někdo zmiňuje, že u nových kusů JK-BMS vyrobených od září 2025 je údajně novější hardware, který je při měření SOC o něco přesnější než tomu bylo u JK-BMS se starším hardware tj. u kusů vyrobených do září 2025. Někdo další tam pak zmiňuje, že má JK-BMS s novější verzí hardware, ale i tak po aktualizaci firmware na 19.24 nepozoruje žádné zlepšení z hlediska přesnosti SOC oproti shuntu.
Potvrdzujem že žiadne zlepšenie nie je... Kto chce presné/presnejšie SoC a info o prúde/výkone pod 1A, tak treba SmartShunt alebo ekvivalent.
Přílohy
JK BMS 200A HW v19, FW 19.21
JK BMS 200A HW v19, FW 19.21