3D tiskarna - jakou?
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na výběr vhodné 3D tiskárny a praktické rady, jak správně připravit tiskovou podložku pro lepší přilnavost. Uživatelé sdílejí zkušenosti s čištěním podložek pomocí teplé vody, jaru a isopropylalkoholu, a také tipy na řešení problémů jako heatcreep nebo špatné lepení filamentu. Součástí jsou i doporučení na nastavení tiskárny a výběr příslušenství pro bezproblémový tisk.
-
Whoat
- Reputace: 1
- Lokalita: Mladá Boleslav
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: 3D tiskarna - jakou?
Nejčastější příčina je malá přilnavost k podložce, a jestli v tomhle místě obvykle šmatáš prstem, abys tu linku sundal, je to skoro jistě to.ElektroEzs píše: pon pro 29, 2025 12:40 pmTiskarna zacala pri te prvni lince delat trosku bordel. Cim by to mohlo byt tryska je ocistena. Diky
Doporučuje se podložky odmastit, tj. teplou vodou + mýdlo. Nějaká mýdla (často tekutá) mají přísady (aromata), co odolají opláchnutí vodou, takže se doporučuje to po odmaštění vzít isopropylalkoholem.
Já používám nejlevnější kostku mýdla a i bez alkoholu to drží jak ďas.
-
soami
- Reputace: 103
- Lokalita: Posázaví
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: 3D tiskarna - jakou?
Čistím pláty teplou vodou a jarem - dobře odmaštuje a nenechává nic na povrchu. Stejně se tak jar používá třeba pro odmaštění/čištění brýlí - je to levné a funkční. Já tedy používám pro zvýšení přilnavosti (nebo naopak usnadnění odlepení) 3DLAC a ten jde teplou vodou pěkně umýt. Pro PLA zbytečné, stačí mít čistou/odmaštěnou podložku.