Jak byste využili 5 panelů po 400Wp

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na efektivní využití pěti solárních panelů o výkonu 400Wp, řeší problémy s napětím a kompatibilitou regulátorů jako Victron či Epever. Uživatelé sdílejí zkušenosti s ostrovním i poloostrovním zapojením, prioritou je napájení bazénové filtrace a napouštění bazénu. Probírá se také možnost připojení k síti a výběr vhodného měniče či regulátoru pro optimální provoz bez baterie.
Kajap
Reputace: -3
Lokalita: Okoli

Jak byste využili 5 panelů po 400Wp

Nový příspěvek od Kajap »

Jak byste ekonomicky využili 5 panelů po 400Wp (Voc 38) v jednom stringu na střeše?

Zatím k tomu není nic ani baterka ani regulátor jenom panely na střeše.

Dva panely už napěťové překračovaly 75V a 3 panely 100V Victrona (šly do chyby). Koupit victon MPPT aby dal napětí všech 5 asi ani nejde.

Priority: bazénová filtrace 300 W, napouštění bazenu 850 W…

K dispozici je: baterky 12V olovo, Invertor v dodávce 12V/3kW

1) variaanta - ostrov pro filtraci a naPousteni oz vyse
2) varianta - poloostrov s napojenim na sit (pozdeji)
Naposledy upravil(a) Kajap dne pon pro 29, 2025 8:27 am, celkem upraveno 1 x.
pibi
Reputace: 330
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jak byste využili 5 panelů po 400Wp

Nový příspěvek od pibi »

Smart Solar 250/60
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
JirkaE
Reputace: 274
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Točíš se v kruhu, odpovědi si už dostal v jiném vlákně - velmi mnoho variant a všechny jsou poměrně drahé - neefektivní :fuuu:

Jde o tu baterku - nic kloudného nevymyslíš - nedává to žádný velký smysl.

S 2000Wp jsem ohříval 14let vodu s úsporou cca 1,8MWh ročně za minimální vstupní náklady s nějakým z mnoha regulátorů na ohřev vody.

Na filtraci 300W pro bazén mnoho neušetříš (já mám filtraci 200W - puštěnou cca 5h denně) a stejně tak na tom napouštění které většina lidí dělá 1x za rok.
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Kajap

No to je asi ten nejvyssi co stoji 2x tolik jak ty panely a stejne by to vytahlo jen 800 watt z tech panelu 5x2000 Wp zejo? Tak to by chtelo neco co umi vic amper treba 100A/200V a nestoji ranec

Anebo aspon 80A/200 ale za budget cenu? Zda existuje?

Problem se mi zdal v lichem poctu FVP, no nevim…

A kdyby tak Nebylo by lepsi nez

Victron SmartSolar 250/60-Tr MPPT solární … 8921,-

tak

Victron SmartSolar 150/45 MPPT 4696,- + Victron SmartSolar 100/30 MPPT … 2766,-
(Soucet - 4696+2766=7462 celkem vs 8921 v jednom)

Vyjde to levneji a ma to vic amper a 2 stringy jsou lepsi nez jeden a melo by si to umet povidat pres bluetooth?… Teď nevím jestli jsem někde neudělal chybu v uvaze? Resp. V cem presne je lepsi jeden nez dva? Tedy mimo uspory par voltu a desetikorun na kabelu.

Myslim ze 3 FVP + 2 FVP se vejdou do limitu 150Vcc resp. 100Vcc

Filtrace ma 8m3/h a pripojeni na topeni PE 32x2 200m na strese. Popravde na nic moc jineho to asi vyuziti nevidim a proto baterka zalita olovo jen jako kondenzator, zkratka aby to vyuzilo to slunicko na strese.

Teplou vodu (bojler) asi taky bez vyuziti…

Jde o to jestli ty FVP na strese kdyz se z nich neodebira proud tak jestli vic nedegradujieplem
JirkaE

Největší MPPT Victron je o dalších X kroků dál a je označený 450/200 😉

Jde to sehnat taky v bazaru, pokud je tahle cesta ta správná pro Tebe - ale těch cest je víc - například já svůj Victron 250/60 na 1000% prodám, protože má jako jediný ze 4 MPPT jinou komunikaci a dělá mě to v tom bordel a mám ho tak zbytečně nastavený jinak....

Ano - obvykle jde o tu komunikaci - nastavení a společná práce.

Existují i MPPT jiných výrobců - a hned několik variant - pokud Ti nevyhovuje Victron....

Například : (5 vteřin hledání na google...) - za ty prachy asi ale můžu nechat i ten můj, půl roku starý Victron 250/60

Snímek obrazovky_29-12-2025_91147_www.ebay.de.jpeg
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Kajap

cinani kecaji, a utavi se to, nutno abys to pouzival tak na 60% deklarovaneho proudu, i epever… A myslím že nemá tak dobrou komunikaci jako victron

V tomhle nevím proč věřím victronu, že to můžu používat i na nominální proud a že to vydrží věčně😃

Třeba se pletu, je to jen takový dojem …

Dík za informaci že to má jinou komunikaci, to aby si to člověk nastudoval pořádně protože mě na některých nevím jestli to dělají všechny sere jak se pomalu načítá ten Bluetooth, a ta aplikace když běží v telefonu no tak to nezkutečně žere baterku

Takže je dobrý vědět jestli něco nového inovovaného třeba nedali na trh, než za to člověk vysype půlku výplaty jen tak pro zábavu, protože oni starý modely jistě taky potřebuji doprodat

2) No a co varianta on Grid, že bych se s orientoval na propojení sítí:) Jenže technologie je ještě v plenkách, aby uměl Střídač nějakým způsobem kumulovat fáze tak to umí prý snad DEJE a to ještě jenom omezeně a taky to stojí velký ranec a už to není nesmrtelný
JirkaE

Technologie jde jistě dopředu stále - ale v plénkách rozhodně není - epever tady má mnoho lidí a rozhodně to tak není :dontknow:

Nový Epever je velmi podobný Victronu například... a je velmi ,,nadupaný", ale souhlasím - i pro mě je Victron taková jistota.

Snímek obrazovky_29-12-2025_94128_www.ebay.de.jpeg

Nebo pak ta cesta na na přímém propojení na síť bez přetoků a bez baterky.

Teď mě tady ten 6kW měnič běží již několik dní - a potvrzuju že ven nejde naprosto nic a sám si přicucne ze sítě to, na co panely nestačí a běží i bez baterek.

Zkoušel jsem 5kW vypnout najednou - stejně jako u Modráska se to zhoupne - ale naozdíl od Modráska - tady neprojde do sítě nic :yes:

Testoval jsem i 4 různé varianty jak obejít to vypínání na 50W odběru - jde to (za pár kaček) ale velký smysl to nedává - protože se pak zvedne odběr ze sítě - tedy pračku pouze a nejlépe - jen s jinou druhou zátěží = nejlépe se žárovkou 60W :lol: :lol: :lol: (popis problému u mě ve vlákně)
Naposledy upravil(a) JirkaE dne pon pro 29, 2025 9:51 am, celkem upraveno 1 x.

Kajap

Co říkáte na tohle, našel jsem:

EPEVER IT10420NC G3 https://eshop.100mega.cz/img.asp?attid=13314429
Regulátor, solární MPPT, 100A, 12/24/36/48V, 2× PV vstup 200V, RS-485, CAN, BMS komunikace … 9 500 Kč

Má to dva vstupy po 200 V, Takže k jižním 5 panelů bych mohl časem připojit dalších 5 východních :-)

Ps: To je to co jsi dával obrázek?

No a o jakém 6 kW píšeš že ti běží?

Já chci vyřešit degradující v 5 panelů na střeše a nerad bych se pouštěl do nějakých nekonečných drahých koníčků :sm1:
JirkaE

Ano - nový epever - to je on, hned po té - jak si ho kritizoval... 😉 aniž by si o tom vůbec něco věděl - epevery tady má mnoho lidí.

6000W měnič ? No a co třeba trochu číst a hledat - popsal jsem to tady, dal sem manuály, cenu - co víc si přeješ ??

8000W verzi se dvěmi MPPT jsem už poslal jednomu z kolegů tady na fóru - nyní mám doma 6000W verzi - do DC 450V / 18A myslím - já testoval nejvíc DC330V víc do kupy nemám a bez baterky

viewtopic.php?p=274691#p274691

https://www.logitex.sk/vyrobky/hybridny ... konvertor/

Přestaň psát o degradaci panelů, které máš na střeše pár týdnů - moje nejstarší panely budou mít zanedlouho 20let :lol: :lol: :lol:
A koukej jak vyrábí :

https://mereni4.pythonanywhere.com

Kostěj
Reputace: 97
Lokalita: Dobrovicko
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Kostěj »

Před časem jsem si dopisoval s číňanem www.ssthpower.com ohledně SSTH-30A mppt solar charge, umí panely 230-250V, (a má modely na víc proudu) ale nakonec se přiznali, že komunikaci neumí vůbec, což je pro mne KO. Cena je rozumná. BTW: Jsi si s 38V/panel jist? Protože Epever při 201V padá do poruchy. Mám na střeše 10 let 5s panelů 280W a Epever 200V je nerozchodil.
Kajap

No to i victron spadne do poruchy a nejede asi dokud napětí z FVP nepoklesne.