Epever tracer + JK bms on-line?
Souhrn tématu
Uživatelé diskutují možnosti, jak zpřístupnit data z Epever Tracer a JK BMS on-line, například na mobilu mimo domov. Doporučuje se využití Home Assistanta na mini PC, programování ESPhome zařízení a vyhnutí se Arduinu či Raspberry Pi kvůli výkonu a rozšiřitelnosti. Diskuze nabízí praktické tipy na konfiguraci a výběr vhodného hardwaru pro snadný vzdálený přístup k datům.
- Toul
- Reputace: 3
Epever tracer + JK bms on-line?
Ahoj všem,
mám doma sestavu EPEVER Tracer xxxAN, 3x JK BMS, měnič Victron. Nejsem programátor a znám pouze základy datových sítí.
Je nějaká šance, že by mě někdo poradil jakou cestou se vydat, když bych chtěl mít data z výše uvedených zařízení přístupná on-line na mobilu i mimo domov? Ať už přístupem do domácí sítě nebo odesílání dat na web.
Předpokládám, že cesta vede přes Arduino nebo Rapsbery?
mám doma sestavu EPEVER Tracer xxxAN, 3x JK BMS, měnič Victron. Nejsem programátor a znám pouze základy datových sítí.
Je nějaká šance, že by mě někdo poradil jakou cestou se vydat, když bych chtěl mít data z výše uvedených zařízení přístupná on-line na mobilu i mimo domov? Ať už přístupem do domácí sítě nebo odesílání dat na web.
Předpokládám, že cesta vede přes Arduino nebo Rapsbery?
- TomHC
- Reputace: 716
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Epever tracer + JK bms on-line?
Arduino určite nie. Dáta treba zbierať ideálne cez ESPhome nody do Home Assistant a cez ich Nabu cloud vieš ku HA pristupovať vzdialene z mobilu alebo iného zariadenia. O oboch týchto veciach je tu veľa informácií. Z dôvodu jednoduchosti by som začal takto:
- Home assistant na x64 mini PC - Dell Optiplex Micro, HP prodesk/elitedesk DM, Lenovo Mxxxq, stačí 4 GB RAM (ozaj stačí!), Celeron alebo i3, 128 GB SSD
- baremetal inštalácia HA
- RasPi aj keď máš doma nevyužité, nerieš to
- aktivácia cloud access
- zapojiť a naprogramovať ESPhome zariadenia, to bude asi najväčšia výzva
- skonfigurovať v HA a potom sa už len tešiť
Čo na úvod netreba:
- super PC s i7, 32 GB RAM a 1 TB NVMe
- hypervisor ESXi/Proxmox/QEMU...
- VPN, doménu, reverznú proxy...
- externé databázy, NodeRed...
https://github.com/syssi/esphome-jk-bms
https://devices.esphome.io/devices/epev ... tracer_an/
https://github.com/j9brown/victron-mk3-hass
- Home assistant na x64 mini PC - Dell Optiplex Micro, HP prodesk/elitedesk DM, Lenovo Mxxxq, stačí 4 GB RAM (ozaj stačí!), Celeron alebo i3, 128 GB SSD
- baremetal inštalácia HA
- RasPi aj keď máš doma nevyužité, nerieš to
- aktivácia cloud access
- zapojiť a naprogramovať ESPhome zariadenia, to bude asi najväčšia výzva
- skonfigurovať v HA a potom sa už len tešiť
Čo na úvod netreba:
- super PC s i7, 32 GB RAM a 1 TB NVMe
- hypervisor ESXi/Proxmox/QEMU...
- VPN, doménu, reverznú proxy...
- externé databázy, NodeRed...
https://github.com/syssi/esphome-jk-bms
https://devices.esphome.io/devices/epev ... tracer_an/
https://github.com/j9brown/victron-mk3-hass
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
- Toul
Ahoj, moc díky za reakci a nasměrování.
Ještě laické otázky:
- proč nejít cestou RasPi?
- bude mi stačit jeden ESP na všechyna zařízení nebo je lepší co zařízení to samostatný ESP?
Ještě laické otázky:
- proč nejít cestou RasPi?
- bude mi stačit jeden ESP na všechyna zařízení nebo je lepší co zařízení to samostatný ESP?
- TomHC
RasPi hoci aj v4 by na začiatku bolo relatívne ok, neskôr sa dá aj relatívne jednoducho premigrovať na x64, ale je to robota naviac. HA postupne rastie a ako budú rásť aj tvoje nároky a množstvo integrácií, tak RasPi začne strácať dych. No a RasPi 4 so SSD, zdrojom a krabičkou nie je o nič lacnejšie ako také mini PC z bazoša u nás od 60€ vyššie je niekde úplne inde.
Jedno ESPhome stačiť nebude. Jedno by mohlo stačiť na 3 BMS, jedno na Victron, jedno na Epever. Ale väčšina ľudí keď začne robiť s HA, tak to začne exponenciálne rásť
Jedno ESPhome stačiť nebude. Jedno by mohlo stačiť na 3 BMS, jedno na Victron, jedno na Epever. Ale väčšina ľudí keď začne robiť s HA, tak to začne exponenciálne rásť
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
- Toul
Už rozumím:-) i já už rovnou vidím, co vše by se dalo sledovat a řídit:-)
Tedy posloupnost je mini PC, naněm rozchodit Home assistant.
Potom pořídit ESPhome a naučit se je naprogramovat pro jednotlivá zařízení a propojit s HA.
Možná se vydám rovnou cestou Synology DS225+, jelikož potřebuju upgradovat NAS.
Tedy posloupnost je mini PC, naněm rozchodit Home assistant.
Potom pořídit ESPhome a naučit se je naprogramovat pro jednotlivá zařízení a propojit s HA.
Možná se vydám rovnou cestou Synology DS225+, jelikož potřebuju upgradovat NAS.
- TomHC
Palec hore, ja mám HA na Syno DS923+ a používam MariaDB a nie default SQlite3... Ale to je už iný príbeh (a o dosť horšia migrácia dát).