Skleníkové plyny a jejich vliv na klima
Souhrn tématu
Diskuze na téma skleníkových plynů odhaluje, že největším přispěvatelem k oteplování není černý kouř, ale vodní pára, která má specifický vliv na skleníkový efekt. Metan, často označovaný za škodlivý plyn, je podle některých názorů spíše politickým mýtem než vědeckým faktem. Téma také zmiňuje význam složení plynů a jedů v atmosféře a jejich vliv na klima, stejně jako různé pohledy na fyzikální zákonitosti spojené s vyzařováním a albedem Země.
- gupa
- Reputace: 160
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Skleníkové plyny a jejich vliv na klima
Nejhorší pro oteplování není čmoud, ale vodní pára!! Ta má na určité vlnové hladině díru pro tvořící skleníkový efekt a zároveň propouští v menší míře odrazivost a ochlazování.
Prdy krav a škodlivý pro skleníkový efekt metan je dle vědy prostý nepravdivý politický příběh.
Základem léčení není ovládání jedů v životním prostředí, ale léčiv, které se z jedů z přírody použivají v mastích a přístrojech přímo nebo syntézou v reaktoru. (v kotli, reaktoru, zářiči, měřením ve sloučenině pro pacienta)
Vývojem lepšího spalování není čistší vzduch, ale jiné složení sloučeniny a jedů v reaktoru!
Čím zdravější člověk je, tím větší pacient (klient) je pro zdravotnictví. (Neplatí to náhodou obráceně?)
Toto téma vzniklo na základě odpovědi z původního vlákna: Energetika jako taková.
Prdy krav a škodlivý pro skleníkový efekt metan je dle vědy prostý nepravdivý politický příběh.
Základem léčení není ovládání jedů v životním prostředí, ale léčiv, které se z jedů z přírody použivají v mastích a přístrojech přímo nebo syntézou v reaktoru. (v kotli, reaktoru, zářiči, měřením ve sloučenině pro pacienta)
Vývojem lepšího spalování není čistší vzduch, ale jiné složení sloučeniny a jedů v reaktoru!
Čím zdravější člověk je, tím větší pacient (klient) je pro zdravotnictví. (Neplatí to náhodou obráceně?)
Toto téma vzniklo na základě odpovědi z původního vlákna: Energetika jako taková.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
-
romanf
- Reputace: 33
- Lokalita: BA-SC
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: on grid
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Skleníkové plyny a jejich vliv na klima
asi mám zle nastavený kalendár, už je apríl??
- TomHC
- Reputace: 711
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Alebo ma to presmerovalo z www.lecebna-bohnice.cz 
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
-
Mex
- Reputace: 302
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Ta přednáška je dobrá. Není divu, Prof. Kulhánek je známý tím, že dělá výborné přednášky z oblasti fyziky.
I když tady jsem měl pocit, že občas trochu ujel. Přece jen ta problematika klimatu není taková ta běžná exaktní fyzika.
Abych byl konkrétní: podle mě se ne všude dá počítat s prostými aritmetickými průměry, když některé závislosti (úroveň vyzařování v závislosti na teplotě) jsou dokonce ve 4. mocnině. Navíc když povrch Zeměkoule je extrémně členitý (navíc jiný v létě a jiný v zimě), takže albedo nelze úplně jednoduše brát jako nějaký průměr. Atd.
Rozhodně ale třeba to vysvětlení spektra přijatého a vysílaného záření uměl podat velmi srozumitelně i pro ženy v domácnosti.
Úroveň některých následně diskutujících prostě příšerná.
Ale to se stává na těch Fyzikálních čtvrtcích celkem pravidelně. Ono to úchyly asi nějak přitahuje.
I když tady jsem měl pocit, že občas trochu ujel. Přece jen ta problematika klimatu není taková ta běžná exaktní fyzika.
Abych byl konkrétní: podle mě se ne všude dá počítat s prostými aritmetickými průměry, když některé závislosti (úroveň vyzařování v závislosti na teplotě) jsou dokonce ve 4. mocnině. Navíc když povrch Zeměkoule je extrémně členitý (navíc jiný v létě a jiný v zimě), takže albedo nelze úplně jednoduše brát jako nějaký průměr. Atd.
Rozhodně ale třeba to vysvětlení spektra přijatého a vysílaného záření uměl podat velmi srozumitelně i pro ženy v domácnosti.
Úroveň některých následně diskutujících prostě příšerná.
Ale to se stává na těch Fyzikálních čtvrtcích celkem pravidelně. Ono to úchyly asi nějak přitahuje.
-
kuba47
- Reputace: 14
- Lokalita: Krušné hory
- Systémové napětí: 48V
Ještě jsem se na to nestihl podívat, ale to téma mi připomnělo přednášku Petra Pokorného před 6 lety:
A ještě si vzpomínám na jednu zajímavou, o vlivu lesů na pobřeží na klima, ale tu teď nemůžu najít.
edit - už to mám:
A ještě si vzpomínám na jednu zajímavou, o vlivu lesů na pobřeží na klima, ale tu teď nemůžu najít.
edit - už to mám:
8.8kWp @ Anern SCI-MAX-10200, LiFePO4 280Ah 16s2p
3.6kWp @ Siton 210 SMD
3.6kWp @ Siton 210 SMD