Paralerní spojování stringu.

Souhrn tématu

V diskuzi se řeší otázka paralerního spojování stringu solárních panelů s různými konfiguracemi a výkonem. Uživatelé diskutují, zda je nutné každý string jistit 15A diodou nebo pojistkou, přičemž doporučení směřují spíše k použití pojistek na každý string kvůli bezpečnosti a správnému odpojení. Napětí a proudy paralerních stringů jsou velmi podobné, což zvyšuje otázku správného jištění.
Davifi
Reputace: 0
Lokalita: Příbram
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 17 200
Kapacita baterie [kWh]: 11
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Paralerní spojování stringu.

Nový příspěvek od Davifi »

Zdravím všechny,

pročetl jsem zde hromady diskuzí a stále z toho nejsem moudrý. Někdo říká, že ano, někdo že je to blbost.

Mám dva střídače a na nich napojeno 8s4p a na druhý 8s5p. Panely jsou staré poly výkon od 230 wp do 260 wp, hodnoty panelu jsou na +/- 0,5 V/A naprosto stejné. Napětí paralerních stringu jsou shodná na +/- 1V. To stejné proudy v seriovém zapojení.

Je nutné v tomto případě každý string jistit 15 A diodou ? Nezakládal bych to téma znovu, ale prostě v těch tématech předtím jsem se nedočetl jestli ano nebo ne. Díky předem.
shuty
Reputace: 57

Re: Paralerní spojování stringu.

Nový příspěvek od shuty »

diodou nie, pouzi poistky na kazdy string, idealne aj na plus aj na minus. hodnotu poistky podla max prudu panelu, zrejme pre stare poly to bude 10A.
•MPP Solar PIP-5048MK•3.69kWp•18kWh LiFePo4•
Davifi
Reputace: 0
Lokalita: Příbram
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 17 200
Kapacita baterie [kWh]: 11
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Paralerní spojování stringu.

Nový příspěvek od Davifi »

A ta pojistka má nějaký bezpečností důvod nebo je to jen z důvodu bezpečného odpojení stringu ?