Komprese LiFePo4 baterie
-
kodl69
- Reputace: 1022
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Komprese LiFePo4 baterie
je to klasika, XRxx kde číslo je verze, jsou jak na ležato, tak tyhle na stojato. https://www.aliexpress.com/item/1005009 ... in_prod%3A
Co jsem nepochopil, tak když to dám do košíku a zaplatím, tak je to najednou cc skoro 3kKč míň. Mě tyhle: https://www.aliexpress.com/item/1005007 ... in_prod%3A ve verzi s BMS a displejem vyšla na konec pod 10kKč. Když si vezmu, že cca 3kKč z toho je JKBMS s displejem, tak mi ta cena za dárkovou sadu přijde přiměřená. Ty naležato jdou moc pěkně pasovat na sebe a spojovat "klipem na bednu" k sobě. Já mám málo místa na šířku, tak jsem musel vzít ty na vysoko. Co mě na nich trochu vadí, tak vymyšlený je to tak, že strana s víkem bude ke zdi, což nechci, abych se do té baterky mohl třeba jednou za rok podívat. Potom jsou ty popisy na horní straně vzhůru nohama, ale co už. Další úlet u té XR07 je cca 2.5m dlouhý kabel k displeji se dvěma různými mezikonektory. Je to v celé délce barva na barvu (měřil jsem to), takže jsem z toho cca 2m vystřihl a i těch 30cm je zbytečně moc, když jsou BMS i displej namontovaný na jednom kusu plechu... V zásadě čím vyšší čílo, tím novější verze. Hlavně je to poznat na displeji, a asi už ani ty starší nebudou v nabídce. XR08 je na ležato, XR07 je na vysoko, a těď vidím i jakýsi vyšší čísla...
Co jsem nepochopil, tak když to dám do košíku a zaplatím, tak je to najednou cc skoro 3kKč míň. Mě tyhle: https://www.aliexpress.com/item/1005007 ... in_prod%3A ve verzi s BMS a displejem vyšla na konec pod 10kKč. Když si vezmu, že cca 3kKč z toho je JKBMS s displejem, tak mi ta cena za dárkovou sadu přijde přiměřená. Ty naležato jdou moc pěkně pasovat na sebe a spojovat "klipem na bednu" k sobě. Já mám málo místa na šířku, tak jsem musel vzít ty na vysoko. Co mě na nich trochu vadí, tak vymyšlený je to tak, že strana s víkem bude ke zdi, což nechci, abych se do té baterky mohl třeba jednou za rok podívat. Potom jsou ty popisy na horní straně vzhůru nohama, ale co už. Další úlet u té XR07 je cca 2.5m dlouhý kabel k displeji se dvěma různými mezikonektory. Je to v celé délce barva na barvu (měřil jsem to), takže jsem z toho cca 2m vystřihl a i těch 30cm je zbytečně moc, když jsou BMS i displej namontovaný na jednom kusu plechu... V zásadě čím vyšší čílo, tím novější verze. Hlavně je to poznat na displeji, a asi už ani ty starší nebudou v nabídce. XR08 je na ležato, XR07 je na vysoko, a těď vidím i jakýsi vyšší čísla...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
Mex
- Reputace: 297
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
I Ty, Brute?kodl69 píše: stř pro 17, 2025 6:35 pm... podle AI stačí méně než 1Nm na každej, aby výsledná síla byla těch 300kg ...
Ten výskyt "podle AI ..." je děsivý.
Takhle to za chvíli dopadne tak, že se bude psát "najedl jsem se, protože AI řekla, že jinak bych měl hlad".
Jsme snad technici, tak triviální výpočty zvládneme bez AI, ne?
Šroubový spoj je kombinace páky a nakloněné roviny. Tedy učivo 5. nebo 6. třídy, v kapitole jednoduché stroje.
U všech jednoduchých strojů platí, že síla krát dráha je na obou stranách stejná.
Tak pokud máme moment v Nm, tedy sílu v N na rameni o délce 1m, na jednu otáčku ujede konec páky 6280mm (obvod kružnice s poloměrem 1m).
Stoupání standardního šroubu M4 je 0.7mm.
Takže osová síla v ose toho šroubu bude 6280/0.7=8971x vyšší, než síla na tom rameni.
Tedy při momentu 1Nm (tj. síle 1N na konci té páky) bude osová síla v ose šroubu teoreticky 8971N, tedy kolem 900kgf.
Až sem je to učivo ze základky.
Ale reálný život nejede podle školní teorie. V reálu do toho vstupuje tření a tedy účinnost.
A tady to začne být složitější a hlavně nepřesné.
Účinnost šroubového spoje běžného metrického šroubu je někde kolem 10%.
Jenže to je velmi přibližný údaj. Něco jako "průměrná velikost ženských prsou".
Závisí na spoustě faktorů: materiálu šroubu, povrchové úpravě, kvalitě závitu, a především na mazání.
Tak když rezavý nemazaný šroub při utahovacím momentu 1Nm udělá třeba 50kgf, tak nový namazaný šroub udělá klidně 200kgf.
A my pro celkovou sílu 300kgf potřebujeme 75kgf na každém ze 4 šroubů.
Takže podle mého odhadu bude 1Nm spíš až trochu moc.
A mimochodem M4 je už dost tenký šroub. Tak bych tam dal aspoň nějakou kvalitnější třídu, protože jinak pod trvalou zátěží poteče.
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 884
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
Pri jakem momentu zacne pruzit 55cm dlouhy M6 nerez? Tedy kdyz uz se matice nemuze posunout a misto toho se krouti ta zavitova tyc?
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
Mex
- Reputace: 297
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Staticky to bude asi o dost výš než potřebuješ.
Ale zrovna tohle je tabulková hodnota, která pro různé třídy šroubů bude celkem odpovídající. Tady ty rozptyly nebudou dramatické.
To "kroutí se" jsi předpokládám myslel "protahuje se"?
Pokud jsi myslel opravdu ukroucení toho šroubu, tak to silně závisí na materiálu a hlavně na mazání. Všichni solárníci asi znají "svaření" nerezových šroubů s matkami (kterému se dá pěkně předejít předběžným namazáním).
Spíš než okamžitého protažení bych se bál postupného tečení.
Sice ocel není taková primadona jako hliník (který teče už když se na něho škaredě podíváš), ale přece jen ani ta ocel není nezničitelná.
Pro to stažení baterek, tedy sílu 750N na jednu tyčku, bych si (sám pro sebe) řekl, že ty M6 jsou tak akorát.
Ale zrovna tohle je tabulková hodnota, která pro různé třídy šroubů bude celkem odpovídající. Tady ty rozptyly nebudou dramatické.
To "kroutí se" jsi předpokládám myslel "protahuje se"?
Pokud jsi myslel opravdu ukroucení toho šroubu, tak to silně závisí na materiálu a hlavně na mazání. Všichni solárníci asi znají "svaření" nerezových šroubů s matkami (kterému se dá pěkně předejít předběžným namazáním).
Spíš než okamžitého protažení bych se bál postupného tečení.
Sice ocel není taková primadona jako hliník (který teče už když se na něho škaredě podíváš), ale přece jen ani ta ocel není nezničitelná.
Pro to stažení baterek, tedy sílu 750N na jednu tyčku, bych si (sám pro sebe) řekl, že ty M6 jsou tak akorát.
-
glottis
- Reputace: 433
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
tak bat se u ocelove zavitovky, ze budes pozorovat creep za pokojove teploty pri zatizeni 75kg, kdyz ma vydrzet 350kg ... no nevim.
-
glottis
Jinak nekdo pouziva pruziny na udrzeni pritlaku. Zajimave je pouzit talirove pruziny. Nestoji to svet a rozhodne to pujde nastavit mnohem lip 
https://www.prumex.cz/talirova-pruzina- ... 16-3x2-00/
https://www.prumex.cz/talirova-pruzina- ... 16-3x2-00/
-
rva
- Reputace: 856
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Je dost rozdíl, jestli články
1. na začátku stáhnu a tím zajišťuji, že se nemají kam nafouknout (tvar je stejný, síla může být proměnlivá)
2. nebo jestli na ně neustále působí nějaká konstantní síla - třeba přes pružinu (tvar se může měnit).
1. na začátku stáhnu a tím zajišťuji, že se nemají kam nafouknout (tvar je stejný, síla může být proměnlivá)
2. nebo jestli na ně neustále působí nějaká konstantní síla - třeba přes pružinu (tvar se může měnit).
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
kodl69
- Reputace: 1022
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
No a to je otázka, co je lepší. Jestli zamezit pohybu, nebo dát ty pružiny a dát článku možnost se nafouknout, a protrhnout plíšek v jednorázovým odfukovým ventilu.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
glottis
můj názor, který se nemusí slučovat s realitou, je, že pružné stažení + flexi busbary. Ty články chtějí být stažené v celém rozsahu SOC a teploty. To stáhneš někde uprostřed, pak to nabobtná, něco se tam uvnitř pomáčká, pak se to smrskne a už to bude volné.