Nové modely Victron Multiplus II

kyocera
Reputace: 378

Re: Nové modely Victron Multiplus II

Nový příspěvek od kyocera »

Myslím, že srovnávat MP 5kW a 4k5 nový model na váhu je správné. A rozdíl ve váze je. V minulosti jsem s toroidními transformátory hodně experimentoval až do té míry, že jsem si nechal svinout na míru jádro z nejlepšího mat. pro toroidy jaký vůbec existuje a to je SU extra. To sice vedlo k možnosti vyššího magnetického sycení, ale účinnost ani volnoběžné ztráty se nesnížily. Spotřeba naprázdno transformátoru je dána hlavně ztrátami v železe. Hysterézními ztrátami ty rostou přibližně lineárně s amplitudou magnetické indukce B. Vírivými ztrátami ty rostou přibližně s B na druhou a s f na druhou .Pokud snížíte počet závitů, aby se při stejném napětí dostalo jádro do vyšší indukce, pak B se zvýší a to má a následek , že ztráty v jádru rostou. Lepší materiál / SU, SU-permalloy atd. / sice sníží ztráty při stejné indukci, ale pokud B zvýšíte, velká část úspory se ztratí. Ušetřil jsem trochu mědi a to bylo všechno. Hliníkové technologii a CCA drátům jsem na chutˇnikdy nepřišel. To jsem nikdy ani nezkoušel. Hliníková technologie je osvědčená čínská cesta jak hodně využívat ke chlazení vzduch co je zdarma. I s nejlepším trafem jsou vždy ztráty a horší učinnost.
Proto jsem pak přešel k technologii bez transformátorů a když jsem docílil v jednofázovém modulu bez transformátoru DC / AC sinus volnoběžnou spotřebu 2W na 3kW modul a při zatížení DC/AC sinus modulu 3kW zátěží 1kW s účinnost konverze 98% pro 1kW zátěže věděl jsem, že je to správný směr. Takové postupy vyžadují ale HIS i když je stále řeč o ostrovním systému bez DS. Nebo DS jen jako záloha s aut. přepínačem sítí.
Špičkové parametry s volnoběžnou spotřebou už se ale nedaří běžně dosahovat pro jednofázové moduly bez transformátoru DC/AC sinus pro výkony 10kW nebo 22kW. Ale pořád stále o parník ,mnohem lepší jak s transformátorem. Učinnost a volnoběžná spotřeba technologie bez transformátoru je možné vylepšovat podle toho kolik peněz chci utratit za polovodiče a za řízení modulu. Prostor pro vylepšování parametrů zde je. A koncepci, kterou v poslední době zastávám je, spotřebovat energii z panelů přímo v modulu DC/AC sinus bez transformátoru a jen malou část energie vést do baterky na vyrovnání energetické bilance při kolísání energie z panelů. Při této koncepci pak stačí mnohem menší baterka a ušetřené peníze naopak dát do panelů.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
Radar
Reputace: 47

Nový příspěvek od Radar »

Ano, to si myslím i já. Výkonově +/- stejné parametry právě má verze MP 5000VA a MP 4K5.
Takže zde je podle mě relevantní srovnávání a diskuze nad novým přístupem a skoro 30% úbytku hmotnosti (a něco i v rozměrech)

Tak před takovými zkušenostmi klobouk dolů ... (jen malá odbočka - měnič DC/AC HV bez trafa? za tím na AC OUT RCD-B?)
VICTRON se toho konceptu s LF transformátorem drží a neuhýbá. Na lodích apod asi vítězí jiné priority než max účinnost..
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie LIFEPO4 16S, EEL V4 DIY BOX 280Ah (JK INVERTER BMS)
kyocera
Reputace: 378

Nový příspěvek od kyocera »

Na lodích je potřeba jiné řešení stejně tak jako jiné řešení u domácí FV. Tím ale nikomu neříkám dělejte to tak nebo tak.
Každý si volí nejjednodušší postup sám pro sebe a to je většinou kupovat masově bedny co se prodávají.
/ Kdyby tady svítlilo slunce 300dní v roce jako ve státě kalifornie, tak bych nevymýšlel jak ušetřit každý jeden wat. /
Ano, pro HV modul DC/AC sinus, je potřeba na vstupu od panelů hlídač izolace stavu a na výstupu AC proudový chránič B.
Někdy v příštím roce tuto koncepci popíši více podrobně s uvedením návaznosti na panely a baterky i vzhledem k platnosti nových předpisů.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
Radar

Ona se doba též změnila v tom, že některé modely Victron jsou poměrně dostupné a když jsem (polo)ostrovník jedoucí na LV systému a dojde na srovnání MULTIPLUS s trafem vs. čínská KOMBI bedna s nutností dokoupit RCD-B, tak to vychází stejně, ne-li už ve prospěch toho Victronu..
vk_1
Reputace: 56

Nový příspěvek od vk_1 »

Radar píše: čtv pro 11, 2025 3:25 am
Mogule, nevím co by mi nemělo jít na rozum a proč bych porovnával neporovnatelné...
Nastuduje si sám datasheety.
5000VA = 30kg
4K5 = 21,4 kg
Výkony v kW stejné

Jestli Ti připadá jako alternativa k pětitisícovce model
6K5, tak pokulhává spíš Tvé srovnání ..
Myslím, že porovnáváš blbosti.
6k5 je vylepšená stará 5000, kastle má stejnou velikost, jen je o fous vyšší.

4k5 je vylepšená stará 3000.

Z mého pohledu je 6k5 prostě lepší náhrada za aktuální 5000, má stejnou šířku, stejné zapojení, na většině instalací dokonce půjde udělat upgrade kus za kus.
Radar

Porovnávám technický přínos udané změny....
Pokud dřív měla 4000W bedna 30kg a větší rozměry a dnes má 21,5kg, menší rozměry a přitom tady vedeme diskuzi co technicky změnili,
že toho dosáhli, a že anoncují AL trafo, no tak mi to porovnávání připadá smysluplné..

Naopak nevidím smyslu v porovnávání které bedny jsou si hmotností a rozměrem nejblíž ...
Mogul
Reputace: 40
Lokalita: Litoměřice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19640
Kapacita baterie [kWh]: 48k
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Mogul »

Možná to bude úhlem pohledu. Nechceš se pustit myšlenky, že je to zhoršení, protože jeden parametr je k sobě blízko a tím pádem u všech ostatních došlo ke zhoršení.
A přitom by na to možná stačilo nahlížet jako na zlepšení. Jeden parametr se zlepšil a ostatní jsou jakžtakž stejné.

A hned by otázka zněla jinak. Co udělali sakryš jinak, že o tolik zlepšili výkon staršího modelu :-)
mischanek
Reputace: 22
Lokalita: Beskydy

Nový příspěvek od mischanek »

Radar píše: čtv pro 11, 2025 1:45 pm
a že anoncují AL trafo
Ale ten Al transformátor zmiňují v souvislosti s jiným modelem - MultiPlus-CL, nikoliv MultiPlus II :!:

Přeci nebudeme věřit na zázraky, že do menší krabice narvali Al trafo a dosahuje vyšších výkonů :?:
Printscreen.jpg
Printscreen.jpg (7.22 KiB) Zobrazeno 130 x
V pozadí je MultiPlus II 6k5 (detail je vidět na začátku videa) - ten MultiPlus-CL má tak možná 3x-4x vetší hloubku..
vk_1

Nový příspěvek od vk_1 »

Radar píše: čtv pro 11, 2025 1:45 pm
že anoncují AL trafo
Žádné AL trafo tam není. To je informace, která se týkala jen Multiplus CL, to je úplně jiný produkt.
Mogul
Reputace: 40
Lokalita: Litoměřice
Výkon panelů [Wp]: 19640
Kapacita baterie [kWh]: 48k

Nový příspěvek od Mogul »

Malinký rozdíl tam mezi hliníkovou a CU technologií opravdu je :-) Ten hliník bude tutově lehčí...
Je to hliník a ten bývá o dost lehčí...

To byl vtip :-) Je to 20k, takže to musí být větší.
Přílohy
afrg.jpg
glottis
Reputace: 432
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

Kdy zs enemuzete shodnout, muzete to vzit podle AC transfer proudu ;) Mimochodem neni oznamene ukonceni starych modelu takze to proste muze byt rozsireni rady a tohle hadani co se cimnahrazuje je uplne zbytecny
vk_1

Nový příspěvek od vk_1 »

Pokud vím, je to primárně rozšíření řady pro německý trh.
4k5 je výkonově maximum, co v DE lze legálně provozovat v domácích 1f systémech.
6k5 je maximum pro domácí 3f systémy.
Radar

Někde jsem to tu dával na videu výše, o AL konstrukcí tam mluví i v souvislosti s Multi 2...
Rozdíl 5000 a 4K5 je 50euro v Nkonu, není to něco co by rozhodování mělo nějak ovlivňovat. Pravdou je, že na hodnocení nenastal čas...budeme si muset počkat
leoshavla
Reputace: 44

Nový příspěvek od leoshavla »

1. Jih 300Wp, J-Z otočný 300Wp, 12V Carspa 1500W, 2x MPPT Victron 100/20, Lifepo4 105+135Ah :)
2. JZ 8 kWp sklon 15st.solárni přístřešek stř. krytina 18x JA Solar Bifacial , 2x Multiplus 5000, 2x MPPT Victron 150/85, vyhřívaný bat.box 16x Lifepo4 LF304Ah JKBMS 200A V15, Cerbo GX, SmartShunt 300A :D