Jirkova FVE
-
Franta2776
- Reputace: 475
Re: Jirkova FVE
To já pořád za svý.Baterka posledních 7dni.To jsem do EV v posledních dnech dal 20kWh.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- JirkaE
- Reputace: 264
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Kluci... upřímně - ať se jde léčit ten, kdo to strká do beden, nebo do chlastu
já se léčit nechci 
Těch 60 Euro co jsem dal za panely - je v herně na 30min (a někdy i míň)
Těch 60 Euro co jsem dal za panely - je v herně na 30min (a někdy i míň)
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
- dipos
- Reputace: 15
- Lokalita: Jindřichov u Krnova
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 2 700
- Kapacita baterie [kWh]: VŽDY bude 0 kWh
Jo jo, máš delší pocit štěstí ze HRY, ale toho času co to stojí. 
Sluneční ohřívárna TUV 2,7 kWp, ECO Solar Boost 3,5 kW PRO, Boilery 120 L + 100 L
- JirkaE
2 očištěné panely - za bílé tmy - opravdu mnoho nepřispěly
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
- JirkaE
Už včera jsem dělal propočty, na které jsem navázal dnes ráno - že jsem na tom s energií hůře než loni.
Loňský provoz (přes zimu) jen na MPPT-Regulátory pro ohřev vody + balkonovka 800W byl efektivnější a spotřeba ze sítě při topení dřevem nižší.
Baterce se nic nestane, je-li nabitá a uspaná a trápení dovnitř a ven z baterky je jen zbytečné trápení na pokraji kapacity, kdy mě provozní spotřeba jen obírá o další kWh.
Nevěřím tomu, že se to může v zimě vyplatit - s takhle malou výrobou z panelů - kterou z velké části pohlcují samotné vlastní spotřeby.
Dneska to přepojím zpět na vodu a odporové zátěže - olejáky a kachláky - vytáhnu z regálu nepotřebné a ojeté MPPT na ohřev vody a olejáky.
Třeba dorazí i ten Jablotron mezitím a otestuju ho za provozu a bude hezké srovnání - každopádně trápení s baterkama nemá smysl, ostrovní ohřev vody s docucnutím ze sítě (pro ten ohřev) je varianta lepší - pro mě.
Na zimní efektivní provoz z FV - kdy mě nedělá půl spotřeby - vlastní spotřeba celého systému - bych musel mít mít přes 12kWp aby to bylo srovnatelné a vlastní spotřeby pokryl ten zisk navíc...
V tento moment běží už jen sušák na boty non-stop 60W = 1,44kWh a taky 500W = udržování FV-cimry na 7-8°C který se zapíná 2-3x za den - se spotřebou 800Wh - 1,5kWh - PLUS NEMALÁ VLASTNÍ SPOTŘEBA CELÉHO SYSTÉMU - a ty 4 Stringy s max. výkonem 7,35kWp na to nestačí....
Dobíjet baterku ze sítě je nesmysl - pokud na to nemám extra tarif - jen očešu na spotřebách cca 20-25% energie - v podstatě tu energii spláchnu do hajzlu a výsledek je vyšší spotřeba z DS + větší opotřebení všech komponent v řadě - nabíječka (spotřeba + opotřebení) - baterka (ztráty+opotřebení) - měnič zpět na 230V (spotřeba+ztráty+opotřebení) - v podtatě to, co už tady někdo napsal (Cipis myslím) = 0,9 x 0,9 x 0,9
Můžu se plácat do prsou jak chci - že běží něco z FV - ale při takhle malé výrobě je to GIGA neefektivní a neekonomické a nedává žádný smysl.
S menší baterkou, nebo menší výrobou ze střechy - by tohle platilo - PRO MĚ - ještě mnohem víc = efektivní to bude až přes 12kWp - v zimě je můj propočet - až to pokryje spotřeby a vznikne i nějaký ekonomicky výhodný zisk - který bude alespoň trošku nahrazovat to opotřebení při non-stop provozu.
Loňský provoz (přes zimu) jen na MPPT-Regulátory pro ohřev vody + balkonovka 800W byl efektivnější a spotřeba ze sítě při topení dřevem nižší.
Baterce se nic nestane, je-li nabitá a uspaná a trápení dovnitř a ven z baterky je jen zbytečné trápení na pokraji kapacity, kdy mě provozní spotřeba jen obírá o další kWh.
Nevěřím tomu, že se to může v zimě vyplatit - s takhle malou výrobou z panelů - kterou z velké části pohlcují samotné vlastní spotřeby.
Dneska to přepojím zpět na vodu a odporové zátěže - olejáky a kachláky - vytáhnu z regálu nepotřebné a ojeté MPPT na ohřev vody a olejáky.
Třeba dorazí i ten Jablotron mezitím a otestuju ho za provozu a bude hezké srovnání - každopádně trápení s baterkama nemá smysl, ostrovní ohřev vody s docucnutím ze sítě (pro ten ohřev) je varianta lepší - pro mě.
Na zimní efektivní provoz z FV - kdy mě nedělá půl spotřeby - vlastní spotřeba celého systému - bych musel mít mít přes 12kWp aby to bylo srovnatelné a vlastní spotřeby pokryl ten zisk navíc...
V tento moment běží už jen sušák na boty non-stop 60W = 1,44kWh a taky 500W = udržování FV-cimry na 7-8°C který se zapíná 2-3x za den - se spotřebou 800Wh - 1,5kWh - PLUS NEMALÁ VLASTNÍ SPOTŘEBA CELÉHO SYSTÉMU - a ty 4 Stringy s max. výkonem 7,35kWp na to nestačí....
Dobíjet baterku ze sítě je nesmysl - pokud na to nemám extra tarif - jen očešu na spotřebách cca 20-25% energie - v podstatě tu energii spláchnu do hajzlu a výsledek je vyšší spotřeba z DS + větší opotřebení všech komponent v řadě - nabíječka (spotřeba + opotřebení) - baterka (ztráty+opotřebení) - měnič zpět na 230V (spotřeba+ztráty+opotřebení) - v podtatě to, co už tady někdo napsal (Cipis myslím) = 0,9 x 0,9 x 0,9
Můžu se plácat do prsou jak chci - že běží něco z FV - ale při takhle malé výrobě je to GIGA neefektivní a neekonomické a nedává žádný smysl.
S menší baterkou, nebo menší výrobou ze střechy - by tohle platilo - PRO MĚ - ještě mnohem víc = efektivní to bude až přes 12kWp - v zimě je můj propočet - až to pokryje spotřeby a vznikne i nějaký ekonomicky výhodný zisk - který bude alespoň trošku nahrazovat to opotřebení při non-stop provozu.
Naposledy upravil(a) JirkaE dne sob lis 29, 2025 9:30 am, celkem upraveno 2 x.
-
Franta2776
Jj byl jsem na tom podobně nenažraný systém kus energie sežral.Letos po přidáni panelů je to super pořád ostrov.Akorát Bev nabijim z gridu a topim dřevem.
Včera jsem vyrobil okolo 50kWh.Dole je vidĕt jak pĕknĕ vyrábí plot.U nás zataženo.
Včera jsem vyrobil okolo 50kWh.Dole je vidĕt jak pĕknĕ vyrábí plot.U nás zataženo.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
- JirkaE
Přesně tak - u mě dvojnásob platí co jsi napsal - když cena jednoho panelu je zhruba 100kWh z DS (tady a teď při 0,43Euro/kWh) a denně propálím ze sítě nejméně cca 20kWh a v podstatě bych za ty prachy mohl mít každý čtvrtý - páty den nový panel....Franta2776 píše: sob lis 29, 2025 9:29 amJj byl jsem na tom podobně nenažraný systém kus energie sežral.Letos po přidáni panelů je to super pořád ostrov.Akorát Bev nabijim z gridu a topim dřevem.
Samozřejmě obrazně myšleno - konstrukce, kabely a vše okolo taky něco stojí....
PS: Ten plot je jako jakékoliv jiné navýšení výkonu samozřejmě bomba - a bez ometávání - já mám místa na střeše zatím dost a plot na zápádní směr je až to poslední místo....
Na střechu se mě vejde nejmíň 20kWp nyní nemám ani třetinu té kapacity, balkonovka 800Wp - ty dva panely, jsou stále dole
PS 2: BEV musím řešit rychleji = mám zprávu, že avizovaný přelom květen/červen 2026 není reálný a e-Transit bude hotový už v únoru
Naposledy upravil(a) JirkaE dne sob lis 29, 2025 9:50 am, celkem upraveno 1 x.
-
Franta2776
Pak, když se zamyslíš nad nesmyslnosti pískových akumulátor tepla v našich podmínkách a jejich cenou
Mĕ by nový plot mĕl vyrobit 3MWh za 6 zimnich měsíců k tomu levný TČ a je z toho rázem 9MWh tepla.Pískový zásobnik na 9MWh by byl mega velký a stál by miliony korun
Plot a čerpadlo stoji zlomek toho pískového akumulátoru.
Poklesem ceny panelů se svĕt energetiky zmĕnil
Mĕ by nový plot mĕl vyrobit 3MWh za 6 zimnich měsíců k tomu levný TČ a je z toho rázem 9MWh tepla.Pískový zásobnik na 9MWh by byl mega velký a stál by miliony korun
Plot a čerpadlo stoji zlomek toho pískového akumulátoru.
Poklesem ceny panelů se svĕt energetiky zmĕnil
- JirkaE
Všechny výpočty se změnili = nejen cena panelů, ale i cena baterek a nakonec i ty měniče a serepatičky kolem šli dolů.... - z mého pohledu je to nyní u panelů na třetině ceny, než před 3 roky a dál... A u baterek na půlce - než před 3 roky a dál...
První set vyšel 2000Eur / cca 10kWh
Poslední set 1350Euro / cca 15kWh
Nyní cca 1100Euro s BMS a boxem za cca 15kWh baterku = míň než polovina než 3 roky zpět.
Ano - koeficient TČ - kdy 1 kWh zdarma vynásobím na 3kWh ,,zdarma" se při vyšší výrobě vyplatí (pokud neběží 4/5 zimy z DS) jinak dominuje stále dřevo, ale pokud má někdo výkon jako Ty a par dalších průkopníků - je nesmysl TČ nemít
-
pave69
- Reputace: 14
- Lokalita: Brno
- Výkon panelů [Wp]: 9,9
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Jo jo, ceny jsou dole, já jsem dostal black friday nabídku setu HV střídač 3f+20 panelů 10kWp celkem+ baterka něco přes 10 kWh (vím, málo) za 100 000 Kč s daní a zárukou. Mít ještě jinou nemovitost, tak si to snad koupím
, montážní materiál a kabely mi zbyly z mé instalace.