Energetika jako taková
-
Valdano
- Reputace: 218
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Energetika jako taková
Autor toho videa Vlasta Toupalik ten už TČ má. Ten důchodce, o jehož FVE autor jedno z těch videí natočil, nákup TČ plánuje, jak je v tom videu ostatně i zmíněno. Takže ani jednomu z nich to úplně jedno zřejmě není a jeden už TČ má a druhý s ním počítá. Nicméně pokud má dům toho důchodce vysoké TZ tak ani to mu zřejmě úplně neuleví od přitápění dřevem. To zateplení by mu dle mého názoru víc pomohlo v tom, že by si mohl hrát s FVE a nemusel už vůbec řešit přitápění dřevem.
-
Franta2776
- Reputace: 467
Ono je u toho, kdo má třeba BEV nejefektivnější nabíjet baterku v autě přes dynamické nabíjení než nabíjet z FV baterku pro dům. Já mám na baterce v domě ztrátu okolo 15%. Elektřinu pro spotřebiče v domě je lepší potom koupit z DS. Odpadnou ty ztráty na baterce a ještě se ta baterka v domě necykluje. Jenže pánové mají hromadu baterek, ale ne na kolečkách.
To BEV v domě mění pohled a hospodaření s elektřinou
To BEV v domě mění pohled a hospodaření s elektřinou
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
-
ChlapeczDediny
- Reputace: 133
- Lokalita: Juh BBSK
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 3100
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Tahle osobní závislost (skoro) každého je výsledkem důsledného plánovaného rozbití rodiny. Máme to doma. My a dvě děti (s partnery) užíváme tři (každý svou, daleko od sebe) nemovitosti, platíme náklady na provoz tří nemovitostí včetně energií, mladí ještě i hypotéky, tedy ty baráky nejsou a ještě dlouhou dobu nebudou jejich. Přitom to tak nemuselo být, jedni mohli bydlet s námi, rýsoval se nám vhodný dvoubytový dům (lepší, než ten co mám teď) se slušným pozemkem na dobrém místě, vhodné i pro případné vnuky a vnoučata, ale ne, oni chtějí být "nezávislí". Stálo by to (dohromady) méně a i na provoz méně.eman píše: sob lis 22, 2025 9:22 amOn každý machruje a je nezávislý, dokud je mladý nebo zdravý. Pak stačí chytit i pořádnou čínskou chřipku a s tou se blbě řeší výpadek měniče. O čemkoliv horším, co vyžaduje hospitalizaci nemluvě. Soused topil dřevem, předloni v Srpnu měl nehodu, ruka/noha v háji na půl roku, takže jsem mu dřevo na zimu musel nařezat já. A to je o 12let mladší. Teď už má TČ.
Všichni se odstěhovali do míst, kde je prý víc pracovních příležitostí a vyšší příjmy. Oba v párech pracují, ale na konci jim zůstává méně, než nám, kde v současnosti pracuje pro cizí jen jeden z nás. "Zapomněli", že i náklady budou mít vyšší. Že jim nebude mít kdo pomoct. Např. při stavbě terasy nebo plotu, takže za vše budou muset platit... Že všechny potraviny si musí koupit. Že všechnu energii si musí koupit. Že když má nový hypoteční dům s tepelným čerpadlem na elektřinu a nemá jinou možnost, že není nezávislý...
Dva roky od kolaudace barák měl za sezónu spotřebu elektriny na vytápění asi 4 MWh, náš starší (ale méně Instagramový
Pamatuji si na starší TV reportáž ze zimní kalamity na Šumavě, paní si stěžovala, že již několik dní je bez elektřiny v novém domě, který je komplet jen na elektřinu...
Takže není třeba ani nehody, aby byl průser. Jen proto, že "jsou všechna vejce jen v jednom košíku". A že jsou rodiny atomizované. Mají to ti, jejichž jméno se nesmí vyslovovat, dobře vymyšlené
Ze tří bytů ve městě jsme si nechali jeden, v něm bydlíme, se všemi výhodami a "vydíráním" správce, a pořídili barák v nedaleké vesnici, se všemi výhodami (a nevýhodami) nezávislosti. Topit mohu plynovým kotlem, (částečně vlastní) elektřinou a (zanedlouho vlastním) dřevem. Elektrárna nebude mít je jeden měnič, rozvody už jsou a přepínání na DS je jednoduché v obou staveních, i když každé jinak. Takže si mohu vybrat, kde budu žít a jak. Na vesnici už dlouhodobě skladujeme množství potravin bez potřeby energie a hlavně jich hodně sami produkujeme. Každý rok přibyde nějaký přístřešek, kurník, terasa, dřevník nebo něco jiného, co snižuje naši závislost na okolí nebo rodině (která se odstěhovala) včetně do desítky stromů. Svou vlastní energii věnuji vytváření hodnot pro jiné jen natolik, abych si koupil, co (zatím) neumím vyprodukovat sám. A všechnu ostatní vydávám na přímou produkci energie a potravin pro sebe, ale dnes už dokážeme vypěstovat dokonce i domácí potřeby (hubka na mytí), o lécích nemluvě.
Pozemky nejsou drahé, jen je nesmíte chtít "ve vybraných lokalitách". Všichni si stěžují, že kolem nás není dálnice. Já jsem rád, protože je tady klid. Protože o ten klid (zdraví) a energii jde. A připravit všechno tak, aby jste nebyli vydírání. Státem, zaměstnavatelem, dodavatelem, rodinou. Abyste vždy měli možnost výběru. Nepotřebuji nový iPhone, když mám své energie tolik, že je mohu nabíjet celé vesnici
Modulárna rozšíriteľná FVE pod kopcom: 3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
Naša dôchodková reforma, naša sbestačnosť
Naša dôchodková reforma, naša sbestačnosť
- TomHC
- Reputace: 647
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Tak toto je už dosť cez čiaru, riešiť že mladí sa chcú osamostatniť... 
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér ===> podporte ma ak som pomohol!
-
unicast
- Reputace: 387
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
Ono to ale svojí logiku má. Politik má nad atomizovanou společností rozhodně větší moc, než nad společností koherentní. Když musíš za všechno platit, musíš nejdřív zaplatit státu daň z příjmu a pak většinou i DPH. Taky se pak snáz reguluje, co si pořídit smíš a co ne.
Jenom mi nějak nedává smysl ta poslední věta s tím iPhonem a energií, novější telefon si přece nekupujeme k vůli spotřebě energie.
Jenom mi nějak nedává smysl ta poslední věta s tím iPhonem a energií, novější telefon si přece nekupujeme k vůli spotřebě energie.
-
skybor
- Reputace: 203
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 20kWh
No nevím. Třigenerační rodiny jsou již asi opravdu minulostí (i když smysl to určitě mělo). Ale i atomizovaná rodina se může snažit o nezávislost a to nejen na zbytku rodiny, ale i na státu a dodavatelích energie a někteří třeba i na dodavatelích potravin.
Já vypad z baráku jako mladý a šel budovat svou samostanou rodinu, stejně to mají i naše děcka (všichni jsou kousek za kopcem). Ale postavili jsme si pak malý domek (pro dva) a snažíme se o maximální nezávislost (vlastní studna, vlastní čistička a zatím "jen 90%" samostatnost v el.energii a trochu plynu v bombách) ...
Já vypad z baráku jako mladý a šel budovat svou samostanou rodinu, stejně to mají i naše děcka (všichni jsou kousek za kopcem). Ale postavili jsme si pak malý domek (pro dva) a snažíme se o maximální nezávislost (vlastní studna, vlastní čistička a zatím "jen 90%" samostatnost v el.energii a trochu plynu v bombách) ...
SkyFVE 8 kWp na výzkumné "chytré" chatě. 4x MPPT Epever XTRA4415N 4x40A, 3x LG Chem Li-Ion 12s 156Ah (cca 20 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron MP 48/3000, REVO VM II 5.5kW + PLC Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
-
Franta2776
- Reputace: 467
Jj pokud maji mladî vzdĕláni a umí jazyky, zařidí si život po svém a málo co je v ČR nebo SK udrží. Vyrostli už jako Evropani vic než jako Češi nebo SlováciTomHC píše: ned lis 23, 2025 8:43 amTak toto je už dosť cez čiaru, riešiť že mladí sa chcú osamostatniť...![]()
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
-
Kajap
- Reputace: -3
- Lokalita: Okoli
Pověz nám o tom víc, to někde sedí plánovací komis A vymýšlí: takhle a takhle rozbijeme tu rodinu?ChlapeczDediny píše: ned lis 23, 2025 8:30 am
Tahle osobní závislost (skoro) každého je výsledkem důsledného plánovaného rozbití rodiny.
Anebo jak si tu tvou myšlenku máme představit?
Ps: narážím na to jestli náhodou někdo neplánuje, jak se vymluvit ze zodpovědnosti, protože jsem si dodnes myslel, že vychovává rodina - tedy 90% chování těch potomků ovlivňuje rodina… ne stát
Vytvářet hodnoty pouze pro sebe = dost jsem o tom přemýšlel a vyšlo mi, že to je až zbytečná existence… stejně když tě chytne mrtvice, tak si zavoláte tím komerčním telefonem rychlou, a přiletí vrtulník…Svou vlastní energii věnuji vytváření hodnot pro jiné jen natolik, abych si koupil, co (zatím) neumím vyprodukovat sám. A všechnu ostatní vydávám na přímou produkci energie a potravin pro sebe, ale dnes už dokážeme vypěstovat dokonce i domácí potřeby
Takže co když tento přístup je trošku mimo (pokud by byl v aplikován většinou populace)?
Protože právě proto jsme slezly ze stromu, nebo díky tomu, že jsme se přestali chovat jak zvířátka? Kdo ví…
Naposledy upravil(a) Kajap dne ned lis 23, 2025 10:02 am, celkem upraveno 1 x.
-
eman
- Reputace: 281
- Lokalita: Praha
ChlapeczDediny píše: ned lis 23, 2025 8:30 amTahle osobní závislost (skoro) každého je výsledkem důsledného plánovaného rozbití rodiny. Máme to doma. My a dvě děti (s partnery) užíváme tři (každý svou, daleko od sebe) nemovitosti, platíme náklady na provoz tří nemovitostí včetně energií, mladí ještě i hypotéky, tedy ty baráky nejsou a ještě dlouhou dobu nebudou jejich. Přitom to tak nemuselo být, jedni mohli bydlet s námi, rýsoval se nám vhodný dvoubytový dům (lepší, než ten co mám teď) se slušným pozemkem na dobrém místě, vhodné i pro případné vnuky a vnoučata, ale ne, oni chtějí být "nezávislí". Stálo by to (dohromady) méně a i na provoz méně.eman píše: sob lis 22, 2025 9:22 amOn každý machruje a je nezávislý, dokud je mladý nebo zdravý. Pak stačí chytit i pořádnou čínskou chřipku a s tou se blbě řeší výpadek měniče. O čemkoliv horším, co vyžaduje hospitalizaci nemluvě. Soused topil dřevem, předloni v Srpnu měl nehodu, ruka/noha v háji na půl roku, takže jsem mu dřevo na zimu musel nařezat já. A to je o 12let mladší. Teď už má TČ.
Všichni se odstěhovali do míst, kde je prý víc pracovních příležitostí a vyšší příjmy. Oba v párech pracují, ale na konci jim zůstává méně, než nám, kde v současnosti pracuje pro cizí jen jeden z nás. "Zapomněli", že i náklady budou mít vyšší. Že jim nebude mít kdo pomoct. Např. při stavbě terasy nebo plotu, takže za vše budou muset platit... Že všechny potraviny si musí koupit. Že všechnu energii si musí koupit. Že když má nový hypoteční dům s tepelným čerpadlem na elektřinu a nemá jinou možnost, že není nezávislý...
Dva roky od kolaudace barák měl za sezónu spotřebu elektriny na vytápění asi 4 MWh, náš starší (ale méně Instagramový) asi 9 MWh, ale (levnějším) plynem nebo dřevem. Takže vlastně za stejné peníze. Za ty dva roky už dvakrát byl jeden z nich chvíli bez práce a "lepilo", jak bude s hypotékou. A to netuší, o kolik podraží (už vlastně podražila) slovenská elektřina, ani jak dlouho vydrží to TČ vzduch-voda a kolik stojí jeho oprava...
Pamatuji si na starší TV reportáž ze zimní kalamity na Šumavě, paní si stěžovala, že již několik dní je bez elektřiny v novém domě, který je komplet jen na elektřinu...
Takže není třeba ani nehody, aby byl průser. Jen proto, že "jsou všechna vejce jen v jednom košíku". A že jsou rodiny atomizované. Mají to ti, jejichž jméno se nesmí vyslovovat, dobře vymyšlenéVšichni musí vydělávat (a danit) na své vlastní bydlení a na jeho provozní náklady. A pak nemá kdo naštípat dříví, když je "rodina" o jednom nebo dvou lidech a ani nezbylo na záložní řešení. Sice všichni dohromady vydělávají víc, ale každý sám osamotě platí víc...
Ze tří bytů ve městě jsme si nechali jeden, v něm bydlíme, se všemi výhodami a "vydíráním" správce, a pořídili barák v nedaleké vesnici, se všemi výhodami (a nevýhodami) nezávislosti. Topit mohu plynovým kotlem, (částečně vlastní) elektřinou a (zanedlouho vlastním) dřevem. Elektrárna nebude mít je jeden měnič, rozvody už jsou a přepínání na DS je jednoduché v obou staveních, i když každé jinak. Takže si mohu vybrat, kde budu žít a jak. Na vesnici už dlouhodobě skladujeme množství potravin bez potřeby energie a hlavně jich hodně sami produkujeme. Každý rok přibyde nějaký přístřešek, kurník, terasa, dřevník nebo něco jiného, co snižuje naši závislost na okolí nebo rodině (která se odstěhovala) včetně do desítky stromů. Svou vlastní energii věnuji vytváření hodnot pro jiné jen natolik, abych si koupil, co (zatím) neumím vyprodukovat sám. A všechnu ostatní vydávám na přímou produkci energie a potravin pro sebe, ale dnes už dokážeme vypěstovat dokonce i domácí potřeby (hubka na mytí), o lécích nemluvě.
Pozemky nejsou drahé, jen je nesmíte chtít "ve vybraných lokalitách". Všichni si stěžují, že kolem nás není dálnice. Já jsem rád, protože je tady klid. Protože o ten klid (zdraví) a energii jde. A připravit všechno tak, aby jste nebyli vydírání. Státem, zaměstnavatelem, dodavatelem, rodinou. Abyste vždy měli možnost výběru. Nepotřebuji nový iPhone, když mám své energie tolik, že je mohu nabíjet celé vesnici![]()
Já znám tedy jen dvě rodiny, kde si mladí zařídili bydlení v domě rodičů (podkroví) a v obou případech to ty rodiny rozložilo a rozhádalo. Mladý lidi žijí úplně jiný život a starší to nechápou.
A pozemky jsou levné možná tak v ghetech. Nikdo nechce žít v pustině a dojíždět každý den 2 hodiny do práce nebo dělat dělníka v místě, když 5 let studoval.
A opět, produkuješ, protože to zatím fyzicky zvládneš.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
kyocera
- Reputace: 360
Tento malý příspěvek navazuje k tomu co píše výše Chlapec z Dědiny. Proč se na Sardinii dožívají lidé více jak 100 roků ? Je to nejen středomořská strava ale i úzké vazby na nejbližší rodinu. Posezení s blízkými či přáteli jednou za týden dá člověku až deset let náskok před těmi, kteří celý den sedí před obrazovkou, displejem či monitorem. Pokud vidím mladého člověka někde na ulici, že zrovna nečumí do mobilu, je to spíše vyjímka. Samota či pocit izolovanosti nechá však svůj chladný otisk na každé naší buňce. Pozitivní vliv, jaký má pospolitost na naše zdraví a dlouhověkost, prokázala nezávisle na sobě řada studií . Mladí chtějí se osamostatnit, ale zažívají v životě pak více stresu a objevují se pak jiné články o tom jak mladí mají více rakoviny i více srdečních selhání.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
-
Kajap
- Reputace: -3
- Lokalita: Okoli
Modré zóny, Longevity, a srovnávat s mobilama? To časově nesedí…
Já si ale myslím, že ta dlouhověkost je taky ovlivněn geneticky: prostě v těchto těžkých oblastech postupně slabe ks vymizely (nemnožili se přirozeně) podobně jak medvěd hnědý na úkor bílého v polárních krajích
a tak přežili hlavně nejsilnější a ti se dále množili
Okinava aj. - jenže ty studie o modrých zónách to je starý jak svět, jakmile se tam dostaneš západní styl života tak to jde do kopru, vlastně úplně všude, šamani, Mnichové… dostanu mobil a západní stravu a je to v háji
Že mají genetické mutace už v mládí? No jo jenže nikdo už neříká, že dříve byla úmrtnost do jednoho roku věku = 50%, dneska je prakticky nulová.. myslím že to tady nemusím říkat na plná ústa… + stravování a pohyb
Asi nikde nezjistíš anamnézu těch mladých zmutovaných, že jsou z inkubátoru, z neúplný rodiny, Že matka v těhotenství Žila na pizze a energiťáku, kouřila chlastala měla depky… A prekurzorem AS je taky přestárlá matka, u ADHD jsou to zas geny, proto tyto postižení budou už jen narůstat…
A pak se můžeme divit, co se to děje
Já si ale myslím, že ta dlouhověkost je taky ovlivněn geneticky: prostě v těchto těžkých oblastech postupně slabe ks vymizely (nemnožili se přirozeně) podobně jak medvěd hnědý na úkor bílého v polárních krajích
Okinava aj. - jenže ty studie o modrých zónách to je starý jak svět, jakmile se tam dostaneš západní styl života tak to jde do kopru, vlastně úplně všude, šamani, Mnichové… dostanu mobil a západní stravu a je to v háji
Že mají genetické mutace už v mládí? No jo jenže nikdo už neříká, že dříve byla úmrtnost do jednoho roku věku = 50%, dneska je prakticky nulová.. myslím že to tady nemusím říkat na plná ústa… + stravování a pohyb
Asi nikde nezjistíš anamnézu těch mladých zmutovaných, že jsou z inkubátoru, z neúplný rodiny, Že matka v těhotenství Žila na pizze a energiťáku, kouřila chlastala měla depky… A prekurzorem AS je taky přestárlá matka, u ADHD jsou to zas geny, proto tyto postižení budou už jen narůstat…
A pak se můžeme divit, co se to děje