Malá FVE (12 panelů max) - 2 měniče na 2 fáze?
- dustincz
- Reputace: 0
- Lokalita: Plzeň
Malá FVE (12 panelů max) - 2 měniče na 2 fáze?
Zdravím, mohu poprosit o konzultaci místní znalé a zkušené?
Na rodinný dům panely dát nemohu (členitá střecha s vikýřem na JZ), na ostatní osvícené směry jsou štíty s okny.
Ale na zahradě stavím přístřešek s plochou střechou na jih (cca 30m2) s venkovní saunou a venkovní sprchou (1f bojler). K sauně (8kW el. kamna) je od domu přiveden 3f kabel J5x4, cca 30m od rozvaděče. Kus od přístřešku na JZ stojí vysoký štíhlý smrk, který (i v létě v poledne) zastíní část přístřešku.
V domu je TČ, 1f 4kW max. spotřeba (100% výkon jen v zimě, jinak jede na 50 i méně %, v létě minimálně). Samozřejmě i klasické spotřebiče, často přes den jede pračka a sušička. Dělám doma, denní spotřeba není problém. TČ (tedy i ohřev TUV) mohu ovládat, k jeho uživatelskému API mám přístup.
Představa:
Na přístřešek dát 12 panelů (cca 6kW, více se jich tam nevejde), rozdělit do dvou stringů (blíže ke smrku a dál od smrku)
Pod přístřešek do elektro sekce dva oddělené měniče cca 3kW, každý připojit na jednu fázi (on-grid). Na jedné fázi by běželo např. TČ + venkovní bojler, na druhé fázi pračka + sušička. Pro přenos do domu stávající přívodní třífázový kabel od domu k přístřešku.
Z domu k přístřešku s technologií dotáhnout ovládací kabely pro odpojování měniče, komunikaci pro sledování přetoků (dle typového schéma ČEZ s přetoky) - není problém.
Baterie pod nevytápěným přístřeškem být nemohou - tj. bez baterií.
Otázky:
Dává taková varianta smysl? Mně se líbí, že by to bylo celé oddělené od domu (požár).
Přišlo mi, že pokud chci měnič alespoň 3kW na fázi, třífázové sice mají dva vstupy na panely, ale vyžadují vysoké vstupní napětí, které 6 panelů ve stringu nedá. Proto uvažuji o dvou měničích 1f 3kW (bez nabíjení baterií, ale současně sledování/řízení přetoků). Nebo je vhodnější rovnou dát 3f měnič s tím, že např. wallboxy pro elektromobil bývají třífázové?
Jaké měniče byste prosím doporučili (aby je ČEZ Distribuce akceptoval)?
Lze takové zařízení zaregistrovat jako "přetokové" u ČEZ Distribuce, nejlépe v režimu "typového schématu" (samozřejmě po revizi atd.)? Defakto by šlo o dvoufázovou FVE bez baterií s oddělenými měniči. Rád bych přetokovou, protože bych nemusel řešit hlídání spotřeby a využít třeba virtuální baterii či (virtuálně) přeposílat do jiné lokality.
Předem moc děkuji za názory.
Na rodinný dům panely dát nemohu (členitá střecha s vikýřem na JZ), na ostatní osvícené směry jsou štíty s okny.
Ale na zahradě stavím přístřešek s plochou střechou na jih (cca 30m2) s venkovní saunou a venkovní sprchou (1f bojler). K sauně (8kW el. kamna) je od domu přiveden 3f kabel J5x4, cca 30m od rozvaděče. Kus od přístřešku na JZ stojí vysoký štíhlý smrk, který (i v létě v poledne) zastíní část přístřešku.
V domu je TČ, 1f 4kW max. spotřeba (100% výkon jen v zimě, jinak jede na 50 i méně %, v létě minimálně). Samozřejmě i klasické spotřebiče, často přes den jede pračka a sušička. Dělám doma, denní spotřeba není problém. TČ (tedy i ohřev TUV) mohu ovládat, k jeho uživatelskému API mám přístup.
Představa:
Na přístřešek dát 12 panelů (cca 6kW, více se jich tam nevejde), rozdělit do dvou stringů (blíže ke smrku a dál od smrku)
Pod přístřešek do elektro sekce dva oddělené měniče cca 3kW, každý připojit na jednu fázi (on-grid). Na jedné fázi by běželo např. TČ + venkovní bojler, na druhé fázi pračka + sušička. Pro přenos do domu stávající přívodní třífázový kabel od domu k přístřešku.
Z domu k přístřešku s technologií dotáhnout ovládací kabely pro odpojování měniče, komunikaci pro sledování přetoků (dle typového schéma ČEZ s přetoky) - není problém.
Baterie pod nevytápěným přístřeškem být nemohou - tj. bez baterií.
Otázky:
Dává taková varianta smysl? Mně se líbí, že by to bylo celé oddělené od domu (požár).
Přišlo mi, že pokud chci měnič alespoň 3kW na fázi, třífázové sice mají dva vstupy na panely, ale vyžadují vysoké vstupní napětí, které 6 panelů ve stringu nedá. Proto uvažuji o dvou měničích 1f 3kW (bez nabíjení baterií, ale současně sledování/řízení přetoků). Nebo je vhodnější rovnou dát 3f měnič s tím, že např. wallboxy pro elektromobil bývají třífázové?
Jaké měniče byste prosím doporučili (aby je ČEZ Distribuce akceptoval)?
Lze takové zařízení zaregistrovat jako "přetokové" u ČEZ Distribuce, nejlépe v režimu "typového schématu" (samozřejmě po revizi atd.)? Defakto by šlo o dvoufázovou FVE bez baterií s oddělenými měniči. Rád bych přetokovou, protože bych nemusel řešit hlídání spotřeby a využít třeba virtuální baterii či (virtuálně) přeposílat do jiné lokality.
Předem moc děkuji za názory.
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 863
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Malá FVE (12 panelů max) - 2 měniče na 2 fáze?
To, co popisuješ, nepostavíš. Musíš si poptat firmu, a ta ti už zařídí vše potřebné. Možná, pokud nebudou trvat na jejich typovém řešení, co bouchaj jak Baťa cvičky. Za nestandard si připlatíš.
Pokud to chceš dělat sám, tak zapomeň na stringy víc jak 120V, tj. max. tři panely do série a to je s odřenýma ušima. Zapomeň na přetoky a vymysli baterii, resp. box, co se dá vyhřívat - už je takových řešení zde publikováno více. Baterka ti přidá neskutečně užitné hodnoty, oproti pouhému ongridu, kde do toho nasypeš strašné prachy a skutečný přínos bude malý.
Takže se prvně rozmysli, co vlastně chceš.
Pokud to chceš dělat sám, tak zapomeň na stringy víc jak 120V, tj. max. tři panely do série a to je s odřenýma ušima. Zapomeň na přetoky a vymysli baterii, resp. box, co se dá vyhřívat - už je takových řešení zde publikováno více. Baterka ti přidá neskutečně užitné hodnoty, oproti pouhému ongridu, kde do toho nasypeš strašné prachy a skutečný přínos bude malý.
Takže se prvně rozmysli, co vlastně chceš.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
rva
- Reputace: 843
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Malá FVE (12 panelů max) - 2 měniče na 2 fáze?
A co má být cílem? Malá elektrárna má stejné problémy jako velká, ale malý užitek. Pokud má fotovoltaika znamenat po většinu roku energetickou nirvánu, tak musí být podmínky pro fv panely, baterie a aktivního uživatele. Jinak těch pár ušetřených korun asi nestojí za to.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS