Jirkova FVE
-
Radar
- Reputace: 44
Re: Jirkova FVE
Jirko, podle mě se to bude neustále opakovat, několik baterií různé kapacity a stáří paralelně v jednom packu...
Postačí několik dní temna a zase se to celé rozjede.
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie LIFEPO4 16S, EEL V4 DIY BOX 280Ah (JK INVERTER BMS)
- JirkaE
- Reputace: 247
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
To asi ano a později pak se to zas změní, další baterií a dalšími panely.Radar píše: úte lis 04, 2025 8:19 amJirko, podle mě se to bude neustále opakovat, několik baterií různé kapacity a stáří paralelně v jednom packu...
Jde jen o to vychytat ten momentálně můj nejvyšší bod a správné dorovnání na vrcholu a synchronizaci SOC a aby se to tam vždy srovnalo - v intervalu který určí zkušenost - třeba jednou týdně - tomu i v době temna pomoci nabíječkou a srovnávat to v určité pravidelnosti = umět to a mít to tak nastavené aby to dělalo i automaticky a samo.
To není úplně neobvyklé - různé baterie a stáří a kabely - pracovat to přece musí umět i tak, jen se liší to nastavení, jak toho dosáhnout - a v mém případě - s menší zkušeností - to i vychytat
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
- JirkaE
Opět byl zcela přeskočen režim Absorce
Vybil jsem baterku na 88% a jedu další pokus.
Nyní DVCC vypnuté úplně a restartoval jsem.
MPPT pevný čas Absorce 20min - bez zbytkového proudu.
Přepnu barák na FV zpátky a nyní udělám pokusů víc a nechám to dýl a víc pokusů s jedním nastavením.
MPPT se stále chovají jako samostatná jednotka, kdy u všech MPPT je i řádek navíc - s celkovým výkonem sítě - kde je sečten výkon všech tří MPPT v síti. (MPPT-1 Master a MPPT-2 a MPPT-4 jsou nyní Slave)
MPPT-3 zůstává samostatné a relé regulátoru vypne kontakt remote 0,1V před teoretickým přechodem z Bulk do Absorce = tím se MPPT-3 závěrečné fáze vůbec nezúčastňuje a vypne se a znova zapne při poklesu napětí na 53,5V
Vybil jsem baterku na 88% a jedu další pokus.
Nyní DVCC vypnuté úplně a restartoval jsem.
MPPT pevný čas Absorce 20min - bez zbytkového proudu.
Přepnu barák na FV zpátky a nyní udělám pokusů víc a nechám to dýl a víc pokusů s jedním nastavením.
MPPT se stále chovají jako samostatná jednotka, kdy u všech MPPT je i řádek navíc - s celkovým výkonem sítě - kde je sečten výkon všech tří MPPT v síti. (MPPT-1 Master a MPPT-2 a MPPT-4 jsou nyní Slave)
MPPT-3 zůstává samostatné a relé regulátoru vypne kontakt remote 0,1V před teoretickým přechodem z Bulk do Absorce = tím se MPPT-3 závěrečné fáze vůbec nezúčastňuje a vypne se a znova zapne při poklesu napětí na 53,5V
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
-
Valdano
- Reputace: 216
- Lokalita: Česká Lípa
Za toto rozsáhlé beta testování by vám měl Victron platit. 
-
glottis
- Reputace: 405
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
tak zkus ty postupy co jsme psal, rekonfigurace nebo downgrade
-
Radar
Jirko, kde jsi vzal ve VRM ten MPPT STATE graf .........? hledal a nikde nedohledal ...
Toto moc nesleduju, ale ještě nikdy jsem se nenatrefil, že by byl MPPT v absorbci .... že by to bylo LIFEPO4 presetem??
Zkusil bych se podívat a ve VRM to ověřit u mě, ale moc bych se divil, kdybych tam nějaké "absorbtion" úseky našel.
Jakmile systém dosáhne "absorbtion voltage", MPPT přejdou do FLOAT (svítí žlutě). Pokud tento stav trvá nějakou dobu (teď nevím jak dlouhu),
do BULK přejde zpět až po zpětném poklesu pod FLOAT voltage (u mě 53,60V)
Toto moc nesleduju, ale ještě nikdy jsem se nenatrefil, že by byl MPPT v absorbci .... že by to bylo LIFEPO4 presetem??
Zkusil bych se podívat a ve VRM to ověřit u mě, ale moc bych se divil, kdybych tam nějaké "absorbtion" úseky našel.
Jakmile systém dosáhne "absorbtion voltage", MPPT přejdou do FLOAT (svítí žlutě). Pokud tento stav trvá nějakou dobu (teď nevím jak dlouhu),
-
Radar
tady
https://communityarchive.victronenergy. ... tionf.html
z manuálu
Managed CAN-bus batteries: In systems with a managed CAN-bus BMS battery connected, the GX device receives a Charge Voltage Limit (CVL), Charge Current Limit (CCL) and Discharge Current Limit (DCL) from that battery and relays that to the connected inverter/chargers, solar chargers and Orion XS. These then disable their internal charging algorithms and simply do what they're told by the battery.
https://communityarchive.victronenergy. ... tionf.html
z manuálu
Managed CAN-bus batteries: In systems with a managed CAN-bus BMS battery connected, the GX device receives a Charge Voltage Limit (CVL), Charge Current Limit (CCL) and Discharge Current Limit (DCL) from that battery and relays that to the connected inverter/chargers, solar chargers and Orion XS. These then disable their internal charging algorithms and simply do what they're told by the battery.
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 863
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
On nemá BMSku vůbec připojenou do systému.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- JirkaE
Vyzkouším myslím postupně úplně všechnoglottis píše: úte lis 04, 2025 1:48 pmtak zkus ty postupy co jsme psal, rekonfigurace nebo downgrade
Už jsem ten ,,STAV" popsal asi 4x ale nevadí tak ještě jednou...Radar píše: úte lis 04, 2025 5:36 pmJirko, kde jsi vzal ve VRM ten MPPT STATE graf .........? hledal a nikde nedohledal ...
Mě to takhle fungovalo ještě nejméně když byli ty MPPT Regulátory dva kusy... Pak se to nějak posr..lo
Zásadní problém je v to, že existuje několik verzí manuálů - TO BY BÝT NEMĚLO
Mám 3 různé baterky - napětí dojde nahoru například 55,2V (každá baterka je v ten moment nabitá jinak) to je jasný - různé BMS, různé články s jiným odporem, různé délky a průřezy kabelů a samozřejmě i různé stáří...
PŘEJDE DO ABSORCE = DRŽÍ NAPĚTÍ 55,2V NA NASTAVENOU DOBU - do baterek jdou různé proudy a postupně klesají uváděl jsem příklad, kdy jsem viděl na displeji Victron 30A a klešťákem změřil že do jedné jdou 3A do do druhé 10A a do třetí 17A... (jen příklad nebudu to teď hledat)
Ty moje se srovnají zhruba do 30min kdy klesne proud třeba na 3A do všech třech.
A pak to jde do Flot a drží je už tím minimílním proudem na 53,6V... Pokud se něco nezapne a na nastavených 53,5V jdou znova do Bulk.
Našel jsem to mezi grafy v odkazu - pokročilé - hned pod Dashboard...
To jsem měl ještě Absorci nastavenou na hodinu - než jsem zjistil, jak dlouho to plus mínus trvá.
I když je baterka (u mě) vybitá až na 20% a za dva dny jsem ji dostal na 100% - tenkrát - když ještě svítilo slunce
Takhle to vypadalo v průběhu jednoho dne, když to ještě fungovalo....
Ano, mám 9 různých BMS + 2 aktivní balancery mezi 12V baterkama vždy po 4 do serie
BMS se JEN starají o své články a jsou tam jako sychr - nastavené o něco výš než Smart Shunt a žijí si svým životem každá s jiným SOC.