Rozpojení baterie

Valdano
Reputace: 215
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Rozpojení baterie

Příspěvek od Valdano »

Matess píše: úte říj 28, 2025 10:50 pm
spletl jsem normu... měla by to být tahle, ale nemůžu to najít přesně... třeba tě to nasměruje. ČSN 33 2130 ed.4
Zřejmě máte na mysli ustanovení zmíněné normy uvedené v bodě 9.3.7 (mimochodem norma ČSN 33 2130 ed.4 je v seznamu závazných). K tomu však bude stačit vypnutí tj. není nutné rozpojování na úseky po 120V.
Přílohy
CSN_332130_ed4_bezpecne_napeti_OZE.png
cipis
Moderátor
Reputace: 857
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+15

Příspěvek od cipis »

A to "rozvodu" ještě tučně :)
Hliníková propojka mezi články v baterii, která je v jedné krabici, není rozvod.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Valdano

Příspěvek od Valdano »

Ovšem propojovací kabely FV panelů ať už na střeše nebo třeba i na balkóně za rozvod zřejmě považovány budou.
cipis
Moderátor

Příspěvek od cipis »

Dobře, tak ještě tučně to "vnitřní" ...
1 kW "nabíječka" 24 V
Valdano

Příspěvek od Valdano »

Propojky mezi články uvnitř uzavřené HV baterie jsou vnitřní obvody baterie a nikoli rozvod jako takový, ale propojovací kabely FV panelů ať už na střeše nebo třeba i na balkóně nejsou vnitřní obvody tj. budou považovány za rozvod dle zmíněného ustanovení normy. Pro odpojení všech jednotlivých panelů se dají použít například moduly TIGO, které umí nejen optimalizaci výkonu, ale i rychlé a bezpečné odpojení každého jednotlivého panelu.

Samozřejmě předpokládám, že když Matess psal v úvodu o HV baterii 600V, tak tím myslel uzavřenou HV baterii a ne nějaký samodomo otevřený bastl a navíc bůhví jak roztahaný. ;)

Propoje uvnitř uzavřené HV baterie jak už jsme se tady shodli nejsou rozvody tj. na ty se to ustanovení normy nevztahuje.
cipis
Moderátor

Příspěvek od cipis »

NEbudou, tedy pokud tam nemáš chybu a myslel jsi to tak. Tedy propojovací kabely na střeše či balkónu nebudou považovány za vnitřní rozvod.
Mimochodem by v té normě měla být definice pojmů, tedy co je vnitřní rozvod ...

Jinak ano, nepředpokládám v regálu 200 baterek v sérii jen tak :D

No, ale smutné je, že jsme vlastně zjistili, že nemusíme řešit baterii (krom vypínače, co ji odpojí), ale že kolega bude muset odpínat přívod od panelů už na střeše. Protože to ustanovení defacto neumožňuje vést svod z panelů skrz barák, pokud to má víc jak 120 V DC. A dokonce to už neodvrátí ani extra požární úsek a vedení v plechovém žlabu. Jedině, že už to má hotové, protože nová norma samozřejmě platí až na nově projektované instalace.

Defacto nové věci si můžeme udělat sami do 120 V a nad 120V firma, co udělá celou FVE a na střeše dá rozváděč, kde se budou dát dálkově odpojit stringy či se použijí optimizéry. Pripadne to potahnou venkem, v tom plechovem zlabu, a pred vstupem dovnitr rozvadec s dalkovym odpinanim. Otazka, co bude prijatelnejsi pro zakaznika, jestli krabice na strese nebo krabice s priznanym zlabem na fasade. Zasekat to nejde, protoze by se z toho stal vnitrni rozvod.
Udajne aby to nekdo treba nenavrtal.
1 kW "nabíječka" 24 V
Mex
Reputace: 270
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Příspěvek od Mex »

Nejsou to fyzikalni zakony, ale lidske zakony.
Mame novy parlament a novou vladu ...
Treba by nam AI pomohla se sepsanim petice.
Trump taky rusi spoustu kravin.
Valdano

Příspěvek od Valdano »

V sekci Termíny a definice normy ČSN 33 2130 ed.4 není k vnitřním rozvodům OZE žádná definice specifikována. V bodě 9.3.4 je pro OZE vybavené bateriovým uložištěm specifikován odkaz na normu ČSN P 73 0847, která je také v seznamu závazných.
.
OZE_odkaz_na_CSN_P_730847.png
.
Ani v normě ČSN P 73 0847 v sekci Termíny a definice není nic podstatného, ale v bodech 6.2.3.2, 3 a 4 je uvedeno následující což podstatné je a jsou tam specifikace jak pro fotovoltaiku obecně tak i pro bateriové uložiště viz červenými rámečky zvýrazněné části textu.
.
OZE_vypinani_energie_v_CSN_P_730847.png
eman
Reputace: 274
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V

Příspěvek od eman »

Valdano píše: úte říj 28, 2025 9:35 pm
Číňan zkopíruje kohokoli pokud to pro něj bude výhodné. Navíc když Bonega poskytla podklady pro výrobu, kterou si u čínské firmy objednala tak ta čínská firma podle těch podkladů od Bonegy pak klidně začne vyrábět nejen pro Bonegu, ale i na prodej pro čínské prodejce. Akorát na obal namísto loga Bonegy vytiskne jiné nebo žádné logo a prodá to pak klidně jako tzv. noname produkt čínským prodejcům. To je klasika. Takže Čínan nemusí nic kopírovat když mu výrobní podklady dodala Bonega. Pokud by Bonega prodávala nějaké šunty co často odcházejí tak na ně nebude poskytovat prodlouženou záruku 3 roky.
Jestli si dobře pamatuji, tak na Ali jsou výrobky Bonegy za čtvrtinu až polovinu tuzemské ceny, takže prodloužená záruka je banalita. Zvláště u přístrojů, co se pohnou 2x ročně. Já bych řekl, že ten "firemní příběh" je jako už 1000x předtím, čistě vymyšlený a číňan nikoho nekopíroval.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Valdano

Příspěvek od Valdano »

Pro někoho kdo není ochoten nakupovat podobné produkty na Aliexpressu ta záruka banalitou není a příběh je přijatelný, ale nemá smysl se tu dohadovat. Každý ať si věří čemu sám chce a nakupuje kde sám chce.
eman

Příspěvek od eman »

Záruka se nedává na funkčnost, ale na možnost bezplatné výměny nebo opravy. Já jen napsal, že Číňan prodává zcela identické produkty co Bonega, takže obrázek, ať si udělá každý sám.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
gupa
Reputace: 157
Lokalita: pod Brnem

Příspěvek od gupa »

Nějaký odkaz na porovnávací pitvu?
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
Valdano

Příspěvek od Valdano »

eman píše: stř říj 29, 2025 12:31 pm
Já jen napsal, že Číňan prodává zcela identické produkty co Bonega, takže obrázek, ať si udělá každý sám.
To, že pomlouváte českého prodejce a straníte bůhví jakému čínskému prodejci, který může prodávat produkty třeba i s horší kvalitou byť na pohled vypadající podobně je vaše věc. Možná je to tím, že se vám tu nelíbí a raději byste emigroval do Číny. Možná máte o Číně jen přehnaně idealistické představy a každý český prodejce je podle vás přinejmenším podvodník, protože si tady něco dovolí prodávat dráž. To, že něco vypadá podobně ještě nemusí znamenat, že to má identické parametry. Zažil jsem už podobného "šetřílka" co se předčasně radoval jak ušetřil za dražší pojistky do ne zrovna levného měřáku a nakoupil za zlomek ceny levnou Čínu a pak se divil když mu měřák odešel, protože jedna z těch extra levných a na pohled identických pojistek jaksi nezafungovala jak by měla i když z vašeho pohledu šlo jen o mimořádnou situaci, ke které dochází slovy Doc. Mudr. Chocholouška "maximálně jednou za deset let" . ;)
eman

Příspěvek od eman »

Koukám, zaměstnanec Bonegy se ozval. 😂
soami
Reputace: 98
Lokalita: Posázaví

Příspěvek od soami »

Na Bonegu jsem se kdysi díval. Překvapilo mě, že nenabízí chrániče A, pouze AC. Mj. jejich web podle vzhledu zřejmě vzniknul nedlouho po založení firmy. Celkem tragická vizitka. Co oceňuji je jejich služba konfigurace rozvaděče - to je povedené.