Jirkova FVE
-
- Reputace: 383
Re: Jirkova FVE
Hadice si natáhneŝ sám.Taky jsem to dĕlal.Co stoji zaliti??To.ie práce stroje ne lidi v čr okolo 400kčm2
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- JirkaE
- Reputace: 236
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Vůbec netuším, vyhýbám se takovým teoriím - obvykle 2x - 3x - 4x víc než v Česku

Česká firma nám tady kácela starý dub a i s tou cestou to vyšlo na 1/4 ceny než 3 nabídky místních firem.
Platíme jen za autoservis, po té, když byl český dražší než tady ten místní šikula tady

Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
-
- Reputace: 383
Myslím si, že třeba Cemix ti to dopravi i do Nĕmecka.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
- JirkaE
Jako materiál na 150m2 který si udělám sám, nebo jak to myslíš ?
Půjdu cestou původní, tohle by nedopadlo dobře. Musím to dělat postupně, nemohu firmě vyklidit přízemí a navíc nahoře bydlíme...
Tady nikdo nic dělat nebude

PS: a nechci do baráku partu... - ani P...ů, ani Tu..ů, ani Bul...ů, ani Rum...ů ani nikoho jiného

Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
- JirkaE
Dárek od E.ONu
(překlad dopisu)

- gupa
- Reputace: 155
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Stále si říkám kdo to v tom D nebo A ty jejich energetické obchody a slevy které všichni vyhledávají zaplatí. A jednou mne napadlo, že východní blok. Protože tak to funguje. Opačně nikoli.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
- JirkaE
gupa píše: čtv říj 16, 2025 2:37 pmStále si říkám kdo to v tom D nebo A ty jejich energetické obchody a slevy které všichni vyhledávají zaplatí. A jednou mne napadlo, že východní blok. Protože tak to funguje. Opačně nikoli.
Taky platíš v ČR 0,43 Euro za kWh / jako já a tady dalších 80mil.lidí ?
A naopak v některých zemích si z peněz od EU místo dotace FV-programy - prachy sami do rozpočtů cpou, aby mohli dotovat energii a zastropovat a prodávat lidem za 0,17 Eur a podobně a získali tím víc takto ,,koupených" hlasů voličů...
- gupa
- Reputace: 155
- Lokalita: pod Brnem
Ne, jde o korporát, mezinárodní který nezná hranice, tok peněz v korporátech jde zpravidla jen jedním směrem.
A ano, nemáme statisícové platy, ale máme el. energii často dražší než 12Kč/kWh. Já mám sumu 10,36Kč/kWh. A typni si jaké slevy dostanem. Žádné, jsou jen na výsostných půdách kde majitelé energetických společností potřebují ty své politické hlasy protože vydělávat peníze je nutné i za cenu zotročení území kde mají menší výplaty za stejné ceny = náklady na život.
Abych nekecal, za každou dodanou MWh je koruna sleva, takže sleva nula nic takže akční zvyšování spotřeby za účelem vyšších částek za fakturu!
https://www.eon.cz/sleva-na-energie/
Proto jsem sundal několik elektroměrů, protože platit za nula spotřebu nic tisíce a ještě chcou mít podíl na tvém majetku formou věcného břemena. Prostě balada.
A ano, nemáme statisícové platy, ale máme el. energii často dražší než 12Kč/kWh. Já mám sumu 10,36Kč/kWh. A typni si jaké slevy dostanem. Žádné, jsou jen na výsostných půdách kde majitelé energetických společností potřebují ty své politické hlasy protože vydělávat peníze je nutné i za cenu zotročení území kde mají menší výplaty za stejné ceny = náklady na život.
Abych nekecal, za každou dodanou MWh je koruna sleva, takže sleva nula nic takže akční zvyšování spotřeby za účelem vyšších částek za fakturu!
https://www.eon.cz/sleva-na-energie/
Proto jsem sundal několik elektroměrů, protože platit za nula spotřebu nic tisíce a ještě chcou mít podíl na tvém majetku formou věcného břemena. Prostě balada.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
- JirkaE
Nesmíš všemu věřit
(vidím slovo korporát a vidím spiklenecké teorie různých webů - u kterých se směju)
Zřejmě těmi statisícovími platy v DE myslíš ty ředitele bank, nebo managery automobilek a jiné ,,vyšší" úředníky... s platy 4000-6000Eur.
Běžný německý lid tolik rozhodně nemá a polovina Čechů je dávno zpět - PROTOŽE SE JIM TO V DE - vzhledem k výdajům - NEVYPLATÍ tady být...
On 1,5x vyšší plat mnoho neznamená - když máš 2,5x vyšší výdaje
Podívej se pár příspěvků zpět, když jsem zveřejnil naše výdaje v jednom časovém období...
viewtopic.php?p=274264#p274264
Zřejmě těmi statisícovími platy v DE myslíš ty ředitele bank, nebo managery automobilek a jiné ,,vyšší" úředníky... s platy 4000-6000Eur.
Běžný německý lid tolik rozhodně nemá a polovina Čechů je dávno zpět - PROTOŽE SE JIM TO V DE - vzhledem k výdajům - NEVYPLATÍ tady být...
On 1,5x vyšší plat mnoho neznamená - když máš 2,5x vyšší výdaje

Podívej se pár příspěvků zpět, když jsem zveřejnil naše výdaje v jednom časovém období...

viewtopic.php?p=274264#p274264
-
- Moderátor
- Reputace: 850
- Lokalita: blízko Brna
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
Neco jsem delal ve sklepe, a napadla me dalsi vec.
Mam v systemu dva shunty na olovo, dane na pulky na kazdy. A oba shunty jsou zapojene v te BT siti, stejne jako vsechny regly, co to umi (co jsou smart). A v kazdem z nich se da vycist, ze ktereho shuntu dostavaji napeti/proud/teplotu. V systemu by mel byt jen jeden zdroj techto dat, ale pokud jich je vice, tak si to vezme z toho, co ma vyssi prioritu (je-li tam BMV nebo jak se to jmenuje) nebo v pripade shodnosti, jako v mem aktualnim stavu, tak podle vyrobnich cisel (asi neco jako switche pri Spanning Tree pro rovnosti podle MAC adresy).
Tedy u kazdeho jednotliveho MPPT reglu je videt, kdo mu ty hodnoty dava.
Pokud je ale regl pripojeny ve.bus, tak si bere hodnoty z ve.bus a tu BT sit ignoruje. Stejne tak ji ignoruje, kdyz je v systemu BMSka.
Ty mas vsechny ty regly na ve.bus nebo nektere jen pres seriak ve.direct? To by totiz pak odpovidalo tomu, jak rikas, ze prvne prejdou dva a az pak dalsi dva.
Jo, to zjistovani je mozne jen kdyz jsi fyzicky u toho a pripojujes se pres BT.
Mam v systemu dva shunty na olovo, dane na pulky na kazdy. A oba shunty jsou zapojene v te BT siti, stejne jako vsechny regly, co to umi (co jsou smart). A v kazdem z nich se da vycist, ze ktereho shuntu dostavaji napeti/proud/teplotu. V systemu by mel byt jen jeden zdroj techto dat, ale pokud jich je vice, tak si to vezme z toho, co ma vyssi prioritu (je-li tam BMV nebo jak se to jmenuje) nebo v pripade shodnosti, jako v mem aktualnim stavu, tak podle vyrobnich cisel (asi neco jako switche pri Spanning Tree pro rovnosti podle MAC adresy).
Tedy u kazdeho jednotliveho MPPT reglu je videt, kdo mu ty hodnoty dava.
Pokud je ale regl pripojeny ve.bus, tak si bere hodnoty z ve.bus a tu BT sit ignoruje. Stejne tak ji ignoruje, kdyz je v systemu BMSka.
Ty mas vsechny ty regly na ve.bus nebo nektere jen pres seriak ve.direct? To by totiz pak odpovidalo tomu, jak rikas, ze prvne prejdou dva a az pak dalsi dva.
Jo, to zjistovani je mozne jen kdyz jsi fyzicky u toho a pripojujes se pres BT.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.