Must pv 1800 dc 24 v 2,2 - 5 kw hlásí neobvyklou chybu

Myšodlak
Reputace: 1

Must pv 1800 dc 24 v 2,2 - 5 kw hlásí neobvyklou chybu

Nový příspěvek od Myšodlak »

Dobrý den, rád bych Vás poprosil o radu. Měnič Must PVF 1800 dc 24 V 2,2 - 5 kW začal přerušovaně pískat, blikají všechny tři ledky a hlavně se displej "rozsypal". Nelze z něj nic vyčíst. Přetížením to být nemůže, jede mi na něj stabilní odběr cca 0,8 kW, mám tam asi měsíc LiFePo4 (8 článků, předtím byly asi 2 roky Feraky, vše přeštelováno). Mám taky dobíjení ze sítě a když jsem ho odpojil, jednotka se vypnula a na proud z baterek nereagovala. Na výstupech z článků je 28 V, ale na pojistkách od nich jen 1,3 V. Kabely jsou nové, předimenzované, nepoškozené, nehřejí (cca 1,4 m délka). Tušíte někdo, co se mohlo stát? Moc díky za info (do neděle večer budu mimo internet).
Soban
Reputace: 289
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Must pv 1800 dc 24 v 2,2 - 5 kw hlásí neobvyklou chybu

Nový příspěvek od Soban »

Tak pokud chceš rozumnou odpověď tak to chce napsat pravdu nevím že by must na 24V byl s 5kW výkonem pokud vím tak 24V mají 3kW výkon.

Co znamená displej se rozsypal? Třeba foto?

Pokud máš na článcích 28V tak to už je celkem dost a to je tam když jsou připojené k mustu? A když je odpojíš tak mají jaké napětí?
Jinak co to znamená že na pojistkách od baterek je 1.3V? Pokud je kabel OK a pojistky v pořádku tak na pojistkách musí být stejné napětí jako píše BMS a je na baterkách.

Takže není tam skrat a BMS to odpojí a pak naměříš pouze 1.3V.

Takže.....

1.) Vše odpojit, jak AC input tak AC output i panely a baterku.
2.) Skontrolovat zda na výstupu z baterky je napětí kolem 26.5V - 8 článková baterka pokud je nabitá a není k ničemu připojená má mít kolem 26.5V (3.31V na článek)
3.) skontrolovat BMS v baterce co hlásí, zda je na všech článcích stejné napětí zda je zapnuto jak nabíjení tak vybíjení, zda nepíše nějakou chybu.
4.) připojit baterku k měniči, skontrolovat napětí na svorkách bez odběru musí byt stejné co jsi naměřil na baterce (26.5V)
pokud bude menší tak je tam někde skrat a BMS to odpojila, skontrolovat zase BMS.
5.) Pokud je vše s baterkou OK zapnout měnič a musí běžet pokud ne zase skontrolovat napětí na svorkách od baterky BMS, pokud se nic nezapne skontrolovat pojistku v měniči.
6.) Pokud se zapne skusit provést reset nastavení a vše znovu nastavit.

Blikání všech ledek většinou pokud nefunguje LCD (je vypnutý) signalizuje problém s baterií (přepětí/podpětí/chybějící baterie).
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
Myšodlak

Zdar, typ Musta jsem jen překopírovával z vyhledavače, je to rozsah výkonu, samo má 3 kW. Dneska už to nestihnu, ale zítra to podle návodu zkusím a uvidíme. Stihl jsem to jen znova nahodit, dělá to pořád to, co předtím, jen na displeji už není ta rozsypaná rejže, ale bliká jen samotný podsvícení. Díky moc za rady :-).
gibong
Reputace: 7
Lokalita: Nitra
Systémové napětí: 48V
Kapacita baterie [kWh]: 6,14

Nový příspěvek od gibong »

ja mám výkon 5K Must 1800 48V a presne toto isté.. rozoberal ho TomHC a neprisiel po kontrole a rozobrati na nic.. presne toto robi co tebe, preblikavaju vsetky tri kontrolky huci vypne.. vymenil sa jeden kondik a nic to iste..
este ho mam u dalsieho manika na elektroniku ktory to kuka po obvodoch ..
ale kupujem novy, uz je objednany.. v mivvy je v akcii aj ked tolkoto stal aj pred mesiacom.. ale nevadi.. rad podporim cz firmu s ktorou som spokojny..
Myšodlak

Tak se mi to povedlo rozjet, stačilo vypnout a zapnout BMS. Napojit jsem se na ni nedokázal, noťas ji neviděl. Ještě jednou dík za rady.
Soban

Tak potom by jsi měl řešit proč tu baterku odpojila, protože to neudělala jenom tak.

Ať nezničíš baterku za hromadu peněz.

A pokud měl must napájení třeba z panelů tak proto blikal ledkama když nemá baterku.....
Myšodlak

Jojo, už lovím tu správnou aplikaci, zatím jsem si párkrát nabil čenich. Uvidím, co ta dnešní předvede a jestli bude BMS ochotná komunikovat.
Myšodlak

Tak už soláre běžej. Nejdřív jsem nemohl dát dokupy aplikaci (v Mivvy mi tvrdili, že je zdarma, ale po načtení QR kódu se objevila žádost o platbu 99,- Káčé tejdně), pak se mi ji podařilo objevit přímo na webu výrobce (JBD) a fungovala zdarma. Ukázala mi problém u jednoho článku, prošel jsem všechny dráty a spoje, nic. Vytáhl jsem z BMS velký konektor a zapojil, nic. Pak druhý menší pod ním a najednou BMS najela a šlape. Co se tam po těch třech nedělích provozu stalo netuším...
cipis
Moderátor
Reputace: 849
Lokalita: blízko Brna
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+15

Nový příspěvek od cipis »

Jaký problém ukázala? Podle všeho problém s kontaktem měřícího/balančního drátu.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Soban

Myšodlak píše: úte říj 14, 2025 9:17 pm
Nejdřív jsem nemohl dát dokupy aplikaci (v Mivvy mi tvrdili, že je zdarma, ale po načtení QR kódu se objevila žádost o platbu 99,- Káčé tejdně), pak se mi ji podařilo objevit přímo na webu výrobce (JBD).
To je nějaká blbost ne? Mám jak JBD tak JK a u žádné jsem nic neplatil.

Akorát ty nové JBD aplikace stojí za houby chcou si založit účet jinak nefungují, já používám starou ta funguje bez účtu OK.

Můžeš zkusit
xiaoxiang3.1.1026.zip
JBD BMS aplikace verze 3.1.1026 (stará verze)
(4.93 MiB) Zatím ještě nestaženo
A taky mi s ní funguje i Overkill Solar.

Jinak je možné že se ta BMS nějak zblbla a odpojením těch tenkých drátku se resetovala - z jednoho je napájená vlastní elektronika.

Jinak aplikace zobrazí i chybu proč k odpojení došlo......