Rušení u různých bojlerových střídačů, délka vedení
-
- Reputace: 252
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Rušení u různých bojlerových střídačů, délka vedení
Chci zrealizovat samostatný ohřev bojleru.
Budu mít trochu nižší napětí z panelů (kolem 160V) ale naopak dost vysoký proud (max. kolem 13A, celkem 4 panely 570Wp), tak to bude chtít jinou spirálu. Ale o tom psát nechci.
Koukal jsem po tom známém zeleném polákovi GreenBoost 3000.
Pak mě ale navnadil střídač Bel. Už jsem měl napsanou objednávku. Než jsem ji ale poslal, tak jsem zjistil, že existuje Siton. Jasně, měl jsem to vědět dávno, ale prostě jsem ho neznal.
Ten se mi děsně zalíbil svým otevřeným pojetím.
Jenže když jsem se kouknul pořádně na to zapojení, tak se mi tam pár věcí nelíbí. To pak případně popíšu v samostatném vlákně, protože jinak je ta koncepce Sitonu jako otevřeného řešení pěkná.
Ale teď to hlavní:
Jedna z věcí, která se mi na Sitonu nelíbí je, že podle mě musí velmi silně rušit od kabelu mezi střídačem a bojlerem.
Snaží se o co nejrychlejší hrany při spínání. Což je fajn z hlediska efektivity a tedy omezení ztrátového tepla a tedy teploty chladiče, ale není to moc fajn z hlediska rušení.
Jaké prosím máte zkušenosti s rušením od bojlerových střídačů různých typů?
A jaké maximální délky přívodních kabelů v praxi používáte?
Díky.
Budu mít trochu nižší napětí z panelů (kolem 160V) ale naopak dost vysoký proud (max. kolem 13A, celkem 4 panely 570Wp), tak to bude chtít jinou spirálu. Ale o tom psát nechci.
Koukal jsem po tom známém zeleném polákovi GreenBoost 3000.
Pak mě ale navnadil střídač Bel. Už jsem měl napsanou objednávku. Než jsem ji ale poslal, tak jsem zjistil, že existuje Siton. Jasně, měl jsem to vědět dávno, ale prostě jsem ho neznal.
Ten se mi děsně zalíbil svým otevřeným pojetím.
Jenže když jsem se kouknul pořádně na to zapojení, tak se mi tam pár věcí nelíbí. To pak případně popíšu v samostatném vlákně, protože jinak je ta koncepce Sitonu jako otevřeného řešení pěkná.
Ale teď to hlavní:
Jedna z věcí, která se mi na Sitonu nelíbí je, že podle mě musí velmi silně rušit od kabelu mezi střídačem a bojlerem.
Snaží se o co nejrychlejší hrany při spínání. Což je fajn z hlediska efektivity a tedy omezení ztrátového tepla a tedy teploty chladiče, ale není to moc fajn z hlediska rušení.
Jaké prosím máte zkušenosti s rušením od bojlerových střídačů různých typů?
A jaké maximální délky přívodních kabelů v praxi používáte?
Díky.
-
- Moderátor
- Reputace: 843
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Rušení u různých bojlerových střídačů, délka vedení
To rušení se uvádí i u BELu.
Praktické zkušenosti nemám neboť BEL zůstal ve stejné krabičce (jako hromada součástek a dalších věcí, včetně krabičky), v jaké přišel.
Praktické zkušenosti nemám neboť BEL zůstal ve stejné krabičce (jako hromada součástek a dalších věcí, včetně krabičky), v jaké přišel.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- JirkaE
- Reputace: 228
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Na některých MPPT regulátorech jsem měl i 20m přívodní kabel...
Velmi nedoporučuji číňany z Polska v jakékoliv podobě - u některých je problém i těch 13A z panelů
Velmi nedoporučuji číňany z Polska v jakékoliv podobě - u některých je problém i těch 13A z panelů
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
-
- Reputace: 252
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Děkuji pěkně oběma za odpovědi.
To, žes nechal BEL ve stísněné krabičce a nedovolil mu dělat jeho práci/poslání, to by se dalo pravděpodobně kvalifikovat jako trestný čit týrání svěřeného zařízení.
Takže se zelenými poláky špatná zkušenost? Díky, dobré vědět, protože jsem ho zvažoval.
Ten dlouhý kabel mezi střídačem a bojlerem máš prosím na jakém typu střídače? Předpokládám teda, že to asi nedělalo zásadní problém, jinak bys o tom nepsal.
Zrovna Ty jsi myslím těch střídačů instaloval více typů (aspoň mám ten pocit), takže je fajn, že máš tím pádem srovnání.
To, žes nechal BEL ve stísněné krabičce a nedovolil mu dělat jeho práci/poslání, to by se dalo pravděpodobně kvalifikovat jako trestný čit týrání svěřeného zařízení.
Takže se zelenými poláky špatná zkušenost? Díky, dobré vědět, protože jsem ho zvažoval.
Ten dlouhý kabel mezi střídačem a bojlerem máš prosím na jakém typu střídače? Předpokládám teda, že to asi nedělalo zásadní problém, jinak bys o tom nepsal.
Zrovna Ty jsi myslím těch střídačů instaloval více typů (aspoň mám ten pocit), takže je fajn, že máš tím pádem srovnání.
- JirkaE
- Reputace: 228
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Nejenom zelenými ale i těmi ostatními, tedy modrý a stříbrný a bílý.
Taky se to schovává po nálepku Geti a mnohé další...
Zcela jsem tuto cestu opustil - je to nespolehlivé na hraně kapacity, bez ochraných prků, jeden problém a odejdou...
Zelený vypíná zcela určitě před 13A - ten alespoň neshoří ale vypne se, nicméně proč být na hraně, BEL (16A) i Sapro (15A) jsou český a mají kapacitu větší a u 13A se z nich nezačudí.
Ten kabel byl na všech, protože jsem porovnával zisky z ,,různých mašin" v různá období roku a přehazoval různá napětí stringů a různé zátěže
Taky se to schovává po nálepku Geti a mnohé další...
Zcela jsem tuto cestu opustil - je to nespolehlivé na hraně kapacity, bez ochraných prků, jeden problém a odejdou...
Zelený vypíná zcela určitě před 13A - ten alespoň neshoří ale vypne se, nicméně proč být na hraně, BEL (16A) i Sapro (15A) jsou český a mají kapacitu větší a u 13A se z nich nezačudí.
Ten kabel byl na všech, protože jsem porovnával zisky z ,,různých mašin" v různá období roku a přehazoval různá napětí stringů a různé zátěže
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
-
- Reputace: 56
Mám BEL a IGBT tranzistory v něm vydrží 60A, jsou spínány celkem měkce, takže ani nějak neruší. Daní za to je samozřejmě nižší účinnost, tedy více generovaného tepla, takže u stavebnice je dobré dát chladiče nastojato, aby se zbytečně neohřívaly kondenzátory pod chladiči. Původně jsem chtěl urychlit spínání, ale rozmyslel jsem si to právě kvůli rušení. Dříve jsem měl na BEL pověšené 2 bojlery s příkonem 3500W@230V a zvládal to. Teď jej tolik netrápím a brzy jej zařadím na zimní provoz (nevyplatí se mi provozovat Axpert), ale jen s jedním 2kW bojlerem.