Jak realizovat 24V/5000W

vla
Reputace: 130
Lokalita: Praha 6
Kapacita baterie [kWh]: cca.10
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Jak realizovat 24V/5000W

Nový příspěvek od vla »

Ahoj, budu nucen přestěhovat svoji panelákovou elektrárnu do jiných prostor. Mám sestavu 3x2P-2S, napětí panelů kolem 70V. Jedu na 24V, protože se musím pohybovat v oblasti bezpečného DC napětí. Proto jsem kdysi volil tuto sestavu takto. Nyní mě trošku naštvala samospráva a dal jsem výpověď z pronajatých prostor a chci vše přesunout do bytu. Zatím jsem používám měnič Powerjack, který reálně zvládá cca 5KW. Už má nějaký rok a tak bych ho chtěl vymenit za něco novějšího, ale výkonove nemohu jít níž. Na trhu jsem nějak nic nenašel, měniče 5KW lze sehnat na 12 V :wall: , ale 24V nic a pak až 48V .Mám souhlas systém používat po dobu jeho životnosti, takže měnit panely se mi jako vnější zásah nechce, ty dvojice panelů jsou každá jinak orientovaná, nelze je spojit do jiných sestav. Takže jak to ožulit? Systém mám sice v bytovém domě, ale je provozován jako ostrov, takže napojit a přisososávat ze sítě nelze.Pořídit dva měniče s párovací kartou by asi šlo, ale cenově budu nekde ke 40 tis. a to je pro mě hodně, přeci jen bych rád aspoň teoretickou návratnost. Ročně jsem schopen vyrobit a spotřebovat kolem 800 KWh. Napadají mě dva levnější střídače, jeden simuluje síť a druhý je k němu připojen a z té "umělé sitě" si v případě potřeby přicucne. Jen si nejsem jistý, jestli to takto u levných měničů funguje, nebo jestli se přetížený měnič pouze nepřepne na sít, která je simulována stejně výkonným měničem. V dané chvíli potřebuji, aby jeli oba současně. Snad jsem to vysvětlil dostatečně, tak baby zkuste poradit. Díky, Vla.
Nemám rád tenhle stát.
Soban
Reputace: 289
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Re: Jak realizovat 24V/5000W

Nový příspěvek od Soban »

Na 24V s 5kW nic není. :-( (ono ani na 12V nemůže být, to bych to chtěl vidět 5000/13=385A jak budeš tahat z 12V baterky)

Lépe řečeno jsem našel pouze victron a i tam je to 5000VA/4000W :-(

A pak různé https://www.sunnysoft.cz/z/517PHL-004/h ... suvky.html
a https://www.battery.cz/rogerele-sinusov ... 24--5000w/

Dva měniče které umí pracovat paralelně na 24V systém jsem taky nenašel.

Takže jediné řešení offgrid měnič a za to vrazit nějaký ongrid ke kterému jde místo panelů připojit baterka a to jsem našel zase akorát modráska a s 24V pouze s výkonem 900W který má vstup na 22V až 65V viz: https://www.i4wifi.cz/cs/210724-xtend-s ... sun-1000g2

A nebo tam zase za to vrazit victrona který umí ongrid režim což je zase drahé.
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
vla
Reputace: 130
Lokalita: Praha 6
Kapacita baterie [kWh]: cca.10

Re: Jak realizovat 24V/5000W

Nový příspěvek od vla »

Díky, zřejmě jsem fakt špatný hledač. Hezký den, Vla.
Nemám rád tenhle stát.