1f dc-ac menic pro pole 6x40V=240V

JirkaE
Reputace: 215
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: 1f dc-ac menic pro pole 6x40V=240V

Nový příspěvek od JirkaE »

Halo halo, upozorňuji znova na variantu č.3 😃
To že to není úplně běžné řešení a že se o něm moc neví - neznamená že neexistuje.

Je to hybridní měnič bez baterek.
Kdybych ho neměl doma, tak o něm nepíšu 😉

AC energie pouze prochází skrz AC 230V 50Hz (až 50A myslím podle modelu) pak se ráno přifázuje energie z panelů - kousek který mám doma má 2 MPPT.
Přednostně je použitá energie z panelů a ze sítě docucává jen rozdíl...
Pokud je odběr menší, sníží výkon.

Model který mám doma dělá přetoky 90W je to jeden z prvních prototipů, ale stačí připnout něco na 100W před měnič, pokud se objeví napětí na panelech a problém je vyřešen.

Dával jsem to sem už, nikdo tomu nevěnoval pozornost.
Nové modely snad už prý přetoky nedělají vůbec - ještě jsem ale neměl tu čest osobně, tak to nemůžu úplně potvrdit.

Je to postavené na úplně stejném principu jako Petrem výše zmíněná hybridní klimatizace - protože to pochází původem z úplně stejné firmy (než ta idea byla v Číně okopírovaná - v podstatě ukradená)

Ta klimatizace běží přednostně z panelů, ale jak přijde mrak tak si přicucne z DS, nebo večer - běží normálně ze sítě.

A stejné/podobné - vlastnosti má ten měnič.
Pokud je AC OUT pod výkonem panelů, tak běží jen z panelů (v ten moment měnič co mám doma dělá právě 90W přetok), pokud je odběr na AC OUT vyšší, začne odebírat ze sítě na AC IN ze sítě, kolik je potřeba...

Tak snad si toho nyní někdo všimne... 😂 Dával jsem i štítek k dispozici - jdu hledat taky :)
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
JirkaE

Nenašel jsem ho, tedy - ač nerad jsem se oblíknul a šel to znova vyfotit :D

Jedna fotka je někdy lepší než 1000slov - tedy tohle patří k předchozímu příspěvku a popisu.

Evidentně jsem si hned několik detailů ani nepamatoval... :fuuu:
Ještě mohu připojit to, že to má svojí aplikaci s wifi modulem.

A pravděpodobně to dříve nebo později prodám, protože to do mé sestavy nijak nepasuje.

20250928_213945.jpg

Existují ale i modely s menším výkonem a taky na jedno MPPT ;)
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Zdenek Vojc
Reputace: 4

Nový příspěvek od Zdenek Vojc »

Soban píše: ned zář 28, 2025 7:56 pm
Proč ne i z normálního měniče můžeš krmit bojler, samozřejmě návratnost je horší jak ty měniče pouze na ohřev.

Tady se musíš rozhodnout postavit pouze ohřev vody (můžeš na to připojit pouze odporové topné spirály tj i nějaký přímotop atd.....)

A nebo plnohodnotnou elektrárnu s baterkou - pak můžeš připojit cokoliv.
A to je alfa a omega problému - návratnost. Za minulé období jsem měl spotřebu 1000kWh v D01 sazbě, 3x16A za 11 900,-. Spotřeba je hlavně v bojleru a přímotopu. Ta klima je tak 100kWh (750W příkon).
Zdenek Vojc

JirkaE píše: ned zář 28, 2025 9:57 pm
Nenašel jsem ho, tedy - ač nerad jsem se oblíknul a šel to znova vyfotit :D

Jedna fotka je někdy lepší než 1000slov - tedy tohle patří k předchozímu příspěvku a popisu.

Evidentně jsem si hned několik detailů ani nepamatoval... :fuuu:
Ještě mohu připojit to, že to má svojí aplikaci s wifi modulem.

A pravděpodobně to dříve nebo později prodám, protože to do mé sestavy nijak nepasuje.

20250928_213945.jpg

Existují ale i modely s menším výkonem a taky na jedno MPPT ;)
Co to je za výrobce, dle toho štítku nemůžu nic najít. Díky
JirkaE

Ano prosím - poptám se a dám vědět 😉

Edit : Tady ho lze najít a snad i poptat se... Neznám je, já ho mám z jiného zdroje ale vypadá identicky 😃

https://www.ecomenic.sk/

20250929_101007.jpg
Edit 2: Manuál mám k dispozici v tištěné podobě (...páč jsem na tom webu nic nenašel... :dontknow: )

Zdenek Vojc

Pokud tedy budeme galvanicky spojeni s gridem, což nechci, tak můžu použít standardní "dotační" měnič jako je Goodwe 5ET+ např.
Nebo tento menic lze provozovat ostrovně a bez baterky?
kyocera
Reputace: 349

Nový příspěvek od kyocera »

To na co se ptá Zdenec Vojt, zas taková věda není. DC vstup 200V až 400V z panelů můžete za 2tis.Kč pro 1,5kW sinus 1 fáze , což třeba odkaz níže a Usměrněná DS o vhodném napětí AC z DS / bude potřeba AC napětí vhodně snížit aby pak usměrněné AC, tedy DC tvořilo správný poměr pro požadovaný docuc z DS bez přetoku / a to se přivede do DC meziobvodu. Potom vše jede přednostně z FV panelů , bez baterek a v případě potřeby , když je třeba velký mrak docucne z DS bez přetoků a navíc takové řešení za slunečného dne funguje zcela jako ostrovní měnič přímo z panelů a bez baterek , bez DS. A jsou dnes panely drahé ? Nejsou tak i když měniče nemají MPPT tak se předimenzuje FV panelové pole . Předimenzované FV pole nahradí absenci benefitu z MPPT.
Podobných zařízení se dá na ALI dohledat mnoho, často i jen za do 1tis.Kč pro 2kW , je to jen modul na PCB DC vstup a AC sinus 230V výstup.
V modulovém řešení na PCB najdete i za malý peníz třeba 16kW.
Vyzkoušel jsem zařízení z ALI a pak jsem sám vyrobil měnič DC vstup od panelů , výstup AC 1 fáze 230V ,sinus , 22kW a nazval to měnič PECKA. Takové měniče jedou jako ostrovní, bez baterek a bez přifázování k DS. Pokud ale máte takový měnič přímo z panelů a chcete se obejít uplně bez DS ,tak je potřeba několikanásobně předimenzovat FP panelové pole paralelními stringy. Např. pro měnič sinus přímo z panelů měnič 10kW bez baterek a bez DS je potřeba FV pole 30kWp.
I když je pod mrakem, pořád v ostrovním režimu i bez DS to dá 8kW sinus na výstupu měniče. Pořád píši ostrovní a bez baterek.
Jeden známý potřeboval nabijet EV sinus 1fáze do 3kW, malá nabiječka , jako ostrovní bez DS a bez baterek . Tak se zvolilo FV pole o výkonu 12kWp, svod ze všech DC z panelů se udělal bezpečný je do napětí 120V DC , panely se propojily až v hlavním rozvaděči na vyšší a výstup DC se přivedl na měnič ostrovní a ten na výstupu má 230V sinus 1 fáze /2,5kW a už několik měsíců nabijí v ostrovním režimu EV. A i když je pod mrakem. Takové konstrukce, kde je měnič zapojený vysokonapětově přímo na panely vyžaduje u měniče bezpečnostní doplňek HIS, tedy DC hlídač izolačního stavu s monitorovýním izolační pevnosti a svodových proudů z panelů . Pokud svody FV panelů překročí 6mA, tak panely od měniče automaticky odpojit.Nebo proudový chránič třídy B. Vtipné je, že nepotřebujete desítky nebo stovky tis.Kč,jako všichni Ti konstruktéři, kteří sází na velké těžké bedny typu Victron s transformátorem , ale jen malé částky podle stupně Vašich znalostí. A navíc, měnič se málo se zahřívá, nemá žádné velké transformátory v měniči a takové zařízení vyniká také malým volnoběžným proudem měnič dosahoval jsem volnoběžný příkon měniče přepočteno na celá čísla cca 2W/ 3kW a pokud zvolíte vhodné polovodiče, tak do výkonu 10kW se obejdete i bez ventilátoru .Kdo nevěří at si sám prakticky vše vyzkouší. Já už takové věci zkouším pátým rokem. Moje základní myšlenka tedy je ostrovním způsobem přímo spotřebovávat energii z FV panelů i za cenu předimenzování FV panelů, bez DS. Baterky k provozu sinus měniče z FV panelů nutné potřeba nejsou ale je možnost je zvolit jako doplněk
na zimu pro vyšší účinnost nebo pokud potřebujete energii i v noci..

https://www.aliexpress.com/item/1005002 ... in_prod%3A
Naposledy upravil(a) kyocera dne pon zář 29, 2025 11:09 am, celkem upraveno 1 x.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
JirkaE

Zdenek Vojc píše: pon zář 29, 2025 10:57 am
Pokud tedy budeme galvanicky spojeni s gridem, což nechci, tak můžu použít standardní "dotační" měnič jako je Goodwe 5ET+ např.
Nebo tento menic lze provozovat ostrovně a bez baterky?
Tak to jsem měl už u toho modráska zcela dobrovolně ,,pro sychr" a udělal bych to zas, pokud bych byl připojený k DS - je to zanedbatelný výdaj a velká ochrana.

Stačí stykač. Pokud někdo nebo něco odpojí proud ze sítě, automaticky to shodí stykač kterým je měnič připojený k DS.

Soban
Reputace: 287
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Soban »

U tak malé spotřeby bych to neřešil a pořídil pouze ohřev vody.
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
Zdenek Vojc

kyocera píše: pon zář 29, 2025 11:02 am
To na co se ptá Zdenec Vojt, zas taková věda není. DC vstup 200V až 400V z panelů můžete za 2tis.Kč pro 1,5kW sinus 1 fáze , což třeba odkaz níže a Usměrněná DS o vhodném napětí AC z DS / bude potřeba AC napětí vhodně snížit aby pak usměrněné AC, tedy DC tvořilo správný poměr pro požadovaný docuc z DS bez přetoku / a to se přivede do DC meziobvodu. Potom vše jede přednostně z FV panelů , bez baterek a v případě potřeby , když je třeba velký mrak docucne z DS bez přetoků a navíc takové řešení za slunečného dne funguje zcela jako ostrovní měnič přímo z panelů a bez baterek , bez DS. A jsou dnes panely drahé ? Nejsou tak i když měniče nemají MPPT tak se předimenzuje FV panelové pole . Předimenzované FV pole nahradí absenci benefitu z MPPT.
Podobných zařízení se dá na ALI dohledat mnoho, často i jen za do 1tis.Kč pro 2kW , je to jen modul na PCB DC vstup a AC sinus 230V výstup.
V modulovém řešení na PCB najdete i za malý peníz třeba 16kW.
Vyzkoušel jsem zařízení z ALI a pak jsem sám vyrobil měnič DC vstup od panelů , výstup AC 1 fáze 230V ,sinus , 22kW a nazval to měnič PECKA. Takové měniče jedou jako ostrovní, bez baterek a bez přifázování k DS. Pokud ale máte takový měnič přímo z panelů a chcete se obejít uplně bez DS ,tak je potřeba několikanásobně předimenzovat FP panelové pole paralelními stringy. Např. pro měnič sinus přímo z panelů měnič 10kW bez baterek a bez DS je potřeba FV pole 30kWp.
I když je pod mrakem, pořád v ostrovním režimu i bez DS to dá 8kW sinus na výstupu měniče. Pořád píši ostrovní a bez baterek.
Jeden známý potřeboval nabijet EV sinus 1fáze do 3kW, malá nabiječka , jako ostrovní bez DS a bez baterek . Tak se zvolilo FV pole o výkonu 12kWp, svod ze všech DC z panelů se udělal bezpečný je do napětí 120V DC , panely se propojily až v hlavním rozvaděči na vyšší a výstup DC se přivedl na měnič ostrovní a ten na výstupu má 230V sinus 1 fáze /2,5kW a už několik měsíců nabijí v ostrovním režimu EV. A i když je pod mrakem. Takové konstrukce, kde je měnič zapojený vysokonapětově přímo na panely vyžaduje u měniče bezpečnostní doplňek HIS, tedy DC hlídač izolačního stavu s monitorovýním izolační pevnosti a svodových proudů z panelů . Pokud svody FV panelů překročí 6mA, tak panely od měniče automaticky odpojit.Nebo proudový chránič třídy B. Vtipné je, že nepotřebujete desítky nebo stovky tis.Kč,jako všichni Ti konstruktéři, kteří sází na velké těžké bedny typu Victron s transformátorem , ale jen malé částky podle stupně Vašich znalostí. A navíc, měnič se málo se zahřívá, nemá žádné velké transformátory v měniči a takové zařízení vyniká také malým volnoběžným proudem měnič dosahoval jsem volnoběžný příkon měniče přepočteno na celá čísla cca 2W/ 3kW a pokud zvolíte vhodné polovodiče, tak do výkonu 10kW se obejdete i bez ventilátoru .Kdo nevěří at si sám prakticky vše vyzkouší. Já už takové věci zkouším pátým rokem. Moje základní myšlenka tedy je ostrovním způsobem přímo spotřebovávat energii z FV panelů i za cenu předimenzování FV panelů, bez DS. Baterky k provozu sinus měniče z FV panelů nutné potřeba nejsou ale je možnost je zvolit jako doplněk
na zimu pro vyšší účinnost nebo pokud potřebujete energii i v noci..

https://www.aliexpress.com/item/1005002 ... in_prod%3A
Rozumím tomu tak, že nedostatečný výkon panelů fingujete usměrněným AC? Takže vlastně paralelně k panelům připojíte jeden fingovaný, který je např. představován trafem 230/230 5A + usm. můstek. Inverter tedy nemá MPPT tracker, jinak by houpal s tím fingovaným zdrojem ?
kyocera
Reputace: 349

Nový příspěvek od kyocera »

Dobrý den,
ano stačí si to nakreslit a uplně na začátku si pomoci např. nastavitelným AC transformátorem, aby jste zjistil potřebné poměry .
Ve velkých čínských bednách to funguje obdobně, ale ty velké čínské bedny pracují na principu poddimenzovaných součástek a vzduchu ke chlazení co je zdarma. Zkuste si kreslit, něco zakoupit a pak tomu všemu dobře porozumíte a bude Vám vše jednoduše a levně fungovat. Ale nečekejte, že Vám odpovím na sto dalších dotazu. Zaléží jen na Vás jestli se chcete učit sám nové věci, dát tomu čas nebo kupovat třeba hotové čínské bedny vše v jednom
a pak lamentovat , že nejste spokojený, že vše nejde nastavit. Postupujte od jednosuších věcí ke složitějším a vše si ověřujte . Tak se sám hodně naučíte.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
Zdenek Vojc

Pokud na uvedené zařízení budou napojeny okruhy, které nejsou připojeny na DS, nelze k přetokům docházet. Protože měnič není napojen na DS , ale jen na panely + usměrněný DS a to na DC vstupu. Zjednodušeně: falešnému panelu nastavím takové napětí, aby z něho tekl proud jen při poklesu napětí na pravých panelech. Pokud vím že zařízení, které potřebuje stálé napětí - klima , má 800W, mohu falešný panel omezit na max takový proud, atd..
To je skvělá myšlenka.
JirkaE

Myšlenka je to skvělá, jenže mě takhle shořel zdroj, okolností je tam mnohem víc.
To napětí jedním mrakem přes den neklesne, napětí zůstane stejné, klesá pouze proud, pak mrak odejde a proud stoupne zpět...

Chybí mě do té skladačky nějaký dílek 😃 a samozřejmě nechci, aby shořela i klima nebo něco jiného dražšího.
Zkusím to znova se spirálou :D

Soban
Reputace: 287
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Soban »

Musí to být proudový zdroj.
Tj. trafo musí odolávat zkratu, nebo obvod co omezí proud.
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
Zdenek Vojc

A pulsující napětí tomu nevadí?
Taky nějaké diody asi, falešný panel musí vyset s napětím o chlup níž než PV pole bych řekl .
Radar
Reputace: 40

Nový příspěvek od Radar »

A jak to má celé fungovat? Míněno je připojit usměrněný zdroj do MPPT? To jsem tu kdysi kdesi řešil a nakonec to ani nezkoušel..
Cíl je vyhnout se baterii?
A pokud je řeč o síťovém měniči, jak jej rozběhnete? Když mu nedáte síť / zdroj sinusovky ke kterému by se přifázoval..?
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie LIFEPO4 16S, EEL V4 DIY BOX 280Ah (JK INVERTER BMS)
cipis
Moderátor
Reputace: 837
Lokalita: blízko Brna
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+15

Nový příspěvek od cipis »

Bavíme se o tom DC/AC frekvenčním měniči, jak dal odkaz kyocera.
Ten má, mimo teda AC vstupu, i DC vstup:

Solar panel configuration recommendations:

220V solar inverter input DC 320V-350V, the best working voltage DC320V,
380V solar inverter input DC 540V-580V, the best working voltage DC540V,

The total power of the solar panel is 1.5 times the power of the motor.

Tzn. nepotřebuje pro rozběh AC in, ale potřebuje 1,5x tolik v panelech. A hlavně potřebuje těch 320-350/540-580 V. Což je nějakých 10-15 panelů v sérii.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Zdenek Vojc

Jde o DC - AC invertor s DC vstupem 200-400V ze solárů. Výstup je AC 230V. Měl by to být napáječ pro např. vodní pumpu.
Vtip je v tom že nemá MPPT regulátor, takže není nutno simulovat VA charakteristiku panelů. Jednoduše řečeno, stačí připojit paralelně k panelům DC zdroj, který bude doplňovat výkon.
Radar
Reputace: 40

Nový příspěvek od Radar »

Možná by to fungovalo (nikoliv však efektivně) s běžným LV DC/AC měničem, třeba Epever iPower. Ten jede tuším od 43V :-)
Na vstupu (přes diody?) paralelně spojený výstup MPPT (vhodné panely) s CC/CV zdrojem Meanwell HLG a vhodně nastavit proud a napětí.
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie LIFEPO4 16S, EEL V4 DIY BOX 280Ah (JK INVERTER BMS)