Komprese baterie pomocí vzduchového měchu
-
- Reputace: 285
- Lokalita: Východně od 3nce
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Komprese baterie pomocí vzduchového měchu
8 kWp není málo. Mám sice 16kWp, ale regulátory zvládnou max. 11 kW a se 44 kWh baterkou to funguje pěkně. DS na vstup střídačů se mi připojila před chvílí.
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
- betmen
- Reputace: 139
- Lokalita: nedaleko od Trencina
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 2080 + 4800
- Kapacita baterie [kWh]: 9,6
ja mam taku otazku na vsetkych clenov fora.
kolko ludom tu uz realne zahoreli plamenom lifepo4 dyi skladane baterky?
nejdem nic analyzovat, nic hejtovat, je to len moja zvedavosť ze kolko skladaných baterii (opat pripominam, ze lifepo) tu uz realne zahorelo.
kolko ludom tu uz realne zahoreli plamenom lifepo4 dyi skladane baterky?
nejdem nic analyzovat, nic hejtovat, je to len moja zvedavosť ze kolko skladaných baterii (opat pripominam, ze lifepo) tu uz realne zahorelo.
stacionárny dom :
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 60Ah LiFePo + 75Ah olovo
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
-
- Reputace: 251
- Lokalita: Brno
Je to jako s počtem lidí, sežraných žralokem.
Je jich taky velmi málo. Ale to nebrání tomu, ale se toho lidi báli (dost iracionálně) a navzájem se tím pořád strašili a tím se pořád ubezpečovali, že je to fakt hrozně nebezpečné.
Za mě: důraz na aktivní bezpečnost. Ne na pasivní.
U baterek, ale nakonec i u těch žraloků.
Je jich taky velmi málo. Ale to nebrání tomu, ale se toho lidi báli (dost iracionálně) a navzájem se tím pořád strašili a tím se pořád ubezpečovali, že je to fakt hrozně nebezpečné.
Za mě: důraz na aktivní bezpečnost. Ne na pasivní.
U baterek, ale nakonec i u těch žraloků.
- TomHC
- Reputace: 554
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Offtopic : mne sa najviac páčil nápad dať batérie do drevenej loďky v záhradnom jazierku. Po zahorení vo vhodnej chvíli prehorí dno loďky a batérie sa potopia pod hladinu. Len teda neviem ako sa budú tváriť koi kapre. 
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
-
- Reputace: 200
- Lokalita: Česká Lípa
Především LiFePo4 články obvykle nehoří ani když se některý z nich zvrhne do nevratného stavu Thermal Runaway (dále jen TR). Většinou nedojde ke vzniku požáru i když se článek dost ohřeje. Dochází však obvykle k intenzivnímu plynování takového článku. To s tím zvrhnutím článku LiFePo4 a následným plynováním se tu už někomu stalo a psal tu o tom, že když otevřel dveře do místnosti kde měl tu samodomo skládanou baterii umístěnou tak se vyvalil dým, ale nehořelo. Byly to jen hořlavé plyny, které naštěstí neexplodovaly. Zřejmě tam ještě nebyla dostatečná koncentrace. Už nevím komu konkrétně se to tady stalo ani ve kterém starším tématu o tom psal.
Chce to mít v místnosti kde je baterie umístěna detektor ideálně vodíku, protože toho se v případě zvrhnutí článku generuje nejvíc. Z jednoho článku LiFePo4 s kapacitou 304Ah se může vygenerovat až cca 240 litrů směsi plynů. Tady je popsáno složení směsi plynů, které se generují z LiFePo4 článku při vnitřním zkratu a přechodu do stavu TR (Thermal Runaway). V tom odkazovaném příspěvku je zároveň i odkaz na vhodný detektor vodíku. Detektorem spouštět havarijní větrání, které primárně spustí ventilaci. Ventilace by měla být dost výkonná na to, aby dokázala odsát případné vygenerované plyny z místnosti ven a netrvalo jí to nějak extra dlouho. Při zvrhnutí článek většinu směsi hořlavých plynů vygeneruje zhruba do 5-ti minut. Pokud jsou plyny v malé uzavřené nevětrané místnosti a dosáhnou koncentrace okolo 5%, tak stačí jiskra třeba od nějakého stykače v rozvaděči apod. a dojde k explozi. Pokud máte články ve složené baterii proložené tepelně izolačními a nehořlavými proklady, které zabrání řetězové reakci tj. v přenosu problému z jednoho zvrhlého článku na další sousední články, tak se problém nerozšíří a z jednoho článku LiFePo4 o výše uvedené kapacitě se vygeneruje jen zhruba výše zmíněné množství plynů.
Chce to mít v místnosti kde je baterie umístěna detektor ideálně vodíku, protože toho se v případě zvrhnutí článku generuje nejvíc. Z jednoho článku LiFePo4 s kapacitou 304Ah se může vygenerovat až cca 240 litrů směsi plynů. Tady je popsáno složení směsi plynů, které se generují z LiFePo4 článku při vnitřním zkratu a přechodu do stavu TR (Thermal Runaway). V tom odkazovaném příspěvku je zároveň i odkaz na vhodný detektor vodíku. Detektorem spouštět havarijní větrání, které primárně spustí ventilaci. Ventilace by měla být dost výkonná na to, aby dokázala odsát případné vygenerované plyny z místnosti ven a netrvalo jí to nějak extra dlouho. Při zvrhnutí článek většinu směsi hořlavých plynů vygeneruje zhruba do 5-ti minut. Pokud jsou plyny v malé uzavřené nevětrané místnosti a dosáhnou koncentrace okolo 5%, tak stačí jiskra třeba od nějakého stykače v rozvaděči apod. a dojde k explozi. Pokud máte články ve složené baterii proložené tepelně izolačními a nehořlavými proklady, které zabrání řetězové reakci tj. v přenosu problému z jednoho zvrhlého článku na další sousední články, tak se problém nerozšíří a z jednoho článku LiFePo4 o výše uvedené kapacitě se vygeneruje jen zhruba výše zmíněné množství plynů.
- v600
- Reputace: 13
- Lokalita: RK
- Výkon panelů [Wp]: 7000
- Kapacita baterie [kWh]: 20
...kapři se konečně ohřejou a nebude jim zima (v nejhorším "rybí polévka").
Ale teď vážně, řešil jsem to - mám 10+10 kWh v LiIon prizmatických článcích, tedy mnohem hořlavějších.
a) pasivní bezpčnost - v kamenném sklepě
b) správné zacházení (asi jako to řešíte u kanystrů s benzínem
)
Ale teď vážně, řešil jsem to - mám 10+10 kWh v LiIon prizmatických článcích, tedy mnohem hořlavějších.
a) pasivní bezpčnost - v kamenném sklepě
b) správné zacházení (asi jako to řešíte u kanystrů s benzínem
15 panelů Solarmi 7000Wp (východ+západ), EPEVER Tracer 10420AN, 2x10kW Liion CALB, 2x5kW střídač EPEVER IP 5000 Plus - Jednofázový ostrov (dva okruhy).
7xLongi, 2500W (jih), SITON, ohřev 160L Dražice.
7xLongi, 2500W (jih), SITON, ohřev 160L Dražice.
- betmen
- Reputace: 139
- Lokalita: nedaleko od Trencina
- Výkon panelů [Wp]: 2080 + 4800
- Kapacita baterie [kWh]: 9,6
Valdano, dakujem.
toto vsetko viem a sam som tu niekde dokonca daval info, ze by naraz muselo zlyhat tusim 6 clankov aby potrebnou koncentraciou na výbuch vodiku zaplnili miestnost 4x4m.
kazdopadne moja otazka znela uplne inac
Cipis: Tu si polož v jiném tématu, zde je OT!
toto vsetko viem a sam som tu niekde dokonca daval info, ze by naraz muselo zlyhat tusim 6 clankov aby potrebnou koncentraciou na výbuch vodiku zaplnili miestnost 4x4m.
kazdopadne moja otazka znela uplne inac
Cipis: Tu si polož v jiném tématu, zde je OT!
stacionárny dom :
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :