EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)
-
- Reputace: 197
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)
Podle toho dopisu od předsedy SVJ to rozhodně nevidím moc růžově. Tady se můžeme dohadovat jak chceme, ale na místě to už bude záležet na tazateli jestli to ustojí a zdaleka ne každý kdo má peníze na to, aby si něco takového pořídil, má také nervy a žaludek když začne jít v mezilidských vztazích do tuhého a často se pak ani nehledí moc na to kdo je skutečně v právu a kdo není. Někdo raději "uhne" a přijde třeba o prachy jen, aby měl klid. Tohle si zkrátka bude muset vyřešit tazatel. Rozhodnutí jak se k tomu postaví je jen na něm. Nikdo z nás tady nemáme ani tušení jaké to má pozadí a co všechno tam kromě těch pár věcí ještě může být ve hře aniž to tu bylo vůbec zmíněno.
- boubik
- Reputace: 0
- Lokalita: Vysočina
- Výkon panelů [Wp]: 800W
Přidám se do diskuse, protože už nemůžu vydržet jak se z komára dělá velbloud. Moje situace: 0) nahlásil jsem změnu a zajistil jsem si novou smlouvu u EGD - pohoda, skoro ihned 1) koupil jsem certifikovaný kompletní set 2x400W + mikroinvertor + kabely v hypermarketu, dopravil domů. 2) s manželkou jsme to pověsili do termínu 30 dní od změny u EGD a bratru to byl asi největší “job” tj. zajistit to na zábradlí tak, aby člověk mohl klidně spát. Podle návodu výrobce mi to pocitově nestačilo, dodělal jsem si ještě extra zajištění. 3) nainstaloval jsem APPku výrobce, ručně stáhl výkon z 800W max pouze na spočítanou permanentní spotřebu (řeším ještě fáze - kam to vlastně teče) 4) strčil do venkovní zásuvky (krytí IP) a šel se občas kouknout na hodnotu 2.8.0 na elektroměru (vratka do sítě). 5) HOTOVO tečka. ===> Fascinuje mě - jsem laik bez zkoušky - jak to furt chce nekdo z něčeho skládat a špekulovat. Koupené řešení vás vyjde na skoro stejně a umí všechno! Domácím bastlením ušetříte prd a v případě laika jako jsem já si zaděláte akorát na průser (dvlcz). ===> Ještě jedna ze zkušenosti: ANO, umí to vygenerovat víc než 30kWh za měsíc, takže OMEZIT výkon nebo ještě lépe, spotřebovat
Hodně sluníčka všem!
- JirkaE
- Reputace: 202
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38

A tohle se na tento web taky velmi trefně hodí...

PS: mimo ČR obdobnou balkonovku, kterou popisuješ, instaluje každý (s prominutím - kdo má do zadečku díru) a prodává se ve skoro každý prodejně potravin, v koších na akční zboží... a ano, opravdu stačí umět zavěsit truhlíky a tato dovednost je pro něco takového dostatečná

Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / NOVĚ Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
-
- Reputace: 4
- Lokalita: STredni čechy
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 6400
A tím bych skončilboubik píše: čtv zář 11, 2025 7:15 amPřidám se do diskuse, protože už nemůžu vydržet jak se z komára dělá velbloud. Moje situace: 0) nahlásil jsem změnu a zajistil jsem si novou smlouvu u EGD - pohoda, skoro ihned

- JirkaE
Pokud někdo již zavěšoval 120cm truhlík, plný mokré zeminy a kytek, jistě mě dá za pravdu, že při pádu ze 7 patra mohou být následky zcela fatální, obvlzášť u provedení z nerezu, nebo keramiky popřípadě nějaké betonové skořepiny...
Ale i obyčejný plasťák, pokud půjde zrovna dole mamina s kočárkem, nebo babička s hůlkami.
Řešilo někdy nějaké SVJ zavěšené truhlíky ? A to, jestli jsou na všech balkónech stejné ?
Jaké je to nebezpečí ? Jestli tam jsou pojistné šrouby ? A jestli byla montáž podle manuálu ? Nebo kolik unese balkón ?
JE TO PRACHOBYČEJNÁ BUZERACE LIDÍ + MOŽNÁ I ZÁVIST OSTATNÍCH V DOMĚ, VČETNĚ NESCHOPMOSTI SI TO UDĚLAT TAKY - NIC VÍC
Ale i obyčejný plasťák, pokud půjde zrovna dole mamina s kočárkem, nebo babička s hůlkami.
Řešilo někdy nějaké SVJ zavěšené truhlíky ? A to, jestli jsou na všech balkónech stejné ?
Jaké je to nebezpečí ? Jestli tam jsou pojistné šrouby ? A jestli byla montáž podle manuálu ? Nebo kolik unese balkón ?
JE TO PRACHOBYČEJNÁ BUZERACE LIDÍ + MOŽNÁ I ZÁVIST OSTATNÍCH V DOMĚ, VČETNĚ NESCHOPMOSTI SI TO UDĚLAT TAKY - NIC VÍC
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / NOVĚ Victron MPPT-4
- Berger75
- Reputace: 0
- Lokalita: Německo
Ahoj,
jaký máte reálně denní výnos u balkonové FVE kolem 800 W v létě?
- JirkaE
Dělal jsem test 365dní, stačí použít okýnko pro hledáníBerger75 píše: čtv zář 11, 2025 4:11 pmAhoj,
viewtopic.php?p=268290#p268290
-
- Reputace: 2
- Lokalita: Okoli
Kde se prodává ta balkonovka i s FVP a kabely za 239 Eur ?
Už existuje i nějaká, ke které můžeš připojit normální baterku?
Už existuje i nějaká, ke které můžeš připojit normální baterku?
-
Za tuhle cenu možná někde na krámě v Německu nebo v Číně. Mrkněte na Aliexpress.Kajap píše:Kde se prodává ta balkonovka i s FVP a kabely za 239 Eur ?
Tato balkonovka bez baterie je v českém eshopu za cca 10 tisíc Kč včetně DPH a dá se k ní připojit baterka viz odkaz na popis k tomu Jak rozšířit GridFree elektrárnu o baterie.Kajap píše:Už existuje i nějaká, ke které můžeš připojit normální baterku?
Sada obsahuje:
1x Solarmi MC4 T- rozbočovací konektor 1 na 2 (sada Male + Female)
1x Solarmi SUN-1000GTIL2-H GridFree 1kW měnič 230V s limiterem (vstup 45-90V)
1x Návod k obsluze k solární elektrárně GridFree
1x Solarmi DS240S-130DC svodič přepětí, 180Vdc, 50A, CE
2x ELERIX ESM-480T solární panel, celočerný, TOPCon N type, Mono, Half Cut, 480Wp, 120 článků
Kabely si musíte dokoupit.
- JirkaE
První odkaz na google :
Pokud nejsem z DE a k ceně přidám 19% německé DPH tak je cena 179 + 19% = 213 Eur nebo se pletu ?
Samozřejmě jsou i s baterií - ale to je podle mě v Česku s klasikou do zásuvky nepoužitelný, ten přetok je pak 24h denně a rozhodně se to pak nevejde do limitu povolených mikropřetoků..
Ano, jak píše Valdano, jediné reálné a cenově přijatelné řešení jsou Modráčci
Taky jsem to testoval a taky jsem dal i foto toho nejlevnějšího řešení které lze postavit, takhle vypadal ten první testovací panel
Pokud nejsem z DE a k ceně přidám 19% německé DPH tak je cena 179 + 19% = 213 Eur nebo se pletu ?
Samozřejmě jsou i s baterií - ale to je podle mě v Česku s klasikou do zásuvky nepoužitelný, ten přetok je pak 24h denně a rozhodně se to pak nevejde do limitu povolených mikropřetoků..
Ano, jak píše Valdano, jediné reálné a cenově přijatelné řešení jsou Modráčci

Taky jsem to testoval a taky jsem dal i foto toho nejlevnějšího řešení které lze postavit, takhle vypadal ten první testovací panel
-
Tady někdo z Německa tu sadu prodává jen za 135 EUR. Podle popisu, protože se rozhodl pro jiné řešení.
Na německém eBay je v prodeji za 219 EUR včetně DPH jiná podobná, ale je tam uvedeno "Kein Versand nach Tschechische Republik" tj. "Doprava do České republiky není možná". Takže leda koupit přes někoho v Německu a nebo si to nechat přeposlat do ČR třeba touto službou.
Na německém eBay je v prodeji za 219 EUR včetně DPH jiná podobná, ale je tam uvedeno "Kein Versand nach Tschechische Republik" tj. "Doprava do České republiky není možná". Takže leda koupit přes někoho v Německu a nebo si to nechat přeposlat do ČR třeba touto službou.