Jaký doporučíte kalorimetr pro sledování kotle?

Miyuki
Reputace: 18
Lokalita: Praha
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7640
Kapacita baterie [kWh]: 19+Nádrž
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Jaký doporučíte kalorimetr pro sledování kotle?

Nový příspěvek od Miyuki »

Zdravím,
mám v plánu zahrnout i dřevo kotel do systému sledování spotřeby v HA, tak se chci zeptat, jaký byste doporučili?
Potřebuji něco co čemu nebude dělat problém 80-85°C výstup (20kW tepla) a obrovská diference, když se začíná s vychladlou nádrží, tak může mít vstup do kotle i kolem 20-30°C a končíme s minimální diferencí, ale obrovským průtokem, až se nahřeje i spodek nádrže na 75-80°C
Jde mi hlavně o celkovou energii, teploty se aktuálně monitorují zvlášť, ale kdyby bylo něco, co umí poskytovat rozumně hodnoty teplot a průtoku určitě se tomu nebráním.
Ostrov založený na Epever IP5000-42-Plus + 2 pole s Tracer5420AN a Tracer6420AN + 18x Envision 305Ah LiFePO4
Migel
Reputace: 218
Lokalita: Pod Karpatmi

Re: Jaký doporučíte kalorimetr pro sledování kotle?

Nový příspěvek od Migel »

A teraz je nejaky kotol na tuhe palivo alebo vobec?..
Do kotla sa nebude vracat taka studena voda lebo tam musis dat aj zmiesavaci ventil ktory zabezpeci to, ze do kotla ak uz sa kuri, pojde vzdy len taka tepla voda aku dokaze ten ventil zmiesat alebo vyssia.Su ventily ktore maju pevne danu teplotu napr.45C pri ktorej sa zacnu otvarat a zmiesavat chladnejsiu vodu so systemu alebo z AN.A potom su ventily na ktorych sa da ta teplota zmiesavania nastavit alebo elektricke ventily ovladane na zaklade nejakej teploty nejakym regulatorom..
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania :repair: (rozširovania)
luky
Reputace: 95
Lokalita: za Berounem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 12

Nový příspěvek od luky »

Taky jsem chtěl kalorimetr. Pak jsem zjistil, kolik stojí a zase mě to přešlo. Aktuální výkon počítám jako změnu energie v AN. Mám 4 teploměry, objem je známý, z toho se spočítá aktuální obsah energie v kWh. Tyhle data sypu v PLC do posuvného registru a porovnávám 10 minut a 60 minut staré hodnoty (kvůli průměrování).
Při nabíjení tedy vím výkon kotle (ponížený o spotřebu do radiátorů). A po vyhasnutí kotle vím úplně přesně tepelnou ztrátu domu.
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A, Orion 30A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
Miyuki
Reputace: 18
Lokalita: Praha
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7640
Kapacita baterie [kWh]: 19+Nádrž
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Miyuki »

2 Migel, měřilo by se mezi AN a kotlem, to co si dělá sestava čerpadla a termostatu v kotli mě nezajímá. Dovnitř jde voda z AN a ven začne téct když má minimálně 75°

Luky, to je taky asi možnost, akorát u mě se z toho pak dohřívá ještě boiler (čerpadlo do výměníku), tak by to byl dost hrubý odkad, navíc když to pak promíchá vodu v nádrži.
Ostrov založený na Epever IP5000-42-Plus + 2 pole s Tracer5420AN a Tracer6420AN + 18x Envision 305Ah LiFePO4
Pawel
Reputace: 66

Nový příspěvek od Pawel »

Čerpadlo bojleru musí mít jen takový výkon aby moc tu AN nemíchalo. Záleží kde se vrací voda z bojleru do AN. Mělo by to být někde uprostřed. Dobře umí hlídat průtok bojlerem i RTL ventil namontovaný na vratku z bojleru.