EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)
-
- Reputace: 1
- Lokalita: Okoli
Re: EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)
Otázka myslím byla na to, jestli SVJ může kontrolovat.
Tak myslím že jsem jasně napsal co přesně může/musí SVJ kontrolovat a podle jakých paragrafů.
Jednou mu to povolili a jestli je to v zápise no tak mu to těžko půjde zakázat. Já kdybych to měl řádně uchycené, tak bych jim řekl: Jednou jste mi to povolili a jestli to mám demontovat, žádám náhradu.
Nazdar. Jedinou možnost by měli přes soud jiná možnost není. Dokud bych nedostal před žalobní výzvu tak bych se tím vůbec nezabýval.
Samozřejmě po přijmutí odpovědnosti ve smyslu, že odpovídám za to že je to na někoho nespadne nebo něco nezaviním. Což tedy z fotografie která zde je vypadá, že to může každou chvíli někoho přizabít - spadnout
PS: SVJ Obvykle kontroluje víc než musí / muže, třeba revize plynových rozvodu a spotřebičů v bytech. To v podstatě svoje nemůže (ani nesmí) dělat (ale kdo tomu rozumí) ale přitom to běžně dělá. (Kde není žalobce…)
Tak myslím že jsem jasně napsal co přesně může/musí SVJ kontrolovat a podle jakých paragrafů.
Jednou mu to povolili a jestli je to v zápise no tak mu to těžko půjde zakázat. Já kdybych to měl řádně uchycené, tak bych jim řekl: Jednou jste mi to povolili a jestli to mám demontovat, žádám náhradu.
Nazdar. Jedinou možnost by měli přes soud jiná možnost není. Dokud bych nedostal před žalobní výzvu tak bych se tím vůbec nezabýval.
Samozřejmě po přijmutí odpovědnosti ve smyslu, že odpovídám za to že je to na někoho nespadne nebo něco nezaviním. Což tedy z fotografie která zde je vypadá, že to může každou chvíli někoho přizabít - spadnout

PS: SVJ Obvykle kontroluje víc než musí / muže, třeba revize plynových rozvodu a spotřebičů v bytech. To v podstatě svoje nemůže (ani nesmí) dělat (ale kdo tomu rozumí) ale přitom to běžně dělá. (Kde není žalobce…)
- boubik
- Reputace: 0
- Lokalita: Vysočina
- Výkon panelů [Wp]: 800W
Jardo, jsem laik, ale určitě zkontrolovat zavěšení (!!!), vypadá to že to chybí jisticí kolíky, a doporučil bych ještě přidat stahovací nerez pásky jako sichr, žádné plasty. SVJ u mě proběhlo (s mírnou nedůvěrou) na 100%, takže u tebe spíš “bad luck”. Udělej z toho skutečnou balkonovku (kup si schválenej mikroinvertor co to bude řídit, k němu bude nějakej papír a snad ti to klapne, pokud ne zbav se toho a kup si celou sadu z hypermarketu, baterky si nech. PS: Baterku do sítě za mě NE - jen spotřebiče napřímo.dvlcz píše: úte zář 09, 2025 4:25 pmAhoj, mam na vas dotaz.
Na jare jsem mel zamer si poridit do bytu na balkon dva solarni panely + prenosnou nabijeci stanici.
Informoval jsem o tomto zameru nase SVJ, poslal jsem jim veskere informace co si tam chci dat tech. parametry a vahu, SVJ mi odpovedelo, ze s tim problem nemaji, ale zalezi na ostatnich clenech SVJ, nastesti jsme meli cca za dva tydny vyrocni schuzi clenu SVJ, kde se o tomto zameru nechalo hlasovat. Vetsina nebyla proti a byl mi udelen souhlas s instalaci.
Poridil jsem si dva panely Aiko Nebular 1P A440-MAH54Tm 440W
dva zavesny drzaky na balkon
7m solarnich kabelu o prurezu 6mm2
Baterivou stanici Bluetti Apex 300 + 2x baterie B300K
Panely jsou zaveseny na zabradli na balkone (lodzie je ve výhradním užívání meho bytu) bez zasahu do fasady ci nejak podobne
Panely jsou zapojeny naprimo kazdy zvlast do baterove stanice pres konektor XT60. Zadne paralelni ani seriove zapojeni.
Vystup bateriove stanice je napojeny na primo do zasuvky, bez pretoku, vypnut hlavni jistic u elektromeru. Bydlim v panelaku.
Predseda mi jeste rekl na schuzi, ze max. si mam vypracovat revizni zpravu na el. spotrebic, to bylo na zacatku cervna.
Ted mi od naseho predsedy prisel nepkeny email, abych dodal dokumentaci, viz priloha
Takova dohoda puvodne nebyla, nevim na kolik to vse vyjde, ale asi na 10-20KKc ze?
Ma na to vubec narok?
Solarni panely jsou zaveseny na zabradli, vaha 8,5Kg x2 panely + cca 5Kg x2 drzaky Takze celkem je nazabradli cca 27Kg navic. Kdyz vidim kolik tam sopusede maji truhliku, nekde jak z venku tak ze vnitr zabradli, tak nevim s cim ma problem. Balkon se delal novy soucasne se zateplenim.
Resil jsem to jako balkonovou FVE, takze jsem predpokladal a i nejake informace co jsem nasel, ze zadne revize a projektove dokumentace není třeba, maximalne ohlaseni a schvaleni od SVJ.
Jo a ve stanovach ani domovnim radu o tomhle nic nemame, cokoliv se tam bude instalovat je treba kladne stanovisko clenu vyboru SVJ a ostatnich clenu naseho SVJ
Vse jsem nainstaloval bez zasahu do fasady ci nejak podobne, bez zasahu do el. rozvodu a bez pretoku
No nevim jak s tim ted nalozit, takhle obratil, není to poprvé...
Posilam i par obrazku, snad se mi nebudete smat
Diky Jarda J.
-
- Moderátor
- Reputace: 822
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Kajap, ale problem je v tom, ze mu to nepovolili. Sam psal, ze dva byli proti. A na spolecne je potreba 100% souhlas (i proto jsou nektere bytovky v takovem stavu, v jakem jsou). Navic je obelhal, mluvil o balkonovce, sice poslal PDFka, ale evidentne tomu nikdo nerozumi a ted jim proste doslo, co se stalo, a ze je to spatne. A proto se snazi to odstranit. Viz. moje predchozi poznamky, tohle neni o technice, ale o politice.
A v zajmu celeho baraku je nejlepsi varianta to sundat.
A k technice, pokud se nekdo chlubi, ze ma (tedy uz v minulem case) 6/50, a udela takovou prasarnu, ze to pripoji pres zasuvku do bytu, tak kdo vi jake prasarny tam.jeste jsou. A to chybejici zajisteni panelu o tom svedci, ze tam urcite nejake jsou.
A v zajmu celeho baraku je nejlepsi varianta to sundat.
A k technice, pokud se nekdo chlubi, ze ma (tedy uz v minulem case) 6/50, a udela takovou prasarnu, ze to pripoji pres zasuvku do bytu, tak kdo vi jake prasarny tam.jeste jsou. A to chybejici zajisteni panelu o tom svedci, ze tam urcite nejake jsou.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- JirkaE
- Reputace: 200
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Přesně tak, souhlasím, minimálně předělat a teď už na to budou muset být i papíry - vznikl z toho jen zbytečný zmatek, přitom by původně stačil jen souhlas na panely a balkon a mohlo to zůstat jako power-banka - bez papírů.
Taky stále nevíme, jak je to vlastně připojené - evidentně některé modely, za nějakých okolností - mohou sloužit opravdu jako UPS-ka a záložní systém.
Trošku se ale tluče to připojení do sítě a zároveň vypnutí hlavního jističe ( který ale může nahodit i sousedovic synek, který si schovává cigára do el.skříně na chodbě, když se vrací domů )
Buď je to záložní systém s připojením na síť / nebo velká power-banka - bez připojení, ne nic mezi.
Trošku mě tady vadí ty zpětné úpravy příspěvků - chápu že se některé sejdou ve stejný čas ale ty úpravy zpětně...
Taky stále nevíme, jak je to vlastně připojené - evidentně některé modely, za nějakých okolností - mohou sloužit opravdu jako UPS-ka a záložní systém.
Trošku se ale tluče to připojení do sítě a zároveň vypnutí hlavního jističe ( který ale může nahodit i sousedovic synek, který si schovává cigára do el.skříně na chodbě, když se vrací domů )
Buď je to záložní systém s připojením na síť / nebo velká power-banka - bez připojení, ne nic mezi.
Trošku mě tady vadí ty zpětné úpravy příspěvků - chápu že se některé sejdou ve stejný čas ale ty úpravy zpětně...
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / NOVĚ Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
-
- Reputace: 197
- Lokalita: Česká Lípa
Pokud by šlo jen o tuto záležitost tak problém je v tom, že tazatel "dvlcz" vůbec nedodržel navod od výrobce k té bateriové stanici Bluetti Apex 300. Tam je totiž uvedeno, že se dá připojit trvale k DS svým vnějším AC vstupem. Vnější AC výstup má být připojen na od DS trvale oddělený okruhu (trvale, ne žádné ruční shazování jističe).píše:některé modely, za nějakých okolností - mohou sloužit opravdu jako UPS-ka a záložní systém...
Trošku se ale tluče to připojení do sítě a zároveň vypnutí hlavního jističe...
Takže znovu:
Apex 300 lze zapojit jako centrální záložní systém pro celý byt
1. Vnější AC vstup na Apex 300 musí být v takovém případě připojen trvale na přívod elektřiny od hlavního jističe, který není potřeba vypínat pro účel provozu Apex 300.
2. Vnější AC výstup na Apex 300 se připojí trvale na celý vnitřní okruh bytu. Při takovém zapojení se celý okruh bytu nikdy jističem nepřipojuje k DS. Vždy je připojen jen na vnější AC výstup na Apex 300.
3. Apex 300 současně sám funguje i jako přepínač sítí.
3.a Pokud je dostatek energie v připojených bateriích tak Apex 300 čerpá energii pouze z baterií a na svůj vnější AC výstup má propojen vnitřní AC výstup interního měniče, ale bez propojení s vnějším AC vstupem, na kterém je připojen DS.
3.b Pokud už dostatek energie v připojených bateriích není tak Apex 300 od svého vnějšího AC výstupu odpojí vnitřní AC výstup interního měniče a přepne svůj vnější AC výstup na vnější AC vstup, na kterém je připojen k DS tj. tzv. bypass přepnutí na DS.
Nikdy při tom nedochází k tomu, že by byl vnitřní AC výstup interního měniče propojen s vnějším AC vstupem na Apex 300, na kterém je připojen DS.
Pokud by to tazatel takto zapojil, tak se nic netluče a je to správně podle návodu od výrobce.
Jenže o tom se vůbec nemá cenu dohadovat, protože to nasvědčuje tomu, že se v tom SVJ "za jeho zády" nejspíš chystají mu to nařídit odstranit pokud to neudělá dobrovolně a sám a těmi požadavky se ho prostě jen snaží unavit, aby to sám vzdal a pokud to nevzdá tak nejspíš začnou okolo toho pěkný tahanice. Podle výše uvedeného mu to tiž "de jure" neschválili, protože k tomu neměli 100% souhlas, který je k tomu pro tento účel nezbytný. Někdo mu na té schůzi sice naoko řekl, jako že "jo je to schválený", ale pak si asi někdo jiný uvědomil, že vlastně není kvůli těm chybějícím hlasům. Zápis jak tu někdo psal mu bude akorát tak "prd" platnej, protože pokud bylo rozhodnutí učiněno v rozporu se zákonem tak je neplatné i kdyby k tomu měli třeba deset zápisů a neznalost zákona neomlouvá.

-
- Reputace: 1
- Lokalita: Okoli
Jaké tahanice? Jak už jsem napsal tak jediný co může společenství nyní kontrolovat a vymáhat je bezpečnost umístění na zábradlí. Protože on žádnou instalaci neprovedl, než podle návodu k obsluze schváleného výrobku.
Nejdříve si zjisti soudní praxi, jak rozhodují soudy, hledej důležitý důvod, hledej aktivní legitimaci. A do kdy musí přehlasovaný vlastník podat žalobu.
Pokud se to nějakému vlastníků nelíbí, nevíme, jak to je zaznamenáno v tom zápisu ze schůze, musel by podat žalobu Do 3 měsíců od shromáždění a prokázat, že hlasoval proti.
Co bude velmi neradi zasahují do spolku, obecně platí že co si spolek rozhodně, to platí. Dokud to někdo nerozbije jiným rozhodnutím soudu.
Takže, pokud ho nenačapají na tom, že ty panely má pouze pověšené jak truhlíky, a nejsou zajištěné, tak předseda SVJ nemá motivaci něco podnikat a naopak bych mu poradil ať poradí tomu nesouhlasícímu, ať si podá žalobu sám
Osobně pochybuji, že by se předseda SVJ hnal do žaloby, Pokud je chytry. Ten se spokoji s tím, že to upevnění je bezpečné.
Můžeme tu polemizovat, že mu schválili (změnu vzhledu) neplatně, ale to je jejich problém a proto do toho předseda vrtat nebude - ví že by po něm mohl chtít nahradit škodu (pořiz.náklady).
Nejdříve si zjisti soudní praxi, jak rozhodují soudy, hledej důležitý důvod, hledej aktivní legitimaci. A do kdy musí přehlasovaný vlastník podat žalobu.
Pokud se to nějakému vlastníků nelíbí, nevíme, jak to je zaznamenáno v tom zápisu ze schůze, musel by podat žalobu Do 3 měsíců od shromáždění a prokázat, že hlasoval proti.
Co bude velmi neradi zasahují do spolku, obecně platí že co si spolek rozhodně, to platí. Dokud to někdo nerozbije jiným rozhodnutím soudu.
Takže, pokud ho nenačapají na tom, že ty panely má pouze pověšené jak truhlíky, a nejsou zajištěné, tak předseda SVJ nemá motivaci něco podnikat a naopak bych mu poradil ať poradí tomu nesouhlasícímu, ať si podá žalobu sám

Můžeme tu polemizovat, že mu schválili (změnu vzhledu) neplatně, ale to je jejich problém a proto do toho předseda vrtat nebude - ví že by po něm mohl chtít nahradit škodu (pořiz.náklady).