Společné bateriové uložiště pro FVE s připojením k DS a Off-Grid
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
- Valdos62
- Reputace: 0
- Lokalita: Lanškroun
- Systémové napětí: >48V
- Kapacita baterie [kWh]: 25
Společné bateriové uložiště pro FVE s připojením k DS a Off-Grid
Vážení, prosím o radu.
Mám nainstalovanou FVE 9,6kw s připojením k DS s uložištěm 10kwh, které jsem rozšiřil na 25kwh.
Plánuji na garáži postavit Off-Grid s výkonem 5kw (1fáze) pro wallbox atd.
Dotaz: můžu využít stávající uložiště 25kwh pro FVE a Off-Grid (tzn. společná baterka) a jak na to?
Předem děkuji za užitečné rady.
Mám nainstalovanou FVE 9,6kw s připojením k DS s uložištěm 10kwh, které jsem rozšiřil na 25kwh.
Plánuji na garáži postavit Off-Grid s výkonem 5kw (1fáze) pro wallbox atd.
Dotaz: můžu využít stávající uložiště 25kwh pro FVE a Off-Grid (tzn. společná baterka) a jak na to?
Předem děkuji za užitečné rady.
-
- Reputace: 228
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: Společné bateriové uložiště pro FVE s připojením k DS a Off-Grid
Tak především bys měl napsat co máš za měnič a baterku (jestli HV nebo LV). A co plánuješ na ten off-grid.
Pokud by oba měniče byly stejného druhu (oba HV nebo LV), tak by se to snad dalo nějak řešit. V případě HV by ten hlavní řídil nabíjení, ten pomocný by jel v režimu "olovo", tedy jen podle napětí.
Ale úplně triviální to nebude.
S LV baterkou by to bylo asi jednodušší.
Mimochodem do budoucna plánuju (možná) taky něco podobného. Jen malé měniče pro HV baterky jsou dost drahé a potřebují vyšší napětí stringů, tedy dost dlouhý string. Já mám HV baterku.
Pokud by oba měniče byly stejného druhu (oba HV nebo LV), tak by se to snad dalo nějak řešit. V případě HV by ten hlavní řídil nabíjení, ten pomocný by jel v režimu "olovo", tedy jen podle napětí.
Ale úplně triviální to nebude.
S LV baterkou by to bylo asi jednodušší.
Mimochodem do budoucna plánuju (možná) taky něco podobného. Jen malé měniče pro HV baterky jsou dost drahé a potřebují vyšší napětí stringů, tedy dost dlouhý string. Já mám HV baterku.
- TomHC
- Reputace: 535
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Neviem či je do toho možné zasahovať, ak je to dotačná FVE.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
-
- Reputace: 195
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
V ČR i dotační projekty FVE umožňují různé změny, a to nejen při jejich realizaci, ale i při následném provozu v rámi tzv. doby udržitelnosti. Pokud je to dotační FVE tak by to měl provozovatel konzultovat ještě před prováděním změn s poskytovatelem dotace v tom smyslu zda bude změna přípustná v rámci pravidel pro poskytnutou dotaci. Pokud by to přípustné nebylo tak může o dotaci v rámci doby udržitelnosti přijít, a to i zpětně.