Proxmox - SmartHome system
Diskuze o řízení, měření a automatizaci ve fotovoltaických a soběstačných systémech. Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry Pi, vzdálený dohled, DIY řešení, statistiky spotřeby, logování dat, integrace a opensource nástroje.
-
- Reputace: 366
- Lokalita: okolí Mělníka
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Re: Proxmox - SmartHome system
ne, klidne druhy proxmox pripojit, proste druhy proxmox. a jen na nej obnovovat denne ty zazalohovane virtualy a nepoustet je, jen aby to tam lezelo jako cold backup a kdzy se neco stane, spustis si ji. pak dostane stejne ip jako puvodni virtual, kdyz to tak budes mit a pojedes dal
-
- Reputace: 249
- Lokalita: Praha
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Na to je v Prox nějaká funkce, aby se mi VM kopírovali na jinou instalaci? Nebo myslíš klasický backup na sdílený disk?
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
backup na sdileny disk a zase restore.
Ale koukam ze tam u replication pisou, ze by to melo jit i na nesdilenem storu, davkama. To by asi splnilo tvoji potrebu. Jen to pak samo neprepne. Budes mit proste cold zalohu virtualu, kterou si pustis sam. To zkus. Na YT je spousta videi. Pak nas oblaz
Ja tu mam puvodni prox mox stroj, to mozna taky nekdy zkusim
Mit zalohu co nastartuje rychle neni od veci.
edit: ale jestli ta replikace neni svazana s tim ZFS. Ikdyz pisou ze to je stable, tak bych se trosku bal. To chce zkusit co to bude chtit. Mas vyhodu, ze to mas prazdne
Ale koukam ze tam u replication pisou, ze by to melo jit i na nesdilenem storu, davkama. To by asi splnilo tvoji potrebu. Jen to pak samo neprepne. Budes mit proste cold zalohu virtualu, kterou si pustis sam. To zkus. Na YT je spousta videi. Pak nas oblaz

Ja tu mam puvodni prox mox stroj, to mozna taky nekdy zkusim

edit: ale jestli ta replikace neni svazana s tim ZFS. Ikdyz pisou ze to je stable, tak bych se trosku bal. To chce zkusit co to bude chtit. Mas vyhodu, ze to mas prazdne
-
- Reputace: 0
- Lokalita: Kosice/Michalovce
- Výkon panelů [Wp]: 7000
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Ja pouzivam v Proxmox v praci, ak chces backup nahod si Proxmox backup server ( https://www.proxmox.com/en/products/pro ... r/overview ) idealne na inom zeleze a rob zalohy nan a v pripade ze ti klakne len restornes.
Inac bezne bezime vo firme 2 nody prepojene 10GB metalikou a presuvam VMka z jedneho na druhy za par min. Ak mas 3 x NUC spravil by som 2 nody a na tretom proxmox backup. Ak jeden nod klakne restornes na druhom ak mas dostatok ram a disku. sharovane disky nemusis mat. vsetko mozes bezat lokalne akurat ked budes presuvat medzi nodmi chvilku pockas kym to skopiruje. vyhoda ak mas sharovany storage je ze necakas na kopirovanie.
Inac bezne bezime vo firme 2 nody prepojene 10GB metalikou a presuvam VMka z jedneho na druhy za par min. Ak mas 3 x NUC spravil by som 2 nody a na tretom proxmox backup. Ak jeden nod klakne restornes na druhom ak mas dostatok ram a disku. sharovane disky nemusis mat. vsetko mozes bezat lokalne akurat ked budes presuvat medzi nodmi chvilku pockas kym to skopiruje. vyhoda ak mas sharovany storage je ze necakas na kopirovanie.
Menic 10kW - 2 x SOROTEC REVO VM-II 5,5kW paralel, Panely 7kWp - 18xMono HC AmeriSolar AS-6M120-HC 385Wp (2x 7S) juh,45stupnov, Baterky 30kWh - (16 x CATL 302Ah LiFePO4 + 16 x EVE 304Ah LiFePO4 ), 2 x JK BMS B2A20S20P 200A, RD
- TomHC
- Reputace: 501
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
Základ je mať jadro elektrárne fungujúce samostatne, bez nutnosti mať HA/NodeRed... Ostatné veci ako ohrev TÚV, klímy, vyťažovanie a podobne nie sú kritické. No a grafy či dashboardy sú len "bells and whistles", pekné, ale nepotrebné. Kvôli tomu by som 3-nodový cluster nestaval
stačí záloha HA a vieľ to dať z nej do funkčného stavu do pol hodiny.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 07/2025 = 13.2 MWh AC
-
DUGI: a jak mate storage na dvou nodech? Lokalni? A ZFS ze to jde migrovat? Nebo externi treba po iscsi?
-
Jestli dobře chápu, tak ten backup stejně umí obnovit jenom VM na předinstalovaném systému. Já doufal, že na linux existuje podobné řešení, jako je na win systémy....záloha bitové kopie disku. U win mi stačí nabootovat z flashky, spustit obnovu disku a je hotovo. U toho Proxmoxu je sice celkem jednoduché ho nainstalovat, ale pak tam mám hromadu úprav v nastavení, kde si ani polovinu nepamatuju. Takže sice obnovím VM, ale zabiju moře času nastavováním původního prostředí.
Nebo lze stáhnout nějaký config, podle kterého se všechna nastavení obnoví? A nebudu ktomu potřebovat 10let praxe v programování?
Nebo lze stáhnout nějaký config, podle kterého se všechna nastavení obnoví? A nebudu ktomu potřebovat 10let praxe v programování?
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
porad mi nerozumis. Mas rozjety zalozni proxmox a do nej obnovis image ze zalohy nejakeho virtualniho stroje. Image mas z puvodniho proxmoxu, dke zalohujes. Nci pak nenastavujes, proste obnovis image a vse je nastane jak bylo a stroj bezi
- PetaJoule
- Reputace: 88
- Výkon panelů [Wp]: ~40000
- Kapacita baterie [kWh]: 120
Asi tady nemůžeme probrat HA tematiku ab initio. Quorum, Hot Standby, Cold Standby,...
Musíte si uvědomit, že případ ve kterém vám server běží běží bez problémů a pak najednou vyhoří a vy ho nahradíte je ten úplně nejjednodušší a nejmilosrdnější případ co existuje! V takovém případě bud server objednáte "downtime 1-2 dny", nebo ho máte už v regálu "downtime <1h".
Ale pokud vám server pomalu ale jistě před svým parte začínal rozesírat data tak, že zdánlivě vše běží a vy si toho nevšimnete a bujně synchronizujete na váš cold nebo hot standby, tak budete dříve nebo později tam, kde slunce nikdy nesvítí. Jakože v prdeli.
Pokud se opravdu bavíme o HA, tak to začíná na třech kamarádech, kde věříme stále v demokracii, t.j. 2/3.
Končí to samozřejmě na X kamarádech za několik mega kde každý z nich má ECC, Lockstep-Modus či Lockstep Processing (viz BIOS u některých Intel servrů) redundantním zdrojem, síťovkou atd. atd.
Nebo IBM z17
- ale ta stojí víc než ten barák.
Musíte si uvědomit, že případ ve kterém vám server běží běží bez problémů a pak najednou vyhoří a vy ho nahradíte je ten úplně nejjednodušší a nejmilosrdnější případ co existuje! V takovém případě bud server objednáte "downtime 1-2 dny", nebo ho máte už v regálu "downtime <1h".
Ale pokud vám server pomalu ale jistě před svým parte začínal rozesírat data tak, že zdánlivě vše běží a vy si toho nevšimnete a bujně synchronizujete na váš cold nebo hot standby, tak budete dříve nebo později tam, kde slunce nikdy nesvítí. Jakože v prdeli.
Pokud se opravdu bavíme o HA, tak to začíná na třech kamarádech, kde věříme stále v demokracii, t.j. 2/3.
Končí to samozřejmě na X kamarádech za několik mega kde každý z nich má ECC, Lockstep-Modus či Lockstep Processing (viz BIOS u některých Intel servrů) redundantním zdrojem, síťovkou atd. atd.
Nebo IBM z17
"Es ist besser, wenn man mehr hat." - Rammstein
CZ: https://divis.petajoule.eu/
DE: https://einstein.petajoule.eu/
EN: https://feynman.petajoule.eu/
- TomHC
Je-be.
Synology, buď virtuálka alebo docker kontajnery, BTRFS, backup s deduplikáciou a verifikáciou, versioning a ako bonus replikovanie na druhé Synology na off-site lokácii. A dokáže to milión a pol iných vecí... Ja mám doma DS923+ a u rodičov DS120j. Úplne s prehľadom to stačí. A nestojí to bambilión.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 07/2025 = 13.2 MWh AC
-
To Synology možná stačí, ale cena je strašná. Já ty NUCy dostávám zdarma z firem, po konci záruky, kdy si koupí nové. Má to i5, 16GB RAM a velký SSD disk. Blbý je, že to neumí raid a vejdou se tam jen dva disky.
Databáze si nechávám týden zpět a asi není den, kdybych na HA nekouknul, jestli vše běží normálně, tak bych si snad problému všiml.
glottis: Takže ten Backup umí zazálohovat celý Proxmox? Ne jenom VM? Promiň, že se ptám jak blbec, a pro mě je ten systém prostě něco, co jsem nainstaloval a nastavil podle obrázků a zatím neznám možnosti.
Databáze si nechávám týden zpět a asi není den, kdybych na HA nekouknul, jestli vše běží normálně, tak bych si snad problému všiml.
glottis: Takže ten Backup umí zazálohovat celý Proxmox? Ne jenom VM? Promiň, že se ptám jak blbec, a pro mě je ten systém prostě něco, co jsem nainstaloval a nastavil podle obrázků a zatím neznám možnosti.
- TomHC
Keby si mal tie 3 NUCy kúpiť, lacnejšie by to neboloTo Synology možná stačí, ale cena je strašná. Já ty NUCy dostávám zdarma z firem, po konci záruky,
- PetaJoule
- Reputace: 88
- Výkon panelů [Wp]: ~40000
- Kapacita baterie [kWh]: 120
eman: Jak jsem psal, taky používám NUC, ale specificky ten 14 Pro, protože pro synchronizaci RBD nějaký Gigabit Ethernet opravdu nestačí a tam jsou dva 40Gbps TB4, takže
3 NUCy, 3 kabely, 120Gbps, dedikované pro synchronizaci, Ethernet je tím nedotčen.
Za necelých 60 tis mám celkem slušný domácí cluster. Říkám mu CML.
Kód: Vybrat vše
NUC1 <-> NUC2 <-> NUC3
^-----------------^
Za necelých 60 tis mám celkem slušný domácí cluster. Říkám mu CML.
"Es ist besser, wenn man mehr hat." - Rammstein
-
- Reputace: 151
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Raid to umí, přes M2 kartu na PCI nebo rovnou nějaký M2 raid pro dva sata, (možná 4, už si to nepamatuji) jedna karta se mi tu aj válí. Nebo když to je vysoká verze tak raid lze přes bios nějak nastavit pokud si dobře pamatuji. Synology je prý problém když chcípne deska, tak šifrování v raidu je v kyblu i s daty. HDD jsou jinde nečitelné. Ale je to doba tak 10 let zpět.
Naposledy upravil(a) gupa dne úte črc 22, 2025 7:22 pm, celkem upraveno 1 x.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací!
-
- Reputace: 146
V Linuxu se tomu jen neříká bitová kopie:-)eman píše:Já doufal, že na linux existuje podobné řešení, jako je na win systémy....záloha bitové kopie disku.
V Linuxu skoro všechno funguje jako blokové zařízení a to čemu se říká bitová kopie na Windows jde v Linuxu vždy a všude, ani se nemusí startovat z diskety. Stačí udělat snapshot a až ty data zkopíruju tak snapshot smazat(zrušit). Proxmox nepoužívám, ale je to postavené na kvm/QEMU tak to jinak být nemůže, jde o to najít nástroj, respektive poradit jak se ten nástroj jmenuje, někdy určitě poradí.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
-
Nepochybuju, že je to užitečné zařízení. Sám si ho chci koupit čistě kvůli RAID, ale mě stačí dva disky v zrcadle. Na všechno ostatní mám ty NUC. Na kamery jeden, na HA s Proxmoxem druhý. Nemám moc rád zařízení typu "all in one", takhle si můžu zrušit cam server a HA se to nedotkne. A ty NUCy jsou skoro nesmrtelný.TomHC píše: úte črc 22, 2025 7:07 pmKeby si mal tie 3 NUCy kúpiť, lacnejšie by to neboloTo Synology možná stačí, ale cena je strašná. Já ty NUCy dostávám zdarma z firem, po konci záruky,a Synology zapneš a funguješ. Tie NUCy budeš musieť nainštalovať, nastaviť a nebudeš tam mať ani RAID ani ECC. Synology má stabilné a intuitívne rozhranie, zdarma máš vzdialený prístup cez ich relay servery. Máš tam sw na kamery, zálohy, DNS, VPN... áno, nie je to lacné, ale odmení sa to funkčnosťou a spoľahlivosťou.
petajoule: Tak to je brutus. Zas takový nadšenec nejsem.

- TomHC
Do NUC pcie kartu nedáš. A ak dáš M.2 kartu, tak disky budeš mať položené kde? Keď chcípne doska, vyberieš disky, dáš ich do akéhokoľvek iného Synology a ideš ďalej...gupa píše: úte črc 22, 2025 7:20 pmRaid to umí, přes M2 kartu na PCI nebo rovnou nějaký M2 raid pro dva sata, (možná 4, už si to nepamatuji) jedna karta se mi tu aj válí. Nebo když to je vysoká verze tak raid lze přes bios nějak nastavit pokud si dobře pamatuji. Synology je prý problém když chcípne deska, tak šifrování v raidu je v kyblu i s daty. HDD jsou jinde nečitelné. Ale je to doba tak 10 let zpět.
-
Bohužel jsou to Dell micro optiplex a ten nemá ani slot. Na desce je m2 pro SSD, slot pro wifi a pak se dá připojit ještě jeden ssd přes sata port.gupa píše: úte črc 22, 2025 7:20 pmRaid to umí, přes M2 kartu na PCI nebo rovnou nějaký M2 raid pro dva sata, (možná 4, už si to nepamatuji) jedna karta se mi tu aj válí. Nebo když to je vysoká verze tak raid lze přes bios nějak nastavit pokud si dobře pamatuji. Synology je prý problém když chcípne deska, tak šifrování v raidu je v kyblu i s daty. HDD jsou jinde nečitelné. Ale je to doba tak 10 let zpět.
-
- Reputace: 151
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Krátkou dáš, disky si dáš do jiných šuflat. Nyní Ćíňan k tomu dělá i dock, ale je to Beelink, tuším že je to na grafiku, ale proč by to nevzalo i profi raid když karta jako karta. GTI verze Zvolte variantu https://www.beelink.cz/mini-kompaktni-p ... -5tb-disk/
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací!
- TomHC
Kokos, vymýšľate koleso, ponévač je to levnejší