Optimizer rapid shutdown
Diskuze o fotovoltaických panelech – polykrystalické, monokrystalické, amorfní a jejich kombinace. Výběr, porovnání účinnosti, parametry (napětí, proud, výkon, VOC, ISC), montáž na střechu i zem, orientace a sklon. Vliv počasí (sníh, déšť, horko, kroupy, bouřky), stínění, degradace panelů (PID, LID), jištění a praktické zkušenosti z provozu.
-
- Reputace: 29
- Lokalita: Litoměřice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 11kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 48kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Optimizer rapid shutdown
Já ty optimizery mám a vím jak to funguje.
Zapojuj pouze v době, kdy stringem nic neprochází, jinak bych Ti doporučoval to nezkoušet holýma rukama, když Ti tam teče cca 4-5kW. A to už i při zapojování toho optimizeru. Počítej s tím, že i po odepnutí tam máš vysoké napětí, takže testuj pouze s nějakým měřákem, ne holýma rukama
Také si řádně nastuduj, které kablíky jsou vstup a které výstup. Kratší jsou vstup (z panelu do optimizeru), delší výstup (propoj mezi samotnými optimizery, nebo krajními panely). Nezapomeň na polaritu.
Jen připomenutí.
Do krátkých kablíků můžeš zapojit POUZE a JENOM do 80V. Určitě je nezapojuj sériově do stringu (jako další panel), protože Ti tam teče nad 300V. To už je krapet více, než 80V co snese ten optimizer.
Do dlouhých kablíků se zapojuje samotný string. Buď optimizer od vedle, nebo panel, nebo odchod do samotného měniče (1 kabel).
Škoda peněz, které za ten zbytečný pokus vyhodíš.
Zapojuj pouze v době, kdy stringem nic neprochází, jinak bych Ti doporučoval to nezkoušet holýma rukama, když Ti tam teče cca 4-5kW. A to už i při zapojování toho optimizeru. Počítej s tím, že i po odepnutí tam máš vysoké napětí, takže testuj pouze s nějakým měřákem, ne holýma rukama

Také si řádně nastuduj, které kablíky jsou vstup a které výstup. Kratší jsou vstup (z panelu do optimizeru), delší výstup (propoj mezi samotnými optimizery, nebo krajními panely). Nezapomeň na polaritu.
Jen připomenutí.
Do krátkých kablíků můžeš zapojit POUZE a JENOM do 80V. Určitě je nezapojuj sériově do stringu (jako další panel), protože Ti tam teče nad 300V. To už je krapet více, než 80V co snese ten optimizer.
Do dlouhých kablíků se zapojuje samotný string. Buď optimizer od vedle, nebo panel, nebo odchod do samotného měniče (1 kabel).
Škoda peněz, které za ten zbytečný pokus vyhodíš.

-
- Reputace: -3
- Lokalita: Levice
- Výkon panelů [Wp]: 10000
Ten menší čudlík je na baterke plus a oprel si tam minusový kabel z meraku, na to ostatne ani nevladzem odpisovat, už som v pekle či čo sa toto deje?
-
ten pokus bude stat do 100€ a ak by to fungovalo tak to je na nezaplatenie...
- TomHC
- Reputace: 485
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Komisia na Nobelovu cenu za fyziku je už celá nedočkavá 
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 07/2025 = 12. 5 MWh AC
- youda
- Reputace: 949
Tak se podívej ještě jednou. Jsou to baterky v sérii. Tedy, vždycky se spojuje plus jedné baterky s mínusem druhé baterky. Voltmetr je položený pořád stejně. Když ho otočím, tak bude nejdřív ukazovat -9V a po odpojení prostřední baterky zase +18V.Drobec píše: pát črc 11, 2025 12:04 pmTen menší čudlík je na baterke plus a oprel si tam minusový kabel z meraku, na to ostatne ani nevladzem odpisovat, už som v pekle či čo sa toto deje?
K tvému pokusu za 100EUR:
- Neboj, neshoří to. Optimizéry od Tiga (TS4-A-O) jsou dělané i pro případ, kdy je dáš jen pod vybrané zastíněné panely ve stringu.
- Tedy vnitřní obvod je navržen tak, aby snesl napětí do 1000V DC.
- Bylo by divné, kdyby verze TS4-A-F byla navržena hůře, než TS4-A-O.
Jen je to úplně nahovno, protože tím jedním optimizérem vypneš jenom ten jeden panel. Zbytek panelů bude pořád pod celkovým napětím, takže to hasičům nijak neulehčíš.
Naposledy upravil(a) youda dne pát črc 11, 2025 12:19 pm, celkem upraveno 1 x.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
-
- Reputace: 145
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Pokud se z toho optimizeru za 100€ zadýmí nebo se podělá, šla by udělat pitva vnitřností? Jestě se mi nepoštěstilo najít ve šrotě takovou zajímavou věc.
Naposledy upravil(a) gupa dne pát črc 11, 2025 12:22 pm, celkem upraveno 1 x.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz
-
A kto tu rieši hasičov???? Jedným optimizérom chcem vypínať celý string aby zdochol mppt vstup, to je všetko.
-
Panely mám zvislo na fasáde domu, kameň tehla, omietka, u nás budú hasiči vysmiaty...
-
Tak to je věc nahovno si myslím, jen další krabička pro byrokrata a aby mělo co hořet. Příklad. MC4 se lisuje tlakem kleštěmi. Takže dva konce plíšků slisovaný a samotný spoje je jen beztlaký banánkový systém. Prostě obchodník se raduje a požárník má práci a byrokrat je spokojenej.
Naposledy upravil(a) gupa dne pát črc 11, 2025 12:29 pm, celkem upraveno 1 x.
-
- Reputace: 29
- Lokalita: Litoměřice
- Výkon panelů [Wp]: 11kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 48kWh
Je rozdíl mezi pracovním napětím a systémovým napětím.gupa píše: pát črc 11, 2025 12:19 pmRapid_shutdown.jpg
Tak ten mosfet na běžný režim je na jiné napětí než těch 80V max?
Pokud se z toho optimizeru za 100€ zadýmí nebo se podělá, šla by udělat pitva vnitřností? Jestě se mi nepoštěstilo najít ve šrotě takovou zajímavou věc.
Pracovní napětí pro TIGO je rozsah od 16-80V. Proto TIGO v noci nevidíš, protože z panelu nemá napětí.
Pokud ale do kratších kablíků (pracovní napětí) pustíš více jak 80V, začnou kouřové signály

Je to tak Youdo?
- youda
Nemyslím. Ty FETy tam budou v nějakém chytrém zapojení, aby se na ně to napětí nikdy nedostalo.gupa píše: pát črc 11, 2025 12:19 pmRapid_shutdown.jpg
Tady máš rozebraný optimizér SolarEdge, ve kterém také nic speciálního není. Tigo to bude mít určitě velmi podobné:
https://www.chargerlab.com/teardown-of- ... le-opj300/
Počkáme si, až Drobec zjistí, že je to na prd a optimizér nám kuchne

-
Gupa, tá zjednodušená schéma popisuje štandardný optimizer ten shutdown prestane prepustat prud, mosfet sa proste uzavrie a kedze je to sériové zapojenie tak by to podla vsetkeho malo zdochnut aj ked napetie na zvysných paneloch vonku namerám samozrejme.
-
No evidentne to este nikto neskusil tak vám aspon spravím trochu zábavy, snad to aj natocim...
-
Vidím dva spínače. U jednoho bych předpokládal, že je na systémové max napětí a ten druhý je na těch 80V. Na jednom driveru gejtu se jak otevře tak druhej zavře. Dojde předpokládám k momentu (v μs) ke zkratu nebo zachvění, ale ta věc aby to bylo logické musí ty gejty ovládat současně. No a proto se ptám když na jednom mosfetu (spínači) je tedy systémové napětí a na druhém napětí jednoho panelu, jak natom s max napětí ty dva spínače jsou?
-
Jeden optimizer je pro strach, jsou objednaný alespoň dva tři?Drobec píše: pát črc 11, 2025 12:35 pmNo evidentne to este nikto neskusil tak vám aspon spravím trochu zábavy, snad to aj natocim...
-
- Reputace: 24
- Lokalita: BA-SC
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: on grid
„…vypouštením tabákového dýmu do vody zlato nevzniká.“ — Jára Cimrman
- youda
Rozhodně.Mogul píše: pát črc 11, 2025 12:29 pmJe rozdíl mezi pracovním napětím a systémovým napětím.gupa píše: pát črc 11, 2025 12:19 pmRapid_shutdown.jpg
Pracovní napětí pro TIGO je rozsah od 16-80V. Proto TIGO v noci nevidíš, protože z panelu nemá napětí.
Pokud ale do kratších kablíků (pracovní napětí) pustíš více jak 80V, začnou kouřové signály
Je to tak Youdo?
Pokud si správně pamatuji, tak historie prvních kouřových signálů Tiga se datuje do doby, kdy je lidi v USA začali připojovat pod panely SunPower, jejichž Voc mohlo skočit až na 60V. Běžné panely měly v té době Voc do 40V, s čímž Tigo tenkrát nepočítalo. Dnes už by to ale mělo být vyřešené.
Naštěstí, tady Drobec nechce připojovat do vstupu Tiga nic více, než jen první panel ve stringu. Kouřových signálů se tedy neobávám. Jen mám trochu strach, že tak jak si to představuje, mu to fungovat nebude. Pro hasiče to neřeší nic (ale ty on má v paži, jak jsem pochopil) a že to bude fungovat pro odpojení MPPT bych taky nesázel, protože podle příruček Tiga to akorát ze stringu vyhodí napětí toho jednoho panelu a místo něj to tam vloží napětí 1V. Celý rapidshutdownutý string má potom tolik voltů, kolik má panelů vybavených optimizéry.
Jelikož tady bude ale optimizér jenom jeden, tak je poměrně velká pravděpodobnost, že to nebude fungovat ani k tomu, k čemu to Drobec plánuje použít - jako nejiskřivý elektronický vypínač celého stringu, který jej má odpojit od MPPT, aby na to mohl hrabat. Ale uvidíme - miluju experimenty!
-
Predvcerom som bol pri instalacii fve kde su 3ks optimizerov na 12 panelovom stringu, a su len tam kde pravidelne cez den pride tien z komina, a pre istotu znovu pripominam ze optimizer a rapid shutdown optimizer je rozdiel.
-
Rapidní je v překladu rychlý. Rapidní je tudiž třeba MPPT od Victronu. Ten politiku na rychlém MPPT založil ale použil slovo fast. Takže na slovíčkaření dojde až by bylo jasné měření a rozdílné funkce. Rychlejší může být např komunikace mezi krabičkami. Je třeba pochopit jak obchodníci zneužívají reklamu a slova k prodeji třeba běžné věci nebo věci, kterou ani nepotřebuji. Prostě obchodníci rádi vráží klíny do hlavy z kterých je lidský mozek více a více na
a cílem je útrata co nejvíce €, v nákupní ceně pro obchodníka za několik málo ¢.(centů)
-