Rozdíly v měření výroby a skutečné spotřeby

Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
Mogul
Reputace: 23
Lokalita: Litoměřice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11kWp
Kapacita baterie [kWh]: 48kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Rozdíly v měření výroby a skutečné spotřeby

Nový příspěvek od Mogul »

Bohužel jsem nenašel článek, ale dohledal jsem si vyhlášku, která toto upravuje.
V článku se polemizovalo, že pokud jsou hodiny delší dobu nefunkční, tak se může jednat buď o závadu nezpůsobenou odběratelem, nebo způsobenou úmyslně. Jak tohle v tom článku upřesnili už si nepamatuji. Nicméně se v něm pojednávalo, že odběratel nenahlásil poškození hodin a několik měsíců jel bez měření a ČEZ to vyhodnotil jako černý odběr.
Dodavatel predikoval, že odběratel závadu nenahlásil záměrně a tím pádem odebíral načerno s tím, že se poté vymluví, že hodiny nefungují. Soud mu to uznal. Myslím, že z nějaké vyhlášky vyplívá, že si máme hodiny hlídat a kontrolovat.
Pokud se porucha nahlásí včas, pak se odběr počítá z předešlého, nebo budoucího období. Jaký je tam časový horizont, netuším.
Pokud se to ale vyhodnotí jako černý odběr, tak se počítá jako černý odběr. O závadu jde v obou případech, je jen otázka, jak se to poté vyhodnotí.

Zmiňovaná vyhláška

Pokud bude vše OK a distributor to nevyhodnotí jako záměrné nenahlášení poruchy měřidla

Údaje z měření elektřiny

§ 4

(3) Výpočet náhradních údajů o spotřebě nebo dodávce elektřiny a o jejím průběhu při prokazatelné závadě měřicího zařízení, při opravě chybných nebo doplnění chybějících hodnot provede provozovatel přenosové soustavy nebo provozovatel distribuční soustavy na základě protokolu autorizované zkušebny nebo zprávy o závadě měřicího zařízení podle výše spotřeby elektřiny v předcházejícím srovnatelném období při srovnatelném charakteru odběru elektřiny, v němž byl odběr elektřiny řádně měřen, nebo dodatečně podle výše spotřeby nebo dodávky elektřiny zjištěné na základě kontrolního odečtu v následujícím období.

(4) Náhradní údaje o spotřebě nebo dodávce elektřiny při nedostupnosti údajů zaznamenaných měřicím zařízením stanoví provozovatel přenosové soustavy nebo provozovatel distribuční soustavy odhadem na základě údajů získaných z měření v předcházejícím srovnatelném období nebo ze samoodečtu nebo dodatečně podle výše spotřeby nebo dodávky elektřiny zjištěné v následujícím srovnatelném období na základě kontrolního odečtu.

(5) Pro odhad spotřeby elektřiny u měření typu C se využívá přiřazeného přepočteného typového diagramu dodávky, počtu vyhodnocovaných kalendářních dní a výše poslední roční spotřeby elektřiny. Maximální počet odhadů pro vyúčtování odběru nebo dodávky elektřiny jsou 2 po sobě jdoucí odhady.

Pokud to dodavatel vyhodnotí jako záměrné nenahlášení a dá tomu status černého odběru. Do tohoto se může započítat i vypnutí hodin, protože se znemožní odpočet. - hlavně na tuto situaci celou dobu reaguji. Nicméně, pokud bude chtít dodavatel solárníka potopit, pak si myslím, že cestičku si najde.

§ 9

Způsob stanovení náhrady škody při neoprávněném odběru, dodávce, přenosu a nebo distribuci elektřiny

(4) U neoprávněného odběru elektřiny ze sítě nízkého napětí se pro stanovení technicky dosažitelného elektrického příkonu hodnota jmenovitého napětí 230 V vynásobí počtem fází, z nichž se neoprávněný odběr elektřiny uskutečnil, a takto vypočítaná hodnota se vynásobí
a)
jmenovitým proudem hlavního jističe před elektroměrem, nebo
b)
jmenovitým proudem jištění umístěného v hlavní domovní pojistkové skříni nebo v hlavní domovní kabelové skříni sníženým o jednu úroveň typové řady jmenovitých proudových hodnot v případě neoprávněného připojení před hlavním jističem, nebo
c)
jmenovitým proudem odpovídajícím průřezu nejslabšího vodiče umožňujícího neoprávněný odběr elektřiny, a to pouze v případě, že není možné stanovit hodnotu elektrického příkonu podle písmene a) nebo b).

(5) Výše technicky dosažitelné spotřeby elektřiny za den při neoprávněném odběru elektřiny se vypočítá tak, že se výše elektrického příkonu vypočítaná podle odstavce 3 nebo 4 vynásobí dobou využití 24 hodin a použije se hodnota účiníku rovna jedné.

(6) Hodnota technicky dosažitelné spotřeby elektřiny za dobu trvání neoprávněného odběru se stanoví tak, že výše technicky dosažitelné spotřeby elektřiny za den, vypočítaná podle odstavce 5, se vynásobí počtem dnů, po které neoprávněný odběr elektřiny trval. Pokud provozovatel přenosové soustavy nebo provozovatel distribuční soustavy nezjistí dobu trvání neoprávněného odběru elektřiny, má se za to, že neoprávněný odběr elektřiny trval
a)
od předposledního pravidelného odečtu provedeného za účelem zúčtování spotřeby elektřiny, maximálně však 24 měsíců, u odběru elektřiny ze sítě nízkého napětí; samoodečet spotřeby elektřiny není v takovém případě považován za pravidelný odečet
Soban
Reputace: 278
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Soban »

Panebože, ale já nemám žádný neoprávněný odběr!!!!!

Taky nemám žádnou závadu na měřidle!!!!! (To že nic neměří není závada pokud nic neodebírám a jde to dokázat vyúčtováním z minulého roku kdy budu mít přibližně stejnou spotřebu.)

Takže když budu mít přes léto 0kWh tak mi nic nemůžou........

A proto jsem tam taky psal že shazovat jistič před elektroměrem je hovadina, jen ať pěkně ty nuly počítá.....

Jinak samozřejmě pokud zjistím závadu na elektroměru a nenahlásím to a budu ždímat DS co to jde však mi napočítá elektroměr 0kWh tak to už je zase jinde a je to podvod a černý odběr a je jasné že za takové věci musí být trest.

A kdo chodí každý měsíc kontrolovat elektroměr? Většina uživatelů pouze jednou ročně při vyúčtování a někteří ani to ne.

Takže závěr:

Když budu mít půl roku na elektroměru 0kWh odběru tak mi může dodavatel políbit p....
A pokud bude remcat že jsem nenahlásil poruchu a já budu tvrdit že žádná není tak to u každého soudu vyhraji protože prokáži že jsem žádnou energii neodebral, jak tím že mám FVE tak předchozím vyúčtováním atd......

Takže i kdyby byl elektroměr KO když jsem nic neodebral nic nedostanou (krom měsíčních poplatků).
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
cipis
Moderátor
Reputace: 743
Lokalita: blízko Brna
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30+15

Nový příspěvek od cipis »

Kdepak, důkazní břemeno je na odběrateli. Bohužel ty vyhlášky a smlouvy jsou tak postavené.
Ona je totiž ta spotřeba elektřiny v průběhu let podobná, takže když najednou budeš mít nulu, tak se začnou fest zajímat. A pokud nedejbože zjistí, že se posral zrovna elektroměr, tak ti naúčtují to, cos odebíral před tím.
Důkazní břemeno by se mohlo pořešit druhým cejchovaným elektroměrem, co si dáš za ten jejich. Anebo když je víc domácností, tak holt ty podružné budeš každých několik let měnit. Pak by se to mohlo uhádat.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Soban

Jasně, ale když mám nulu několik let.....
Já neříkám že se to nemůže stát, ale to prostě vyhraji.....
TomHC
Reputace: 429
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

Píšeš, ako keby si sa na ten súd tešil :) Ja som prepol elektrickú rúru na grid, 10 kWh mesačne ma nezruinuje, distribútor bude mať dôkaz o spotrebe a ja nebudem mať traumu, že platím mesačné poplatky pre nič 😉

A ako bonus, nemám problém s preťažovaním meniča, keď odpadol najväčší spotrebič.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 05/2025 = 11.4 MWh AC
gold1
Reputace: 4
Lokalita: Zdiby
Výkon panelů [Wp]: 9120
Kapacita baterie [kWh]: 27

Nový příspěvek od gold1 »

Jistic shazuji na vstupu do domu.Elektromer je stale v provozu a kazdy 1.den v mesici ho fotim.Elkotel je na jinem jistici a jeho displej a elektronika cca 1-2kw mesicne odebere.Hlavni jistic a elmer mam 15m od baraku a rozdelene na dum/kotel to mam az v dome.Fakt nevim co by na mne mohli vytahnout.
24x JaSolar 380wp(12xV+12xZ) , 2x Axpert King 5000/48, 32x Narada 125Ah(2x16s)Lifepo4,16x EVE 280Ah, Victron BMV700.
Soban

Taky nechápu proč se tu straší.....

Jestli to není nějaká lobi proti FVE když neberem dotace a necpem to do DS.😉
Migel
Reputace: 168
Lokalita: Pod Karpatmi

Nový příspěvek od Migel »

Presne!Ci mam fve alebo si energiu vyrabam veterne alebo som taky blbec ze si kupujem benzin do generatora je uuuplne jedno a nikoho do toho nic!samozrejme to nemoze byt spojene s DS vtedy to je jedno.
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania :repair: (rozširovania)
skybor
Reputace: 175
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Výkon panelů [Wp]: 6kWp
Kapacita baterie [kWh]: 18kWh

Nový příspěvek od skybor »

Soban píše: sob kvě 24, 2025 11:37 pm
A kdo chodí každý měsíc kontrolovat elektroměr? Většina uživatelů pouze jednou ročně při vyúčtování a někteří ani to ne.
Já na něj chodím koukat tedy každý měsíc aspoň jednou.

1) mi to dělá celkem dobře, když se údaj pár měsícu nemění
2) loni jsem takhle odhalil problém s netěsným vodovodem ze studny, kdy mi čerpadlo spínalo častěji a na elektroměru se objevila nečekaná spotřeba z DS (v té době bylo ještě čerpadlo zapojené na DS a mnou neměřené větvi)
3) objevil jsem takhle elektroměr, který přestal zobrazovat údaje (naštěstí byl po odeslaní do zkušebný uznaný jako funkční - jen nezobrazujicí)

BTW: Já asi budu mít meziročně vždy nějaký odběr. Že bych měl celoročně (mezi jednotlivými odečty) nulu, to asi fakt nehrozí. Ale samozřejmě poslední 3 roky je odběr klesající, ale nenulový. Hold šetřit se musí. To tvrdí i naši představitelé.

vyvoj_spotreby.jpg
SkyFVE 6 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 4x MPPT Epever XTRA4415N 4x40A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (18 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, REVO VM II 5.5kW, APC SmartUPS 5kVA + PLC Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
cipis
Moderátor
Reputace: 743
Lokalita: blízko Brna
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30+15

Nový příspěvek od cipis »

Tak já také na něj chodím furt koukat. A na několik dalších (v domě několik bytových jednotek). Vzhledem k tomu, že se někteří odmítli podílet na FVE, tak tam bude spotřeba furt nějaká, protože v jedné jednotce se topí elektřinou ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Mogul
Reputace: 23
Lokalita: Litoměřice
Výkon panelů [Wp]: 11kWp
Kapacita baterie [kWh]: 48kWh

Nový příspěvek od Mogul »

gold1 píše: sob kvě 24, 2025 5:29 pm
....... dulezite je ze elektromer od CEZu se od jara do podzimu nepohne(ani nemuze-vypnuty jistic 😀)
gold1 píše: ned kvě 25, 2025 10:09 am
Jistic shazuji na vstupu do domu.Elektromer je stale v provozu a kazdy 1.den v mesici ho fotim.Elkotel je na jinem jistici a jeho displej a elektronika cca 1-2kw mesicne odebere.Hlavni jistic a elmer mam 15m od baraku a rozdelene na dum/kotel to mam az v dome.Fakt nevim co by na mne mohli vytahnout.
Sorry... asi tomu nerozumím....

Ale je fajn, že tím focením a kontrolou hodin tomu zmíněnému problému předcházíš. Je lepší být připraven, než mít jen mylné představy, zbožná přání, hloupou nabubřelost a pak zaplakat nad nespravedlností a "mizerným soudem a vládou".
Soban

Tak my co jsme posedlí solaritidou na elektroměry koukáme 😲 takže nás distributor nepřekvapí a případně máme důkazy.....

Ale někteří neví že vůbec něco takového jako elektroměr existuje ..... 😴 a jsou šťastní kolik jim toho distributor naúčtoval.