Jirkova FVE

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
JirkaE
Reputace: 128
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jirkova FVE

Nový příspěvek od JirkaE »

PetrDubi píše: úte kvě 20, 2025 12:45 pm
Třeba u mě s 10,6 kWp a 13 kWh baterkou při jarní průměrné denní spotřebě 27-30 kWh (od začátku května do teď, už jede ohřev bazénu TČ, ale zatím se nechladí dům, protože venku není vedro) nemusím řešit plynulé vytěžování, protože se nabíjí baterie, TČ v bazénu jede od rána do večera a postupně se spustí ohřev bojleru TČ na 50°C, dohřev spirálou na 65°C a k večeru nahřátí podlahy domu na noc. Odpoledne/večer manželka i vaří, ale díky loni přidanému poli na SZ to není problém a z baterie se začíná většinou brát až večer. A je pravda, že po doplnění toho pole na SZ se to dost zlepšilo i když je zataženo.
Díky Petře.
Zatím si to neumím představit - jsem prostě vystrašený nováček :lol:

A hledám a objevuju co to vlastně umí...

Dnes třeba mám puštěné od 6,30 dvě spirály do vody 1320W /55V ale bere to o něco míň.
Baterka klesla z 94% na 90% a nyní už to zas dobijí i baterii i ohřívá vodu.

Snímek obrazovky_20-5-2025_125115_vrm.victronenergy.com.jpeg

Do večera bude 13-14kWh spotřeba a baterka stále plná.

Kdybych měl připojené nyní všechny 3 Stringy, tak snad pod 99% ani nepůjdu - možná na chvilku na noc.

Spotřeba domácnosti je kolem 5kWh denně + voda.
Bojler 1 už zas z FV všechny v řadě
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Pavel111
Reputace: 12
Lokalita: Čestice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 16700
Kapacita baterie [kWh]: 77
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jirkova FVE

Nový příspěvek od Pavel111 »

TomHC píše: úte kvě 20, 2025 10:27 am
Ja som zistil, že keď je dosť panelov a dosť bateriek, tak plynulé vyťažovanie netreba :) Stačí mať možnosť spínať to v pár krokoch.
Přesně napsáno.Navíc,jak píše JirkaE,citace:"Nebudu doma a něco se podělá a ta holka (myšleno moje žena) to ani nenastartuje zpět - s tím množstvím podmínek - když to jedna z nich bude pořát schazovat."To je důležitý aspekt.Moje žena je vyškolená v rámci "co by kdyby".Hlavně v případě blížící se bouřky.Já jsem často mimo republiku a nedokážu na dálku posoudit,co se u nás děje.Jiné komplikace u nás nejsou.Ale vytěžování si řídí sama dle její vlastní spotřeby a dle předpovědi počasí.Velká baterka jí poskytuje docela volnost a prostor pro chyby.
16,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-77 kWh LiFePo4