Menic v starem dome Tn-c

Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
gupa
Reputace: 135
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Menic v starem dome Tn-c

Nový příspěvek od gupa »

No a limit v Kč je kolik? Proto jsem se zeptal na ty výše faktur za poslední dobu, paní domu může mít supr ceník a celkovou roční cenu za elektřinu okolo 10-12tKč za rok bych dál neřešil když už je FV na vodu.

Pokud 48V 5 panelů plus nějaká ochrana, krabice okolo 10tKč.

Easun 5kWh baterie 48V 700€. https://www.easun-energy.com/products/e ... s-warranty
Měnič nejlevnější co mají za 250€ https://www.easun-energy.com/collection ... -ascending

(slevy naskakují samy plus se přidávají navíc další slevy přes kódy)

nějaká pojistka, krabice jistič, držáky panelů háky atp, solární kabel, atd(?kč)
chránič typu B 1f na Temu za 1500,-

ve srovnání obchodovat s Čínou přes Německo jsem nikdy neobchodoval ale v podstatě jsem si uložil odkaz objednávky (dojde i mailem) vyfotil obrazovku monitoru a vytiskl papír s bankovními iniciálami co po uzavření objednávky na easunu po mně chtěly co nejdříve zaplatit, došel jsem do mý banky protože mi europlatba přes aplikaci nešla a zaplatil jsem navíc 100Kč v té bance za transakci, ofotil jsem transakci co mi bankovní úřednice dala do ruk po zaplacení z mýho účtu a poslal k objednávce jako soubor (odkaz pro nahrání souboru je v mailu) a měnič do 14 dnů byl doma přes ČP. V podstatě obchod výhodnější než s čínou přes českého překupníka tvářícím se důležitě a zpravidla cena tak i vypadá. Bohužel, můj dojem.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
gupa
Reputace: 135
Lokalita: pod Brnem

Nový příspěvek od gupa »

Pavel66 píše: čtv kvě 15, 2025 5:23 pm
Soban píše: stř kvě 14, 2025 11:11 pm
Ta pořád existuje https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/

Baterku takovou aby jsi se spotřebou vydržel minimálně 1 den.
Dik za odkaz, Prosimte potreboval bych poradit. Je tam vic moznosti.Pro mou potrebu vypoctu
Prvi moznost Vykon FVE pripojen k siti
nebo off- grid neco mezi asi nenajdu :-)
pouzil jsem prvni. Presny barak, vleze 5 panelu x 480 wp = 2400 wp
sklon optimalizovan ,asi ukazuje 35 stupnu neni problem
azimut ,mam JIH tak jsem pochopil zadat - 90
A vysledek rocni vyroba necelych 2 Mw/h
dival jsem se rodicum na mesic stare vyuctovani a maji tam necelych 1,7 Mw/h / 14 850 Kc
Tedkom nevim zda pocitam dobre,nebo jsem spatne pochopil zadani celeho vypoctu ?
To vychazi,kdy by teoreticky dovedli uskladnit a spotrebovat odhadovanou vyrobu ,tak pokryji celou spotrebu??
Myslim ze neco pocitam spatne
2kWp mám na jihu asi 2,2MWh/rok, pokud jste na severu a na severní stráni, asi bych typoval okolo té roční spotřeby domu. Např. na Vysočině zase víc svítí a my tu máme inverzi.

Asi bych šel cestou zásuvky vedle zásuvky. A udělal i uzemnění zvlášť od stávajícího domovního (asi PEN) z distribuční sítě pro propoj N +PE out (mezi měničem a chráničem) vodič z měniče aby neměl 115V. Je to tu několikrát popsaný, předem zkusit propojit vláknovou žárovkou 230V, pokud se nerozsvítí, propojit pro nulové napětí N vodiče s uzemněním.

Edit: Okolo odborných prací je to tu potřeba řádně pročíst, je to tu několikrát popisovávaný dokola aby se vědělo jak to nakonec pan elektrikář má celé udělat.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Ferda2
Reputace: 1
Lokalita: Pardubice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3200
Kapacita baterie [kWh]: 11,3
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Ferda2 »

Ohledně ohřevu vody, já používám ohřev od Bel - https://www.bel-shop.eu/regulator-napaj ... 4316ac-ng/ a ten umí jako jeden režim po nahřátí vody přepnout energii z panelů dál, buď do hybrida co má dva vstupní stringy jako mám já, nebo třeba jen do mppt chargeru a dobíjet baterky či přímo dodávat energii invertorům
ISolar-SMG-III-11kW-wifi + Bell MR4316AC NG
Pavel66
Reputace: 4

Nový příspěvek od Pavel66 »

Prosim da se tady nejak vlozit screenshot. mam na nem vysledek mereni vykonu FVE a jsem z toho jelen :-(
TomHC
Reputace: 418
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

Takto, dolu je potom záložka na pridanie prílohy.
Přílohy
Screenshot_20250515_202305_Samsung Internet.jpg
Screenshot_20250515_202146_Samsung Internet.jpg
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 04/2025 = 11 MWh AC
Pavel66

Snímek obrazovky (8).png
Prosim,muze nekdo laikovi polopate vysvetlit co jsem nameril.Ty cisla jsou nejaka velika.
Lui
Reputace: 148
Lokalita: Senec
Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
Kapacita baterie [kWh]: malá

Nový příspěvek od Lui »

máš tam 2400 kwp....
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 ,victron 350w sinus
Pavel66

ja vim ze je tam 2400kwp
myslim ze se to tak pocita?Kdyz tam bude 5 panelu x 480 wp
nebo se instalovany vykon pocita jinac?
soami
Reputace: 81
Lokalita: Posázaví

Nový příspěvek od soami »

5x480 je 2,4 kWp.
Pavel66

Snímek obrazovky (9).png
sakra takova blamaz ,me tam porad nestymoval ten vykon.Ty 3 desetiina mista.
Tedkom jestli to chapu dobre po oprave zadani na 2,4 kwp.
Tak ze priznivych ,idealnich podminek dle dlouhodobych sledovani bych mel z 2,4 kwp na vychodni strane ziskat 2,2 mwh ?
Se mi to zda nejak moc.dival sem se rodicum do mesic stareho vyuctovani a maji spotrebu 1,67 mwh. Tak ze teoreticky,kdy by veskerou elektrinu s pomoci baterie spotrebovali,tak by se mohli hypoteticky odpojit od CEZ ??
Lui
Reputace: 148
Lokalita: Senec
Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
Kapacita baterie [kWh]: malá

Nový příspěvek od Lui »

Nemohly by sa odpojiť a podla mňa nevieš si predstavit ako velku baterku by si potreboval,aby systém fungoval celú zimu....
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 ,victron 350w sinus
soami

V ČR je cca 1000-1200 hod slunečního svitu ročně. Takže 1 panel 480Wp může vyrobit 480kWh EE ročně. Výroba je v roce silně nerovnoměrná. V tomto období vyrobí panel klidně 3,3kWh denně. V zimě klidně nic...
Takže ano, 2.2MWh z 2.4kWp je potenciální možnost výroby - pokud se odebere a spotřebuje.
soami

Lui píše: čtv kvě 15, 2025 10:11 pm
Nemohly by sa odpojiť a podla mňa nevieš si predstavit ako velku baterku by si potreboval,aby systém fungoval celú zimu....
Průměrná spotřeba je 5kWh denně. Čistě hypoteticky - pokud by měl FV 10kWp, 30kWh aku, a nějakou KPZ/centrálu, tak by přežil i bez DS. Ale to je bez návratnosti.
ChlapeczDediny
Reputace: 86
Lokalita: Juh BBSK
Výkon panelů [Wp]: 3100
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od ChlapeczDediny »

Ferda2 píše: úte kvě 13, 2025 8:50 pm
A mám rozvody oddělené, takže přepínaní spotřebičů mohu kdykoliv udělal přepojením zástrčky vedle.
Já jsem nakonec nové rozvody vyřešil tak, že v novém FV rozvaděči jsem přidal přepínač síťí od číňana https://vi.aliexpress.com/item/10050077 ... pt=glo2vnm
, takže mám v místnosti jen jednu zásuvku a když "solár" nejede tak holt centrálně přepnu a všechny spotřebiče jedou z Čezu
To máš dobrý. Můj solár buď jede velmi dobře, nebo jede méně anebo jede jen trošku. Takže mi utáhne úplně všechno včetně bojleru, olejových radiátorů i čerpadla ve studni a jindy jen svícení, PC, lednici, rychlovarku, elektrický varič, ale pračku už ne ani ten bojler. A občas je takové temno, že i moje velká baterka to po pěti dnech vzdá, ale tu lednici i světla to pořád s PC utáhne.
Centrální přepínač by mě připravil o možnost dotovat spotřebiče s trvalou nízkou spotrebou z FVE, tedy zvyšoval náklady na distribuci. Navíc jsem se vyhnul zásahu do (starého) rozvaděče a tím i všem vopruzům včetně revize, potažmo tlaku distributora na přesun do sloupku na hranici pozemku 🤫
3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
Pavel66

betmen píše: pon kvě 12, 2025 10:28 pm
preco ho chceš pripajat vidlicou?
pripoj ACin cez istic na pouzity prierez (chranis vodic nie menic), to iste by ti malo odchadzat z ACout do AC FVE rozvadzaca (alebo uz domoveho rozvadzaca) a zaroven pouzi prierez na buduce mozne výkonové navysenie. 3x4mm istis 20A = 4.600W, 3x6mm istis 25A = 5.750W, 5x6mm istis 3P25A = 17.250W a mozes v buducnosti rozsirit na 3F meniic ak bude treba.
ked das vacsi prierez, tak sa v buducnosti vyhnes zbytočnej výmene vodičov na in/out strane ak bude poziadavka na navysenie vykonu, alebo faz...
Prosimte tech.otazka ohledne pripojeni menice k DS. Barak ma rozvody TN-c. Ale v mistnosti (sklep) kde by vse mohlo byt je nepouzivana 3 fazova zasuvka.Kdyz jsem do ni koukl,tak ty draty (med)jsou uz okem videt ze jsou prumerove vetsi nez 2,5.
Takovy napad.Bych pouzil jako pripoj menice. V rozvadeci bych upravil zapojeni. Otazka - jde i s stareho rozvadece vytahnout jednu vetev v TN-s ?
Zelenozluty bych napojil primo na zem.mustek
Modry taktez na zem.mustek a pokracoval pres jistico-chranic https://www.mivvyenergy.cz/cs/prislusen ... tomzn.html
a hnedy pouziji jednu volnou fazi.
Tedkom neresim ze to barevne neladi,nasadil bych barevne znaceni.Mozna jsem to zapojeni zmrsil.Proto se radim.
Tak bych do sklepa dostal privod k menici a jeste by zbyl jeden volny drat.
dusanmsk
Reputace: 46
Lokalita: Kladno
Výkon panelů [Wp]: 11250
Kapacita baterie [kWh]: 19.2

Nový příspěvek od dusanmsk »

Nic k teme nemam, ale s dc isticom tomzn som si uzil svoje. Viem, toto je ac, ale aj tak. Mne do baraku uz nie.
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 4xUS5000
cipis
Moderátor
Reputace: 729
Lokalita: blízko Brna
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30+15

Nový příspěvek od cipis »

Hele, první je potřeba si vyjasnit, co vlastně chceš. A kolik do toho hodláš nasypat.
Veškerá práce (i materiál) na úpravě stávajícího rozváděče a stávající kabeláži je naprosto zbytečná, když to budeš muset stejně později předělat.

Proto jsem psal o tom novém velkém rozváděči, ve kterém si postupně napojíš všechny potřebné okruhy. A na závěr pak starý zrušíš a budeš používat jen nový, s novými rozvody.
Ten přívod, co jsi našel, tak použiješ pro přivedení DS k měniči pro zálohu, tedy pro případ přepnutí elektrárny do bypassu, když dojde energie v panelech a baterkách.

Vrtat do takto starého rozvodu nemá vůbec žádný smysl, žádný revizák ti to neschválí, dokud to nepředěláš dle normy. Takže do toho nasypeš stejně tunu peněz a výsledek bude furt všelijaký.

Jestli má ten barák perspektivu, tak prostě začni dělat nové rozvody, paralelně k těm stávajícím. A pak to na závěr, až najdeš odvahu rozsekat i stěny v pokojích, přepojíš vše na nové. On je totiž sakra rozdíl vyvrtat díru přes strop a dotáhnout jeden kabel, zalištovat a ukončit označenou zásuvkou, než to celé vyměnit.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Pavel66

Porad nechapeme,duvod pozdejsiho predelavani ?

Nyni uz vime jak velky menic ,ten duvod je jasny. Prvni uvaha ,ze stridac bude zapnut do DS k stavajici zasuvce TN-c ktera ma samostatne jisteni a nic z ni ve sklepe neni napojeno. Nejak se zde spolecenstvo vyjadrilo ze ta moznost je pruchozi.Napsal jsem dotaz na tech.podporu menice MUST .Odpoved:Z pohledu menice to problem neni.
Tak ze popisu predstavu:Pokud by byla nepruchozi z duvodu bezpecnosti ,tak to dame k ledu.

Bud prijde stridac zapojit do stvajici zasuvky TN-c nebo pokud to je tech.mozne vytahnout novy privod TN-s z stavajiciho rozvadece .
A na vystupu z stridace bude novy tah ,na kterem bude 5 zasuvek. Nejvetsi spotrebic mrazak. A v prechodnem obdobi topeni 700w
Proto nas mate tva posledni veta: vytahnout kabel a nakonci oznacena zasuvka.

pak jeste dotaz k tvemu napadu,ze nepouzivany vodic pouzit pro privedeni DS k menici pro zalohu kdyz nebude FVE ?
Mozna jsem to pochopil spatne,myslel jsem ,ze se stridac pri spravnem nastaveni .pokud nebude slunce a baterie prazdne prepne (bez pretoku) a zasuvky v novem vedeni budou napajeny z DS na kterou je stridac pripojen.
Soban
Reputace: 267
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Soban »

Pavel66 píše: pát kvě 16, 2025 12:02 pm
Modry taktez na zem.mustek a pokracoval pres jistico-chranic https://www.mivvyenergy.cz/cs/prislusen ... tomzn.html
a hnedy pouziji jednu volnou fazi.

Toto nebrat!!!!!

1.) Chránič je dle obrázky typu AC - tyto už nebrat mini málně A nejlépe B.
2.) Jistič je C16A C je pro motory a tam kde jsou velké špičky pro zásuvky se dnes používá většinou B16A.

Takže minimálně brát chránič A https://www.emas.cz/lmf-16b-1n-030a-pro ... ic-s-nadpr

Jinak chránič s jističem kdy bude chránič typu B jsem ještě neviděl.....
Ono nejsou vidět ani ty samostatné B chrániče....
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
Soban
Reputace: 267
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Soban »

Ono se to myslí tak že vedle měniče dáš VELKÝ rozvaděč kam přivedeš výstup z měniče (AC OUT) a z toho rozvaděče pak nataháš nové vedení do místností, nejdříve třeba ty tři zásuvky a budeš přidávat, až tam budeš mít všechno tak zrušíš ten starý a od nového elektroměru natáhneš kabel k tomu novému rozvaděči.

Jinak měniči do AC IN můžeš připojit DS klidně tím starým vedením pokud proudově vyhoví .....
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*