Menic v starem dome Tn-c
Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
-
- Reputace: 135
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Re: Menic v starem dome Tn-c
No a limit v Kč je kolik? Proto jsem se zeptal na ty výše faktur za poslední dobu, paní domu může mít supr ceník a celkovou roční cenu za elektřinu okolo 10-12tKč za rok bych dál neřešil když už je FV na vodu.
Pokud 48V 5 panelů plus nějaká ochrana, krabice okolo 10tKč.
Easun 5kWh baterie 48V 700€. https://www.easun-energy.com/products/e ... s-warranty
Měnič nejlevnější co mají za 250€ https://www.easun-energy.com/collection ... -ascending
(slevy naskakují samy plus se přidávají navíc další slevy přes kódy)
nějaká pojistka, krabice jistič, držáky panelů háky atp, solární kabel, atd(?kč)
chránič typu B 1f na Temu za 1500,-
ve srovnání obchodovat s Čínou přes Německo jsem nikdy neobchodoval ale v podstatě jsem si uložil odkaz objednávky (dojde i mailem) vyfotil obrazovku monitoru a vytiskl papír s bankovními iniciálami co po uzavření objednávky na easunu po mně chtěly co nejdříve zaplatit, došel jsem do mý banky protože mi europlatba přes aplikaci nešla a zaplatil jsem navíc 100Kč v té bance za transakci, ofotil jsem transakci co mi bankovní úřednice dala do ruk po zaplacení z mýho účtu a poslal k objednávce jako soubor (odkaz pro nahrání souboru je v mailu) a měnič do 14 dnů byl doma přes ČP. V podstatě obchod výhodnější než s čínou přes českého překupníka tvářícím se důležitě a zpravidla cena tak i vypadá. Bohužel, můj dojem.
Pokud 48V 5 panelů plus nějaká ochrana, krabice okolo 10tKč.
Easun 5kWh baterie 48V 700€. https://www.easun-energy.com/products/e ... s-warranty
Měnič nejlevnější co mají za 250€ https://www.easun-energy.com/collection ... -ascending
(slevy naskakují samy plus se přidávají navíc další slevy přes kódy)
nějaká pojistka, krabice jistič, držáky panelů háky atp, solární kabel, atd(?kč)
chránič typu B 1f na Temu za 1500,-
ve srovnání obchodovat s Čínou přes Německo jsem nikdy neobchodoval ale v podstatě jsem si uložil odkaz objednávky (dojde i mailem) vyfotil obrazovku monitoru a vytiskl papír s bankovními iniciálami co po uzavření objednávky na easunu po mně chtěly co nejdříve zaplatit, došel jsem do mý banky protože mi europlatba přes aplikaci nešla a zaplatil jsem navíc 100Kč v té bance za transakci, ofotil jsem transakci co mi bankovní úřednice dala do ruk po zaplacení z mýho účtu a poslal k objednávce jako soubor (odkaz pro nahrání souboru je v mailu) a měnič do 14 dnů byl doma přes ČP. V podstatě obchod výhodnější než s čínou přes českého překupníka tvářícím se důležitě a zpravidla cena tak i vypadá. Bohužel, můj dojem.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
- Reputace: 135
- Lokalita: pod Brnem
2kWp mám na jihu asi 2,2MWh/rok, pokud jste na severu a na severní stráni, asi bych typoval okolo té roční spotřeby domu. Např. na Vysočině zase víc svítí a my tu máme inverzi.Pavel66 píše: čtv kvě 15, 2025 5:23 pmDik za odkaz, Prosimte potreboval bych poradit. Je tam vic moznosti.Pro mou potrebu vypoctuSoban píše: stř kvě 14, 2025 11:11 pmTa pořád existuje https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/
Baterku takovou aby jsi se spotřebou vydržel minimálně 1 den.
Prvi moznost Vykon FVE pripojen k siti
nebo off- grid neco mezi asi nenajdu
pouzil jsem prvni. Presny barak, vleze 5 panelu x 480 wp = 2400 wp
sklon optimalizovan ,asi ukazuje 35 stupnu neni problem
azimut ,mam JIH tak jsem pochopil zadat - 90
A vysledek rocni vyroba necelych 2 Mw/h
dival jsem se rodicum na mesic stare vyuctovani a maji tam necelych 1,7 Mw/h / 14 850 Kc
Tedkom nevim zda pocitam dobre,nebo jsem spatne pochopil zadani celeho vypoctu ?
To vychazi,kdy by teoreticky dovedli uskladnit a spotrebovat odhadovanou vyrobu ,tak pokryji celou spotrebu??
Myslim ze neco pocitam spatne
Asi bych šel cestou zásuvky vedle zásuvky. A udělal i uzemnění zvlášť od stávajícího domovního (asi PEN) z distribuční sítě pro propoj N +PE out (mezi měničem a chráničem) vodič z měniče aby neměl 115V. Je to tu několikrát popsaný, předem zkusit propojit vláknovou žárovkou 230V, pokud se nerozsvítí, propojit pro nulové napětí N vodiče s uzemněním.
Edit: Okolo odborných prací je to tu potřeba řádně pročíst, je to tu několikrát popisovávaný dokola aby se vědělo jak to nakonec pan elektrikář má celé udělat.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
- Reputace: 1
- Lokalita: Pardubice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 3200
- Kapacita baterie [kWh]: 11,3
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Ohledně ohřevu vody, já používám ohřev od Bel - https://www.bel-shop.eu/regulator-napaj ... 4316ac-ng/ a ten umí jako jeden režim po nahřátí vody přepnout energii z panelů dál, buď do hybrida co má dva vstupní stringy jako mám já, nebo třeba jen do mppt chargeru a dobíjet baterky či přímo dodávat energii invertorům
ISolar-SMG-III-11kW-wifi + Bell MR4316AC NG
-
- Reputace: 4
Prosim da se tady nejak vlozit screenshot. mam na nem vysledek mereni vykonu FVE a jsem z toho jelen 

- TomHC
- Reputace: 418
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Takto, dolu je potom záložka na pridanie prílohy.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 04/2025 = 11 MWh AC
-
Prosim,muze nekdo laikovi polopate vysvetlit co jsem nameril.Ty cisla jsou nejaka velika.
- Lui
- Reputace: 148
- Lokalita: Senec
- Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
- Kapacita baterie [kWh]: malá
máš tam 2400 kwp....
málo kwp
, 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion
+ 60V 198Ah Lifepo4
, 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp
,12V LiFePO4 60Ah
, epsolar 10 ,victron 350w sinus

-
ja vim ze je tam 2400kwp
myslim ze se to tak pocita?Kdyz tam bude 5 panelu x 480 wp
nebo se instalovany vykon pocita jinac?
myslim ze se to tak pocita?Kdyz tam bude 5 panelu x 480 wp
nebo se instalovany vykon pocita jinac?
-
- Reputace: 81
- Lokalita: Posázaví
5x480 je 2,4 kWp.
-
Tedkom jestli to chapu dobre po oprave zadani na 2,4 kwp.
Tak ze priznivych ,idealnich podminek dle dlouhodobych sledovani bych mel z 2,4 kwp na vychodni strane ziskat 2,2 mwh ?
Se mi to zda nejak moc.dival sem se rodicum do mesic stareho vyuctovani a maji spotrebu 1,67 mwh. Tak ze teoreticky,kdy by veskerou elektrinu s pomoci baterie spotrebovali,tak by se mohli hypoteticky odpojit od CEZ ??
- Lui
- Reputace: 148
- Lokalita: Senec
- Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
- Kapacita baterie [kWh]: malá
Nemohly by sa odpojiť a podla mňa nevieš si predstavit ako velku baterku by si potreboval,aby systém fungoval celú zimu....
málo kwp
, 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion
+ 60V 198Ah Lifepo4
, 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
,12V LiFePO4 60Ah
, epsolar 10 ,victron 350w sinus

-
V ČR je cca 1000-1200 hod slunečního svitu ročně. Takže 1 panel 480Wp může vyrobit 480kWh EE ročně. Výroba je v roce silně nerovnoměrná. V tomto období vyrobí panel klidně 3,3kWh denně. V zimě klidně nic...
Takže ano, 2.2MWh z 2.4kWp je potenciální možnost výroby - pokud se odebere a spotřebuje.
Takže ano, 2.2MWh z 2.4kWp je potenciální možnost výroby - pokud se odebere a spotřebuje.
-
Průměrná spotřeba je 5kWh denně. Čistě hypoteticky - pokud by měl FV 10kWp, 30kWh aku, a nějakou KPZ/centrálu, tak by přežil i bez DS. Ale to je bez návratnosti.Lui píše: čtv kvě 15, 2025 10:11 pmNemohly by sa odpojiť a podla mňa nevieš si predstavit ako velku baterku by si potreboval,aby systém fungoval celú zimu....
-
- Reputace: 86
- Lokalita: Juh BBSK
- Výkon panelů [Wp]: 3100
- Kapacita baterie [kWh]: 30
To máš dobrý. Můj solár buď jede velmi dobře, nebo jede méně anebo jede jen trošku. Takže mi utáhne úplně všechno včetně bojleru, olejových radiátorů i čerpadla ve studni a jindy jen svícení, PC, lednici, rychlovarku, elektrický varič, ale pračku už ne ani ten bojler. A občas je takové temno, že i moje velká baterka to po pěti dnech vzdá, ale tu lednici i světla to pořád s PC utáhne.Ferda2 píše: úte kvě 13, 2025 8:50 pmJá jsem nakonec nové rozvody vyřešil tak, že v novém FV rozvaděči jsem přidal přepínač síťí od číňana https://vi.aliexpress.com/item/10050077 ... pt=glo2vnmA mám rozvody oddělené, takže přepínaní spotřebičů mohu kdykoliv udělal přepojením zástrčky vedle.
, takže mám v místnosti jen jednu zásuvku a když "solár" nejede tak holt centrálně přepnu a všechny spotřebiče jedou z Čezu
Centrální přepínač by mě připravil o možnost dotovat spotřebiče s trvalou nízkou spotrebou z FVE, tedy zvyšoval náklady na distribuci. Navíc jsem se vyhnul zásahu do (starého) rozvaděče a tím i všem vopruzům včetně revize, potažmo tlaku distributora na přesun do sloupku na hranici pozemku
3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
-
Prosimte tech.otazka ohledne pripojeni menice k DS. Barak ma rozvody TN-c. Ale v mistnosti (sklep) kde by vse mohlo byt je nepouzivana 3 fazova zasuvka.Kdyz jsem do ni koukl,tak ty draty (med)jsou uz okem videt ze jsou prumerove vetsi nez 2,5.betmen píše: pon kvě 12, 2025 10:28 pmpreco ho chceš pripajat vidlicou?
pripoj ACin cez istic na pouzity prierez (chranis vodic nie menic), to iste by ti malo odchadzat z ACout do AC FVE rozvadzaca (alebo uz domoveho rozvadzaca) a zaroven pouzi prierez na buduce mozne výkonové navysenie. 3x4mm istis 20A = 4.600W, 3x6mm istis 25A = 5.750W, 5x6mm istis 3P25A = 17.250W a mozes v buducnosti rozsirit na 3F meniic ak bude treba.
ked das vacsi prierez, tak sa v buducnosti vyhnes zbytočnej výmene vodičov na in/out strane ak bude poziadavka na navysenie vykonu, alebo faz...
Takovy napad.Bych pouzil jako pripoj menice. V rozvadeci bych upravil zapojeni. Otazka - jde i s stareho rozvadece vytahnout jednu vetev v TN-s ?
Zelenozluty bych napojil primo na zem.mustek
Modry taktez na zem.mustek a pokracoval pres jistico-chranic https://www.mivvyenergy.cz/cs/prislusen ... tomzn.html
a hnedy pouziji jednu volnou fazi.
Tedkom neresim ze to barevne neladi,nasadil bych barevne znaceni.Mozna jsem to zapojeni zmrsil.Proto se radim.
Tak bych do sklepa dostal privod k menici a jeste by zbyl jeden volny drat.
-
- Reputace: 46
- Lokalita: Kladno
- Výkon panelů [Wp]: 11250
- Kapacita baterie [kWh]: 19.2
Nic k teme nemam, ale s dc isticom tomzn som si uzil svoje. Viem, toto je ac, ale aj tak. Mne do baraku uz nie.
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 4xUS5000
-
- Moderátor
- Reputace: 729
- Lokalita: blízko Brna
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 30+15
Hele, první je potřeba si vyjasnit, co vlastně chceš. A kolik do toho hodláš nasypat.
Veškerá práce (i materiál) na úpravě stávajícího rozváděče a stávající kabeláži je naprosto zbytečná, když to budeš muset stejně později předělat.
Proto jsem psal o tom novém velkém rozváděči, ve kterém si postupně napojíš všechny potřebné okruhy. A na závěr pak starý zrušíš a budeš používat jen nový, s novými rozvody.
Ten přívod, co jsi našel, tak použiješ pro přivedení DS k měniči pro zálohu, tedy pro případ přepnutí elektrárny do bypassu, když dojde energie v panelech a baterkách.
Vrtat do takto starého rozvodu nemá vůbec žádný smysl, žádný revizák ti to neschválí, dokud to nepředěláš dle normy. Takže do toho nasypeš stejně tunu peněz a výsledek bude furt všelijaký.
Jestli má ten barák perspektivu, tak prostě začni dělat nové rozvody, paralelně k těm stávajícím. A pak to na závěr, až najdeš odvahu rozsekat i stěny v pokojích, přepojíš vše na nové. On je totiž sakra rozdíl vyvrtat díru přes strop a dotáhnout jeden kabel, zalištovat a ukončit označenou zásuvkou, než to celé vyměnit.
Veškerá práce (i materiál) na úpravě stávajícího rozváděče a stávající kabeláži je naprosto zbytečná, když to budeš muset stejně později předělat.
Proto jsem psal o tom novém velkém rozváděči, ve kterém si postupně napojíš všechny potřebné okruhy. A na závěr pak starý zrušíš a budeš používat jen nový, s novými rozvody.
Ten přívod, co jsi našel, tak použiješ pro přivedení DS k měniči pro zálohu, tedy pro případ přepnutí elektrárny do bypassu, když dojde energie v panelech a baterkách.
Vrtat do takto starého rozvodu nemá vůbec žádný smysl, žádný revizák ti to neschválí, dokud to nepředěláš dle normy. Takže do toho nasypeš stejně tunu peněz a výsledek bude furt všelijaký.
Jestli má ten barák perspektivu, tak prostě začni dělat nové rozvody, paralelně k těm stávajícím. A pak to na závěr, až najdeš odvahu rozsekat i stěny v pokojích, přepojíš vše na nové. On je totiž sakra rozdíl vyvrtat díru přes strop a dotáhnout jeden kabel, zalištovat a ukončit označenou zásuvkou, než to celé vyměnit.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
Porad nechapeme,duvod pozdejsiho predelavani ?
Nyni uz vime jak velky menic ,ten duvod je jasny. Prvni uvaha ,ze stridac bude zapnut do DS k stavajici zasuvce TN-c ktera ma samostatne jisteni a nic z ni ve sklepe neni napojeno. Nejak se zde spolecenstvo vyjadrilo ze ta moznost je pruchozi.Napsal jsem dotaz na tech.podporu menice MUST .Odpoved:Z pohledu menice to problem neni.
Tak ze popisu predstavu:Pokud by byla nepruchozi z duvodu bezpecnosti ,tak to dame k ledu.
Bud prijde stridac zapojit do stvajici zasuvky TN-c nebo pokud to je tech.mozne vytahnout novy privod TN-s z stavajiciho rozvadece .
A na vystupu z stridace bude novy tah ,na kterem bude 5 zasuvek. Nejvetsi spotrebic mrazak. A v prechodnem obdobi topeni 700w
Proto nas mate tva posledni veta: vytahnout kabel a nakonci oznacena zasuvka.
pak jeste dotaz k tvemu napadu,ze nepouzivany vodic pouzit pro privedeni DS k menici pro zalohu kdyz nebude FVE ?
Mozna jsem to pochopil spatne,myslel jsem ,ze se stridac pri spravnem nastaveni .pokud nebude slunce a baterie prazdne prepne (bez pretoku) a zasuvky v novem vedeni budou napajeny z DS na kterou je stridac pripojen.
Nyni uz vime jak velky menic ,ten duvod je jasny. Prvni uvaha ,ze stridac bude zapnut do DS k stavajici zasuvce TN-c ktera ma samostatne jisteni a nic z ni ve sklepe neni napojeno. Nejak se zde spolecenstvo vyjadrilo ze ta moznost je pruchozi.Napsal jsem dotaz na tech.podporu menice MUST .Odpoved:Z pohledu menice to problem neni.
Tak ze popisu predstavu:Pokud by byla nepruchozi z duvodu bezpecnosti ,tak to dame k ledu.
Bud prijde stridac zapojit do stvajici zasuvky TN-c nebo pokud to je tech.mozne vytahnout novy privod TN-s z stavajiciho rozvadece .
A na vystupu z stridace bude novy tah ,na kterem bude 5 zasuvek. Nejvetsi spotrebic mrazak. A v prechodnem obdobi topeni 700w
Proto nas mate tva posledni veta: vytahnout kabel a nakonci oznacena zasuvka.
pak jeste dotaz k tvemu napadu,ze nepouzivany vodic pouzit pro privedeni DS k menici pro zalohu kdyz nebude FVE ?
Mozna jsem to pochopil spatne,myslel jsem ,ze se stridac pri spravnem nastaveni .pokud nebude slunce a baterie prazdne prepne (bez pretoku) a zasuvky v novem vedeni budou napajeny z DS na kterou je stridac pripojen.
-
- Reputace: 267
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Pavel66 píše: pát kvě 16, 2025 12:02 pmModry taktez na zem.mustek a pokracoval pres jistico-chranic https://www.mivvyenergy.cz/cs/prislusen ... tomzn.html
a hnedy pouziji jednu volnou fazi.
Toto nebrat!!!!!
1.) Chránič je dle obrázky typu AC - tyto už nebrat mini málně A nejlépe B.
2.) Jistič je C16A C je pro motory a tam kde jsou velké špičky pro zásuvky se dnes používá většinou B16A.
Takže minimálně brát chránič A https://www.emas.cz/lmf-16b-1n-030a-pro ... ic-s-nadpr
Jinak chránič s jističem kdy bude chránič typu B jsem ještě neviděl.....
Ono nejsou vidět ani ty samostatné B chrániče....
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 

-
- Reputace: 267
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Ono se to myslí tak že vedle měniče dáš VELKÝ rozvaděč kam přivedeš výstup z měniče (AC OUT) a z toho rozvaděče pak nataháš nové vedení do místností, nejdříve třeba ty tři zásuvky a budeš přidávat, až tam budeš mít všechno tak zrušíš ten starý a od nového elektroměru natáhneš kabel k tomu novému rozvaděči.
Jinak měniči do AC IN můžeš připojit DS klidně tím starým vedením pokud proudově vyhoví .....
Jinak měniči do AC IN můžeš připojit DS klidně tím starým vedením pokud proudově vyhoví .....
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh