Menic v starem dome Tn-c

Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
Pavel66
Reputace: 3

Menic v starem dome Tn-c

Nový příspěvek od Pavel66 »

Predem zdravi moudre radce. Prosil bych o vyjadreni k tech.proveditelnosti .
Jedna se o dum rodicu. Staly odber lednice + mrazak. Dal 2 x mensi TV + radio skoro 10 hod.den. Mamka v tomto obdobi topi pouze v kuchyni el.ohrivacem 800W.
V planu jedine prichazi ostrovni vyuziti,pocita se s bateriemi.
Tedkom hlavni dotaz: trochu jsem se dival na kombinovane stridace a pochopil jsem pokud FVE nevyrabi,baterie vybrane ,tak se samo prepne na DS .
1,otazka: muze byt pripojen stridac na TN-c rozvod ?
Z duvodu stare instalace by dane spotrebice byly pripojeny na novy samostatny vyvod z stridace.

Jelikoz nevim ,jak dopadne odpoved,tak dotaz k velikosti FVE ,stridace a bateri ma cas.
dusanmsk
Reputace: 45
Lokalita: Kladno
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11250
Kapacita baterie [kWh]: 19.2
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Menic v starem dome Tn-c

Nový příspěvek od dusanmsk »

1 - asi ako ktory. Poviem za seba ze studer xtm4000 ano.
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 4xUS5000
Soban
Reputace: 263
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Soban »

Většině kombi beden síť TN-C nevadí stejně se většinou PE a N na bedně propojí.....

Prostě záleží na měniči.
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
Pavel66

dusanmsk píše: ned kvě 11, 2025 9:17 pm
1 - asi ako ktory. Poviem za seba ze studer xtm4000 ano.
tak ten stridac me potesil,hlavne cenou. Kdyz se vycenim otci ,tak se vyvrati :lol:
tudy cesta urcite nepujde
ChlapeczDediny
Reputace: 85
Lokalita: Juh BBSK
Výkon panelů [Wp]: 3100
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od ChlapeczDediny »

Ja jsem v podobné situaci natáhl od měniče s vlastním uzemněním nové třívodičové vedení s vlastními zásuvkami.
3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
betmen
Reputace: 92
Lokalita: nedaleko od Trencina
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 2080 + 4800
Kapacita baterie [kWh]: 9,6

Nový příspěvek od betmen »

vacsina cinskych kombi bedni funguje v TNC normalne, len je tam velke riziko, ze ti v pripade poruchy prebehne 400+VDC do zasuviek, svetiel, spotrebicov.
mal by si tam mat zaradeny minimalne chranic triedy A, co sa ale v TNC rozvodoch neda.

znackove menice obsahuju vacsinou vsetky potrebne ochrany v sebe, ale niekto iny kto ich vlastni ti musi prezradit ako to je s ich prevadzkou v TNC...

kazdopadne bude lepšie k danym spotrebicom priviest novy rozvod s prislusnymi ochrannymi prvkami.

edit: myslim, ze victron je mozne pouzit, kedze je galvanicky oddeleny trafom, ale na jeho spravanie v TNC sa musi vyjadriť daky majitel, ktory ho tak ma zapojeny.
stacionárny dom :
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 60Ah LiFePo + 75Ah olovo
Diablo1st
Reputace: 168
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Nový příspěvek od Diablo1st »

áno, Victron je možné použiť v TN-C sieti. Už nejaký ten piatok takto fungujem. :)
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
Pavel66

Tak jedna vec je vysvetlena ,odpovedi me potesily.
Dekuji
Pavel66

ChlapeczDediny píše: ned kvě 11, 2025 10:31 pm
Ja jsem v podobné situaci natáhl od měniče s vlastním uzemněním nové třívodičové vedení s vlastními zásuvkami.
Tak z novym vedenim od menice je pocitano.Prosimte jeste jeden laicky dotaz.Uvadis :Od menice z vlastnim uzemenim? To jsi jako zabijel zvlast zemnici tyc,nebo propojil s stavajicim zemenim Tn-c ?

Nejsem elektrikar,ale pred 3 roki z pomoci mistni komunity zprovoznil u sebe ohrev TUV k obrovske spokojenosti.
Pavel66

Soban píše: ned kvě 11, 2025 9:20 pm
Většině kombi beden síť TN-C nevadí stejně se většinou PE a N na bedně propojí.....

Prostě záleží na měniči.
Prosimte takovy laicky dotaz.Uz jsi byl i mezi radci z podzimu 22 . Kdy jsem jako laik z vasi pomoci zprovoznil u sebe ohrev TUV k obrovske spokojenosti.
Tedkom otazka: koukal jsem na ten menic ktery mas uvedeny.Pochopil jsem to spravne.
1, kdyz panely ani baterie uz nic nedodava ,tak se pri nastaveni menice na bypass ,prepne na DS a nebude zaznamenan zaden pretok ?

2, v pripade plnych baterii a vyroby z panelu ,kdyz nebude odber ,tak nic nepujde do DS a energije zustane nevyuzita na strese ?
dik za trpelivost
Mogul
Reputace: 15
Lokalita: Litoměřice
Výkon panelů [Wp]: 11kWp
Kapacita baterie [kWh]: 48kWh

Nový příspěvek od Mogul »

Sice se neptáš přímo mě, ale asi dokáži taktéž odpovědět.

Pokud je vybitá baterie a panely nic nedávají (slunce za mraky), pak se měnič může při větší spotřebě přepnout/připnout na DS. Záleží na použitém měniči a jeho nastavení. V momentě kdy slunce vyleze z poza mraku, panely začnou dávat a může dojít k přetoku. Opět záleží na použitém měniči. U Axpertů a jejich klonů v případě přifázování DS k přetokům obecně dochází.

Pokud máš plné baterie a pěkně svítí a to vše při minimálním odběru AC, tak k přetokům nedojde, protože máš všeho dostatek a připojení k DS není potřeba. Tím pádem do DS nic nemůže odejít, když není připojené. Měnič dodá jen tolik, kolik potřebuje síť. Zbytek zůstává na střeše. ( pokud není DS připojené trvale a slouží pouze jako backup)
Pokud máš ale velký AC odběr ( třeba bojler...) a ten náhle vypne, pak se to co je na panelech navíc, přeleje do baterie. Pokud nemáš správně nastavené BMS, pak může dojít k odpojení BMS, načež se připojí DS a v takovém případě již k přetoku dojde, protože nebude připojená baterie do které by ten přebytek mohl odtéct. Za předpokladu, že měnič vydrží vypnutí baterie. Ne každý měnič dokáže jet bez baterie. Třeba takové REVO bez baterie nejede.

Je tedy třeba nastavit správně nejen měnič, ale i BMS. Nebo mít jako zálohu olověné baterie, které slouží jako "záchrana" před vypnutím BMS.
Naposledy upravil(a) Mogul dne pon kvě 12, 2025 12:38 pm, celkem upraveno 1 x.
Soban
Reputace: 263
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Soban »

ANO!

Měniče co neumí přisávat z DS přetoky nikdy neudělají (jenom při poruše bypass relé či vadného FW).

Teoreticky může přetok vzniknout při režimu SUB pokud ho měnič má, při SOL či SBU přetok nehrozí. (u Mustu)
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*