Pravidla pro zakládání nových příspěvků na fóru - diskuse

Novinky na MyPower.CZ, podpora, návrhy, nápady, náměty, stížnosti ...
rva
Reputace: 707
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Pravidla pro zakládání nových příspěvků na fóru - diskuse

Nový příspěvek od rva »

Díky vyhledávačům se sem dostanou ti, kteří mají o fotovoltaiku zájem a pak už dle jejich chuti záleží, kolik informací využijí. Někdo potřebuje jednorázovou radu, ale pro koho se to stane koníčkem, tak nemusí znovu procházet slepé uličky, ale tady se může inspirovat a časem třeba i přespět něčím, co pomůže jinému.
Reputace: 259
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Soban »

Přesně já zažil začátky internetu, kdy se člověk připojoval přes vytáčené linky a www bylo v plenkách......
A na mé 386SX40 jaký to byl hukot když si modem pískal.......
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
Antrac1t
Reputace: 77
Lokalita: Znojemsko
Výkon panelů [Wp]: 5500
Kapacita baterie [kWh]: 11

Nový příspěvek od Antrac1t »

muzes forum pekne strukturovat, nechat boty crawlovat obsah, ale k cemu ti to je, kdyz vetsina uzivatelu internetu neumi vyhledavat a vetsina z te vetsiny jeste neumi ani definovat presne to co je zajima ("potrebuji neco, co mi nejak pomuze") :/
string1 - 5.5kwp 3S4P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS, Lifepo4 310AH 48V + Seplos BMS
TomHC
Reputace: 395
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

"potrebuji neco, co mi nejak pomuze"
Po východňarsky "tak zrob aby dobre bulo" alebo indicky "do the needful" :)
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 04/2025 = 10 MWh AC
Ivo12s
Reputace: 45
Lokalita: Kolínsko
Výkon panelů [Wp]: 4880
Kapacita baterie [kWh]: 35

Nový příspěvek od Ivo12s »

glottis píše: ned dub 13, 2025 1:06 pm
Internet bez vyhledávačů a tím pádem botů (robotů) indexujici obsah si podle mě na vlastní kůži nezažil jako přímý uživatel. Tak nevykladej jaké to bylo krasne :D
No já si dovolím tvrdit, že jsem to zažil. A pracoval pro firmu, která první přišla s Fulltextovým vyhledávačem AltaVista. Byl jsem jeden z prvních uživatelů, protože jsme to testovali interně. AltaVistu dnes už nikdo nezná, ale pro mě to byla bomba. A seznam.cz byl tehdy opravdu jako zlaté stránky.
Naposledy upravil(a) Ivo12s dne ned dub 13, 2025 4:46 pm, celkem upraveno 2 x.
100% OSTROV SČ KRAJ = 16 panelů Canadian Solar CS3K-305; 2 větve 2S4P; 2x Regulátor Victron BlueSolar Charger MPPT 150/60; Měnič 1F Smart Phoenix Inverter 48V 5000VA 230V; Monitoring Victron BMV700 + Raspberry Pi 4B; Energy Meter ET112 a spousta kabelů.
Baterie LiFePo4 =2P x 48V/120Ah +16S x 120Ah + 1P/311Ah= cca 35,2 kWh, skládaná z článků Winston WB-LYP60AHA a EVE LF304 ✔ Zlepšení pozice u vyhledávačů; Aktuální stav FVE instalace.
Ivo12s
Reputace: 45
Lokalita: Kolínsko
Výkon panelů [Wp]: 4880
Kapacita baterie [kWh]: 35

Nový příspěvek od Ivo12s »

Antrac1t píše: ned dub 13, 2025 1:22 pm
muzes forum pekne strukturovat, nechat boty crawlovat obsah, ale k cemu ti to je, kdyz vetsina uzivatelu internetu neumi vyhledavat a vetsina z te vetsiny jeste neumi ani definovat presne to co je zajima ("potrebuji neco, co mi nejak pomuze") :/
A dnes přesně na takto formulovanou otázku správně odpoví umělá inteligence. Průměr uživatelů bude hloupnout, protože se spokojí s výsledkem a nebude ho zajímat jak k tomu došel. Ale je to tak.
100% OSTROV SČ KRAJ = 16 panelů Canadian Solar CS3K-305; 2 větve 2S4P; 2x Regulátor Victron BlueSolar Charger MPPT 150/60; Měnič 1F Smart Phoenix Inverter 48V 5000VA 230V; Monitoring Victron BMV700 + Raspberry Pi 4B; Energy Meter ET112 a spousta kabelů.
Baterie LiFePo4 =2P x 48V/120Ah +16S x 120Ah + 1P/311Ah= cca 35,2 kWh, skládaná z článků Winston WB-LYP60AHA a EVE LF304 ✔ Zlepšení pozice u vyhledávačů; Aktuální stav FVE instalace.
TomHC

Průměr uživatelů bude hloupnout
https://www.csfd.cz/film/185578-absurdistan/prehled/
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 04/2025 = 10 MWh AC
eman
Reputace: 217
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

AI přišla v pravý čas, protože lidi postupně zdegenerovali na agresivní, závistivý hnidy. Dnes se člověk na FB, Redditu na něco zeptá a 9 z 10 reakcí jsou urážky, zesměšňování, označování za debila co hrabe do něčeho, čemu nerozumí. AI položíte otázku a nestačíte se divit, jak přesné ty odpovědi jsou. Já jí tedy používám hlavně ke generování kódu do HA, ale zeptat se na totéž ve skupině FB, tak vám to jenom zkazí náladu.
Tohle forum je zatím naprostá vyjímka v té močce co teď plave všude na netu.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
TomHC

Eman, sú ľudia ktorí strávili veľa času učením, skúšaním a ladením, prešlapali veľa slepých uličiek. A potom príde niekto kto nevie pozdraviť, poprosiť, popísať zrozumiteľne a CHCE odpoveď, na mieru a HNEĎ. Bez pohľadu do dokumentácie, bez hľadania a skúšania. Nech sa nečuduje, že sa z neho nikto neposerie.
eman

Nový příspěvek od eman »

Tome, jenže to je jen druhá skupina těch, co jsou agresivní. J8 třeba pokládám otázky jen, když už jsem v koncích a hledáním řešení jsem zabil moře času. A stejně jsem ten debil....
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
glottis
Reputace: 301
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

ja nechapu ze tam chodis a jeste se na neco ptas. V kazdem tretim prispevku si tu na to stezujes a porad a porad tam lezes :) nechod tam, necti to, ulevi se ti. To se radsi porad fakt s gpt. takovy model o1 tim pomuze vic nez ty lidi na facebooku.
eman

Nový příspěvek od eman »

Teď už to dělám, ale někdy stejně člověk neodolá a říká si, že v odborné skupině by mu mohli pomoct... :( Asi setrvačnost..
gupa
Reputace: 128
Lokalita: pod Brnem

Nový příspěvek od gupa »

glottis píše: ned dub 13, 2025 1:06 pm
Internet bez vyhledávačů a tím pádem botů (robotů) indexujici obsah si podle mě na vlastní kůži nezažil jako přímý uživatel. Tak nevykladej jaké to bylo krasne :D
Budeš se divit ale zažil. V 1988 jsem hrál i na sálovém počítači v Brně na čáře piškvorky. Samozřejmě vyhrál počítač. Propojení bylo prý mezi Gottwaldovem a Prahou. Takže jakýsi propojnet už to také mělo.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
lzahradil
Site Admin
Reputace: 327
Lokalita: blízko Plzně
Výkon panelů [Wp]: 5840
Kapacita baterie [kWh]: 28

Nový příspěvek od lzahradil »

AI se pomalu, ale jistě stává běžným společníkem dnešní doby. Možná vás to překvapí, ale i tady na fóru probíhá testování AI asistenta, který nikdy nespí a je schopný pomáhat i například s konfigurací Home Assistanta nebo reagovat na dotazy v nových tématech.

Zatím běží ve skrytém testovacím režimu, takže ho běžní uživatelé nikde nevidí, ale funkčně pracuje a odpovídá.
Reaguje nejen technicky přesně, ale i slušně a bez zbytečných emocí – což je v dnešních diskuzích i zde ale i na zmiňovaném FB vzácnost.

Ještě jsem nezkoušel, jak by si poradil s nějakým rozsáhlým tématem nebo větší diskuzí.

Co je ale otázkou? Reakce vyhledávačů jako Google – jestli budou schopny rozlišit, že se jedná o uměle generovaný obsah, a jak se k tomu případně postaví z pohledu indexace nebo hodnocení stránek.

API služby GPT nejsou zdarma – každý dotaz s odpověďí má svoji cenu. O to víc by dávalo smysl, aby odpovědi AI nebyly dostupné jen tomu, kdo se zeptá, ale aby se rovnou zveřejnily i na fóru, kde mohou být užitečné širší komunitě.
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Valdano?
lzahradil
Site Admin
Reputace: 327
Lokalita: blízko Plzně
Výkon panelů [Wp]: 5840
Kapacita baterie [kWh]: 28

Nový příspěvek od lzahradil »

Pokud vím, tak uživatel Valdano je skutečný člověk. To, že si někdo dá s odpovědí práci, přece automaticky neznamená, že jde o výstup AI.

Já jsem ve svém příspěvku psal: „Zatím běží ve skrytém testovacím režimu, takže ho běžní uživatelé nikde nevidí, ale funkčně pracuje a odpovídá.“
Tím je myšlen skutečně testovací provoz v rámci oddělené části fóra, ne to, že by už nějak „veřejně“ odpovídala na příspěvky ostatních uživatelů.
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Díky za odpověď, až bude mít umělá inteligence vrtochy jako lidi, nepůjde rozeznat. Valdano promine, je to zkušený diskutér a opravdu má hodně uhlazené příspěvky které mne často překvapí.
gupa

Nový příspěvek od gupa »

eman píše: ned dub 13, 2025 6:16 pm
AI přišla v pravý čas, protože lidi postupně zdegenerovali na agresivní, závistivý hnidy. Dnes se člověk na FB, Redditu na něco zeptá a 9 z 10 reakcí jsou urážky, zesměšňování, označování za debila co hrabe do něčeho, čemu nerozumí. AI položíte otázku a nestačíte se divit, jak přesné ty odpovědi jsou.
Možná je to obráceně, AI imituje odpovědi které druhého naštvou. AI bude řídit myšlení lidstva během krátké doby zákonitě, protože se stále zvyšuje výpočetní výkon počítačů a snižují náklady na takový provoz. Investice do toho jak řídit mentálně lidstvo jsou astronomické. Bohužel umělé inteligence vedou dnes i války. Nějakou dobu. A jak vidno i strategii politických rozhodnutí aby člověk mohl vyhrát volby a hrát vysokou hru mezistátní politikou a obchodem. Věřím tomu že Trump a Putin a jiní důležití lidé už jednají jen podle algoritmů umělé inteligence. Trump veřejně podporuje investice do této sféry maximálním tlakem. Proto si to myslím, že jeho chronologický postup a politický úspěch je na výpočtech slovních spojení velmi závislý.
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Ivo12s píše: ned dub 13, 2025 4:44 pm
A dnes přesně na takto formulovanou otázku správně odpoví umělá inteligence. Průměr uživatelů bude hloupnout, protože se spokojí s výsledkem a nebude ho zajímat jak k tomu došel. Ale je to tak.
A to je dobře nebo špatně? Jde o pomůcky a funkční součásti a sestrojené celky tzv. stroje. 95% uživatelů počítačů neví, jak pracují. 95% uživatelů automobilů, neví jak přesně pracují. Zájemce o FVE elektrárny až dozraje doba, z 95% nebude nezajímat jak pracují měniče, oni něco očekávají a jen se přizpůsobují funkcím jaké měniče nyní mají. Jen očekávají činnost, proto nastavují a řídí hotové výrobky které mají různé parametry a páčky a tlačítka.

Když se to hodí do průměru 95% lidí nechce ani znát jak co dopodrobna pracuje. Oni vydělávají peníze a provádí určitou jednostrannou činnost, která široké znalosti nevyžadují.

Je to jako se světlem a jeho odrazem. Úhel dopadu se totiž nerovná úhlu odrazu. To si myslí ale 95- no možná 99% lidí. Odraz jde totiž v nekonečno možných směrech. To je realita.
JirkaE
Reputace: 114
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Nový příspěvek od JirkaE »

eman píše: ned dub 13, 2025 6:16 pm
AI přišla v pravý čas, protože lidi postupně zdegenerovali na agresivní, závistivý hnidy. Dnes se člověk na FB, Redditu na něco zeptá a 9 z 10 reakcí jsou urážky, zesměšňování, označování za debila co hrabe do něčeho, čemu nerozumí. AI položíte otázku a nestačíte se divit, jak přesné ty odpovědi jsou. Já jí tedy používám hlavně ke generování kódu do HA, ale zeptat se na totéž ve skupině FB, tak vám to jenom zkazí náladu.
Tohle forum je zatím naprostá vyjímka v té močce co teď plave všude na netu.
Jak v čem. Částečně s Tebou souhlasím ale je zde i ta odvrácená strana mince a možná i důvod.
Dříve shánět dřevo - znamenalo jít za chlapama lesákama do hospody na pivo.

Tam si s nima pár ,,kusů" dát a druhý den si měl nejen bolavou hlavu, ale i dřevo na zahradě...
Večer si s nima poklábosil sice 10% času o dřevě, ale ten zbytek 90% byla taková obyčejná komunikace.

Dnes žije 1/2 lidí v tichém světě se zvukem ťukání do klávesnice, místo povídání si píšou sms a zprávy na whatsapp...

Lidi spolu pomalu přestali mluvit, pak se začali používat zkratky a ve finále i slova, která text dělají lidštější...
Dnes je za těžko někomu nejen mluvit, ale i psát.
Bez pozdravu, bez prosím nebo děkuji.
Dvě věty, za které by si dotyčného nejraěji nakopal někam...

Já si tu práci dám, abych napsal, že umělá inteligence sice možná občas pomůže, ale jinak je to další hřebíček do rakve v komunikaci a času na to - lidí.
Moje segra například si zcela běžně na služební cestě v autě krátí čas tak - že si s ní (AI) povídá....
Hrozný...
Já si zpívám (sám) český písničky... Taky hrozný :lol: nikomu to nepřeju - ale český a lidský
Bojler 1 už zas z FV všechny v řadě
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3