Jaké jsou piny u CANbusu u PV1800PRO5,2kW?
-
- Reputace: 129
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Re: Jaké jsou piny u CANbusu u PV1800PRO5,2kW?
Díky za informace, podívám se co je osazený na desce měniče.
Nevím ale, jaký čip s osmi nožičkama by to měl být? Pro lepší orientaci abych věděl co koupit nebo hledat doma na deskách pro vystřižení z toho co mám.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
- Reputace: 180
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
No - při vší úctě k Saleae, tohle se jim moc nepovedlo.TomHC píše: sob dub 12, 2025 8:27 amMex, dá sa aj bez transceivera - https://support.saleae.com/protocol-ana ... /using-can . A ide to aj na čínskom klone.
Diferenciální sběrnice obecně jsou diferenciální (hezky česky "rozdílové"), protože se u nich nahraje na absolutní velikost napětí na nějakém drátě, ale jen na rozdíl mezi napětími mezi dvěma vodiči. Takže to obecně nelze vyhodnotit triviálním digitálním vstupem s pevnými rozhodovacími úrovněmi, ale to vyhodnocení musí probíhat analogově, pomocí komparátoru.
Může se stát, že někdy za nějakých podmínek to i digitální vstup vyhodnotí dobře. Ale nikdy se na to nedá spolehnout. Může to být dobře, může to být s chybami, může to být i úplně blbě. A přesto daná sběrnice bude naprosto spolehlivě celou dobu fungovat a bezchybně přenášet data.
Takže na nějaký rychlý test "že se tam něco hýbe" to může být někdy použitelné (ale ani to ne obecně a vždy).
Ovšem na nějaký hlubší průzkum a dekódování je to velmi špatná cesta.
A to už nezmiňuju, že pokoušet se o dekódování provozu na CANbusu bez jeho dobré znalosti je asi hodně ambiciózní úkol.
Já bych skoro řekl, že předem zabitý. Ale nechci být škarohlíd a brát někomu nadšení.
-
CANbus transceivery jsou u běžných zařízení často (asi většinou) ve formě 8-mi nohového integráče. Dělají se i ve větších pouzdrech (14 - 20 pin), ale většinou se osazují ty 8 pin.gupa píše: sob dub 12, 2025 1:39 pmNevím ale, jaký čip s osmi nožičkama by to měl být? Pro lepší orientaci abych věděl co koupit nebo hledat doma na deskách pro vystřižení z toho co mám.
Kupodivu jsou i mezi různými výrobci navzájem kompatibilní nebo skoro kompatibilní. Pokud se liší, tak jen jediným pinem (vývod 8), který má různý význam.
Asi nejvíc jsem viděl TJA1050 od NXP, občas se vidí MCP2551 od Microchipu, ale je i spousta dalších.
Tyhle zmíněné jsou určené pro napájení 5V. Ale dělají se i verze pro 3.3V.
To všechno se týká základní verze CANbusu, s max, rychlostí 1 Mbit/s.
Existují už i 2 rychlejší varianty CAN FD (do 8 Mbit/s) a CAN XL (do 10 Mbit/s).
S těmi se ale na levných produktech člověk nesetká.
Což je dobře, protože v těch vyšších verzích je podle mě dost bordel, existují různé "vylepšovače signálu" (SIC) atd.
Je to drahé a pro tato použití zcela zbytečné, protože i základní verze CANu je proklatě rychlá. I když umí maximálně 1 Mbit/s, tak to výrobci většinou ani nepoužívají a jedou třeba na čtvrtinové rychlosti 250 kbit/s nebo i 125 kbit/s.
- TomHC
- Reputace: 395
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
8-pin je ešte SN65HVD230, ten je zrovna 3.3V.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 04/2025 = 10 MWh AC
-
Nemám měnič po ruce, uvidím ho zase zanedlouho, ale dá se předpokládat, že 65Ω co ukazuje multimetr jsou odpory případného receiveru? Potom by stačilo krokodýlky napojit TX RX na nožičky co IC v měniči má a uvidím komunikaci.
Nebo je to blbost a měnič receiver nemá?
Pokud ano, vysvětlovalo by to jakoby odpájenou další zásuvku RJ45 co deska zřejmě měla nebo měla mít.
Nebo je to blbost a měnič receiver nemá?
Pokud ano, vysvětlovalo by to jakoby odpájenou další zásuvku RJ45 co deska zřejmě měla nebo měla mít.
-
- Reputace: 278
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Ohmů nebo kiloohmů?
-
Multimetr říká kiloohmů, měřeno ve vypnutém stavu měniče, v datasheetu transeiveru jsou součástí vnitřních obvodů IC, dva odpory v sérii na vstupu H a L nožiček. Odhaduji že chybí jeden 120ohm odpor který by měl být v zásuvce kterou deska jako pady má, dokonce vypadá podle kapek cínu že tam zásuvka i byla.
Nevím zatím co stím, uvidí se, realizace probíhá, zatím se FVE skládá jako pexeso, někdy je to OK, někdy je změna kvůli okolnostem.
Nevím zatím co stím, uvidí se, realizace probíhá, zatím se FVE skládá jako pexeso, někdy je to OK, někdy je změna kvůli okolnostem.
-
- Reputace: 259
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Co nechápeš že ukončovací odpory se dávají na konec a začátek sběrnice a ty 120 Ω jsou pro RS485 pro canbus netuším.
A pro krátké vzdálenosti to může fungovat i bez zakončovacích odporů.
Takže nějaké měření ti může být ukradené.
Jinak cín bude i na nepoužitých ploškách - běž se kouknout jak se pájí součástky, dnes už se ručně dělá strašně málo.......
Tak pro canbus má být taky 120 Ω
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... eitung.svg
A pro krátké vzdálenosti to může fungovat i bez zakončovacích odporů.
Takže nějaké měření ti může být ukradené.
Jinak cín bude i na nepoužitých ploškách - běž se kouknout jak se pájí součástky, dnes už se ručně dělá strašně málo.......
Tak pro canbus má být taky 120 Ω
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... eitung.svg
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 

-
- Reputace: 278
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
Ale když tam bude mít ukončovací odpory 120 Ω, tak tam nemůže naměřit 65 kΩ, takhle to prostě nefunguje. Nejspíš je někde wackel, jak my Češi říkáme.
-
Podle mě tam žádné zakončovací rezistory nejsou, a bůhví co měřil protože na ty dráty budou připojené nějaké budiče a nějaké přijímače které mají určitě nějaké spojení se zemí a napájením atd......
Pokud chce vědět která nožička je canbus musi se kouknout kam z konektoru vede na jaký obvod a zda je ten obvod budič sběrnice can bus a kouknout se na jeho datasheet.
Pokud chce vědět která nožička je canbus musi se kouknout kam z konektoru vede na jaký obvod a zda je ten obvod budič sběrnice can bus a kouknout se na jeho datasheet.
3,6kWp

-
Píšu o nožičkách jednoho z transeiveru co tu byly sepsány. Resp.
Napojil jsem měření na piny dle original místo originálního kabelu podle zakončení s názvem inverter. Na obrázku. Piny jsou i na popisku jaké jsou. Měl by to být CAN. Pin H a pin L mezi něma je hodnota dle multimetru. Ostatní piny na straně připojení inverter, jsou vystříhaný na originálním kabelu. Jsou tedy jen dva dráty pro propojení baterie-měnič. Dodnes bohužel komunikace nefunguje.
Chápu to tak podle analyzéru, že ani jeden pin zásuvky RJ45 měniče, není ground.
Napojil jsem měření na piny dle original místo originálního kabelu podle zakončení s názvem inverter. Na obrázku. Piny jsou i na popisku jaké jsou. Měl by to být CAN. Pin H a pin L mezi něma je hodnota dle multimetru. Ostatní piny na straně připojení inverter, jsou vystříhaný na originálním kabelu. Jsou tedy jen dva dráty pro propojení baterie-měnič. Dodnes bohužel komunikace nefunguje.
Chápu to tak podle analyzéru, že ani jeden pin zásuvky RJ45 měniče, není ground.
-
Trochu nestíhám, tak se mi nechce číst celé vlákno čeho chceš dosáhnout.
Pokud jde jen o přítomnost/nepřítomnost rozhraní CANbus, případně na kterých pinech je, tak proto jsem psal, že to prostě musí končit na nějakém CANbus driveru.
Takže není nic jednoduššího než se podívat, jestli prostřední pár konektoru RJ45 vede na něco, co by mohlo být budičem nebo ne.
Jako každá diferenciální sběrnice tak i CANbus musí být zakončený. Je na to citlivější než třeba RS485, protože RS485 funguje blíž principu push-pull, kdežto CANbus blíž principu open-collector/drain.
Protože se dá předpokládat, že měnič bude na jenom konci sběrnice, tak bych čekal, že tam bude mít minimálně plošky pro zakončovák, i když ten možná nebude osazený (pokud se v této verzi měniče s CANbusem nepočítá).
Pokud dáš lepší fotku, kde bude vidět označení obvodů a případně i spoje na desce (i když jen z jedné strany), tak můžeme hloubat dál.
Že jsi někde naměřil odpor 65k podle mě nic neznamená. To měříš nějaké svody ve vypnutém obvodu. I když by to znamenalo, že ty dráty někam přece jen vedou, takže trochu nadějné to je.
Pokud jde jen o přítomnost/nepřítomnost rozhraní CANbus, případně na kterých pinech je, tak proto jsem psal, že to prostě musí končit na nějakém CANbus driveru.
Takže není nic jednoduššího než se podívat, jestli prostřední pár konektoru RJ45 vede na něco, co by mohlo být budičem nebo ne.
Jako každá diferenciální sběrnice tak i CANbus musí být zakončený. Je na to citlivější než třeba RS485, protože RS485 funguje blíž principu push-pull, kdežto CANbus blíž principu open-collector/drain.
Protože se dá předpokládat, že měnič bude na jenom konci sběrnice, tak bych čekal, že tam bude mít minimálně plošky pro zakončovák, i když ten možná nebude osazený (pokud se v této verzi měniče s CANbusem nepočítá).
Pokud dáš lepší fotku, kde bude vidět označení obvodů a případně i spoje na desce (i když jen z jedné strany), tak můžeme hloubat dál.
Že jsi někde naměřil odpor 65k podle mě nic neznamená. To měříš nějaké svody ve vypnutém obvodu. I když by to znamenalo, že ty dráty někam přece jen vedou, takže trochu nadějné to je.
-
Našel jsem shodné informace, Bohužel názvy IC nevidno také.
K měniči se dostanu výhledově, dnes byl spouštěcí den a funguje, první fáze instalace hotova.
Obrázek shodné komunikační karty u někoho jiného z osobního webu, prý z toho konektoru lze tahat rs485. Převedl cosi do HA. Nevím přesně co ten příspěvek sděluje, ale pro někoho to může znamenat, má-li tuto sérii měniče, dobrý zdroj informací.
https://aquarat.co.za/teardowns/reverse ... -protocol/
stránka v zipu kdyby nefungovala originální:(spustit přes prohlížeč index.html)
K měniči se dostanu výhledově, dnes byl spouštěcí den a funguje, první fáze instalace hotova.
Obrázek shodné komunikační karty u někoho jiného z osobního webu, prý z toho konektoru lze tahat rs485. Převedl cosi do HA. Nevím přesně co ten příspěvek sděluje, ale pro někoho to může znamenat, má-li tuto sérii měniče, dobrý zdroj informací.
https://aquarat.co.za/teardowns/reverse ... -protocol/
stránka v zipu kdyby nefungovala originální:(spustit přes prohlížeč index.html)
-
Aby komunikace fungovala musí být propojené správné dráty to lze skontrolovat velmi jednoduše kouknu se kam ten drát z toho konektoru jde na jaký obvod a zjistím si o něm informaci!
A psal jsem ti i soukromě a ptal se zda máš na baterce vybrán správný protokol komunikace kterému rozumí měnič, dle návodu k baterce umí víc protokolů a samozřejmě jak na měniči tak na baterce musí být vybrán stejný.
Na tom vyfoceném kabelu na straně měniče jsou použity jaké piny? A jaké na straně baterky?
A že by na tom konektoru nebyla zem nevěřím zem by měla být na pinu 3 dle CZ návodu i EN návodu.
EDIT:
Tak jsem proskoumával i jiné návody a u některých měničů je v návodu uvedený canbus na pinech 4 a 5 a u některých 5 a 6 - co máš uvedené v originál návodu který byl v bedně s měničem? Které piny jsou použity na tom originál kabelu?
A psal jsem ti i soukromě a ptal se zda máš na baterce vybrán správný protokol komunikace kterému rozumí měnič, dle návodu k baterce umí víc protokolů a samozřejmě jak na měniči tak na baterce musí být vybrán stejný.
Na tom vyfoceném kabelu na straně měniče jsou použity jaké piny? A jaké na straně baterky?
A že by na tom konektoru nebyla zem nevěřím zem by měla být na pinu 3 dle CZ návodu i EN návodu.
EDIT:
Tak jsem proskoumával i jiné návody a u některých měničů je v návodu uvedený canbus na pinech 4 a 5 a u některých 5 a 6 - co máš uvedené v originál návodu který byl v bedně s měničem? Které piny jsou použity na tom originál kabelu?
3,6kWp

-
Tak jaký protokol mám vybrat?A psal jsem ti i soukromě a ptal se zda máš na baterce vybrán správný protokol komunikace kterému rozumí měnič, dle návodu k baterce umí víc protokolů a samozřejmě jak na měniči tak na baterce musí být vybrán stejný.
Kabel? Nafoceno. Kabel originální, na který se odkazují v Číně a zastoupení v Česku obsahuje informace kam konec má jít a jaký kolikátý pin je zapojen. Ale zvětším to aby to šlo lée vidět.
-
- Reputace: 296
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 10790
Hlavně musí být vybraný protokol, který měnič posílá po CAN. Třeba Axperty posílají u Pylontechu data přes RS485 (a jiné měniče zase používají CAN), ale u Weco nebo Soltaro jdou data přes CAN.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
-
Lze komunikovat přes RS485 kabel bez groundu?
-
- Reputace: 296
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 10790
Ano, přes RS485 i přes CAN. Jenom by ty zařízení měly být buď na stejném potenciálu nebo ta komunikace galvanicky izolovaná.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
-
Tak dobře na kabelu máš pin 4 can_H a pin 5 can_L a jak je to uvedeno v originál tištěném návodu který byl u měniče?
Jaký komunikační protokol máš vybrán na baterii? Jaký komunikační protokol vyžaduje MUST (Mám dojem že must vyžaduje pylontech, ale na 100% to nevím a mám měnič i baterky bez komunikace).
EDIT: Máš v menu měniče položku 41?
Viz foto: A ví někdo co jednotlivé hodnoty znamenají, je to ID toho měniče na sběrnici nebo jaký protokol používá z popisu jsem to já nepochopil.
PS. samozřejmě předpokládám že jako typ baterky máš nastaveno LI.
Jaký komunikační protokol máš vybrán na baterii? Jaký komunikační protokol vyžaduje MUST (Mám dojem že must vyžaduje pylontech, ale na 100% to nevím a mám měnič i baterky bez komunikace).
EDIT: Máš v menu měniče položku 41?
Viz foto: A ví někdo co jednotlivé hodnoty znamenají, je to ID toho měniče na sběrnici nebo jaký protokol používá z popisu jsem to já nepochopil.
PS. samozřejmě předpokládám že jako typ baterky máš nastaveno LI.
3,6kWp

-
Prametr 41. Výchozí nula, číslo 0.To je pro Must+Must.
Dle prodejce v ČR, tento parametr tento měnič nemá - to byla odpověď podpory prodejce. Takže podle podpory nemám co nastavovat. Skutečnost je že měnič PV1800PRO co mám pod rukama, má parametr 41.(je víc verzí dle návodů u Číňanů)
Dle prodejce v ČR, tento parametr tento měnič nemá - to byla odpověď podpory prodejce. Takže podle podpory nemám co nastavovat. Skutečnost je že měnič PV1800PRO co mám pod rukama, má parametr 41.(je víc verzí dle návodů u Číňanů)