Zahradní chatka bez mikropřetoků (King s dvojitou konverzí)

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
wacko
Reputace: 0
Lokalita: Ostravsko
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Zahradní chatka bez mikropřetoků (King s dvojitou konverzí)

Nový příspěvek od wacko »

Poprosil bych o pár rad, známý chce nějaké řešení pro zahradní chatku, která je sice připojena na DS ale potřebuje snížit spotřebu. Vede ho k tomu hlavně spotřeba výřivky s ohřevem vody (štítek říká 2200W pro ohřev vody a 650W čerpadlo), ta nejde předělat na řešení s MPPT měničem. Má tam taky klimatizaci ale nepředpokládá se, že obojí pojede ve stejný čas.

Chatka je v zahradní osadě kde nehrozí, že by mu tam někdo udělal smlouvu s DS, takže to musí být absolutně bez přetoků a ideálně pro provoz bez baterií (ikdyž ty možná v budoucnu pořídí). Zaujal mě Kombi měnič Axpert King 48V 5000W PAR-B, u kterého by neměly hrozit žádné přetoky, u něj se píše, že pracuje na principu double-conversion AC-DC-AC,
1) nemáte tip na další podobné výrobce/modely (5000VA, 48V) ?
2) provoz bez baterií by měl zmiňovaný Axpert King dle obrázku umět ale v manuálu se o tom nezmiňují, jak to tedy je ?
3) a funguje tedy tak, že z DS si přicucne ten to co mu chybí, tj když mám připojen 2000W spotřebič ale panely zajistí jen 50% tak zbylých 50% dokryje DS ?

Střecha je sedlová na východ+západ, panely ještě nemám promyšlené, až jak podle střídače/měniče. Místa je tam dost, nejspíše 3S3P čistě na západ nebo 3S4P východ i západ.

Elektro vzdělání mám, dokonce i platnou vyhlášku ale dělám to jen okrajově a slaboproud. Loni jsem u známého realizoval solární ohřev vody přes MPPT, to bylo snadné, toto bude něco nového kde na naučím více...
PetrDubi
Reputace: 300
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Re: Zahradní chatka bez mikropřetoků (King s dvojitou konverzí)

Nový příspěvek od PetrDubi »

Fotovoltaika pro normální spotřebiče (ne bojler nebo odporový topení) absolutně bez přetoků a bez baterky je blbost, která už z principu nikdy nemůže fungovat. Kdyby jsi trošku hledal a něco si tu o tom přečetl, tak by jsi věděl, že tuhle kvadraruru kruhu se tu snažili vymyslet už mnozí jiní před tebou a neuspěli.
Pokud fakt chceš hledat FV bez přetoků a bez baterek, tak bych se spíš vrhnul na hledání kamene mudrců - je tam větší pravděpodobnost úspěchu ;)

Takže buď se na to vykašlat nebo použít baterky (čímž se to samozřejmě prodraží).
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
wacko

Hromadů témat jsem procházel ale je jich tu dost no...
Když to u toho kinga "inzerují" tak jsem se toho chytil, jsem si myslel že jestli mají v AC-DC části hodně tvrdý zdroj (+ mají tam silné kondenzátory) tak by mohl živit měnič v DC-AC části. Jeslti ale kecají, tak budu muset použít tu baterku no.
Miyuki
Reputace: 18
Lokalita: Praha
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7640
Kapacita baterie [kWh]: 19+Nádrž

Nový příspěvek od Miyuki »

Tak ten King to umí a když to bude chtít někdo vyřizovat, tak jde připojit jakýkoliv měnič a nastavit ho na nulové přetoky
Ale jak píše Petr, to využití FVE pak není velké, což by také nemusel být až takový problém vzhledem ke směšné ceně panelů.
Ale dá se složit i malé baterka, pokud bude z článků co zvládnou velké proudy, tak klidně může stačit mít třeba jenom 1kWh ~20Ah 48V to stojí pár korun dneska
Ostrov založený na Epever IP5000-42-Plus + 2 pole s Tracer5420AN a Tracer6420AN + 18x Envision 305Ah LiFePO4
romanf
Reputace: 7
Lokalita: BA-SC
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: on grid

Nový příspěvek od romanf »

v prvom rade by som sa pozrel na tvrdenie ze virivka ( nie vyrivka) nejde prerobit na napajanie ohrevu priamo z FV
na 99% je tam spirala ako kazda ina, tak by len stacilo vytiahnut privod od spiraly von a napajat ju z nejakeho BEL ci Antik regla a panely na streche
unicast
Reputace: 278
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100

Nový příspěvek od unicast »

Přesně. Čerpadlo nechat na DS, topné spirály připojit na Bella a všichni velicí výři (bubo bubo) v okoli budou takovou výřivku jen závidět.

Kinga bez baterek zapojit ani nezkoušej, jestli ho netoužíš odpálit. V režimu SUB nebo SBU zvládá přesně to, co popisuješ v bodu 3, ale protože nedokáže odhadnout, jaký proud si vezmeš v příští milisekundě, musí tam být nějaký buffer a to je právě ta baterie. Dobrá zpráva je, že to můžou být při režimu SUB i čtyři autobaterky v sérii, jen by bylo vhodné, kdyby měly přibližně stejný vnitřní odpor, takže ideálně ne každá jiná.
cipis
Moderátor
Reputace: 703
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30+15

Nový příspěvek od cipis »

Anebo pouzit mikrokonvertory, zapojene az za stykac tech spiral. Asi jedno z mala reseni, jak vyuzit balkonovku.
Proc by nesla udelat smlouva s DS? Na nulove technicke pretoky neni prece duvod nepovolit. Anebo to je odber od nekoho, ktery to ma od nekoho a az ten ma smlouvu a pripojeni DS? Obcas ty chatove osady jsou pekna divocina ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
PetrDubi

Zahrádkářské kolonie mívají často jedny hodiny od ČEZu které vlastní zahrádkářský svaz a na ně je napojeno klidně x desítek zahrádek a buď jsou náklady rozpočítané rovnoměrně na zahrádky nebo jsou tam podružné elektroměry, ale smlouvu s distributorem nemívá nikdo, pokud se to nerekonstruovalo.
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
wacko

romanf píše: ned dub 06, 2025 10:33 am
prerobit na napajanie ohrevu priamo z FV
O tom jsme taky uvažovali, ale tím že je tam nějaká ovládací jednotka a oběhové čerpadlo, tato by musela dostat povel začít cirkulovat, jinak by jsme přehřáli spirálu když zrovna naběhne solár, takový zásah do vířivky necheme.

Ano, je to zahrádkářská kolinie ve stylu jak píše Petr, jinak by se udělala smlouva a vyřešilo by se to pomocí bezbateriového ongrid systému.

Autobaterky by byly schůdné, místo tam na to je, dělají se i balancéry pro velké proudy ? Pak by se daly použít i různě staré baterky (se stejnou kapacitou). Ty co jsem tak našel, jsou jen do 10A...
romanf

wacko: nie nerozumies...
jediny zasah by bol v tom, ze spirala jedina by bola napajana zo solarneho reglu, jej spinanie takisto ako spinanie cerpadla atd by zostalo povodne, zapojene na DS
v stave ked slnko svieti ale riadiaca elektronika spiralu nezapne, tak vykon skratka ostava na streche, nikde sa nic nehreje
takze ziadne prehriatie nehrozi
plus regle typu Antik sa dokazu prepnut na DS v pripade ze chces vyhrievat virivku po zapade slnka
lzahradil
Site Admin
Reputace: 334
Lokalita: blízko Plzně
Výkon panelů [Wp]: 5840
Kapacita baterie [kWh]: 28

Nový příspěvek od lzahradil »

wacko píše: ned dub 06, 2025 1:43 pm
romanf píše: ned dub 06, 2025 10:33 am
prerobit na napajanie ohrevu priamo z FV
O tom jsme taky uvažovali, ale tím že je tam nějaká ovládací jednotka a oběhové čerpadlo, tato by musela dostat povel začít cirkulovat, jinak by jsme přehřáli spirálu když zrovna naběhne solár, takový zásah do vířivky necheme.
Já bych odpojil spirálu, místo ní připojil stykač a spirálu přes kontakty na solár.
Tím ti bude vše fungovat jakoby to bylo zapojené na DS. Jen to nebude mít takovou spotřebu protože tu odkloníš ze soláru.
A nemusíš hlídat ani vypínání na večer. Nic to nesežere protože nebude svítit slunce
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
JirkaE
Reputace: 114
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Nový příspěvek od JirkaE »

PetrDubi píše: ned dub 06, 2025 12:52 pm
Zahrádkářské kolonie mívají často jedny hodiny od ČEZu které vlastní zahrádkářský svaz a na ně je napojeno klidně x desítek zahrádek a buď jsou náklady rozpočítané rovnoměrně na zahrádky nebo jsou tam podružné elektroměry, ale smlouvu s distributorem nemívá nikdo, pokud se to nerekonstruovalo.
Petře - tak to je asi u nás vyjímka... :dontknow:

V mém rodišti se nic nedělalo na zahrádkách víc než 30let - a elektroměr má každá chatka stejně jako smlouvu a to se táhne tak daleko, že si to ani napamatuju od kdy... :fuuu:

Screenshot_20250406-142551_WPS Office.jpg
Bojler 1 už zas z FV všechny v řadě
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
wacko

romanf píše: ned dub 06, 2025 1:50 pm
riadiaca elektronika spiralu nezapne,
Už rozumím, bral jsem to naopak, že napájení spirály ze soláru bude dávat povel čerpadlu. Antik vypadá dobře dík za tip, tuhle možnost ještě prodiskutuji, ještě bych mu rád předložil řešení s autobateriemi. Protože pokud by jsme napojili i tu klimu, tak by to přineslo další úsporu pěnez a zlepšilo návratnost.
PetrDubi

Já ti Jirko věřím, proto jsem psal často ;)
Viděl jsem zahrádky v různých městech, kde to měli takhle a nebylo to nic neobvyklého.
Dokonce jsem viděl i ve stejném městě různý způsob připojení u rozdílných zahrádkářských kolonií. Adi záleží na tom, jak to v minulosti vzniklo a jaké byly podmínky.
Vím i o koloniích, kde to desítky let bylo takhle a před 10-20 lety se to předělalo na přípojky pro každou zahradu.
Nautilus
Reputace: 47
Lokalita: JV od Brna

Nový příspěvek od Nautilus »

wacko píše: ned dub 06, 2025 8:11 am
... potřebuje snížit spotřebu. Vede ho k tomu hlavně spotřeba vířivky s ohřevem vody ...
Osobně bych známému doporučil pořídit si "Elektrické průtokové topení" - topné těleso pro montáž do potrubního systému cirkulace vody. To vložit do cirkulace vířivky, nebo připojit přes externí čerpadlo. K tomu pak všeobecně známou sestavu pro ohřev TUV s FV panely.

Někde jsem ten "průtokáč" už viděl za cenu cca 1000Kč. Teď momentálně na něj ne a ne narazit.

Nemusí řešit ostrovy, nemusí řešit přetoky, nemusí řešit smlouvy o připojení a moře dalších zbytečností...
wacko

Přepojení a ohřev potrubního systému cirkulace vody jsme taky uvažovali, ale to je ještě horší varianta než změna napájení spirály. Tam nejsou obnažené žádné trubky, vše je uvnitř jednotky která se napřímo připojuje k bazénu (a některé ty spoje jsou dvouplášťové/koaxiální), viz odkaz v prvním příspěvku.
romanf

wacko píše: ned dub 06, 2025 2:35 pm
Protože pokud by jsme napojili i tu klimu, tak by to přineslo další úsporu pěnez a zlepšilo návratnost.
klima na menici je osemetna zalezitost
podla mna, ak je to chatka neobyvana 7 dni v tyzdni ale max na vikendy, tak uspora par kWh na klime zdaleka nevyvazi investiciu do velkeho menica a bateriek

ak by siel cestou panely + Antik , tak max by som na sekundarny vystup dal nabijacku 12V a velku autobaterku a svetla prerobil na 12V LED
wacko

Miyuki píše: ned dub 06, 2025 9:46 am
může stačit mít třeba jenom 1kWh ~20Ah 48V to stojí pár korun dneska
Ještě k těm baterkám, taková hotová se asi nedá koupit, že ? Kdyby to mělo být pro mě a měl bych to pod dohledem, tak bych uvažoval i o složení ale ne takto. Našel jsem jen Pylontech H48050 48V 50 Ah a to navíc bez (drahé) BMS...
romanf

wacko: jednu zasadnu informaciu si neuviedol:
aky je na tej chatke rocny ucet za elektrinu a ako casto je obyvana

pripada mi to ze chces utratit statisice na usporu par tisic rocne
wacko

To jsme si majitelem vyjasnili (a do staticíce máme hodně daleko), řešení s baterií to komplikuje/prodražuje, to je jasné.