Vadný článek?

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
Franta2776
Reputace: 290

Re: Vadný článek?

Nový příspěvek od Franta2776 »

Já to koupil jako 280Ah za cca 1650Usd a na základĕ špatnĕ vyškrábaných QR kódů jsem zjistil ,že to jsou Catl články 240Ah, tak mi 300 nebo 350USd vrátili.Tady na QR kódu je to vidĕt.Ten špatně vyškrábaný QR kod, byl přelepený nálepkou Litokala a na článku nálepka 280Ah.
Screenshot_20250405_210134_Gallery.jpg
Naposledy upravil(a) Franta2776 dne sob dub 05, 2025 9:10 pm, celkem upraveno 1 x.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Valdano
Reputace: 131
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Valdano »

I ten naoko nedostatečně vyškrabaný QR kód mohl být falešný. ;)

Jak už jsem zmínil. Ani když QR kód projde kontrolou dekodérem tak to není záruka toho, že jde skutečně o článek definovaný tím QR kódem.

To, že je na článku uvedeno Litokala nebo i Panasonic, Samsung či jakýkoli jiný výrobce není vůbec žádná záruka toho, že máte kvalitní článek, který je skutečně od výrobce, jenž je deklarován na jeho obalu. Třeba články 18650 se v současné době falšují jako na běžícím pásu. Různí prodejci dokážou i nekvalitní články (včetně těch fake) přebalit tak, že jsou pro laika na pohled k nerozeznání od originálu. Měřením kapacity a vnitřního odporu už si uděláte lepší obrázek, ale ani to ještě nemusí znamenat, že jde o kvalitní článek, který má nejen správnou kapacitu, ale také vydrží i počet cyklů jako kdyby šlo o originál. Nakupovat články na Aliexpressu je mnohem větší sázka do loterie než je nakupovat u solidního prodejce, u kterého je větší předpoklad toho, že má články přímo od výrobce a své dodavatele má prověřené viz třeba NKon.

Problém je v tom, že lidé v honbě za co nejmenší cenou jdou do nákupů článků od naprosto neprověřených prodejců, o kterých vůbec nic neví. Někdy mají štěstí a nejsou napáleni. Jindy mít štěstí nemusí. Pokud jen odejde článek a nevezme sebou i nějaké zařízení nebo nedej bůh nezpůsobí nějaké zranění, tak akorát přijdou o peníze, ale je třeba si uvědomit, že u větších článků to může být riziko, které nemusí vždy dopadnout dobře. Někdy se to projeví hned tím, že článek má výrazný rozdíl od deklarovaných parametrů. Jindy se může projevit problém až po delším čase.
Franta2776
Reputace: 290

Nový příspěvek od Franta2776 »

Ten QR byl čitelný asi na 3 článcích z 16, zbytek vyškrábali dobře.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Valdano

U takto dodaných článků bych nevěřil vůbec ničemu a tomu prodejci ani "nos mezi očima". Ani měření nemusí prokázat třeba nějaké vnitřní vady apod.
Pro matení zákazníka udělá prodejce cokoli. Klidně dá na články pár falešných QR a pak je jakoby vyškrabe. Některé úplně a jiné jen částečně. Zákazník si některý jakože nedostatečně vyškrabaný QR přečte a udělá z toho závěry, že má určité konkrétní články i když třeba v reálu nemá ani ty původně deklarované ani ty co vyplývají z těch čitelných QR kódů. Požadoval bych kompletní vrácení peněz a články bych rovnou odepsal. Nechápu, že jdou někteří lidé do takových pochybných nákupů. ;)
TomHC
Reputace: 386
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

Ani měření nemusí prokázat třeba nějaké vnitřní vady apod
A ako tie vady odhalí výrobca?
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 04/2025 = 10 MWh AC
Valdano

Například tím, že má informaci o nějakých poruchách při výrobě tím, že mu některé výrobní stroje signalizují, že u některé série článků něco nebylo uděláno správně. Také může dělat nějaká specifická měření, která uživatel neudělá. Nemá žádný smysl se tady o tom dohadovat ani omlouvat takto pochybné nákupy. Prostě pokud byly dodány články tak jak bylo uvedeno tak nelze ničemu věřit a je s podivem, že to lidi nechápou. ;)
Naposledy upravil(a) Valdano dne ned dub 06, 2025 8:23 am, celkem upraveno 2 x.
TomHC

Môže byť. Ale zase aký je pomer funkčných článkov kúpených ako grade A- a B a tých, ktoré majú problémy ako tento. Sú to malé jednotky kusov... Dozvieme sa len o tých problémových, koľko stoviek ich normálne funguje. Áno, s otáznikom do budúcna.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 04/2025 = 10 MWh AC
glottis
Reputace: 299
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

tak zrovna tyhle vady by mel odhalit vizualni kontrolou Prazdnych obalu (a mozna by nebylo spatny kdyby to rentgenovali). Treba clanky do automotive, A grade, tridi i podle vizualu.

Ale sem z toho dost teda rozcarovany. Asi uspisim rebuild baterii a zkontroluju to. V jedne bedne jsem minuly rok objevil takove mastne residuum tak doufam ze to neni taky nejaky takovy problem.
Valdano

Jak už jsem psal. Není dobré nakupovat články od neprověřených prodejců. Navíc když už člověk dostane takto dodané články tak rozhodně nebýt benevolentní a nepřijímat slevu za každou cenu poskytnutou jen, aby zákazník "přimhouřil oči" nad zjevným podvodem. Zaslepenost a vidina získat co nejnižší cenu i přes zjevně nepravdivé údaje od prodejce rozhodně není dobrý způsob jak nakupovat takto kriticky důležité komponenty. ;)
mopadzi
Reputace: 55
Lokalita: Okolí Uherského Brodu

Nový příspěvek od mopadzi »

QR z článků se škrabe jen z důvodu aby nebylo vidět jak jsou staré.
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
TomHC

mopadzi, stále to tu spomínaš, máš k tomu nejaké insider info? Dík. PS: len nie jedna baba povedala :)
Valdano

mopadzi píše: ned dub 06, 2025 9:39 am
QR z článků se škrabe jen z důvodu aby nebylo vidět jak jsou staré.
Obecně nikdo kromě toho kdo ten podvod s těmi články prováděl nemůže mít jistotu jak to celé skutečně bylo. Vůbec netušíme jaké to celé mělo pozadí. Nemůžeme vědět přes kolik podvodných překupníků ty články prošly. To škrabání mohl udělat některý podvodný prodejce, který se vyskytl v tom řetězci podvodníků, přes které to prošlo a ty články mohl mít zas od jiného podvodníka a třeba ani netušil, že i ty původní QR co byly na těch článcích a které se snažil vyškrabat byly falešné a mohl je na články dát jiný podvodný překupník, který je měl před ním a získal je třeba zcela bez QR kódu jako vyřazené z výroby a určené k likvidaci tj. z pohledu výrobce nevhodné k dalšímu prodeji nejen pro automotive, ale i pro cokoli jiného. Ten podvodník na ně mohl dát falešné QR kódy a prodat je a další podvodník v řetězu překupníků se je pak mohl snažit vyškrabat z vámi zmíněného důvodu, protože si všiml, že QR kódy mají příliš staré datum výroby, ale to vůbec neznamená, že ty QR kódy nebyly falešné od samého počátku. Takže v reálu vůbec nemusí jít o články, které odpovídají těm byť škrabaným QR kódům.
Valdano

Problém je v tom, že v podstatě neexistuje způsob jak ověřit, že máte unikátní originál QR kódu, který z hlediska výrobce skutečně patří k tomu článku, na kterém je umístěn. I kdyby vám některý výrobce potvrdil, že článek odpovídající tomu konkrétnímu QR kódu skutečně vyrobil tak pořád nebudete mít žádnou jistotu v tom, že někdo jiný nevyrobil kopii toho originálního QR kódu a nedal ji na jiný článek, na který vůbec nepatří a který třeba z výroby ani nebyl určen pro jakékoli použití kromě likvidace a že zrovna tento článek se k vám díky některému podvodníkovi nedostal.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek