Axpert King II 5kw a "spolupracující" baterie LifePo?

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
saman9
Reputace: 0
Lokalita: Brno

Axpert King II 5kw a "spolupracující" baterie LifePo?

Nový příspěvek od saman9 »

prosím zdejší znalce a majitele FVE na Kingovi jestli by mohli napsat jaké baterie jim spolehlivě fungují.
vím o Pylontech, někde uváděny Dyness B3, ale nic o dalších konkretních jsem nenašel.
obzvláště by mě zajímalo, jestli někomu "jede" postavená z jednotlivých článků , sám bych rád takovou kolem 10kw poptával....
moc dík
shuty
Reputace: 56

Re: Axpert King II 5kw a "spolupracující" baterie LifePo?

Nový příspěvek od shuty »

ide ti o komunikaciu baterie s menicom?
pretoze aj bez komunikacie ti bude akakolvek bateria normalne fungovat, treba v menici nastavit vhodne napatia.
•MPP Solar PIP-5048MK•3.69kWp•18kWh LiFePo4•
saman9
Reputace: 0
Lokalita: Brno

Nový příspěvek od saman9 »

ano, dotazuji na komunikaci. ale přiznám se, že nevím jak se bude detailně lišit provoz baterie která komunikuje se střídačem a baterie, která se chová jako hloupá a nekomunikuje a řídí se jen natvrdo nastavenými hodnotami. vysvětlí někdo ? Protože zrovna Pylontech je hodnocen jako předražená čína se "zastaralou strukturou" ... vypůjčuji odjinud
díky
TomHC
Reputace: 385
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od TomHC »

Rozdiel medzi riadením podľa SoC a podľa napätia je v tom, že v druhom prípade sa menič pri vysokej záťaži prepne na sieť oveľa skôr, a opačne, pri vybitej batérií a vysokom výkone z panelov sa prepne na off-grid príliš skoro.

Hlavne pri lifepo4, kde je napäťový rozdiel medzi 30% a 80% veľmi malý.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 04/2025 = 10 MWh AC
Kostěj
Reputace: 86
Lokalita: Dobrovicko
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Kostěj »

saman9 píše: ned bře 30, 2025 7:47 am
ano, dotazuji na komunikaci. ale přiznám se, že nevím jak se bude detailně lišit provoz baterie která komunikuje se střídačem a baterie, která se chová jako hloupá a nekomunikuje a řídí se jen natvrdo nastavenými hodnotami.
Když se rozhodneš vybíjet baterku o 16. článcích až na 3V, teoreticky odpojuješ při 48V. Jenže pokud bude jeden článek slabší, můžou mít ostatní ještě 3.2V a ten poslední bude mít napětí 0V, dohromady to dává zase 48V, ale pro ten poslední článek to znamená smrt. Pokud baterka komunikuje, může odpojovat tehdy, pokud nejslabší článek dosáhne napětí 3V. Když baterka nekomunikuje, tak si raději nastavíš odpojení při 3.1 či 3.2V na článek, ale to ti v baterce může zbývat ještě dost energie.
To samé při nabíjení, tam si třeba baterka může říct o menší nabíjecí proud, aby si srovnala napětí na všech článcích na horní hranici.
Juras66
Reputace: 1

Nový příspěvek od Juras66 »

Používam Kinga 2 so skladanou batériou s BMS od JK. Nie je žiaden problém. Na diaľkový monitoring je super Solar Assistent a taktiež na diaľkové ovládanie. Ja som spokojný.
FVE pre dom na Záhorí pod Karpatami. JZ 3330 Wp + JV 3330 Wp Viessmann Vitovolt 300 M370 AG (9Sx2P), Axpert King II 5kW, 16 x 280Ah LiFePo4 bateria s JK BMS. Vzdialeny dohlad cez Solar Asistent na Orange Pi LTS. Vytazovanie do bojlera 250l + klimatizacia.
shuty
Reputace: 56

Nový příspěvek od shuty »

Kostěj píše: ned bře 30, 2025 10:37 am

Když se rozhodneš vybíjet baterku o 16. článcích až na 3V, teoreticky odpojuješ při 48V. Jenže pokud bude jeden článek slabší, můžou mít ostatní ještě 3.2V a ten poslední bude mít napětí 0V, dohromady to dává zase 48V, ale pro ten poslední článek to znamená smrt. Pokud baterka komunikuje, může odpojovat tehdy, pokud nejslabší článek dosáhne napětí 3V. Když baterka nekomunikuje, tak si raději nastavíš odpojení při 3.1 či 3.2V na článek, ale to ti v baterce může zbývat ještě dost energie.
To samé při nabíjení, tam si třeba baterka může říct o menší nabíjecí proud, aby si srovnala napětí na všech článcích na horní hranici.
clanok nebude mat 0V pretoze pouzivame BMS. a ta to odpoji ak je problem. a hadam nik neprevadzkuje baterky bez BMS. ano, pylontech by mal dat najprv vediet menicu ze je problem a dat mu pokyn na odstavenie.
•MPP Solar PIP-5048MK•3.69kWp•18kWh LiFePo4•
TomHC
Reputace: 385
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

Ale my na 99% nechceme aby to BMS odpojila ;)
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 04/2025 = 10 MWh AC
jova
Reputace: 23
Lokalita: Táborsko
Výkon panelů [Wp]: 14,2kWp
Kapacita baterie [kWh]: 24kWh

Nový příspěvek od jova »

Já na tohle používám druhou „slabší“ paralelně zapojenou BMS která mi kontroluje právě jen napětí těch jednotlivých článků. Když napětí některého klesne pod nastavenou hodnotu, přepne elektrárnu na síť a vypne mi měnič, když napětí překročí, vypíná přívody od panelů k regulátorům. Druhá „normální“ BMS se stará o management těch článků jak má.
pibi
Reputace: 216
Lokalita: Východně od 3nce
Výkon panelů [Wp]: 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 44kWh

Nový příspěvek od pibi »

Na tohle používám 3 paralelní akupacky, asi je hodně nízká pravděpodobnost, že se odpojí všechny 3 najednou.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
skybor
Reputace: 145
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Výkon panelů [Wp]: 6kWp
Kapacita baterie [kWh]: 18kWh

Nový příspěvek od skybor »

saman9 píše: sob bře 29, 2025 3:22 pm
... jaké baterie jim spolehlivě fungují. Vím o Pylontech, někde uváděny Dyness B3, ale nic o dalších konkrétních jsem nenašel.
Obzvláště by mě zajímalo, jestli někomu "jede" postavená z jednotlivých článků ...
Majitelé kombiměničů Axpert King (a klonů) tady používají různé baterie včetně poskládaných a nevím o tom, že by některé nefungovaly. Pokud se komunikace (dle SOC apod.) vyžaduje, lze určitě dodělat. Já nově testuju REVO VM II 5kW a žádnou komunikaci přímo s měničem nastavenou nemám. Jen na měniči nastavené hraniční hodnoty napětí pro eventuální vypnutí měniče a stejně tak nastavení hraničních hodnot BMS u baterií pro havarijní odpojení ...
SkyFVE 6 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 4x MPPT Epever XTRA4415N 4x40A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (18 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, REVO VM II 5.5kW, APC SmartUPS 5kVA + PLC Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek