Měnič MUST
Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
-
- Reputace: 248
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Měnič MUST
O kolik ti měří blbě?
A kde si je kupoval?
Zítra je pohledám zda je ještě mají, při kontrole s elektroměrem na DS mě měří stejně.
A kde si je kupoval?
Zítra je pohledám zda je ještě mají, při kontrole s elektroměrem na DS mě měří stejně.
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 

-
Tak jsem to dohledal......
elektroměry jsou neověřené
ověřené (označené taky MID)
a úředně ověřen.
Já jsem bral tento typ: Elektroměr DDS-1Y-18L 45A, 1mod., LCD, 1-fáz., 1-tar., podružný ELEMAN 1000881 ale měl jsem model ověřený - zde na stránce je neověřený.....
Ale pokud chceš ověřený tak mají třeba tento z těch nejlevnějších Elektroměr NOARK 107286 EX9EM 1P, 1M, 32 A, 1-tarifní, LCD displej nebo od stejného výrobce co mám já Elektroměr DDS353 50A MID, 1mod., LCD, 1-fáz., 1-tar., fakturační Eleman 1008811
Stránka výrobce: Elektroměry s MID certifikací (fakturační)
elektroměry jsou neověřené
ověřené (označené taky MID)
a úředně ověřen.
Já jsem bral tento typ: Elektroměr DDS-1Y-18L 45A, 1mod., LCD, 1-fáz., 1-tar., podružný ELEMAN 1000881 ale měl jsem model ověřený - zde na stránce je neověřený.....
Ale pokud chceš ověřený tak mají třeba tento z těch nejlevnějších Elektroměr NOARK 107286 EX9EM 1P, 1M, 32 A, 1-tarifní, LCD displej nebo od stejného výrobce co mám já Elektroměr DDS353 50A MID, 1mod., LCD, 1-fáz., 1-tar., fakturační Eleman 1008811
Stránka výrobce: Elektroměry s MID certifikací (fakturační)
3,6kWp

- TomHC
- Reputace: 385
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Keby si chcel, mám dva kusy MID - viewtopic.php?p=257290
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 04/2025 = 10 MWh AC
-
Tak jsem si dal tu práci a změřil kolik bere z DS ten můj must když běží v ostrovu.
Teoreticky by neměl brát z DS nic, ale není to tak....
Dle měřáku nějakých 517mA a to mám kvalitní měřák.... Přesnost na tom rozsahu AC 600mA je ±1.4% rdg. ±5 dgt.
Ovšem mám tam i elektroměr a ten za den naměřil že to bere (po přepočítání Wh na W) 4W což je podle mě správná hodnota, protože kdyby to bylo těch 517mA tak to by byla velká spotřeba 0.517*230=119W a mám dva 238W už musí být na elektroměru na DS krásně vidět, což není.
Prostě zda ten měřák neměří jalový proud který elektroměr neměří - budu muset zjistit jak ten měřák vlastně u AC měří proud.....
Teoreticky by neměl brát z DS nic, ale není to tak....
Dle měřáku nějakých 517mA a to mám kvalitní měřák.... Přesnost na tom rozsahu AC 600mA je ±1.4% rdg. ±5 dgt.
Ovšem mám tam i elektroměr a ten za den naměřil že to bere (po přepočítání Wh na W) 4W což je podle mě správná hodnota, protože kdyby to bylo těch 517mA tak to by byla velká spotřeba 0.517*230=119W a mám dva 238W už musí být na elektroměru na DS krásně vidět, což není.
Prostě zda ten měřák neměří jalový proud který elektroměr neměří - budu muset zjistit jak ten měřák vlastně u AC měří proud.....
3,6kWp

- TomHC
- Reputace: 385
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: 14
No tak ja keď som išiel pol roka v ostrove, tak sa na distribučnom elmeri číslo nepohlo ani o 1 kWh.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 04/2025 = 10 MWh AC
-
- Reputace: 114
- Lokalita: Okolí Pardubic
- Výkon panelů [Wp]: 10120
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Mě taky ne, spotřebovává z baterie jak v bypass, tak v ostrovu.
MUST 3KW 80A MPPT 24V/ 3,75kWp stringy 5s3P 200wp + 5s1P 150wp. 2 měnič MUST 3KW 80A MPPT 24V 6370Wp stringy 2S4P 400wp bifacial + 2S1P 410wp + 2S3P 395wp Baterie 28KWh lifepo4 (4X 8S 280Ah EVE), Celek tedy 10120Wp 

-
Tak z baterky pokud není vyplý bere u mě asi 25W pro sebe.
U mě jak je připojen k DS to asi fakt něco málo bere, zda za to může nějaký kondenzátor či jiný svod na AC IN netuším, prostě ten elektroměr má rozlišení 1Wh, ale proud to měří od 20mA dle parametrů což je 0.02*230=4.6W takže zda to vlastně už není chyba měření.....
A ten měřák proč ukáže přes 500mA netuším, kdyby to byla pravda tak to zaznamená i elektroměr od DS a zobrazí spotřebu - má tam stupnici zatížení a tu rožne i led žárovka.....
Proto kdoví co naměřil původní tazatel když tvrdil že to žere 70W z DS.....
U mě jak je připojen k DS to asi fakt něco málo bere, zda za to může nějaký kondenzátor či jiný svod na AC IN netuším, prostě ten elektroměr má rozlišení 1Wh, ale proud to měří od 20mA dle parametrů což je 0.02*230=4.6W takže zda to vlastně už není chyba měření.....
A ten měřák proč ukáže přes 500mA netuším, kdyby to byla pravda tak to zaznamená i elektroměr od DS a zobrazí spotřebu - má tam stupnici zatížení a tu rožne i led žárovka.....
Proto kdoví co naměřil původní tazatel když tvrdil že to žere 70W z DS.....
3,6kWp

-
- Reputace: 144
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Výkon panelů [Wp]: 6kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 18kWh
Myslím, že co naměříme my je sice zajímavé, ale podstatné je, co naměří distributor na svém elektroměru.
SkyFVE 6 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 4x MPPT Epever XTRA4415N 4x40A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (18 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, REVO VM II 5.5kW, APC SmartUPS 5kVA + PLC Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
- kybos
- Reputace: 510
- Lokalita: Šternberk
- Výkon panelů [Wp]: 15000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Většina běžných elektroměrů měří prošlou energii na základě činného výkonu. Pokud ale někdo změří proud a vynásobí jej napětím obdrží zdánlivý výkon. Pro získání činného výkonu by se musel zdánlivý výkon násobit ještě účiníkem. Asi nejspolehlivější metoda získání činného výkonu je jeho změření elektrodynamickým wattmetrem se zkříženými cívkami, jelikož ten měří z principu přímo činný výkon.
elektrodynamický wattmetr
elektrodynamický wattmetr
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
-
- Reputace: 2
- Lokalita: Ostrava
- Systémové napětí: 12V
- Výkon panelů [Wp]: 450
- Kapacita baterie [kWh]: 10
Přesně jak píše Soban a Kybos. Měřil jsem proud cca 320mA na AC IN při 230V a jednoduše vynásobil a vychází z toho cca 70W. To že to bude mít posunutý účiník mě napadlo, ale že by to bylo až tak moc ne. Měříme tedy správně proud, ale vzhledem tomu co je uvnitř těch Mustů, to bude asi buď hodně kapacitní složka a tím pádem nebude sedět zdánlivý výkon s činným. Nebo to bude tak pulzní spotřeba, že ten jednoduchý ampérmetr měří díky RMS jiné hodnoty, než se projeví při měření wattmetrem. Ale zkoušel jsem dva a oba měří stejně... Zkusím vzít buď osciloskop, nebo něco kde bych byl schopný vzít v potaz ten posun, nebo power factor a uvidíme. Každopádně díky za nezávislé měření, jsem rád že to asi tedy nebude vadným kouskem, ale jen chybnou interpretací měření. Případně pošlu rodinku na delší výlet a budu měřit hodinami distributora jen ten Must... Když jsem koukal na jednoduché wattmetry na din lištu, tak je to asi loterie jak který bude měřit s takovým posunem napětí a proudu, nebo s tak pulzním typem spotřeby. Takže je možné, že ten wattmetr co používáte k měření nemusí mít také správnou hodnotu. Nicméně pro nás asi nejdůležitější je ta, kterou naměří hodiny od distributora.
-
- Reputace: 127
- Lokalita: pod Brnem
O jaký Must měnič přesně jde, o 450V nebo do 120V na MPPT? Známému jsem objednal 5,2kW a bude s line in 230V nezapojeno. Tak abych předal ověřené informace za které díky.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
- Reputace: 86
- Lokalita: Dobrovicko
- Výkon panelů [Wp]: 9200
A co vyzkoušet wattmetr do zásuvky? Ten můj jsem kontroloval proti analogovýmu wattmetru (se dvěma cívkama) a popral se s účiníkem docela dobře. Když dokážeš měřit proud ampérmetrem, tak zapojit do okruhu místo něj zásuvkový wattmetr by neměl být velký problém.
-
Já tam mám i elektroměr, ovšem ten změřil 4W podle mě už nestačí přesnost, a watmetr do zásuvky má ještě horší....
Když jedu ostrov tak od distributora mám co 2 měsíc 1kWh což by bylo 0.5kWh na měsíc za 2x must na DS (DS elektroměr má na LCD pouze kWh)
Když jedu ostrov tak od distributora mám co 2 měsíc 1kWh což by bylo 0.5kWh na měsíc za 2x must na DS (DS elektroměr má na LCD pouze kWh)
3,6kWp

-
- Reputace: 185
- Lokalita: Šumperk
narazili jste na stejný problém jak já když jsem měřil účinnost různých zdrojů... ampérmetrem to prostě nejde. Jediné na co jsem přišel s jistotou že zdroje do 65W nemusí mít korekci účiníku vůbec. Když jsem to zjistil vzal jsi si 1f elektroměr na din lištu co měl vyčítání dat přes serial (abych nemusel hodnoty postupně odečítat z LCD, ale měl jsem rovnou všechno na jedno kliknutí) a opravdu tam bylo dost zdrojů co měly účiník jen 0,51.... proud do takových zdrojů byl potom dvojnásobný.
-
Když vezmu co mi naúčtoval DS tak je to pár W a kdoví kdo to sežral.... 
Takže v reálu prostě must nic z DS nebere pokud nenabíjí z DS.
U mě vlastní spotřeba jde z baterky která je 25W na jeden must (24V systém).

Takže v reálu prostě must nic z DS nebere pokud nenabíjí z DS.
U mě vlastní spotřeba jde z baterky která je 25W na jeden must (24V systém).
3,6kWp

-
Změřil jsem to znova a zkusil nejpřesnější wattmeter do zásuvky, co jsem měl k dispozici. Měří i účiník (cos fi) a ten je skoro nula. Takže to vypadá, že ten MUST má téměř výhradně kapacitní zátěž (induktivní tady asi nedává moc smysl) a proto je celková činná energie velmi nízká. Proto tedy wattmetry co tam máte ukazují skoro nic, nebo minimální spotřebu i když je změřený proud poměrně velký. Klasické ampérmetry u střídavého proudu, zjednodušeně řečeno, měří úbytek na odporu a počítají RMS, takže je hodnota proudu správná, ale nelze ji jednoduše vynásobit s napětím, abychom dostali výkon co bude fakturovat distributor. Na to je dobré pamatovat i v případě, pokud si člověk měření udělá třeba přes arduino, apd. Co jsem dohledal tady i jinde na fórech, tak by ani hodiny od distributora tento typ spotřeby neměly započítávat do spotřeby, i když je novější typy hodin měří. Ještě to možná ověřím u svých hodin.
Přikládám obrázek měření, vzadu je klešťový ampérmetr, který ukazuje proud do MUSTu bez spotřebičů. Vpředu je wattmetr, kde je vidět i ten účiník. Kdybych to jednoduché měření s vypnutým nabíjením baterie z AC in měl tedy shrnout, tak:
1) DC spotřeba: verze PV18 1012 VPM 1000W bere z baterie cca 10W pokud je v bypass a 20W a více, pokud je v provozu DC/AC měnič. Když byla spotřeba cca 400W tak to bylo asi 30W na provoz střídače z baterie. Co tady psali další jako soban, tomHC, nebo betmen (díky jim za měření), tak se chovají i výkonnější a "dospělejší" verte MUSTů podobně, tj. spotřeba z baterie v bypass pár wattů a za provozu měniče pár desítek, podle zátěže.
2) AC spotřeba: i když se proud měřený na AC in bez spotřebičů pohybuje kolem 320mA (u verze PV18 1012 VPM 1000W) až cca 520mA (verze PV18-3024 VHM) tak je účiník velmi nízký a spotřebovávaný činný výkon je tak kolem jednotek W. V mém případě měřeno jednoduchým wattmetrem do zásuvky cca 1,3W. U AC in měření bylo víceméně jedno, jestli byl MUST v bypass, nebo ne. Jeho vlastní spotřeba bez spotřebičů byla téměř stejná.
3) Spotřeba v bypass, nebo se střídačem v provozu se liší výrazněji jen z DC, tj. z baterie. Vnitřní AC spotřeba z AC in MUSTu se moc nemění. Měřeno jen u verze PV18 1012 VPM.
MUSTy co jsou HW připravené a nakonfigurované aby jeli v grid-tie nebo on-grid provozu mohou mít jinou spotřebu...
Možná by stálo za to udělat měření nějakým analyzátorem, nebo s oscilem, aby se ověřilo, že ta AC in spotřeba nemá ještě nějakou velmi rychlou pulzní charakteristiku, což by mohla vzhledem k nějakým vstupním filtrům mít. A taky jestli je střídač v MUSTu, které jsou pro off-grid, přifázované k AC in a při přepnutí do bypass a zpět tak nedochází k velké skokové změně fázového posunu.
Přikládám obrázek měření, vzadu je klešťový ampérmetr, který ukazuje proud do MUSTu bez spotřebičů. Vpředu je wattmetr, kde je vidět i ten účiník. Kdybych to jednoduché měření s vypnutým nabíjením baterie z AC in měl tedy shrnout, tak:
1) DC spotřeba: verze PV18 1012 VPM 1000W bere z baterie cca 10W pokud je v bypass a 20W a více, pokud je v provozu DC/AC měnič. Když byla spotřeba cca 400W tak to bylo asi 30W na provoz střídače z baterie. Co tady psali další jako soban, tomHC, nebo betmen (díky jim za měření), tak se chovají i výkonnější a "dospělejší" verte MUSTů podobně, tj. spotřeba z baterie v bypass pár wattů a za provozu měniče pár desítek, podle zátěže.
2) AC spotřeba: i když se proud měřený na AC in bez spotřebičů pohybuje kolem 320mA (u verze PV18 1012 VPM 1000W) až cca 520mA (verze PV18-3024 VHM) tak je účiník velmi nízký a spotřebovávaný činný výkon je tak kolem jednotek W. V mém případě měřeno jednoduchým wattmetrem do zásuvky cca 1,3W. U AC in měření bylo víceméně jedno, jestli byl MUST v bypass, nebo ne. Jeho vlastní spotřeba bez spotřebičů byla téměř stejná.
3) Spotřeba v bypass, nebo se střídačem v provozu se liší výrazněji jen z DC, tj. z baterie. Vnitřní AC spotřeba z AC in MUSTu se moc nemění. Měřeno jen u verze PV18 1012 VPM.
MUSTy co jsou HW připravené a nakonfigurované aby jeli v grid-tie nebo on-grid provozu mohou mít jinou spotřebu...
Možná by stálo za to udělat měření nějakým analyzátorem, nebo s oscilem, aby se ověřilo, že ta AC in spotřeba nemá ještě nějakou velmi rychlou pulzní charakteristiku, což by mohla vzhledem k nějakým vstupním filtrům mít. A taky jestli je střídač v MUSTu, které jsou pro off-grid, přifázované k AC in a při přepnutí do bypass a zpět tak nedochází k velké skokové změně fázového posunu.
-
Jak říkám pokud must připojím tak na elektroměru od distribuce se rožne šipečka u té použité fáze, ale nezobrazí se žádný bargraf že je spotřeba, přitom ten bargraf reaguje i na led světlo kolem 7W.
Takže v reálu můžeme tvrdit že tam neteče žádný proud. (Samozřejmě součet těch mini odběrů jak mustu tak podružných elektroměrů a relátek na DS které zůstávají na DS mi jak jsem psal za 2 měsíce udělá 1kWh na distribučním měřidle.)
EDIT:
Ty podružné elektroměry co mám začínají měřit od 20mA ale rozumné hodnoty dávají od 250mA do 45A (referenční 5A) a vlastní spotřeba je dle výrobce "Vlastní spotřeba <8VA; <0,4W"
Takže na DS zůstávají dva musty, jeden elektroměr a jeden přepínač sítí kde je relátko co je napájené taky z DS.
Takže v reálu můžeme tvrdit že tam neteče žádný proud. (Samozřejmě součet těch mini odběrů jak mustu tak podružných elektroměrů a relátek na DS které zůstávají na DS mi jak jsem psal za 2 měsíce udělá 1kWh na distribučním měřidle.)
EDIT:
Ty podružné elektroměry co mám začínají měřit od 20mA ale rozumné hodnoty dávají od 250mA do 45A (referenční 5A) a vlastní spotřeba je dle výrobce "Vlastní spotřeba <8VA; <0,4W"
Takže na DS zůstávají dva musty, jeden elektroměr a jeden přepínač sítí kde je relátko co je napájené taky z DS.
3,6kWp

-
- Reputace: 185
- Lokalita: Šumperk
účiník 0,01 jsem ještě nikdy neviděl.... hustý
-
Proud tam právě teče poměrně velký (0,3~0,5A), takže těch 250mA je v klidu a wattmeter by to zaznamenal. Ale počítá celkovou enrgií činného výkonu a my jsme v jalové složce. Proud je v tomto případě asi téměř o 90°posunutý oproti napětí, takže celkový činný výkon, který je ten co by měl být fakturován, je téměř nulový. To je to co jsem špatně interpretoval při měření toho proudu. Účiník kolem nuly je opravdu dost neobvyklý, jak píše Matess. Pokud tomu wolcraftu tedy můžeme věřit, ale vzhledem k tomu, že ukazuje i na kapacitní složku a wattmetry Vám tady obecně neměří téměř žádnou činnou složku, se tomu dá věřit. Ukazuje to na to, že na vstupu AC in jsou kondenzátory, které vyvolávají ten proud a nějaký ten 1W na jejich nedokonalosti a zbytek spotřeby.Soban píše: ↑úte bře 25, 2025 9:52 amJak říkám pokud must připojím tak na elektroměru od distribuce se rožne šipečka u té použité fáze, ale nezobrazí se žádný bargraf že je spotřeba, přitom ten bargraf reaguje i na led světlo kolem 7W.
EDIT:
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Daruji funkční školní měnič a vývojovou desku pro měnič
Daruji funkční školní měnič a vývojovou desku pro měnič
- 2 Odpovědi
- 1644 Zobrazení
-