ohřev TUV+ balkonovka

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
saman9
Reputace: 0
Lokalita: Brno

ohřev TUV+ balkonovka

Nový příspěvek od saman9 »

zdravím, obracím se na zdejší odborníky s prosbou na doporučení konkretní sestavy.
V plánu je montáž systému na přímý ohřev vody. Spirála Dražice 2,2kw -POUZE PRO FV A NE ZE SÍTĚ, bojler 200l. Žádně další "odporové " vytížení nemám
Regulátor nějaký ze zde nejvíce doporučovaných kvalitnějších (Sapro, Siton, Bell, Triton, Antik, Eco solar boost ....), pokud možno tišší
7 panelů (cca 500-550w) na šikmé střeše JJV, ale :
- tento počet v provozu cca konec září- polovina května
- zbytek léta bych rád nějak odpojil/přepojil 2 panely pro "pohon" mikroinvertoru ( balkonovky ) čili zůstalo by panelů 5.
Dotazy
- který typ regulátoru a který konkretní typ panelů by tomuto "systému" nejvíce vyhovoval (napětí, proudy)?
- jakým způsobem systém zapojit (2 větve? DC odpojovač-2x pro každou "větev"?, pojistky a přepětová ochrana) a čím zajistit nejjednodušší přepojení těch 2 panelů ?
Díky
cipis
Moderátor
Reputace: 693
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30+15
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: ohřev TUV+ balkonovka

Nový příspěvek od cipis »

Vzhledem k ceně panelů je nejjednodušší varianta tam vrznout jeden/dva další, a žádné přepínání vůbec neřešit.

Stejně to pak časem předěláš na plnohodnotnou elektrárnu.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
saman9

no to sice je možné, ale znamenalo by to rozsáhlý zásah do elektroinstalace jako takové, a to se na to můžu vykašlat.
na ohřev TUV by stačilo jistě i 5 panelů a další 2 nechat na balkonovku rovnou, ale myšlenka je taková, že s minimálními náklady v létě umažu na spotřebě provozu bazenu a klimy bez "plnotučného" systému, mimo léto prodloužím (posílím) ohřev TUV. z mého pohledu laika bude největší ořišek panely vybrat tak, aby šly i do té balkonovky, co jsem se díval ty mikroinvertory mají vesměs všechny na vstupu max 50 v, což u 2 panelů se nabízí zapojit paralelně ale to zase koliduje s možností dopojení do soustavy ohřevu TUV.
cipis
Moderátor

Nestačilo, x krát zde řešeno. Leda, že by sis nechal udělat spirálu na zakázku, na nižší napětí.

Paralelní spojení ti v ničem nekoliduje, přece to nebudeš přepojovat na střeše, ale někde dole. Takže ty dva panely dotáhneš každý sólo dolů a přepneš dle potřeby. Nicméně balkónovka je do 800 W, takže tam stejně musíš dát menší panely. Anebo jeden obrovský, tj. jak jsem říkal, úplně extra.

Jestli máš elektroinstalaci v tak katastrofálním stavu, tak se spíš než blbnutí s přepínáním atd. zaměř na její rekonstrukci.
1 kW "nabíječka" 24 V
JirkaE
Reputace: 102
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Nový příspěvek od JirkaE »

saman9 píše: čtv bře 20, 2025 3:08 pm
no to sice je možné, ale znamenalo by to rozsáhlý zásah do elektroinstalace jako takové, a to se na to můžu vykašlat.
na ohřev TUV by stačilo jistě i 5 panelů a další 2 nechat na balkonovku rovnou, ale myšlenka je taková, že s minimálními náklady v létě umažu na spotřebě provozu bazenu a klimy bez "plnotučného" systému, mimo léto prodloužím (posílím) ohřev TUV. z mého pohledu laika bude největší ořišek panely vybrat tak, aby šly i do té balkonovky, co jsem se díval ty mikroinvertory mají vesměs všechny na vstupu max 50 v, což u 2 panelů se nabízí zapojit paralelně ale to zase koliduje s možností dopojení do soustavy ohřevu TUV.
No on to zas takový oříšek není... protože panelů nad 45V zas tolik v nabídce není a nad 50V ještě méně.... a to už je na hraně pro klasickou spirálu.

Pokud je předem daná spirála, AC 230V 2200W a není v plánu ji měnit, tak aby to trošku topilo a utáhlo 200L Bojler je potřeba nějaké napětí z těch 5-ti panelů - viz to co napsal Cipis

Balkonovka je menší oříšek ta kousne skoro všechno, tam jsou mnohem větší problém a oříšek ty přetoky ( když se ta klima, nebo bazén - náhle vypne )

PS: mám tady pro tyhle případy rychlých nákupů panelů v akci - už pár spirál předem... :lol: nejčastěji 185V 2000W tak jsem si jich nechal vyrobit rovnou víc :lol:

Totéž platí pro regulátory = ne každý kousne všechno, řeším nyní už nějaký čas pána co tady na jaře loni pokládal podobné otázky, pak to přepaneloval.

Jenže v moment přepnutí Regulátoru na druhou zátěž platí hodnoty panelu ty největší a zimě navíc posílené i bonusem navíc 10-15% výkonu navíc a regulátor padne do poruchy a denně 1-3h mu nefunguje.

A to má kliku, že není ještě horší - ten polák z číny - protože některé do poruchy ani nejdou a rovnou se z nich začudí...
Naposledy upravil(a) JirkaE dne čtv bře 20, 2025 4:19 pm, celkem upraveno 1 x.
Bojler 1 už zas z FV všechny v řadě
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
saman9

ano, spirála je rovnou daná klasická 2,2kw dražice. pokud EGD schválí balkonovku což by snad bez problémů měl, tak přetoky mě asi nějak trápit nebudou, mikroinvertory dle všeho " snesou " 1000w bez problémů ,mají omezen na 800w výkon na výstupu a některé mají již limiter. Na straně zátěže bude 800w čerpadlo nebo/a 3 splitová klima. Jestli je ale nejjednodušší 6 panelů na TUV a 1 nebo 2 solo panely na balkonovku asi taky řešení bez přepojování a složitostí.Myšlenka byla dle načtených diskuzí kde spousta lidí TUV "přepanelovává " k možnému maximu z důvodů větší účinnosti v zimě
cipis
Moderátor

Přetok tě sakra trápit bude, protože přetoky mít nesmíš (jen technickou nulu). A to je právě ten kámen úrazu, protože je velice málo balkónových reglů, co mají měření a zvládnou to na tu nulu ukočírovat.

Přepanelování na TUV je k ničemu, to akorát posuneš o pár dní, tj. finančně absolutní nesmysl. Přepanelovat bys musel 10x, aby to mělo nějaký smysl na topení, ale i tak leckdy jde v zimě z panelů procento či půl.

Vzhledem k tomu, že se netváříš na investici 200+, tak nemá smysl dělat cokoliv, co té investici do TUV snižuje návratnost. Nějaký panýlek či dva či 5 tě absolutně vůbec neposune. Bavíme se o 2 kW topení, ne o nějakém světýlku či notesu, kde to smysl má.
1 kW "nabíječka" 24 V
saman9

ok, takže jaké je nejjednodušší "low cost" řešení a tvoje doporučení? pokud možno na oboje- tzn solo ohřev TUV - tedy konkretně regl + jaké panely a něco ala balkonovka (mikroinverter s limiterem).... to už v zásadě může vlastně být historický modrásek, že? no a protože mám pouze obyč elměr tak zda vůbec na sebe distributora upozorňovat registrací balkonovky či lepší ne
cipis
Moderátor

Moje doporučení bylo výše, tj. reko elektřiny a našetřit na normální elektrárnu.

Jinak si přečti příspěvky, co sem píše JirkaE, o jakých zařízeních mluví atd. Pokud si chceš hrát s ohřevem vody, případně doplňkové topení (po přepnutí z TUV), tak tohle je asi nejrozumnější cesta. Dát do koupelny třeba žebřík, do bojleru přepínací termostat, a jak se nahřeje voda, tak se začne hřát žebřík. Nepíšeš, jak budeš nahřívat vodu v zimě, či v nepříznivém počasí. To je pak cesta dvojitých spirál.

Mikroinvertor s limiterem neznamená, že je bez přetoků. Limiter v tomto případě značí, že je schopen omezit výkon, na těch legálních 800 W. Ne že to nebude dodávat do sítě, když doma nebudeš mít odběr. Vzhledem k té nutné nule to ale u nás nemá moc smysl ... Tedy se na tuhle část prostě vykašlat - za ušetřené peníze začni tu reko rozvodů.
1 kW "nabíječka" 24 V
JirkaE

Přidal jsem na SAPRO druhou zásuvku, a v ní mám 1000 + 1000 olejáky, plus primární 2000W spirála.
Nemá ventilátor = nikdo o něm neví lehce zabrouká při rozjezdu, teplota chladiče do 35 Stupňů.

Postará se o ohřev vody v zimě ze sítě snadným nastavením v prohlížeči.
Respektive toho rozdílu v daný čas.

Panely třeba Trina Vertex S+ s vyšším napětím a nižším proudem.

Tohle už jsem postavil 4 kusy, ale smysl to nemá ani v Německu (podle mě)

V poledne je ohřátá voda, barák spotřebu 200W a z 2200W je 200W pro domácnost a 600W zadara do sítě...
A navíc v době - kdy jsou obvykle všichni v práci a už vidím, jak to někdo denně hlídá a něco na dálku zapíná...

Nesmysl...

BOX Special + Mikro Balkon Regler 800W .jpg
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
JirkaE

saman9 píše: čtv bře 20, 2025 5:18 pm
ok, takže jaké je nejjednodušší "low cost" řešení a tvoje doporučení? pokud možno na oboje- tzn solo ohřev TUV - tedy konkretně regl + jaké panely a něco ala balkonovka (mikroinverter s limiterem).... to už v zásadě může vlastně být historický modrásek, že? no a protože mám pouze obyč elměr tak zda vůbec na sebe distributora upozorňovat registrací balkonovky či lepší ne
Samotný Modrásek je super, ale pokud není spojený s baterií a nekrmí domácnost 24h denně až do svého výkonu 1800W, moc velká úspora to taky není, obvzlášť pokud to má vykrývat nějkou klimu + bazén.
Návratnost se velmi prodlužuje, efektivita malá, ale s klimou a bazénem by jel asi oba panely pořád na 100% - to ano.

Tohle je nepřetržitá výroba dvou panelů = klasická německá balkonovka

Z toho šlo do přetoků 21,2kW které jsem nedokázal lépe využít (a to se snažím...)

Screenshot_20250320-200207_Tuya Smart.jpg
saman9

JirkaE, na SAPRO jsem koukal, jediný co maj teď skladem je verze lite https://www.eshop.sapro.cz/solarni-ener ... c9218.html . za mě jeden výstup by mohl stačit, v létě mě fakt jiný odporový spotřebič nenapadá.Displej na tom asi taky nepotřebuju. A šlo by ty panely více konkretizovat třeba přímo k tomu SAPRU? a bavíme se teda o 6 panelech nebo 7 ? protože na těch 6 mi napětí vychází celkem nízký a tudíž reálný výkon spirály by šel asi do kopru
JirkaE

Ano, mám tady taky jednu ,,ořezanou" verzi - zajímavý kousek, budu dělat vlastní přepínání na externí termostat.

Ale pochybuju že za Tebe bude nějaká princezna na info lince vybírat panely - s co možná největším napětím.
Ano 6ks pokud to budou třeba ty Vertex S+.

Datasheet Trina Vertex_S_NEG9R28_EN.pdf
(933.2 KiB) Staženo 13 x
saman9

JirkaE, díky za ty panely. stále přemítám, jestli vzít to Sapro v lite verzi nebo Bel, tady se obávám většího hluku který bývá s provozem zmiňován. Co se týče té balkonovky asi opravdu nechci krmit síť a ještě přetoky platit, přemýšlím tedy i na verzi modráska s limiterem, střecha by umístila i celkem 13 panelů, takže asi k 6 na TUV není problém přidat ještě třeba 4 k modráskovi 2kw, ale jak zmiňuješ už by to asi chtělo i tu baterku. pak další věc jak to zapojit na domovní rozvod, klasicky 3 fázový a rozházené vše celkem náhodně, takže pak ještě zásah do rozvaděče. No a to jsme pak zpátky u druhé hlavní možnosti a to jak by vyšel nejmenší možný polo-ostrov třeba na Axpertu nebo jiný s přepínačem sítí a postavenou baterkou. už se v tom zase ztrácím. původní myšlenka o pokud možno nejjednodušší systém ( i s nejlepší návratností) se zase trochu vytrácí. pokud je spotřeba baráku v elektříně kolem 4MW ročně (bez TUV - dosud jen na plyn) takjaky systém "cena/výkon" bys doporučil? dík
PetrDubi
Reputace: 287
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od PetrDubi »

Už se to tu probíralo snad milionkrát, stačí se podívat po fóru...
Nejjednodušší a nejlevnější je přímá sptřeba, takže nějaký ohřev TUV plus případné přebytky do přímotopu. Další (o trochu dražší) krok je Modrásek/balkonovka s přímou spotřebou na 1 fázový rozvod. Pokud chceš modrásky na 3fázový rozvod, baterku nebo klasický poloostrov, tak cena (a často i složitost) stoupá a oproti ohřevu vody v bojleru stoupá na násobky. A nic mezi tím není..
Už jenom baterka k modráskovi zvedne náklady minimálně na dvojnásobek (pokud nepoužiješ nějaký šrotový olovo s životností pár měsíců).
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
JirkaE

saman9 píše: sob bře 22, 2025 10:30 am
JirkaE, díky za ty panely. stále přemítám, jestli vzít to Sapro v lite verzi nebo Bel, tady se obávám většího hluku který bývá s provozem zmiňován. Co se týče té balkonovky asi opravdu nechci krmit síť a ještě přetoky platit, přemýšlím tedy i na verzi modráska s limiterem, střecha by umístila i celkem 13 panelů, takže asi k 6 na TUV není problém přidat ještě třeba 4 k modráskovi 2kw, ale jak zmiňuješ už by to asi chtělo i tu baterku. pak další věc jak to zapojit na domovní rozvod, klasicky 3 fázový a rozházené vše celkem náhodně, takže pak ještě zásah do rozvaděče. No a to jsme pak zpátky u druhé hlavní možnosti a to jak by vyšel nejmenší možný polo-ostrov třeba na Axpertu nebo jiný s přepínačem sítí a postavenou baterkou. už se v tom zase ztrácím. původní myšlenka o pokud možno nejjednodušší systém ( i s nejlepší návratností) se zase trochu vytrácí. pokud je spotřeba baráku v elektříně kolem 4MW ročně (bez TUV - dosud jen na plyn) takjaky systém "cena/výkon" bys doporučil? dík
Přesně jak píše PetrDubí, každý ten krok to o významný krok prodražuje.

Nic levnějšího není. Sapro Litle/ BEL na jeden string a na druhý modrásek.

A podle toho jakou máš spotřebu, můžeš sundat 1-2 MWh/rok na vodě a 1-2MWh/rok na spotřebě domu.

Pokud bude šikovně spotřeba baráku (třeba na chytrý zásuvky) stále kolem 1800W / jednou klima / pak zas ohřev bazenu / pak něco jiného - lze docílit během dne i větší úspory jen se samotným modráskem....
saman9

JirkaE, něco takovýho přesně jsem měl na mysli. konfigurace TUV je mi teda jasná, zbývá vybrat sapro či bel( doporučení?). a jak by měla vypadat ideálně tak konfigurace modráska? 4 panely? 2kw měnič+limiter a vše podstatné na 1 fázi?
JirkaE

Vzhledem k tomu, že říkáš že nic přepínat nechceš, zálohu ze sítě nepotřebuješ, pak to nejlevnější co je... pro vodu.
Každé má svoje specifika, stačí se podívat.
Sapro webové rozhraní - BEL i v základu 4 varianty použití...
Sapro chladič bez ventilátoru v každé verzi / BEL má ventilátor - ale tichý - ale to podle panelů, může běžet při správné a přesné volbě panelů i bez ventilátoru.

U mě je NYNÍ na měření 1 nyní SAPRO a na měření 2 a 3 BEL

U Modrouše je limiter součástí a vrčí bez úprav o tom žádná a kolik chceš dát panelů nevím (asi podle panelů) , může to jet na 45-90V, pokud máš například panely 48V potřebuješ cca 38A, pokud složíš panely 60V potřebuješ 30A a podobně + spotřeba modráska = jako každý musíš i Ty, podle panelů i počítat... a výkon je jasný kolem 1800W, bez baterek je dobrý tu spotřebu rozložit na jeden den na jednu fázi a držet se pod tím výkonem....
Třeba jak jsem psal, chytrý zásuvky a přepínat zátěž třeba v časových úsecích po 15-30min.
Miniaturní pracovní přetok to dělá = je nutné nejdříve vyřídit balkonovku...

Není na seznamu, tedy asi to úplně ofiko nepůjde :wall:
Já si nejdříve vyřídil balkonovku legálně (bez modrouše) a až pak ho připojil = abych ty mini přetoky něčím přikryl...
Teoreticky lze mít obojí - legální balkonovku na 2 panely 800W a 4 panely na modrouše a samotný Modrásek vzadu za barákem....

Nic z toho ale samozřejmě neradím... :dontknow:

Vše tady bylo již 100x napsané :D
Valdano
Reputace: 125
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

saman9 píše: sob bře 22, 2025 10:30 am
...obávám se většího hluku který bývá s provozem zmiňován...
Případná hlučnost by neměla vadit pokud měnič umístíte mimo obytné místnosti například v nějaké pro daný účel vyhrazené místnosti ve sklepních prostorech rodinného domu a nebo třeba v garáži apod.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek