Energie zdraží víc, než se čekalo
Vyplatí se nebo nevyplatí se? Koupit použité nebo nové? Za jak dlouho se to vrátí? Kolik mi to ušetří? Kolik za to zaplatím? Nebude to příliš drahé? ... a podobné dotazy : )
-
- Reputace: 209
- Lokalita: Praha
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Energie zdraží víc, než se čekalo
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Reputace: 184
- Lokalita: Šumperk
za mě to dává smysl... vemte si jak to máme ostrovnící doma... máme na střeše třeba 5kWp, což vyrobí cca 5MWh za rok což odpovídá cca 500W trvalého odběru... čili něco kolem 2A (v průměru). Na to by nám při konstantní spotřebě stačil střídač za pár drobných, ale my potřebujeme zařízení co zvládne 10x až 20x tolik a to stojí jiné peníze... v distribuční síti to nebude jinak.
Je ale otázkou na kolik by to mělo jít do nákladu distribuci za transport a jak výrobcům za schopnost to vůbec vyrobit.
Je ale otázkou na kolik by to mělo jít do nákladu distribuci za transport a jak výrobcům za schopnost to vůbec vyrobit.
-
- Reputace: 170
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
A co se tak dramaticky změnilo, že i přes nedávné výrazné zdražení je opět potřebné zdražit?
Je třeba tahat nové dráty nebo osazovat nová trafa víc než dřív? Proč?
Pokud je to kvůli zvýšené spotřebě (tepelná čerpadla, BEV), tak z těch mají distributoři vývar i z jejich vyšší spotřeby.
A pohádky o tom, jak soláry přetěžují síť, jsou pitomost. Jednak distribuované zdroje poměry v síti spíš zlepšují. Ale hlavně pokud je někde poddimenzované vedení nebo trafo, tak jednoduše distributor souhlas s přetoky zákazníkovi nedá a je to vyřešeno.
Pokud je to kvůli zvýšené spotřebě (tepelná čerpadla, BEV), tak z těch mají distributoři vývar i z jejich vyšší spotřeby.
A pohádky o tom, jak soláry přetěžují síť, jsou pitomost. Jednak distribuované zdroje poměry v síti spíš zlepšují. Ale hlavně pokud je někde poddimenzované vedení nebo trafo, tak jednoduše distributor souhlas s přetoky zákazníkovi nedá a je to vyřešeno.
-
tak změnilo se toho hodně... dráty stojí víc, mzdy jsou vyšší, tím pádem veškerý materiál na výrobu je dražší a i lidi co se o to starají, auta kterými jezdí... všechno stojí prostě víc. Za posledních 10 let šly mzdy na dvojnásobek... tak logicky ostatní věci musí zdražit též... Novou Dacii si už taky nekoupím za 230k.
-
- Reputace: 138
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Výkon panelů [Wp]: 6kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 18kWh
Mi už je to asi fuk. Jen budu v zimě víc nabíjet z DS a míň přepínat na DS. Panelů, baterek i měničů už mám na náš provoz dost. Takže mi teoreticky stačí i přípojka 1f 2A 

SkyFVE 6 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 4x MPPT Epever XTRA4415N 4x40A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (18 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, APC SmartUPS 5kVA + PLC Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
- sindyk
- Reputace: 59
Pokud by se to vyplatilo, tak místo 3x25 dám 3x10 a střídač mi špičky vyžehlí. Zatím to ale kvůli 240 Kč rozdílu měsíčně nemá smysl.
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-8K-SG04LP3-EU | olovo mix 492Ah/48V
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited
-
- Reputace: 694
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Asi se jedná o klasické dostat z klientů maximum i když se klienti snaží šetřit. Platí to u všech síťových dodavatelů. Protiopatřením je sdružování odběrných míst (hlavně v objektech typu panelák). Některé firmy to už nabízejí.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
- sindyk
- Reputace: 59
Ale jak je znám, tak si na výměnu jističe za slabší vymyslí takovou hordu papírů s kulatými razítky, že jednoho přejde chuť to řešit 

3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-8K-SG04LP3-EU | olovo mix 492Ah/48V
-
Zapomněl jsi započítat masivní korupci v distribuci. Jejich ceny jsou z úplně jiného vesmíru a všechno je to "pokrytý". Mě před 10 lety nacenili 5m kabelu v 5m výkopu na 58tis. Brácha chtěl přípojku předloni a 2m s připojením bylo za 47tis. Nakonec jsme kabel položili sami a připojil to čezák za 2k do kapsy.Matess píše: ↑úte bře 11, 2025 5:39 pmtak změnilo se toho hodně... dráty stojí víc, mzdy jsou vyšší, tím pádem veškerý materiál na výrobu je dražší a i lidi co se o to starají, auta kterými jezdí... všechno stojí prostě víc. Za posledních 10 let šly mzdy na dvojnásobek... tak logicky ostatní věci musí zdražit též... Novou Dacii si už taky nekoupím za 230k.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Reputace: 272
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Jedna věc je tam výrazně jinak. Elektrikářský pojem je "soudobost", ekonomický "agregace", síťařský třeba "oversubscription ratio", zjednodušeně oni samozřejmě počítají s nějakými peaky, ale mohou si dovolit napojit výrazně větší rezervaci příkonu domácností, nez jakou mají na vstupu do distribuční sítě, protože ty peaky se statisticky rozloží v čase tak, že se pak snadno schovají v nějaké dejme tomu 5% toleranci. A čím víc těch domácností mají, tím menší potřebují to toleranční pásmo, protože tím lépe ta statistika bude fungovat (a pracovat pro ně).
-
- Reputace: 122
- Lokalita: Česká Lípa
Jsem u ČEZu a loni v listopadu jsem měnil jistič z 3x25A na 3x16A. Žádné papírování. Vůči ČEZu jsem žádost kompletně vyřídil on-line přes distribuční portál. Výměnu jističe provedl místní elektrikář ze seznamu ČEZu, kterého jsem si objednal telefonicky.

-
- Reputace: 272
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Oni už nepustí pod plomby na zavolání v zásadě kohokoli?
-
- Reputace: 18
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 7640
- Kapacita baterie [kWh]: 19+Nádrž
Tak zrovna za těch 206Kč/MWh co má distributor v nízkém tarifu toho opravdu moc nepostaví a neopraví při dnešních cenách.Mex píše: ↑úte bře 11, 2025 5:37 pmA co se tak dramaticky změnilo, že i přes nedávné výrazné zdražení je opět potřebné zdražit?
Ostrov založený na Epever IP5000-42-Plus + 2 pole s Tracer5420AN a Tracer6420AN + 18x Envision 305Ah LiFePO4
-
Místní elektrikář ze seznamu ČEZu poté co jsem si ho telefonicky objednal a sdělil jsem mu číslo jističe a číslo mé žádosti, kterou jsem vytvořil na distribučním portálu následně sám zřejmě přes jeho pracovní účet na distribučním portálu zadal požadavek na rozplombování a den výměny jističe s uvedením čísla jističe. Rozplombování/zaplombování řešil někdo jiný od ČEZu kdo na to přijel, odplomboval a po výměně zas zaplomboval. Mě se požadavek na rozplombování i jeho provedení a také následné zaplombování objevilo v přehledu požadavků v mém účtu na distribučním portálu. Jestli to může rozplombovat kdoko-li jen na telefonické zavolání to nevím a ani jsem to neřešil. Koho to zajímá ať se zeptá na kontaktní telefonní lince ČEZ Distribuce: 800 850 860.
-
- Reputace: 246
- Lokalita: Žabčice
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 65
- Chci prodávat energii: ANO
nevím jak čez ale u EGD to dělám v aplikaci distribuce24. naskenuju elměr, vyplním na mobilu pár věcí, za pár minut mi přijde sms s povolením-
-
- Reputace: 271
Tak virtuální baterie se přestává vyplácet, to se samozřejmě dalo očekávat: :Od dubna však budou zákazníci platit podle toho, kolik vyrobené elektřiny pustí do sítě. Jestliže to bude do dvou MWh, zaplatí zákazník měsíčně místo současných 423 Kč s DPH jen 184 Kč, jestliže přetoky budou činit dvě až čtyři MWh, zaplatí 268 Kč, od čtyř do šesti MWh 634 Kč a zákazníci s přetoky vyššími než šest MWh ročně zaplatí 884 Kč měsíčně. Čím menší přetoky, tím méně bude zákazník platit.+ 1000Kč/za MWH
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekon ... -internetu
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekon ... -internetu
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
-
- Reputace: 246
- Lokalita: Žabčice
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 65
- Chci prodávat energii: ANO
uvidíme jak to bude u spotu. Tam se ta dodávka v době kdy to není potřeba řeší sama. Nidko dobrovolně nebude dodávat v mínusech
-
jj podle mě tady chybí distribuční sazba pro spot... nepřijde mi fér platit ve spotu vysokou distribuci. Každý člověk co má FVE s baterkou by i na základě HDO mohl pomoci se stabilizací sítě, ale když vám většinu zisku požere distribuce, tak to nikdo dělat nebude...
vycházím z ceníku čezu
https://www.cez.cz/webpublic/file/edee/ ... 4_2025.pdf
vemte si že průměrná FVE má doma 10kWh baterku s využitelnou kapacitou kolem 8kWh. Když by 4kWh denně dle spotu vybil ve večerní špičce v ceně kolem 5Kč a nabil v noci kolem 1Kč+3,4Kč distribuce (d01D)+0,48Kč poplatek, tak kde je zisk? není... zbytek se ztratí na ztrátách (měsíčně za 32A jistič to je 168Kč)
Opačná mince je třeba s D56d 1Kč + 0,25Kč (počítám s nákupem v NT) distribuce + 0,48Kč poplatek... v tomto případě pokud by se prodávalo za 5Kč tak tu máme cca 3Kč zisk, tzn za den kdy otočíme 4kWh z baterky to je 12Kč, za měsíc x30 = 360Kč.... jenže poplatek za 32A jistič je 726Kč - kde je zisk?
Tzn musel by člověk otočit prakticky celou baterku každý den se ziskem 3kč na kWh jen na to aby zaplatil poplatek za jistič... tzn nevydělá ani korunu na provoz FVE a baterie. Celé je to na hlavu padlé.
Aby to dávalo trochu smysl člověk by potřeboval asi 60kWh (48kWh využitelná) baterku, 20kW střídač a denně otočit 40kWh se ziskem 3Kč/kWh... potom je to za den 120Kč, za rok 44000Kč. (teoreticky samozřejmě)... to vám vydělá na těch 8700 za jistič (d56D) a ještě zbyde 35k na provoz a umoření baterie, která by se za 10 let měla i celá zaplatit a možná by to vyšlo i na elektřinu v zimě zdarma...
nicméně to je docela extrém scénář... pro všechny ty FVE, na které byly směrované dotace je to na nic.
vycházím z ceníku čezu
https://www.cez.cz/webpublic/file/edee/ ... 4_2025.pdf
vemte si že průměrná FVE má doma 10kWh baterku s využitelnou kapacitou kolem 8kWh. Když by 4kWh denně dle spotu vybil ve večerní špičce v ceně kolem 5Kč a nabil v noci kolem 1Kč+3,4Kč distribuce (d01D)+0,48Kč poplatek, tak kde je zisk? není... zbytek se ztratí na ztrátách (měsíčně za 32A jistič to je 168Kč)
Opačná mince je třeba s D56d 1Kč + 0,25Kč (počítám s nákupem v NT) distribuce + 0,48Kč poplatek... v tomto případě pokud by se prodávalo za 5Kč tak tu máme cca 3Kč zisk, tzn za den kdy otočíme 4kWh z baterky to je 12Kč, za měsíc x30 = 360Kč.... jenže poplatek za 32A jistič je 726Kč - kde je zisk?
Tzn musel by člověk otočit prakticky celou baterku každý den se ziskem 3kč na kWh jen na to aby zaplatil poplatek za jistič... tzn nevydělá ani korunu na provoz FVE a baterie. Celé je to na hlavu padlé.
Aby to dávalo trochu smysl člověk by potřeboval asi 60kWh (48kWh využitelná) baterku, 20kW střídač a denně otočit 40kWh se ziskem 3Kč/kWh... potom je to za den 120Kč, za rok 44000Kč. (teoreticky samozřejmě)... to vám vydělá na těch 8700 za jistič (d56D) a ještě zbyde 35k na provoz a umoření baterie, která by se za 10 let měla i celá zaplatit a možná by to vyšlo i na elektřinu v zimě zdarma...
nicméně to je docela extrém scénář... pro všechny ty FVE, na které byly směrované dotace je to na nic.
-
O variantě oficiálně připojeného zdroje/mikrozdroje se sazbou D01D vůbec neuvažujte, protože sazba D01D je nepoužitelná pro jakýkoli zdroj/mikrozdroj oficiálně připojený k DS ať už s povolenou dodávkou do DS nebo i bez ní tj. sazba D01D není použitelná ani pro tzv. nulový rezervovaný výkon mikrozdroje. Minimální použitelná sazba s připojeným zdrojem/mikrozdrojem je D02D.Matess píše:vemte si že průměrná FVE má doma 10kWh baterku s využitelnou kapacitou kolem 8kWh. Když by 4kWh denně dle spotu vybil ve večerní špičce v ceně kolem 5Kč a nabil v noci kolem 1Kč+3,4Kč distribuce (d01D)+0,48Kč poplatek
-
Já tedy ve svém okolí neznám nikoho, kdo by měl dotační FVE se slušnou baterkou. 10kWp = 10kWh v Pylontechu je úplný standart. Všechno ongrid. Půlka korporátu má nějakou FVE a všichni visí na Virtuální baterii.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2028 Odpovědi
- 77683 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Franta2776
-
- 46 Odpovědi